Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki do małego pomieszczenia

Rekomendowane odpowiedzi

@Tarkus  Z powodu ubożenia społeczeństwa i inflacji ośmieliłem się dopisać

jeszcze w edycji komplet używanych i może nie trzeba sprzedawać nerki ... 😉 

No, może nieco więcej, niż połowa ceny ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, Tarkus napisał:

o: Barwa jest trochę sucha i pastelowa, ale nosząca znamiona neutralności. Wysokie tony nie są zbyt wyszukane, ich balans tonalny w stosunku do reszty pasma pozostaje lekko rozjaśniony, szczególnie przy nagraniach rockowych. 

Jeśli mówimy o nowych modelach q350 to ja je odbieram zupełnie inaczej.

Albo Elac 

Z całym szacunkiem Tarkus ale dostałeś sprawdzone i jedne z ciekawszych propozycji monitorów z uwzględnieniem Twoich wymogów a pytasz o tandetę za 200zł 🤦‍♂️ przez takie pytania ogarnia mnie coraz większe zniechęcenie by w ogóle pisać cokolwiek w podobnych tematach 😬

Nie sugeruj się za bardzo tą recenzją KEF bo ja je miałem i absolutnie tak ich nie odebrałem. Polipropylenowa membrana absolutnie nie jest sucha a balans tonalny z pewnością nie jest rozjaśniony bo tekstylna kopułka jest bezpiecznym materiałem. Nie wiem kto to pisał ale weź pod uwagę że jest za dużo zmiennych by traktować poważnie jakiekolwiek recenzję owszem są pożyteczne lecz nie zawsze pokrywają się z rzeczywistością.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 godziny temu, Tal napisał:

Z całym szacunkiem Tarkus ale dostałeś sprawdzone i jedne z ciekawszych propozycji monitorów z uwzględnieniem Twoich wymogów a pytasz o tandetę za 200zł 🤦‍♂️ przez takie pytania ogarnia mnie coraz większe zniechęcenie by w ogóle pisać cokolwiek w podobnych tematach

Dziękuję za wyjaśnienia i proszę o jeszcze! 🙂

Jest tak, że o ile muzykę uwielbiam i troszeczkę o niej wiem, to w sprawach sprzętu jestem w najlepszym razie dyletantem. Jeszcze w nowym sprzęcie kiedyś rozróżniałem półki cenowe, teraz trochę mi to uciekło. Rynek wtórny to dla mnie większy problem, jest więcej zmiennych, choćby popularność danej marki. Parę lat temu amplituner NAD-7020 w niezłym stanie dało się kupić w granicach 400 zł, dziś nawet jego późniejsze mutacje już nie trafiają się w tej cenie... Tak więc jeśli te kolumny, które sam znalazłem, są tandetą, to oczywiście odpuszczam je sobie.

Pytałem dziś kogoś handlującego sprzętem o Polk Audio T15. Powiedział mi, że to raczej niska półka i odradzał, więc pewnie też nie...

3 godziny temu, Tal napisał:

Nie sugeruj się za bardzo tą recenzją KEF bo ja je miałem i absolutnie tak ich nie odebrałem. Polipropylenowa membrana absolutnie nie jest sucha a balans tonalny z pewnością nie jest rozjaśniony bo tekstylna kopułka jest bezpiecznym materiałem. Nie wiem kto to pisał ale weź pod uwagę że jest za dużo zmiennych by traktować poważnie jakiekolwiek recenzję owszem są pożyteczne lecz nie zawsze pokrywają się z rzeczywistością.

Dziękuję raz jeszcze! Wątpliwości co do KEF-ów biorą się także stąd, że paru recenzentów polecało je do NAD-a, który jest nieco ciemniejszy od tego Luxa. Być może to pisali bass-heads...

Podkreślałem wielokrotnie kwestię złagodzenia i zaokrąglenia góry, bo np. Tannoy Mercury M1 jest dość ciemny, ale góra wychodzi jak dla mnie troszeczkę za agresywnie. Być może bierze się to stąd, że kolumienki same w sobie mają jakiś niedostatek na średnicy - nie posiadam sprzętu referencyjnego, więc nie mam jak tego sprawdzić.

Jeśli KEF-y mają takie brzmienie, o jakie mi chodzi, to istotnie byłyby idealne. Również dlatego, że są współosiowe, a to pomaga przy bardzo bliskim odsłuchu (ponoć takie stosowano kiedyś w wozach transmisyjnych, gdzie także jest mało miejsca). Kolumny w układzie klasycznym, a nawet "niemieckim", potrzebują dystansu, żeby dźwięk z poszczególnych głośników się pomieszał i tak dotarł do uszu słuchającego. Być może stąd wiele kolumn, które w większych pomieszczeniach brzmiały dobrze lub bardzo dobrze, u mnie brzmiało zdecydowanie źle.

Edytowane przez Tarkus

Widzialem ze to pomiszczenie 2x4m. Ale czy wiemy jaka mamy "swobode" w wyborze ustawienia? 

Czy plan/rysunek pomieszczenia nie byl by pomocny?

Edytowane przez xajas

Swobody ustawienia na razie nie mamy. Kolumny mogą stać albo w rogach regału, albo w rogach regału. Tylko tam konstrukcja jest na tyle sztywna, by choć częściowo tłumić rezonans.

Przeczytawszy swój poprzedni wpis stwierdzam, że pod koniec posłużyłem się zbyt metaforycznym skrótem. Chodziło mi o to, że uszy słuchacza powinny znajdować się w zasięgu wszystkich głośników kolumny w podobnym stopniu. Przy zbyt małej odległości od kolumn rozbieżność osi głośników powoduje, że np. wysokotonowy słyszę głośniej od niskotonowego. Przepraszam za nieprecyzyjne formułowanie myśli.

Optymalnym rozwiązaniem wydają się zestawy z caraudio np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bas będzie bez przesady, ale najważniejsze to punktowe źródło dźwięku.

Do tego nieagresywna tekstylna kopułka.

Oczywiście są też mniejsze i większe, a że to konstrukcja caraudio,

to nie jest specjalnie wymagająca jeśli mowa o skrzynce 😉 

Oczywiście są kolumny "domowe" z takim rozwiązaniem, ale znakomita większość

ma metalowe kopułki które z tak małego dystansu mogą powodować

pewien dyskomfort; no, może nie u wszystkich ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

O jakim odstepie zestaw glosnikowy<->ucho tu mowa?

13 godzin temu, Tarkus napisał:

Chodziło mi o to, że uszy słuchacza powinny znajdować się w zasięgu wszystkich głośników kolumny w podobnym stopniu. Przy zbyt małej odległości od kolumn rozbieżność osi głośników powoduje, że np. wysokotonowy słyszę głośniej od niskotonowego. Przepraszam za nieprecyzyjne formułowanie myśli.

Nie, to nie jest problem "glosnosci". To jest problem koherencji, czyli poprawnego zgrania czasowego/fazowego obydwu glosnikow.

Ale odnosze wrazenie ze zapedziles sie w rozdzielanie wlosa na czworo i zamiast probowac zoptymalizowac miejsce ustawienia/mocowania zestawow glosnikowych, skoncentrowales sie na konstrukcjach wspolosiowych, ograniczajacych wybor wchodzacych w rachube zestawow glosnikowych 

Edytowane przez xajas
48 minut temu, xajas napisał:

Ale odnosze wrazenie ze zapedziles sie w rozdzielanie wlosa na czworo i zamiast probowac zoptymalizowac miejsce ustawienia/mocowania zestawow glosnikowych, skoncentrowales sie na konstrukcjach wspolosiowych, ograniczajacych wybor wchodzacych w rachube zestawow glosnikowych

Optymalizowanie czegokolwiek wymagałoby zmiany prawie całego umeblowania. Tu wchodzą w grę znacznie większe koszty, ale długofalowy plan jest właśnie taki. 🙂

10 godzin temu, xajas napisał:

Nie odpowiedziales na pytanie z odleglosciami.

Jakieś 190 cm od czoła kolumny do mojego ucha, z tym że jest to trójkąt rozwartokątny. Wysokość (tj. odległość w prostej linii) to jakieś 150-160 cm od linii łączącej "czoła" kolumn do mojego czoła.

A wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciu, które przedstawia inny wzmacniacz (Luxman L-190) z innymi kolumnami (Tannoy Mercury M1). W lewym dolnym rogu widać skrawek wersalki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tarkus

Przy tym odstepie jakiekolwiek rozwazania spojnosci brzmienia systemow nie-wspolosiowych sa zupelnie nie uzasadnione! To juz dawno jestes w „dalekim polu“

Bral bym najlepsze i najwieksze zestawy, jakie mozna za posiadany budzet dostac, bez zwracania uwagi na ich wspolosiowosc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Optymalizowanie czegokolwiek wymagałoby zmiany prawie całego umeblowania.

Nie.

Wystarczy wysunac glosniki „przed“ posiadane umeblowanie i juz masz wiele mozliwosci wyprobowania roznych odstepow/ustawien, bez ruszania umeblowania

Ukryta Zawartość

IMG_5337.thumb.jpg.ab6973d7800c87e4d5a7a4d6a3d59226.jpg

Malo tego, odpada ograniczenie do monitorow (na podstawkach). Zamiast monitorow, wybral bym takie waskie „slupki“ (tutaj tylko przyklad)

IMG_5336.thumb.jpg.2141f6e4492784b1fa86c3081e8d2ccb.jpg

Wtedy mowimy o powaznym sluchaniu a nie o pierdziawkach z kartonu po butach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można znaleźć monitory ze zbliżonymi centrami akustycznymi,

które mogą być, jak w tym przypadku - optymalnym rozwiązaniem:

Ukryta Zawartość

Nie za głębokie, bez agresji i chyba nie za duże. Lub już poważniejsze,

ale w tym metrażu raczej za duże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Zadam konkretne fachowe pytanie.

