Skocz do zawartości
IGNORED

który antywirus jest najlepszy?

himera

Rekomendowane odpowiedzi

A i jeszcze jedna sprawa:

Nie ma szans żeby 1 program wykrył wszystko, trzeba stosować kilka, wtedy na 99 % system jest czysty :)

A tak w ogóle to dawniej nie było tylu wirów, trojanów i innych syfów....

1. Mks Vir

2. Kaspersky

3. Mcaffe

4. F-Prot

Do tego Sygate personal firewall pro

Ja mam jeszcze dodatkowo sprzetowy firewall

A z hakerami mam i mialem zawsze spokoj:) Zawsze mialem dobrze zabezpieczonego kompa:) Kiedys jako admin na Unixie nigdy nikt sie nie dostal mojego systemu:) a proby byly:) chociaz slabe widac bo kazdy system da sie polozyc jak sie chce:)

• 2 tygodnie później...

Używałem pakietu Nortona Internet Security ale komp był tak zamulony że szkoda gadać. W tej chwili mam pakiet McAffee czyli antywirus, firewall, spam killer i privacy service. Co prawda dzień bawiłem się z konfoguracją ale jak na razie niczego nie złapałem (odpukać) a patrząc na ruch w mojej sieci blokowej widać że ktoś lubi wszelkie badziewie. Oprócz tego co kilka dni skan kompa przy pomocy Mks On-Line. Jeżeli już używać antywirusa to najlepiej w komplecie z jakimś firewallem i softem antyspyware.

Jeszcze jedna sprawa: instalacja SP2 dla Win XP jest bardzo zalecana ze względów bezpieczeństwa, jest w nim wiele poprawek zabezpieczeń. Niestety w moim kompie instalacja SP2 wysłała mój system do nicości i nikt nie wie dlaczego tak się stało. Natomiast druga maszyna zaktualizowała sie prawidłowo i wszystko jest OK. Niezbadane jest funkcjonowanie Windowsa XP...

Instalacja Sp2 dla Xp to chyba jagorsza rzecz jaka mozna zrobic dla swojego kompa. Ma tyle bugow ze szkoda gadac. Komp bez tego Sp2 z Firewalem i Antyvirem + mozg uzytkownika bedzie nie do przejscia:). Sp2 poprwaia jedne blady robiac drugie i do tego wieszajac kompa. Ja zawsze odradzam kleinetom jego instalacje a jak sie upra to pozniej przychodza do serwisu:)

Norton Antyvirus jest za to najbadziej pamieciozernym programem i chyba jednym z najgorszych moim zdaniem.

Ja też byłem sceptyczny co do sp2 i długo go nie instalowałem,ale coś mi się popierniczyło w rejestrach albo grom wie w czym jeszcze i co chwila wywalało mi explorer.exe a w dzienniku zdarzeń pojawiał się zapis "powłoka systemowa została nagle zatrzymana i uruchomiono explorer.exe" sp2 naprawił ten błąd z czego jestem zadowolony.Niestety od tego czasu nie działa mi kilka programów EDACAD

dla wiekszości z nas odpowiedzia i rozwiazaniem bolączek wirusowych/licencyjnych i sprzetowych jest po prostu mac.

polecam :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do zastosować domowych oraz podstawowych graficznych (zdjęcia, łamanie, raczej nie montaz video) rewelacja. i ta cena razem z legalnym oprogramowaniem:)

Ukryta Zawartość

@Parmenides, mam Maca Performę 5260 + Laserwriter 4/600, co z tego skoro za chińskiego Boga nie mogę zdobyć do niego żadnego softu oprócz systemu operacyjnego który w wersji bodaj 7.5 jest darmowy. Komp ładnie wygląda ale to koniec.

PS gdzieś chyba widziałem jakis soft antywirusowy właśnie na Maca.

• 4 tygodnie później...

A jeśli już wejdą Wam wiry i trojany to wtedy to forum moze okazać się pomocne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:))))))))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Linux to może i fajna sprawa ale dla ludzi mających chociaż blade pojęcie o tym co piszczy w ich systemie operacyjnym,lub informatyków nie jest on również w pełni kompatybilny ze sprzętem - czasem brakuje sterowników np. ja używam karty dzwiekowej z kodekiem SigmaTel i niestety jak do tej pory nie ma do niego sterowników a te które proponuje system operacyjny nie działają .U mnie partycja Linuxowa istniała na dysku ok.2 tygodnie po czym czym prędzej ją wykasowałem-poprostu denerwował mnie .Jeżeli ktoś wie jak skutecznie skonfigurować XP to ten system również może być bardzo stabilny u mnie działa już ponad dwa lata bez większych problemów (był jeden mały wypadek ale dzieki SP2 naprawiony)a mam naładowane od groma programów -nie muli sie ,nie wiesza działa poprostu tak jak powinien.Trzeba tylko co pewien czas robić małe sprzątanko w rejestrze i tyle.

