Skocz do zawartości
IGNORED

Stare a dobre opampy

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Delirium77 napisał:

Skad taki pomysł? Przerobiłem trochę opa1611 i dla mnie to istne "sucholce" a zamówiłem również opa627au na stoliku i grają zupełnie inaczej. Jeśli to podrobka, to ciekawe co, bo na pewno nie opa1611.

Zobacz hurt tych scalaków (opa627AU) na mouserze. Skąd sprzedawca (z allegro) może mieć tak tanio?

Sprzedaje 2 za mniej niż koszt jednego.

Ja mam takiego OPA627 - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Niby refurbished i polutowany z dwóch singli. Gra naprawdę fajnie, ale ja nie mam jakiegoś mega doświadczenia. Porównywałem go raptem z 1612, 2134, LM833 i 5532 i wyszło mi że gra najfajniej, więc może jednak oryginał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
11 godzin temu, Wito76 napisał:

Ja mam takiego OPA627 - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Niby refurbished i polutowany z dwóch singli. Gra naprawdę fajnie, ale ja nie mam jakiegoś mega doświadczenia. Porównywałem go raptem z 1612, 2134, LM833 i 5532 i wyszło mi że gra najfajniej, więc może jednak oryginał.

Niestety to nie jest orginal 😞 ale jak gra fajne to cieszę się muzyką.

Dziwię się, że takie podrobki sprzedają w audiophonics, świat schodzi na psy. 

Poniżej zdjęcie orginału.

20230126_204636.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03
W dniu 27.01.2024 o 10:52, Mariusz03 napisał:

Poniżej zdjęcie orginału.

Skoro już tak napisałeś, to muszę zapytać jak je rozróżniasz? Gdzie można je kupić i czy to dwa OPA na jednym stoliku czy single? A co do audiophonics.fr to jestem lekko zmieszany, ponieważ czasem coś tam kupuję 🤔😧

Mój opa627au zostały zakupione w mouser. Lepszej rekomendacji nie wstawię. Te opa to najdroższe jakie są dostepne są na rynku. W audiophonics cena i zdjęcie jak na aliexp . Resztę dopowiedz sobie sam.

Moje sa w wersji dual oczywiście na stoliku sam lutowalem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Mój opa627au zostały zakupione w mouser.

Dziękuję, to wystarczająca rekomendacja. Kiedyś w obudowie DIP-8 była seria AP i to chyba była ta pożądana jako lepiej "grająca".

4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

W audiophonics cena i zdjęcie jak na aliexp . Resztę dopowiedz sobie sam.

Pewności nie mam, więc nie będę się upierał. Gdybym kupił na Ali to nawet bym nie próbował pyskować 🙂. Tylko źródło, czyli Audiophonics + 18 pozytywnych opinii, że gra ok, że progres względem jakichś tam innych, każe mi naiwnie wierzyć, że może jednak oryginał i interes życia. W opisie, że refurbished, co może usprawiedliwiać trochę "chińską" cenę. Cholera wie, zresztą kupując od kogoś na olx też bym powiedział to samo, że cholera wie. Chwilę pobawiłem się w porównania, spodobał mi się najbardziej w cedeku i został. Niech tam sobie siedzi. A po zdjęciach to już na pewno nie jestem w stanie nic stwierdzić, za cienki Bolek jestem w te klocki.

Ta oferta mnie zastanawia:

Ukryta Zawartość

Pisze , że to są wyluty .Sprzedaje wiele rzeczy , które pochodzą z demontażu . Kupowałem od niego używane przetworniki cyfrowo-analogowe i zawsze działały ale ... jeśli te wzmacniacze operacyjne są wylutowane z chińskiej tandety no to są chińskimi podróbkami . 

627.thumb.png.5bf418c4f18fa8ff95d2bddc96ef3a26.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

6 godzin temu, arturp napisał:

Pisze

Dla mnie to sa klony,dlaczego tak myślę?

Bo wszystkie orginaly jakie kupowalem w mouser nie mają ładny opisów i sa slabiej widoczne jak te z chin. 

Kiedyś porownywalem AD825 całkowicie inne napisy, czcionka itd. Orginalne zawsze mają słabsze I mniejszą czcionke( to jakiś znak rozpoznawczy).

