Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Oberon 3 upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

@Ania85

Co znaczy, że "odstają jakościowo" od reszty pasma ?

Syczenie bywa nie tylko "zasługą" samych głośników ale u mnie zaobserwowałem,

że pomogła na to wymiana kabli. Poza tym jeśli brak np. otwarcia dźwięku, to metody

na uzyskanie pełni barwy i przywrócenia naturalnej agresji są tu znane od dawna.

Chyba, że szukasz więcej ciepła - wtedy wszystko odwrotnie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie sam przymierzam się do upgrejdu moich oberonów 3, przeczytałem wątek ale mam kilka pytań.

treborm-> odnośnie samego wytłumienia to wszystko jasne (alubutyl+wełna owcza) natomiast napisz coś więcej o zwrotnicy.

Schemat wrzucę aby nie trzeba było szukać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie są wartości cewek bo rezystory czy kondensatory sobie odczytam ?

Mógłbyś podać dokładnie jakie kupiłeś elementy i ew. gdzie

Ukryta Zawartość

zaraz ale ten schemat co wrzuciłeś to chyba nie od Oberon 3  tam jest jeden wofer  schemat trójek  jest chyba  w tym wątku ale wcześniej Elementy możesz zamówić  tutaj

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno w wątku o Oberon 7 wkleiłem link do czasopisma AV (można je bezpłatnie pobrać) tam redakcja zrobiła tunning kolumn Dali Spektor 6  warto przeczytać  może Ci się przydać 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ania85
literówki

image.png.2b99c0896a1f55263b6dbb9eae33da0d.png

Schemat zaczerpnięty z wątku z 3' strony.

Są do wykonania ( jak zwykle u Dali ) dwie podstawowe czynności:

Zamiana 5,6 uF na MKP i wylutowanie 33R.

Resztę typu inne kable czy usztywnienie skrzynki pozostawiam inwencji

wykonawcy takiej przeróbki.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Audioburak - to nie jest schemat dla Oberonów 3. Rozkład elementów jest ok, ale nie wartości. Na tweeterze w O3 jest 1R8 a na tłumiku midwoofera 8R2 i 27uF. Mam miernik indukcyjności i cewka pod midwoofera to 0,47mH a na tłumiku tweetera to 0,2mH. 5,6uF i nieśmiertelny 33R jest ok.

Zakup w PL jest drogawy. Sporą część elementów kupiłem taniej na francuskim Audiophonics, bo u nas czasem ceny są mega nieprzyzwoite - np. rezystory Superes dwa razy drożej, kable Neotech, kondensator Jantzen Alumen czy złącza miedziane Viborga.

Ukryta Zawartość

Rezystor PathAudio jest wszędzie w tej samej cenie, bo produkowany w PL i zastosowana jest zapewne odpowiednia polityka cenowa dla dystrybutorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treborm

@treborm          Na pewno jest jak piszesz, bo zerknąłem tylko na wątek.

Zmiany w trakcie produkcji też jednak dopuszczam 😉 Jak również to, że czasem

firmy w pierwszej serii ( kierowanej do testów ) instalują nawet inne głośniki ...

12 minut temu, audioburak napisał:

@treborm          Na pewno jest jak piszesz, bo zerknąłem tylko na wątek.

Zmiany w trakcie produkcji też jednak dopuszczam 😉 Jak również to, że czasem

firmy w pierwszej serii ( kierowanej do testów ) instalują nawet inne głośniki ...

Mnie to osobiście dotknęło w STX Electrino. Miałem całe kino domowe (ten ich sub był mega podły) i zrobiłem podobną modyfikację jak przy Oberonach. Ale numer był taki, że producent na AudioVideoShow informował, że w głównych kolumnach jest komora balastowa, a w rzeczywistości nic takiego nie było. Ja jeszcze miałem takie szczęście, że głośniki były modelowo identyczne z tymi, co dali do czasopism do testów, ale potem pozmieniali i ludzie dostawali po zakupie do jednej kolumny inne modele przetworników niż do drugiej. Podobnież była taka gwiazdka w materiałach producenta, który zastrzegł sobie zmiany w trakcie produkcji... Ale żeby aż tak robić ludzi w konia to..... Ech.