Jak mawia mój kumpel informatyk- "Rejestr to takie bydlę które tylko rośnie"

Pozdrawiam

@LeStat

>Komputery typu DIY są nadal dużo tańsze, a że czasem trochę włosów sobie przy nich powyrywamy...

Ja twierdzę coś zgoła odmiennego. Jeśli ktoś ma odpowiednią wiedzę i zna ofertę rynku podzespołów to nic mu nie zastąpi składaka.

Co do linuxa to jakiś czas temu mocno przyspieszył w pogoni za Windows. Odnosi się to głównie do prostoty obsługi. W dziedzinie bezpieczeństwa i stabilności oczywiście jest w przodzie przed wingrozą choć były takie niechlubne wyjątki jak kiepska stabilność Kernela 2,60. Jednakże instalacja programów i wogóle konfiguracja i konserwacja systemu, dostępność sterowników, wsparcie ze strony producentów komercyjnego oprogramowania to na razie poważna bolączka tego systemu. Wszystko odnosi się oczywiście do desktopów bo doświadczony informatyk mający w administracji jakiś serwer o windows nawet nie pomyśli.

Antywirus polecam Avast, darmowy z polskim interfejsem i dość skuteczny (choć nie 100%), nie obciąża nadto systemu, bardzo częste aktualizacje. Ponadto należałoby go uzupełnić o jakieś lekarstwo na programy szpiegujące np.Spybot 1.3.

Z SP2 do WIN XP sprawa wygląda tak, że zainstalowanie go na zaśmiecony system czasami kończy się rozwaleniem systemu. Najlepszym rozwiązaniem jest slipstream. Windows XP instalowany odrazu z SP2 działa bez zarzutu (jak na windozę ozywiście ;)).

A co do antyświrów - ja instaluję Kasperskyego lub DrWeba - ten pierwszy dość mocno niestety muli kompa ale jest skuteczniejszy od Nortona (od tego to chyba każdy program jest skuteczniejszy :)), Avasta itp. Ten drugi mniej muli komputer, jest nawet odrobinkę skuteczniejszy od Kaspreskyego ale niestety - tylko orginał. Chociaż znowu nie jest taki drogi - 90zł z haczykiem netto za licencję na rok - polecam - najlepszy chyba antyświr na rynku obecnie. Niestety dość mało popularny.

Do czyszczenia Windowsa polecam ten program:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ad-aware ladnie wykrywa ale slabo usuwa. Lepszy Microsoft antispyware beta 1. Ten czysci do dna. Ostatnio ostal mi sie po nim tylko jeden subkultur i to markowany na zielono jako maloszkodliwy (nieupierdliwy). Komp w tym samym stanie po ad-aware to 28 obiektow, ktorych nie dalo sie usunac.

Bill Gates rules ;-) !!

pzdrw

soso

Powiem Wam tak:

W pracy mam Windowsa 2000 SP4 IE 6.0 i firewalla Sygate 5.6 - najnowszą wersję - i co ? - ano i dupcia blada....dzisiaj i tak syfy weszły mi do kompa - Sygate zgłosił alert - zapytał czy dopuścić potencjalnie niebezp. zawartość - kliknąłem, zeby nie dopuścił i myślałem że wszystko ok, za chwilę dla pewności zrobiłem loga Hi-Jackiem i syfki już tam niestety były.....sygate zachował się jak nędzny Norton.....Na szczęście jest ad aware, mks on line i Hi-Jack, bo za 5 minut było po kłopocie - to był łatwy do usunięcia syfek, nawet kill-boxa nie trzeba było zaprzęgać do pracy, z rejestrów śmieci dodatkowo usunąłem wyżej zapodanym programem Easy Cleaner, który sam w sobie też zawiera małego syfka podmieniającego stronę startową w odpowiednich okolicznościach (jak se zrobicie loga Hi-jacka po jego zainstalowaniu to będziecie wiedzieć o co chodzi), ale łatwo można sobie z tym poradzić :) - a więc mam pytanie czy są jakieś naprawdę dobe fire-walle ? Takie które nie wpuszczą, jak nie pozwolę !

A to co takiego:

Ukryta Zawartość

NOS do kompa ? ;-))

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Zbig: to nie ja wysylam te maile, wirusy obecnie same podszywają się pod adresy ktore znajdują w książkach adresowych - stąd możesz dostawac maile z wirusem ode mnie a ja np moge dostac wirusa niby od Ciebie - mimo ze zarówno ja i Ty mamy czysty komputer :)

Też się z tym spotkalem, nawet w bardziej skrajnej formie, dostalem kiedyś zawirusowaną przesyłkę od ...samego siebie. Po instalacji odpowiedniego oprogramowania, nigdy więcej to się nie powtórzyło.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.