Oczywiście dźwięk również więc od tego czasu tylko mouser lub inne źródło z popierami od mousera. 

Niektóre klony grają nawet na 80% możliwości orginału. Wiec czasami warto kupić coś z chin za grosze. Ale na pewno to nie orginały.

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Orginalne zawsze mają słabsze I mniejszą czcionke( to jakiś znak rozpoznawczy).

Czy oryginały też mają czcionkę wypalaną laserem czy tylko biała lub szara farba?

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Kiedyś porownywalem AD825 całkowicie inne napisy, czcionka itd. Orginalne zawsze mają słabsze I mniejszą czcionke( to jakiś znak rozpoznawczy).

Akurat w przypadku AD825 mam 2 sztuki Pochodzą z innych źródeł - jeden to wylut ( białe bardzo duże wyraźne napisy) a drugi kupiłem ostatnio w tme ( żółto-szare napisy , delikatne ) . Grają identycznie , jeden obsługuje prawy kanał a drugi lewy w analogu do dac-a . Biorąc pod uwagę , że kości są produkowane w różnych zakładach na terenie całego świata ( Chiny Tajlandia Malezja Korea Holandia Stany Zjednoczone itp itd ) to w zasadzie trudno powiedzieć jak wygląda oryginał .

Ostatnio w sprzedaży na aliexpress i ebayu pojawiły się cs8414 które ewidentnie są nową produkcją i mają od spodu napis China . Stara produkcja miała białe napisy a nowa ma szaro-żółte , grają bez zająknięcia i nie wiem czy nie lepiej od tych starych , które ponadto ciężko się lutowały ( cyna kiepsko łapała do wyprowadzeń/nóżek ) . 

Gdyby była jakaś sprawdzona metoda sprawdzenia opa627 to można się pokusić o kupienie tych wylutów od Chińczyka ale za każdym razem , kiedy próbuję znaleźć jakieś rzetelne informacje na ten temat w sieci , to okazuje się , że te metody wcale nie dają gwarancji , że mamy do czynienia z oryginałem .

...there is no spoon...

9 minut temu, slawsim napisał:

Czy oryginały też mają czcionkę wypalaną laserem czy tylko biała lub szara farba?

Zawsze laser

Edytowane przez kramyeu
3 minuty temu, kramyeu napisał:

Zawsze laser

Takich wypalanych laserem mam kupionych wiele par od Auden_PL z allegro, a piszą tu ludzie, że podróbki, ponieważ podejrzanie tanio. Może sample, może nie. Chyba nigdy tego nie rozpoznamy. 

3 minuty temu, kramyeu napisał:
13 minut temu, slawsim napisał:

Zawsze laser

obawiam się , że to nie jest prawda . Dobrym przykładem jest AD1865 . Miałem już wypalane , malowane białymi literkami , malowane szarymi literkami , wszystkie działały prawidłowo. 

...there is no spoon...

1 minutę temu, arturp napisał:

obawiam się , że to nie jest prawda . Dobrym przykładem jest AD1865 . Miałem już wypalane , malowane białymi literkami , malowane szarymi literkami , wszystkie działały prawidłowo. 

tak, ale pytanie dotyczyło opampów konkretnie opa627

Edytowane przez kramyeu
1 minutę temu, slawsim napisał:

Takich wypalanych laserem mam kupionych wiele par od Auden_PL z allegro, a piszą tu ludzie, że podróbki, ponieważ podejrzanie tanio. Może sample, może nie. Chyba nigdy tego nie rozpoznamy. 

Kiedyś zastanawialiśmy tu na forum , czy to nie są odrzuty z produkcji , które nie trzymają parametrów. Trafiły do śmietnika z którego zostały wygrzebane , ktoś na nich napisał literki i rzucił do handlu . Inna możliwość jest taka że to są stare rdzenie , które przeleżały w magazynach a obecnie zostały tylko wtłoczone/wtopione w obudowy . 

...there is no spoon...

