Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do PMC Fact8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.🖐️

Jak w tytule poszukiwany wzmacniacz do kolumn PMC fact 8, w tej chwili mój tor streamer silent angel m1t-przez usb do chord qutest-zasilacz tomanek-rca chordcleawey do-Roksan Caspian m1 wersja NG-tellurium q black 2-do PMC Fact8.

Odsłuch w pomieszczeniu około 30m2 salon połączony z kuchnią i otwatrym korytarzem, część odsłuchowa około25m2, dywan, itp, kolumny odsunięte od ścian około 60cm, trójkąt równoboczny około 2,5m.

Według mnie dobrze się słucha jest fajna dynamika-drive, wysokie tony  ich szczegółowość i rozdzielczość jest świetna doskonale słychać wszystkie drobne dźwieki, średnie  tony są równiez bardzo dobre głosy brzmią pięknie, bas bardzo zróżnicowany, nie wiedziałem do tej pory że można mieć tak różne niskie tony- chciałbym ich trochę więcej jednak☺️.

Dlatego pytanie jaki wzmacniacz 📢 byłby lepszy, może jeszcze lepiej by się wpasował do pmc, chciałbym spróbować coś innego, najlepiej wypozyczyć i odsłuchać w domu. Tylko jaki wzmacniacz polecacie do tych kolumn, zastanawiałem się nad Luxman, Accuphase, Lema Tucana 2, Naim, czytałem tez że polecają do PMC wzmaacniacze Bryston.

Myślę że budżet na nowy klocek to około 25tys, może być mniej tym lepiej, może być też uzywany tylko wtedy trudniej z odsuchem, niestety.

Fajnie byłoby przed zakupem docelowym porównać kilka wzmacniaczy i wybrać odpowiedni ten który najlepiej by się wpasował.

😎😎😎

https://www.audiostereo.pl/topic/162530-jaki-wzmacniacz-do-pmc-fact8/

ale co byś chciał poprawić ? tylko bas o którym napisałeś ? czy cos jescze ci sie marzy ? 🙂 

bo poza basem generalnie "jakbyś był happy" 🙂 ?

a swoją droga jestem mile zaskoczuny jak ten Silent Agel sobie po cichu (jak w nazwie) toruje droge na rynku. probowałeś grać nim po i2s ? czy ma juz Tidal direct ? bo czekam na to

Edytowane przez Marcin Wielgus

Właściwie to nic nie chcę nprawiać, basik jest super. Chciałbym jedynie sprawdzić czy będzie jakś różnica na plus z innym wzmacniaczem i czy będzie warto zmienić caspiana na cos innego.

Silent angel gram z apki do qutest kabelek zwykły usb. i2s nie próbowałem, nawet nie wiem jak to podłączyć z dac.

Niestety nie ma tidal direct w bluesoud node chyba tak miałem.

Zostaw sobie to co masz bo to jest bardzo udana konstrukcja.

Mimo że ten wzmacniacz jest obecnie tani to nadal jest dobry.

Oczywiście w ramach testów do których zachęcam bo co nam bez nich 🙂 sorawdz bryston, leema tucana, karan czy Cyrus z monoblokami. 

Właściwie to nic nie chcę nprawiać, basik jest super. Chciałbym jedynie sprawdzić czy będzie jakś różnica na plus z innym wzmacniaczem i czy będzie warto zmienić caspiana na cos innego.
Silent angel gram z apki do qutest kabelek zwykły usb. i2s nie próbowałem, nawet nie wiem jak to podłączyć z dac.
Niestety nie ma tidal direct w bluesoud node chyba tak miałem.

Co do wzmaka jasli masz okazję sprawdź Musical Fidelity M6si. Moze się okazać że ci basik bardziej podejdzie ale to też zależy jakiej muzy słuchasz .

Co do i2s to DAC musi mieć też takie wejście jak nie ma to nie połączysz w ten sposób a nawet jak ma to niesty z tym złączem jest kiepsko że standaryzacja co na którym pinie ma być tj jakie sygnały.
Twój S. Angel ma wyjście i2s w standardzie PS Audio i np wiem że możesz go podłączyć do Denafripsow i będzie działało. Ponoć po i2s jest jakość najwyższą .

