Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
15 godzin temu, JVC 4K napisał:

każdy film jest inaczej nagrany i ma inny poziom jasności

No i co względem tego? W telewizorze też zmieniasz co film jasność i te wszystkie inne?

15 godzin temu, JVC 4K napisał:

na jakiej wartości masz ustawione czy na stałe

Mam na stałe:

159C3AAF-2131-48DB-90BC-477F32E2189F.thumb.jpeg.b64e16cf3aaaef2e7d077f30a7cc1750.jpeg

3 minuty temu, JVC 4K napisał:

Ręczna -3 Really trochę to dziwne, ja mam mode 3 a wcześniej 2, auto mode -15 zawsze domkniętą na maks.

chyba każdy ustawia dynamiczną przesłonę według swojego ekranu i preferowane jasności.. 
ja mam mały ekran.. ok 105 cali i przesłonę w moim starym JVCie na -7 i auto2

7 minut temu, Pewex1988PL napisał:

chyba każdy ustawia dynamiczną przesłonę według swojego ekranu i preferowane jasności.. 
ja mam mały ekran.. ok 105 cali i przesłonę w moim starym JVCie na -7 i auto2

Ale Vintageaudiofil ma jeszcze mniejszy ekran 100 cali

8 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Jaki jasny? Kolego bez przesady…

Proszę:

Projektor nigdy nie będzie miał takiego jasnego obrazu i popu jak telewizor.. Nie mówiąc już w dzień czy warunkach nie zaadaptowanych takich jak twoje.. 
100 cali.. przy N5 to jasny obraz. Starsze JVC np X90 są dużo ciemniejsze.. 
Podejrzewam że N5 w ECO przy przesłonie otwartej ma ok 1000 lumenów na nowej lampie. Co przy 100 calach jest bardzo jasno.. 
PS Przystosuj pomieszczenie i jakiś ekran, bo projektor D-ILA w takich warunkach, to troszkę jak jazda Ferrari na kołach dojazdowych po polnej drodze  

Edytowane przez Pewex1988PL
4 minuty temu, Vintageaudiofil napisał:

Proszę przejrzeć wszystkie cztery filmiki 

To jak? jesteś zadowolony z tej jasności czy nie ? bo się pogubiłem 

Edytowane przez Pewex1988PL
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
5 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Projektor nigdy nie będzie miał takiego jasnego obrazu i popu jak telewizor.. Nie mówiąc już w dzień czy warunkach nie zaadaptowanych takich jak twoje.. 
100 cali.. przy N5 to jasny obraz. Starsze JVC np X90 są dużo ciemniejsze.. 
Podejrzewam że N5 w ECO przy przesłonie otwartej ma ok 1000 lumenów na nowej lampie. Co przy 100 calach jest bardzo jasno.. 
PS Przystosuj pomieszczenie i jakiś ekran, bo projektor D-ILA w takich warunkach, to troszkę jak jazda Ferrari na kołach dojazdowych po polnej drodze  

Chociaż sobie jakiś czas temu dogryzaliśmy to cenię sobie twoje świeże spojrzenie na ten filmik. Ja tak oglądam od ponad roku i jakoś jeszcze nie narzekam . Dla mnie jest dobrze choć brakuje mi tej głębi oraz smoły jaką miałem przy RS2000 w jaskini. Na chwilę obecną jeszcze musi tak pozostać. Remontuję pokuj pod sypialnię i tam jest kasa potrzebna, później kupno gruza e36 i przystosowanie pod drift a dopiero na końcu mogę sobie pozwolić na ekran, dlaczego tak a no dlatego że na tej ścianie obraz źle nie wygląda choć ten stary z przed 7 lat telefon tego nie oddaje

Teraz, Pewex1988PL napisał:

To jak? jesteś zadowolony z tej jasności czy nie ? bo się pogubiłem 

Dla mnie jeszcze za ciemno, u mnie biały ma być biały nie szary dlatego przysłonę mam tylko na -3

19 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Chociaż sobie jakiś czas temu dogryzaliśmy to cenię sobie twoje świeże spojrzenie na ten filmik. Ja tak oglądam od ponad roku i jakoś jeszcze nie narzekam . Dla mnie jest dobrze choć brakuje mi tej głębi oraz smoły jaką miałem przy RS2000 w jaskini. Na chwilę obecną jeszcze musi tak pozostać. Remontuję pokuj pod sypialnię i tam jest kasa potrzebna, później kupno gruza e36 i przystosowanie pod drift a dopiero na końcu mogę sobie pozwolić na ekran, dlaczego tak a no dlatego że na tej ścianie obraz źle nie wygląda choć ten stary z przed 7 lat telefon tego nie oddaje

Dla mnie jeszcze za ciemno, u mnie biały ma być biały nie szary dlatego przysłonę mam tylko na -3

Myślę że kluczowe w odbiorze obrazu jest ekran i warunki.. I biały stanie się białym nawet na bardziej zamkniętej przysłonie.. 
Dogryzanie ? chodzi o laser? Nie uważam że źle zrobiłeś że wybrałeś N5/RS1000 Ja osobiście brałbym laser (LS12000).. Przecież N5 to świetny projektor.. Po prostu ja mam inne nastawienie do lasera, Ty masz inne. 
ogólnie jeśli ubije swojego starego JVCa to przejdę na wielki telewizor.. na więcej niż 105 cali nie mam miejsca. A teraz te duże TV nie kosztują już takiej fortuny. Ale to melodia przyszłości 

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
16 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Dogryzanie ? chodzi o laser?