Mała korekta  - tam na midwooferze jest kondensator 28uf nie 27uF - ja dałem dwa Jantzen CrossCap równolegle do siebie 27uF i 1uF.

Edytowane przez treborm

Dzięki, czyli schemat wyglądał by tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawelcb
15 godzin temu, pawelcb napisał:

Ukryta Zawartość

Masz błąd - na midwooferze jest rezystor 8R2 a nie 8k2 czyli 8,2 Ohma a nie kiloOhma...

Ja dużo wątków na kilku forach przerobiłem co od kondensatorów. Jest to wg. mnie sprawa wielce indywidualna. Ja mam "miękki" system z typowym DAC R2R i Jantzen jak dla mnie dobrze brzmi. Nie kombinowałem dalej z np. Mundorfem. Wcześniej grałem na "zestawie" rezystor Mills i Jantzen Silver. Teraz jest to PatchAudio i Jantzen Alumen. Oprócz detaliki doszła mi plastyczność w dźwięku. Wcześniej taką namacalność instrumentów miałem na dole pasma i tylko w obrębie stopy perkusji. Przy cewce taśmowej i tym nowym "zestawie" plastyczność mogę obserwować w całym paśmie. Nie jest to jakaś mega duża różnica. Do tego doszła większa separacja instrumentów co pomaga w cięższych gatunkach muzycznych. To są niuanse i wciąż uczę się słuchać. Sam poniekąd stałem się słuchaczem sprzętu a nie muzyki w pewnym momencie (wymieniałem DACi co 2-3 miesiące aby zakończyć na R2R - Toppingi i SMSL po drodze łącznie z przeróbkami).

Zanim zacząłem zabawę w hi-end i maksowanie sprzętu, to nie rozumiałem o czym w gazetach audio piszą i na forach dyskutują. Jakaś scena, głębia, plany, detalika... O co kaman? A miałem budżetowy amplituner, który zasilał mi jakieś moje samoróbki kolumny na głośnikach ARN, STX a pod koniec STX Electrino. Dziwiłem się ludziom, że jakieś magiczne kable za cebuliony złotówek kupowali. Dopiero od jakiś 4 lat to się zmieniło po zakupie Dali i Marantz. Marantza ucegliłem swoją nieudaną przeróbką i mam teraz CXA81. Jak pierwszy raz usłyszałem dźwięk szerzej niż kolumny i z lekką głębią to miałem opad szczęki. Dopiero wtedy zacząłem pojmować określenia w hi-endzie. Sorry za offtop...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treborm

Że identycznego błędu na schemacie w gałęzi tweetera już nie wspomnę 😉 

Też jest zamiast rezystora 1R8 namalowane 1k8 ....

No tak czasami patrzy się i nie widzi 😁. Mam w planie po wygrzaniu (przy moim tempie pewnie ze 2-3 miesiące) przetestowanie wycięcia rezystora 33R. Zobaczę co się zmieni. A w następnej kolejności opiszę kolejny mój mod w szczegółach dla AXN10 z zasilaczem IFI oraz gromadzę graty pod drugą wersję kondycjonera. Potestuję sobie wpływ DC Blockera na brzmienie wzmacniacza i filtrowania na zasilacze impulsowe. 

• Moderatorzy
18 godzin temu, pawelcb napisał:

To taki sam schemat u wszystkich 2-drożnych dali od 30 lat 🙂

Tylko wartości nieco inne.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

@pawelcb

Ja bym proponował - zanim rozpoczniesz swe poszukiwania - wywalić rezystor 33R

i wstawić przyzwoity MKP na górę pasma. Posłuchać dłużej i zadecydować o zakupach.