M.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zostaw sobie to co masz bo to jest bardzo udana konstrukcja.

Kolego Piotrze zamiast iść w ilość pójdź w jakość Twoich porad.

PMC fact i Caspian? Serio? To są genialne kolumny (choć cholernie drogie) z których ten wzmacniacz nawet 10% nie wydobędzie tego co one potrafią. Kolega Grabo74 niech kombinuje i nie sugeruje się żadnymi poradami i opiniami osób, które na oczy nie widziały tych kolumn. Na pewnym poziomie cenowym mało będzie wzmacniaczy, które nie sprostają zadaniu, kwestia doboru pod własne preferencje. 

W dniu 3.04.2023 o 19:28, Grabo74 napisał:

poszukiwany wzmacniacz do kolumn PMC fact 8

Naprawdę nie słuchałeś tych kolumn z innym wzmacniaczem? Kupowałeś w ciemno?

Nie słuchałem tych kolumn,  chciałem coś zmienić jak każdy, miałem na przestrzeni lat kilka par różnych kolumn.

Najdłużej Tannoy revolution xt 8f świetne kolumny jedynie bas w nich jest trochę do poprawy.

Wzmacniacza tak naprawde to nie zmieniałem, wczesniej miałem caspiana mk1. 

PMC są inne od tych wszystkich kolumn które miałem do tej pory Heco, Tannoy, Quadral, Fynne Audio 502 sp.

Wykonanie conajmniej poziom wyżej od tych wszyskich, oczywiście dźwięk też chociaż na początku było kiepsko bardzo.

Kupiłem używane ale chyba musiały być długo stać i nie grać.

Początek po podłączeniu był straszny myslałem że je wywalę od razu(rozpacz co ja kupiłem za taką kase?), straszny bałagan scena niepoukładana mocna piszcząca góra, zero basu.

Dopiero po tygodniu zaczęły coraz lepiej sie sprawować wszysko pięknie się ułożyło wysokie tony zrobiły się mega detaliczne lecz zupełnie nie ostre, pełno szczegółów na najwyższym poziomie( wywaliłem w międzyczasie zworki były jakieś zaśniedziałe ) i bas też jest coraz lepszy szybki, mocny, zróznicowany😊

Tylko czy mozna lepiej niż Caspian?

LeemyTucany nie mają w pl. w tej chwili na odsłuch niestety, czekaja na dostawy. Chyba poczekam.

Na pewno sprawdziłbym Gato — chociażby Gato Audio AMP-150 AE. To bardzo dobra konstrukcja, z tego co pamiętam, to jest też u nas dostępna do odsłuchu. Poza nim wyżej wspomniany Musical Fidelity M6Si, Atoll IN300/IN400, bardzo ciekawie z PMC mogą się sprawdzić także Naimy - Supernait 3, Uniti Star. Na papierze nie mają aż tyle mocy, ale papier to tylko papier. Warto posłuchać 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 minut temu, Grabo74 napisał:

Tylko czy mozna lepiej niż Caspian?

Uwierz można 100x lepiej. To są kolumny na które zbieram. Pod nie kupiłem H390 bo to co wyprawia brzmieniowo ten tandem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To wzmacniacz, który pozwala usłyszeć jak brzmią te kolumny. Nie twierdzę, że inne też to potrafią lub sprawdzą się jeszcze lepiej, ale ja wybierałem spośród wzmacniaczy Naima, Rotela, Atolla, Parasouda i Musical Fidelity.

14 minut temu, daniel-de napisał:

Uwierz można 100x lepiej. To są kolumny na które zbieram. Pod nie kupiłem H390 bo to co wyprawia brzmieniowo ten tandem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To wzmacniacz, który pozwala usłyszeć jak brzmią te kolumny. Nie twierdzę, że inne też to potrafią lub sprawdzą się jeszcze lepiej, ale ja wybierałem spośród wzmacniaczy Naima, Rotela, Atolla, Parasouda i Musical Fidelity.