14 minut temu, arturp napisał:

Akurat w przypadku AD825 mam 2 sztuki

ja mam takie AD825ARZ, z bardzo słabym napisem laserowym, z tme:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
4 minuty temu, kramyeu napisał:

tak, ale pytanie dotyczyło opampów konkretnie opa627

no tak ale problem jest ten sam - one mogły być produkowane w różnych miejscach/wytwórniach na całym świecie , w różnych latach i oczywiście na różnych maszynach , druk napisów to rzecz drugoplanowa

...there is no spoon...

OPA627BP made in Filipiny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20240125-165808.jpg

3 minuty temu, arturp napisał:

no tak ale problem jest ten sam - one mogły być produkowane w różnych miejscach/wytwórniach na całym świecie , w różnych latach i oczywiście na różnych maszynach , druk napisów to rzecz drugoplanowa

racja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
42 minuty temu, kramyeu napisał:

OPA627BP made in Filipiny

A tu mam taką ciekawostkę , bo mam z niepamiętnych czasów właśnie dokładnie taki , jak pokazałeś na zdjęciu . Ale została mi tylko jedna sztuka ( nie wiem co się stało z drugim ) i ta jedna sztuka ( słuchana na jednym kanale ) gra całkiem ciekawe. No i chętnie bym przytulił drugi egzemplarz ale gdzie kupić ? Ściąganie z renomowanych sklepów nie ma sensu bo przesyłka droga . 

...there is no spoon...

Ja mam wszystkie 6x ze zdjęcia w rezerwacji. 2 sobie zostawiam, ale jeśli ad825arz będzie grał podobnie dobrze, będą wolne te opa627bp (2 sztuki)

ja je mam z wylutu

1 minutę temu, kramyeu napisał:

ale jeśli ad825arz będzie grał podobnie dobrze,

nie jestem fanem opampów scalonych ale przez około 30 lat przerzuciłem dziesiątki i na razie ad825 jest chyba najbliższy neutralnemu brzmieniu pośród tych wszystkich , które słuchałem do tej pory. Ale ostatnio rozmawiałem z kolegą , który stwierdził  , że u niego ad825 zamuliły . Więc to niestety loteria , nigdy nie wiadomo komu co pasuje i w jakim systemie się sprawdzi . No ale jeszcze z 1000 pozostało do przesłuchania więc nadzieja nie umarła 😆

...there is no spoon...

jak chcesz pożyczę Ci te opa - po testach u mnie

w jednym fatalnie pokrzywiłem nogi przy wyjmowaniu z podstawki, są naprostowane

mam też opa1611aid, lm6171bin na stolikach , niepotrzebne - u mnie w układzie dają zbyt duży (opa1611 ~80mV a lm !680mV!) offset DC na wyjściu kolumn klona e350 (coś ponoś przez "open loop gain" bo sam bypass kondensatorowy, w układzie, już jest)

Edytowane przez kramyeu
2 godziny temu, kramyeu napisał:

jak chcesz pożyczę Ci te opa - po testach u mnie

ok to skontaktujmy się kiedy będziesz gotowy

2 godziny temu, kramyeu napisał:

zbyt duży (opa1611 ~80mV a lm !680mV!) offset DC na wyjściu kolumn klona e350

Grubo . Kupione w TME ?

...there is no spoon...

@arturp tak, opa1611aid, lm6171bin i ad825arz - zakup w tme. Jedynie ad825arz dał offset bliski 0mV podobnie jak opa627bp czy fabryczny tl081. 

Ukryta Zawartość

Odezwę się do Ciebie pod koniec tygodnia. W środę dostanę nowy monoblok e350 (bo go spaliłem przez drucik z ekranu kabla UTP - młody kuzyn obierał kabel gdy dorabiałem remote, obierał nad ampem... = z nieuwagi spalony monoblok przy włączeniu) więc testy będą od środy. Ad825arz wiem że brzmiał lepiej niż tl081 który grał jakby był zaszumiony.

Myślałem że opampami można żonglować w miarę skutecznie. Okazuje się że nie. Gdzieś tam wyczytałem że ktoś w wzmacniaczu słuchawkowym też miał zbyt wysoki offset DC.

I jeszcze w jednym miejscu forów było wspomniane o podwójnym układzie pojedynczych opa w klonie accu 450; gdzie jeden opa miał za zadanie pilnować offsetu drugiego. W e450 nie mam zamiaru grzebać.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, kramyeu napisał:

Jedynie ad825arz dał offset bliski 0mV

to jest jeden z większych atutów tego wzmacniacza , można go stosować bez kondensatorów na wyjściu , mój miernik też pokazuje 0 , podczas pierwszego pomiaru myślałem , że nie włączyłem zasilania🤭

...there is no spoon...

5 godzin temu, slawsim napisał:

Oczywiście że tak, ale to nie znak rozpoznawcz. Bo prawie wszyskie podroby z chin innych opa maja również wpalane laserem. 

W dniu 25.01.2024 o 16:58, kramyeu napisał:

Jak ktoś potrzebuje mam opa627BP wyluty, sprawdzone, oryginalne.

Dostępne pary z tej samej serii, sztuk 6. 2 sztuki sobie zostawiam ale jak ktoś będzie chcieć ich 8 to mogę ew. odstąpić.

Ja byłbym zainteresowany 4 szt. Tak z ciekawości czym się mogą różnic nowe z Mouser AU od tych BP? Jaka cena za 4 szt.? Kupiłem kiedyś 8 szt. 627AU do 4xTDA1541 oraz 4xPCM63 do sekcji I/V i grają najlepiej. Próbowałem wszystko już chyba w to miejsce łącznie z AD797AN, OPA828, Staccato OSH, NE5534. W miejsce filtra mam LME47910, a na buforze Staccato. Dla mnie OPA1611 grają sucho, a LME49990 znowu za jasno tak, ze kluje aż w uszy. Taka konfiguracja OPA627AU (z ebay), LME47910 filtr, Staccato bufor gra w sposób zbliżony jak wyjście na elementach dyskretnych bez sprzężenia zwrotnego z Aliexpress.

Edytowane przez Delirium77
5 minut temu, Mariusz03 napisał:

Bo prawie wszyskie podroby z chin innych opa maja również wpalane laserem. 

Właśnie do tego zmierzałem. Trzeba zawierzyć np. Mouserowi, bo u nas to loteria. Tym bardziej, że każdy producent tego samego opampa stosuje własną czcionkę, odstępy itp. Nie ma szablonów na to, kto produkował.

4 godziny temu, arturp napisał:

nie jestem fanem opampów scalonych ale przez około 30 lat przerzuciłem dziesiątki i na razie ad825 jest chyba najbliższy neutralnemu brzmieniu pośród tych wszystkich , które słuchałem do tej pory. Ale ostatnio rozmawiałem z kolegą , który stwierdził  , że u niego ad825 zamuliły . Więc to niestety loteria , nigdy nie wiadomo komu co pasuje i w jakim systemie się sprawdzi . No ale jeszcze z 1000 pozostało do przesłuchania więc nadzieja nie umarła 😆

Ja też nie jestem fanem scalakow wolę dyskretne. Jednak przekonałem się ze czasem lepiej wypada mieszanie dyskretnych plus bardzo dobre scalaki.

Godne uwagi sa scalaki ad825, AD797BR (kaprysnie czasem w zależności od otoczenia) i oczywiście te najlepsze opa627au. 

U mnie w systemie najlepiej wypadaly te ostatnie. Najbardziej audiofilskie czysciutkie z pieknym planktonem oraz drugim i trzecim planem, mnóstwo mikrodetali. Niestety nie mogę tego powiedzieć o ad825arz ladne mają dociazenie i nacisk na dolne partie pasma. Jednak daleko im do opa627au. Pod każdym względem. 

Uważam również ze nie ma swietego grala i warto jest mieszać . Powtorze się opa razm z dyskretnymi (a mialem kilka jak staccato, Bursony, Muzga czarne, opm401 i opm3320d,  chinskie itp)

Ważne jest również miejsce i otoczenie.

Zauważyłem również podobne jak Ty ze te nowsze scalaki grają lepiej jak starsze wersje (wcześniej było inaczej) najbardziej było zauwazalne w AD, opa627 i tda1541a (mam ich kilka).

• Pokaż nowe odpowiedzi