Dej se luz 😉 

Myślę że kluczową sprawą jest wymiana kondensatora w torze tweetera Z drugiej strony zaobserwowałem że Dali Oberon są dosyć wrażliwe na podłączone kabele głośnikowe Na początku grałem z Qed Standard potem miałem Chord Clearway ,Tellerium Ultra q Blue teraz mam Supra PLY 3.4S dźwięk zmieniał za każdym razem Przy  Chrodzie miałem najbardziej otwartą górę pasma z kolei na Supra dźwięk ma największą masę 

Ja już mam dosyć wymiany kabli głośnikowych. Poruszałem się w niskim budżecie, aczkolwiek nawet jakieś srebro oryginalne Dali podpiąłem (wytrzymałem 2 tygodnie i miałem dosyć). Jak policzę, to moje ostatnie kable są bodajże jako 8 zestaw okablowania. Ostatnia zmiana to zrobiłem upgrade z Canare 4S11 na Canare 4S11G (wersja OFC) i powiedziałem sobie na razie koniec. Pewnie do czasu 😉

43 minuty temu, treborm napisał:

Jak policzę, to moje ostatnie kable są bodajże jako 8 zestaw okablowania.

to tylko pokazuje ze ten element nie wnosi zmian, losowe zmiany psychoakustyczne i pozniej czlowiek kreci sie w kolko, gdyby Ci ktos teraz bez twojej wiedzy podmienil te kable na zwykla miedz 1mm2 nie zauwazylbys roznicy moim zdaniem

20 minut temu, Daniel_68412 napisał:

moim zdaniem

Dobrze że dodałeś te dwa wyrazy 😉 Natomiast moim, nie tylko zdaniem ale i odsłuchem, zauważałem zmiany. Nawet przy tej ostatniej zmianie pomiędzy kablami Canare. Dodam, że nawet nie musiałem się zbytnio wysilać i przepinałem kable na to samo wyjście wzmacniacza co zajmowało czas (a mam dwa wyjścia, więc mogłem użyć gniazd B i przyspieszyć wymianę). Nie były to kosmiczne zmiany, jakieś "game changery"... To jest takie powolne maksowanie jakości, gdzie nawet gniazdo w moim DAC robiło różnicę. Tak jak wcześniej napisałem, szykuję się do kolejnego drugiego modu już zmodernizowanego kondycjonera zbudowanego na bazie Taga PF500. Chcę podpiąć w nim DCB i filtr, ale najpierw potestuję wpływ tych dwóch komponentów na dźwięk. Muszę usłyszeć dwie rzeczy: brak wpływu na degradację jakości dźwięku w komponentach z zasilaczami liniowymi przez DCB  i filtra na zasilacze impulsowe (filtra nie użyję pod liniówki, bo tu już słyszałem negatywny wpływ na scenę i dynamikę). Dopiero jak sam się nausznie przekonam, że gra gitara, to zamontuję w środku. W miarę możliwości staram się samemu empirycznie weryfikować różne pomysły i opinie innych.

Edytowane przez treborm

Często można spotkać się z opisami że kable srebrne mają specyficzne brzmienie - lśniące czy nawet jasne Problemem wcale nie jest przewodnik tylko jego obróbka  ,jeżeli posłuchacie drogich srebrnych kabli np Siltech czy Albedo ich brzmienie będzie zupełnie inne 

W przypadku kabli trzeba mieć świadomość że sam przewodnik obojętnie czy to będzie miedź ,srebro czy jakieś inne stopy metali to polowa sukcesu  ważny jest też dielektryk ,tutaj wpływy mają dwa parametry  - niska stała dielektryczna i wysokie tempo rozładowania Dlatego kable wykonane nawet z tego samego przewodnika  będą brzmieć różnie 

47 minut temu, Ania85 napisał:

Często można spotkać się z opisami że kable srebrne mają specyficzne brzmienie - lśniące czy nawet jasne Problemem wcale nie jest przewodnik tylko jego obróbka  ,jeżeli posłuchacie drogich srebrnych kabli np Siltech czy Albedo ich brzmienie będzie zupełnie inne 

sluchalem, nie jest - to sciema - wystarczy sobie zrobic a/b boxa zeby nie byc w stanie odroznic - bajki wasc opowiadasz

51 minut temu, treborm napisał:

W miarę możliwości staram się samemu empirycznie weryfikować różne pomysły i opinie innych.

jak to robisz? jak przebiega ta weryfikacja?

