Skocz do zawartości
IGNORED

Streaming... i co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

I tak oto znalazłem się w nieznanej mi dotąd krainie streamingu... Mam już Cambridge Audio Evo 150 + Monitor Audio Silver 100 7G w pięknym zielonym kolorze. I teraz - co dalej? Chcę korzystać z Tidala HiFi Plus i plików na dysku lokalnym. Ponieważ odpadły mi już wydatki na płyty, zależy mi na stopniowym udoskonaleniu tego cyfrowego toru audio. A to rodzi kilka pytań:

1. Przede mną również zmiana dostawcy internetu - z radiowego na światłowód. Czy w związku z tym powinienem pomyśleć o lepszym routerze, switchu, okablowaniu? Nie chciałbym wydać na to dziesiątek tysięcy złotych, ale chętnie dowiem się, jakie modele warto wziąć pod uwagę. To samo dotyczy np. kabli ethernet, łączących chociażby switch z Cambridge Audio.

2. Zakładając, że jakieś 60% odsłuchów to będzie Tidal, a 40% własne pliki, czy wystarczy, jeśli podłączę dysk zewnętrzny z biblioteką plików (są tutaj jakieś polecane modele, niekoniecznie "audiofilskie", ale po prostu ciche i wydajne), czy warto się bawić w jakiś NAS (o którym nie mam bladego pojęcia)?

3. Idąc dalej tym tropem - czy Roon będzie tutaj dobrym pomysłem, czy też jest to raczej droga i specjalistyczna "fanaberia"? Czy np. ta sama muzyka z Tidala, odtwarzana przez Roona, będzie brzmiała lepiej niż bezpośrednio z Tidal Connect lub apki Cambridge Audio? Czy chodzi tylko o "porządek w kolekcji" i te wszystkie informacje o wykonawcach/płytach, które podsuwa Roon? A może wystarczy Audirvana albo JRiver Media Center?

4. Jeżeli uznam, że warto iść w Roona, na czym najlepiej go postawić - na Macu Mini (jaka jest tutaj minimalna sensowna konfiguracja - i5? z którego roku? ile pamięci?) czy na PC NUC (albo jakimś innym mini-pececie)? Gdzieś mi mignęło, że na PC trzeba doinstalowywać jakieś sterowniki, żeby poprawnie obsługiwał pliki wysokiej rozdzielczości (DSD?), podczas gdy Mac jest "plug and play". I taki komputer z Roonem łączę bezpośrednio z CA przez USB-Audio czy wpinam go do sieci, a Cambridge bierze sobie z niego pliki po tej samej sieci?

Z góry dziękuję za wszystkie dobre rady i podpowiedzi. Mam również serdeczną prośbę, aby osoby, które z zasady nie wierzą w "grające" switche, routery i kable internetowe, choć raz powstrzymały się od szyderstw, nie brały udziału w dyskusji i nie wyzłośliwiały się na temat "zer i jedynek". Będę bardzo wdzięczny!

https://www.audiostereo.pl/topic/162371-streaming-i-co-dalej/

1. To technologia cyfrowa która została zaprogramowana tak że nie ma strat danych, gdyby od kabli Ethernet zależało to jakiej jakości dane są przesyłane i nie ulegały degradacji to internet na świecie by nie działał i nie ma tutaj żadnej szydery ani cudów :)

2. Ja właśnie tak działam, dysk 2,5cala podłączony do wzmacniacza i do tego streaming.

3. Nad tym przyznam że też trochę myślałem, szczególnie że Roon obsługuje wszystkie sensowne serwisy streamingowe i byłby ułatwoiony dostęp np do Qobuz'a. Jednak cała akcja z własnym PC, instalacja, płaceniem $15 miesięcznie tylko za Roona wydaje mi się lekkim overkillem w moim przypadku.

2 godziny temu, Chattab napisał:

Ponieważ odpadły mi już wydatki na płyty

ale pojawiły się nowe xD Przestaniesz po paru latach płacić abonameny i pozostaną Ci tylko wspomnienia :)

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

47 minut temu, ferszcik napisał:

3. Nad tym przyznam że też trochę myślałem, szczególnie że Roon obsługuje wszystkie sensowne serwisy streamingowe i byłby ułatwoiony dostęp np do Qobuz'a. Jednak cała akcja z własnym PC, instalacja, płaceniem $15 miesięcznie tylko za Roona wydaje mi się lekkim overkillem w moim przypadku.

Roon obsługuje raptem tylko dwa serwisy, w dodatku najbardziej niszowe.

11 minutes ago, Klimkr said:

Roon obsługuje raptem tylko dwa serwisy, w dodatku najbardziej niszowe.

A faktycznie, tylko Tidal i Qobuz. To trochę popłynąłem ze wszystkimi. Myślałem, że jest tego więcej :P

Ale jeżeli obsługuje Qobuz to według wielu najlepszy serwis pod względem jakości.

7 minut temu, ferszcik napisał:

Ale jeżeli obsługuje Qobuz to według wielu najlepszy serwis pod względem jakości.

Kiedyś tak, ale teraz taką samą jakość ma Amazon i Apple przy dużo niższej cenie i większej bazie utworów. No i Qobuz nie chce naszych pieniędzy…

10 minutes ago, Klimkr said:

Kiedyś tak, ale teraz taką samą jakość ma Amazon i Apple przy dużo niższej cenie i większej bazie utworów. No i Qobuz nie chce naszych pieniędzy…

Ja porównywałem Spotify do Tidala to była przepaść. (na samym początku przygody z audio) Potem porównałem pliki fizyczne to Tidala to kolejna przepaść. Ale niestety nie wszystko jest w plikach i czasem też się chce odkrywać nowe rzeczy więc szukam sensownego streamingu, Apple Music muszę zdecydowanie przetestować. AirPlay2 niestety nie obsługuje plików Hi-Res ale jakoś nie jestem na to napalony, solidne 16-44.1 mnie zadowala