Dokładnie

Nie uważam że źle zrobiłeś że wybrałeś N5/RS1000

Mogłem zostawić RS2000. Niestety były wystawione oba na sprzedaż i tamten poszedł w pierwszy dzień a z RS1000 bujałem sie miesiąc i żadnych propozycji czy zainteresowania wiec został. Gdyby i on się sprzedał na co liczyłem to bym dołożył i kupił RS3000 za 70 tys zł rocznego ale wyszło inaczej i tak pozostanie na jakiś czas.

przejdę na wielki telewizor

Błędne myślenie ale to twoja sprawa.

Telewizor nie zapewni Ci tego co Projektor

na więcej niż 105 cali nie mam miejsca

Mi odległość nie pozwoli na nic większego, chyba że bym się zgłosił do jednej z niemieckich firm i zainstalował projektor do ściany a nad nim lustro dzięki czemu mógłbym w tedy uzyskać ponad 120 cali, obecnie jest to 100. 

Edytowane przez Vintageaudiofil

Witam. Posiadam od 5 lat JVC x550 którego lampa ma już 2050h. Obraz jest już ciemniejszy dlatego zastanawiam się nad nad nową lampą. Pewnie będzie to goła żarówka,zmiennik. Zastanawiam się jeszcze na regeneracją lampy tym bardziej że punkt mam 2 km od siebie.

Edytowane przez leszek2m
37 minutes ago, leszek2m said:

Pewnie będzie to goła żarówka,zmiennik. Zastanawiam się jeszcze na regeneracją

Regeneracja to nic innego jak wymiana bańki na nową. Koszyk zostaje ten co był. 

Jesli trafisz na uczciwy serwis to będziesz zadowolony ☺ oby tylko jakąs gwarancję dawali

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Serwis działa w Krakowie od wielu lat.  Jeśli po regeneracji będzie jak  oryginalna to pewnie tak zrobię. Tym bardziej że pewnie oczyszczą mi projektor z kurzu.

2 minutes ago, leszek2m said:

Jeśli po regeneracji będzie jak  oryginalna to pewnie tak zrobię

Z tym to różnie moze być. Nie chcę straszyc ale sam opisywałem w tym wątku moje perypetie związane z wymianą lampy. Samo to, ze będzie swiecic to jeszcze nie wszystko. Lampa moze dawac inny odcien swiatła przez co wyswietlane kolory ulegną zmianie. Moj JVC X90 zaczął piszczeć po wymianie lampy w trybie normal i jestem zmuszony korzystac z jasniejszego trybu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 godzin temu, brewka87 napisał:

Z tym to różnie moze być. Nie chcę straszyc ale sam opisywałem w tym wątku moje perypetie związane z wymianą lampy. Samo to, ze będzie swiecic to jeszcze nie wszystko. Lampa moze dawac inny odcien swiatła przez co wyswietlane kolory ulegną zmianie. Moj JVC X90 zaczął piszczeć po wymianie lampy w trybie normal i jestem zmuszony korzystac z jasniejszego trybu.

Piszczenie nie ustało.. Pewnie jednak to inne napięcie tej banki.., Oby balast wytrzymał..  Brewka ile masz juz godzin na tej lampie ? 

3 hours ago, Pewex1988PL said:

Piszczenie nie ustało.. Pewnie jednak to inne napięcie tej banki.., Oby balast wytrzymał..  Brewka ile masz juz godzin na tej lampie ? 

Na high nie piszczy więc tak oglądam. Ile godzin wyswiecone nawet nie wiem, bo w sumie nie zaglądam do menu zbyt często. Ostatnio mało oglądam więc lampa nie jest mocno eksploatowana.

U mnie jak oglądam w trybie low to laser jest cichszy od lampowego N7 który miałem wcześniej i także w trybie low był głośniejszy. N7 w trybie high nie oglądałem bo był jak kosiarka.

Za to w trybie high laser jest już mocno słyszalny i wydzielają się ogromne pokłady ciepła.

Ale mam także ustawienie Mid czyli średnia moc lasera i w sumie tu stosunek głośności pracy urządzenia do poziomu jasności i mocy strumienia światła jest najlepszy.

Tak więc chyba zacznę oglądać w trybie Mid, przejdę z Low. Na N7 mid nie miałem tylko high i low te tryby pracy.

W sumie "wy lampowi użytkownicy projektorów" nie macie trybu średniego Mid który jest dostępny tylko w laserze.

Lampowcy - powinniście być zazdrośni o tryb średni z lasera.

Edytowane przez JVC 4K

Załóż sobie temat "Tylko JVC laserowy, inne to szajs" i tam się produkuj, bo to jest temat o lampie.
Daj od siebie odpocząć, proszę...