51 minut temu, Ania85 napisał:

W przypadku kabli trzeba mieć świadomość że sam przewodnik obojętnie czy to będzie miedź ,srebro czy jakieś inne stopy metali to polowa sukcesu  ważny jest też dielektryk ,tutaj wpływy mają dwa parametry  - niska stała dielektryczna i wysokie tempo rozładowania Dlatego kable wykonane nawet z tego samego przewodnika  będą brzmieć różnie 

lomatko, to juz jest kosmiczny stek bzdur xD

@Ania85 nie wiem bocie kto tutaj wstawil ale chyba czas pomyslec o antybotku :]

1 godzinę temu, Ania85 napisał:

To oczywiste że tak jest ,wystarczy posłuchać  , dlatego też są różne materiały dieelektryka.Ponadto czystość przewodnika ,prędkość wyciągania  czy walcowania  średnica ,kształt ,okrągły ,kwadrat czy prostokąt

Teraz, tedi02 napisał:

To oczywiste że tak jest ,wystarczy posłuchać  , dlatego też są różne materiały dieelektryka.Ponadto czystość przewodnika ,prędkość wyciągania  czy walcowania  średnica ,kształt ,okrągły ,kwadrat czy prostokąt

jakies badania jestes w stanie przedstawic na ta smiala teze? 🤭

czy to OCZYWISTA ale tylko opinia? ;]

Teraz, tedi02 napisał:

Badania to sobie zrób u specjalisty 🤣 nudzi ci się ? Podlub sobie trollu w nosie 

no jak slyszysz roznice miedzy kwadratowym a okraglym przekrojem to raczej tobie drogi kolego sugerowalbym badania ale moze szerzej zakrojone 🤭

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

sluchalem, nie jest - to sciema - wystarczy sobie zrobic a/b boxa zeby nie byc w stanie odroznic - bajki wasc opowiadasz

jak to robisz? jak przebiega ta weryfikacja?

lomatko, to juz jest kosmiczny stek bzdur xD

@Ania85 nie wiem bocie kto tutaj wstawil ale chyba czas pomyslec o antybotku :]

Pojęcia bladego nie masz tylko nabijasz posty aby stworzyć wrażenie że jesteś nie wiadomo jak mądry  ,dielektryku próbował się pozbyć Fadel stosując rurki szklane w swoich przewodach Poziomem  pasujesz do tego patostremera z YouTube którego tak chętnie przytaczasz Nie czytaj w ogóle testów o kablach tylko zajmij się czymś innym 

2 minuty temu, Ania85 napisał:

dielektryku próbował się pozbyć Fadel stosując rurki szklane w swoich przewodach

a szklo to w tym przypadku co przepraszam? XD podpowiem Ci zebys nie musial googlowac: dielektryk - kolejna bzdura powielana bez przemyslenia sprawy

3 minuty temu, Ania85 napisał:

Nie czytaj w ogóle testów o kablach tylko zajmij się czymś innym 

pozwolisz ze nie postapie zgodnie z twoja prosba drogi bocie :] jestes w stanie udowodnic ze nim nie jestes?

Musisz uzupełnić wykształcenie wtedy będzie  jakiś sens dyskusji  Żeby zrozumieć znaczenie materiału izolacyjnego trzeba najpierw wiedzieć jak prąd przemienny rozkłada się we wnętrzu  przewodnika  to jest w ogóle podstawa 

• Pokaż nowe odpowiedzi