Jaka odleglosci „centrow akustycznych“ w relacji do odleglosci odsluchu (na ktora sie tu ciagle powolujecie) jest krytyczna?

„Na szybko“

Czy tutaj mamy wieksza odleglosc niz te powyzsze 1,9m

Ukryta Zawartość

IMG_5339.thumb.jpg.5fa54e724eaffddb0e35f8cb9116ff6b.jpg

Ta tematyka odleglosci, to taka stylizowana „burza w szklance wody“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt, tym bardziej, że zwykle pomiary ZG są realizowane z metra;

no bywa czasem, że trzeba coś dodać z pomiaru samego dołu pasma ...

7 godzin temu, xajas napisał:

Wystarczy wysunac glosniki „przed“ posiadane umeblowanie i juz masz wiele mozliwosci wyprobowania roznych odstepow/ustawien, bez ruszania umeblowania

Malo tego, odpada ograniczenie do monitorow (na podstawkach). Zamiast monitorow, wybral bym takie waskie „slupki“ (tutaj tylko przyklad)

Ale to nie ten bok pokoju! 😞 Obróć rysunek o 90 stopni i tak ustawiaj. Gdyby postawić kolumny wolnostojące przed regałem, to nie dałoby się przejść (ani, prawdopodobnie, rozłożyć wersalki), nie mówiąc już o konieczności przesuwania kolumn przy każdym otwarciu szafek.

Edytowane przez Tarkus
W dniu 17.04.2023 o 14:30, Tal napisał:

dostałeś sprawdzone i jedne z ciekawszych propozycji monitorów z uwzględnieniem Twoich wymogów

PS. Jeśli możesz, to proszę, napisz mi jeszcze, który z proponowanych zestawów najciemniej gra i ma najbardziej łagodną górę. I również z góry 😉 dziękuję! 🙂

Edytowane przez Tarkus
2 minuty temu, Tarkus napisał:

PS. Jeśli możesz, to proszę, napisz mi jeszcze, który z proponowanych zestawów najciemniej gra i ma najbardziej łagodną górę. I również z góry 😉 dziękuję! 🙂

Zdecydowanie KEF Q15.2 ma bardzo łagodną górę wręcz przygaszoną a ze względów konstrukcyjnych myślę że idealnie wpisują się w Twoje wymagania co również pozytywnie wpłynie na walory brzmieniowe. 

Tyle tylko, że jak zapodaje recenzja są to monitory z impedancją

nawet nieco poniżej 4 Ohm:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tą recenzję można o kant biodra rozbić. Miałem te monitory i zupełnie się nie zgadzam z tą recenzją. Miałem wówczas co prawda około 100W do nich podpięte ale z pewnością Luxman ze swoimi 60W spokojnie sobie z nimi poradzi tym bardziej że kolega Tarkus raczej dyskoteki nie będzie urządzał.

Pewnie tak, ale odniosłem wrażenie, że ww. Luxman to już czas przeszły ...

4 godziny temu, audioburak napisał:

odniosłem wrażenie, że ww. Luxman to już czas przeszły

Nie, po prostu aktualnie używam 190-ki, ale ona wymaga generalnego remontu.

Co do tych KEF-ów, znalazłem jeszcze jeden egzemplarz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . 🙂

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

KEF-y to jednak chyba nie to. "You want it darker". 😞

Aha! I budżet wzrasta do 1000 złotych polskich. 🙂

Edytowane przez Tarkus

Nowe jeszcze w budżecie:

Ukryta Zawartość

albo używane tańsze:

Ukryta Zawartość

Może nie 8, ale 6 Ohm, co też wytrzymie 😉 

Lepiej byłoby też mieć manualne skłonności, bo ew. dopasowanie poziomu kopułki

do reszty pasma z woofera zwykle nie wymaga otwarcia przewodu doktorskiego ...

Ta uwaga dotyczy zapewne również KEF'ów ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Tarkus napisał:

Aha! I budżet wzrasta do 1000 złotych polskich. 🙂

Szalejemy 😉🤭

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Obecnie już 1100. 🙂

ELAC Debut 2.0 B5.2 - musiałbym ich gdzieś posłuchać. W recenzjach czytałem, że nie są tak ciemne jak poprzednia wersja (która z kolei jest poza obszarem zainteresowania z powodu tylnego wydmuchu).

W dniu 29.05.2023 o 17:26, Tarkus napisał:

Obecnie już 1100. 🙂

ELAC Debut 2.0 B5.2 - musiałbym ich gdzieś posłuchać. W recenzjach czytałem, że nie są tak ciemne jak poprzednia wersja (która z kolei jest poza obszarem zainteresowania z powodu tylnego wydmuchu).

Prawda. Grają bardziej otwarcie. Ale to nadal ciepłe granie.

W budżecie zmieszczą się większe b6.2 także

• Pokaż nowe odpowiedzi