Wezmę w takim razie pod uwage odsłuch ze wzmacniaczem hegla, nie spieszy mi się z wyborem wzmaka z caspianem jest naprawdę dobrze bardzo. 

100x lepiej ? to mnie zadziwiasz 🙄. Hegel ma bardzo różne opinie, niektóre wręcz negatywne.

5 minut temu, Grabo74 napisał:

Hegel ma bardzo różne opinie, niektóre wręcz negatywne.

Nie spotkałem się z negatywnymi opiniami o H390. Natomiast powielanie stereotypów to domena bajkopisarzy, którzy z danym produktem widzieli się co najwyżej przez ekran komputera. Jak mieszkasz niedaleko Poznania to mogę ułatwić ci zweryfikowanie tej kwestii. Sam jestem ciekawy różnicy w stosunku do Caspiana.

Masz mniejszego brata Hegla nawet dość blisko, ale tu english potrzebny ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

20 godzin temu, daniel-de napisał:

Kolego Piotrze zamiast iść w ilość pójdź w jakość Twoich porad.

PMC fact i Caspian? Serio? To są genialne kolumny (choć cholernie drogie) z których ten wzmacniacz nawet 10% nie wydobędzie tego co one potrafią. Kolega Grabo74 niech kombinuje i nie sugeruje się żadnymi poradami i opiniami osób, które na oczy nie widziały tych kolumn. Na pewnym poziomie cenowym mało będzie wzmacniaczy, które nie sprostają zadaniu, kwestia doboru pod własne preferencje. 

Naprawdę nie słuchałeś tych kolumn z innym wzmacniaczem? Kupowałeś w ciemno?

Wiesz co przyznam że ja chwilę osobiście grałem na PMC i caspianem 2. 

Nie były to co prawda modele fakt ale ja bym się tego wzmacniacza wcale nie czepiał. 

Akurat kolumny PMC bardzo mi leżą i także jestem za wykrzesaniem z nich 100% ich możliwości. 

Dlatego jeżeli przeczytasz jednak całego posta a nie tylko fragment zobaczysz że sugeruje sprawdzenie innych konstrukcji 🙂

Leema gra z nimi świetnie. Wiem że karan także. 

W musicalu nieco bałbym się utraty tej rozdzielczej góry za którą na przykład ja tak bardzo je lubię. 

Piotrek 

• 2 tygodnie później...

Leema tucana niedostepna w pl, luxman którego też chciałem odsłuchać także niedostępny.

Wypozyczyłem accuphase e-280, wygląd ma świetny- kawał wzmacniacza jak trochę posłucham to coś napiszę.

Karan też chyba nie  ma w pl.?

• 2 miesiące później...
W dniu 14.04.2023 o 06:09, Grabo74 napisał:

Leema tucana niedostepna w pl, luxman którego też chciałem odsłuchać także niedostępny.

Wypozyczyłem accuphase e-280, wygląd ma świetny- kawał wzmacniacza jak trochę posłucham to coś napiszę.

I jak wrażenia z odsłuchu? Jeśli Accu je dobrze wysterował to polecam ci do posłuchania KORA TB140. Ja mam PMC 25.24 i przymierzam się do TB400

Ale jest dla nich słaby. 

Słuchałem z 24 , 26 i właśnie fact. 

Brzmienie ma dobre ale brakuje mu pazura. Mimo że te kolumny mają go w sobie to po spięciu razem mam wrażenie że coś się traci.

W dniu 14.04.2023 o 06:09, Grabo74 napisał:

Coś się wyjaśniło?

• 3 tygodnie później...
3 godziny temu, 1siedem napisał:

Swego czasu u mnie Caspiana rozjechał bezlitośnie Xindak pa-m. Różnica była tak duża ,że jeszcze tego samego dnia sprzedałem Roksana

To faktycznie musiała być spora 😅