Edytowane przez burz
13 godzin temu, leszek2m napisał:

Witam. Posiadam od 5 lat JVC x550 którego lampa ma już 2050h. Obraz jest już ciemniejszy dlatego zastanawiam się nad nad nową lampą. Pewnie będzie to goła żarówka,zmiennik. Zastanawiam się jeszcze na regeneracją lampy tym bardziej że punkt mam 2 km od siebie.

Nie warto samemu wymienic bańke? To żadna filozofia.15 min pracy dla laika.

Ja zawsze kupuje lampy na: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ,mozesz wybrac czy chcesz zamiennik czy oryginał.Wymienialem juz 4 szt i nigdy nie mialem problemu z barwami,piszczeniem itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
57 minut temu, JVC 4K napisał:

W sumie "wy lampowi użytkownicy projektorów" nie macie trybu średniego Mid który jest dostępny tylko w laserze.

Lampowcy - powinniście być zazdrośni o tryb średni z lasera.

Ty naprawdę masz jakieś kompleksy typu dziecięcego…! 

9 hours ago, JVC 4K said:

nie macie trybu średniego Mid który jest dostępny tylko w laserze.

Ja mam taki tryb jak się trochę lampa wypali 😆

17 hours ago, Pewex1988PL said:

Piszczenie nie ustało.. Pewnie jednak to inne napięcie tej banki.

Odpaliłem prosty analizator widma na tablecie i wklejam wyniki

Pierwszy zrzut ekranu przedstawia szum z projektora w trybie NORMAL, a drugi HIGH. Na pierwszym widać peak w okolicy 5kHz i zdecydowanie to jest ten pisk, ktory mi przeszkadza. Na zrzutach ekranu widac go dokładnie.

Tryb NORMAL

Ukryta Zawartość

Ponizej tryb HIGH

Screenshot_2023-04-23-12-38-30.thumb.png.8c0a17039909ae2eb028d3a410d63983.png

Lampa wyswieciła dopiero 53h, bo nie miałem za bardzo kiedy (i czego) oglądac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zajrzałem na chwilę do JVC... 406 h. 

Wszystko ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pany ....

A JVC oficjalnie obniżyło ceny  NP5 o 1000 euro ....już za 5990 Euro można kupić....Także po mału zacieram ręce...he he👏👏👏

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Pany ....

A JVC oficjalnie obniżyło ceny  NP5 o 1000 euro ....już za 5990 Euro można kupić....Także po mału zacieram ręce...he he👏👏👏

Ukryta Zawartość

Kup NZ7 jego cena to 9990 Euro ale jest duża żywotność ponad 20 000 godzin i większa jasność. Co to 4 tys Euro różnicy dla tak zapracowanego za granicą Polaka. Ja kupiłem NZ7 mieszkając i pracując w Polsce a jak wiemy pensje w Polsce są "troszkę mniejsze" od tych w Austrii.

Chyba że chcesz co 2 lata wywalać kilka ładych tausenów na lampę z modułem to wtedy kup NP5 to bardzo dobry projektor z obrazem nie gorszym od NZ7 ale ma jeden minus straszne wręcz przerażająco wysokie koszty utrzymania i w przeciągu długiego okresu czasu sumarycznie zakup NP5 z dodatkowymi lampami będzie droższą inwestycją od zakupu NZ7 bez lamp.

A jeszcze jedno NP5 występuję w dwóch kolorach biały i czarny, brałbym biały bo wygląda trochę jak sprzęt od apple.

Jaką nie podejmiesz decyzję pochwal się na forum z zakupu.

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, JVC 4K napisał:

Kup NZ7 jego cena to 9990 Euro ale jest duża żywotność ponad 20 000 godzin i większa

Myślałem o tym.Moja granica to 6000 Euro.

Powiem szczerze...że chyba lampa to pewniejszy  zakup.Te laserowe to w sumie taka nowość u JVC i nikt jeszcze nie nabił tych choćby 10 tyś godzin  I nie zdał relacji.Także wydać tyle kasy ,a jak  coś padnie po upływie tej jakże marnej...2 letniej gwarancji? Trochę ryzykowna inwestycja chyba ...Epson ls 12000 daje  chociaż  5 lat gwarancji  na projektor  lub 12tyś  wyświeconych godz... To pewniejsza inwestycja.Cena 24 tyś  PLN też kusi...

Wiadomo JVC NP5 to natywny 4k i DTM  ponoć zastępuje MADvr, a super czerń JVC załatwia resztę....także mam zagwózdkę😅...

Edytowane przez Gmow1977
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

@Gmow1977 odkładaj kase jeszcze jeżeli możesz i nie spiesz się z zakupem. Koniec Lipca/początek Sierpnia bede w PL więc do CB zajadę z moim PJ byś se obczaił jak to wygląda. I dopiero po takiej prezentacji/teście sobie kupisz PJ. Daleko nie mam,  dwa baki gazu więc nie wielkie koszta a zobaczyć JVC w akcji to co innego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi