Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, daystate napisał:

To nie mit, to sa natrectwa, to sie ponoc leczy. Jak Ci nie potrzebna regulacja, to albo jej nie uzywaj, albo wylacz jesli mozna, albo wybierz sprzet bez niej.

Widzę, że nie wszyscy zrozumieli przekaz odnośnie regulacji ...

Jeżeli kupimy jakiś sprzęt w którym producent daje taką możliwość a słuchacz lubi sobie pokręcić to proszę bardzo, nikt nikomu nie broni. Firmy decyduję się na wyposażenie swoich sprzętów w regulacje z różnych powodów to ich decyzja. Decyzją klienta jest czy będzie ich używał czy nie ...

Jednak jeżeli projektujemy, konstruujemy np wzmacniacz i dążymy do jak najbardziej doskonałego dźwięku to z technicznego punktu widzenia regulacje nie są wskazane. Z mojego oświadczenia wynika, że zwłaszcza potencjometr głośności jest takim elementem który negatywnie wpływa na jakość dźwięku.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

...

Jednak jeżeli projektujemy, konstruujemy np wzmacniacz i dążymy do jak najbardziej doskonałego dźwięku to z technicznego punktu widzenia regulacje nie są wskazane. Z mojego oświadczenia wynika, że zwłaszcza potencjometr głośności jest takim elementem który negatywnie wpływa na jakość dźwięku.

Właśnie taki mam.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Widzę, że nie wszyscy zrozumieli przekaz odnośnie regulacji ...

Jeżeli kupimy jakiś sprzęt w którym producent daje taką możliwość a słuchacz lubi sobie pokręcić to proszę bardzo, nikt nikomu nie broni. Firmy decyduję się na wyposażenie swoich sprzętów w regulacje z różnych powodów to ich decyzja. Decyzją klienta jest czy będzie ich używał czy nie ...

U mnie jest jakiś układ elektroniczny, który steruje głośnością, jednak nie umiem ocenić czy negatywnie wpływa na dźwięk. 

Edytowane przez paww
13 minut temu, paww napisał:

U mnie jest jakiś układ elektroniczny, który steruje głośnością, jednak nie umiem ocenić czy negatywnie wpływa na dźwięk. 

Jeżeli producent zdecydował się na zastosowanie (zapewne autorskiego) elektronicznego układu do sterowania poziomem głośności można założyć, że taki układ działa lepiej niż potencjometr.

26 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli producent zdecydował się na zastosowanie (zapewne autorskiego) elektronicznego układu do sterowania poziomem głośności można założyć, że taki układ działa lepiej niż potencjometr.

Np LECUA autorstwa Luxmana.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

37 minut temu, szpakowski napisał:

W ramach prac modernizacyjnych przy moim przedwzmacniaczu z 1985 roku oprócz wymiany wszystkich wiekowych już kondensatorów elektrolitycznych doszedłem do wniosku że chyba należy zmodernizować regulację głośności. Wymieniłem klasyczny potencjometr na drabinkę. Nowy potencjometr drabinkowy jest rewelacyjny i komfortowo działający, żadnych stuków w głośnikach przy przechodzeniu przez progi. Koszt z przesyłką to ca 70 zł. I na koniec ciekawostka, wszystkie elektrolity wymontowane z tego urządzenia są nadal sprawne, pomimo tego że to polskie Elwy w niebieskich koszulkach, byłem lekko zaskoczony. Resurs tych starych nakazywał jednak wymianę na nowe. Przy okazji podniosłem pojemność kondensatorów wygładzających w zasilaczu sześciokrotnie. Polecam takie działania, są naprawdę skuteczne.    

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 hours ago, szpakowski said:

Wedlug Ciebie na wzmacniaczu swiat sie konczy? A co z moimi osobistymi preferencjami albo trywialnie sluchem? Co z kolumnami i ich ustawieniem, czy tez pomieszczeniem? Osobiscie chce miec dobry wzmacniacz i regulacje, nawet jesli z niej nie skozystam. 

Potencjometr regulacji glosnosci zwlaszcza wplywa na jakosc dzwieku? Kolejna forumowa ciekawostka.

Godzinę temu, daystate napisał:

Potencjometr regulacji glosnosci zwlaszcza wplywa na jakosc dzwieku?

Jesteś wśród audiofilów, niektórzy z nas są ekstremalni, słyszą takie rzeczy które się innym nie śniły 😉
Potencjometr może wpływać na precyzję regulacji, stąd opisana przeze mnie wyżej wymiana zwykłego potencjometru na drabinkę. Jakościowo jest tak samo choć precyzję regulacji też można zakwalifikować do kategorii jakość, ale raczej nie w kategorii jakości dźwięku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wedlug Ciebie na wzmacniaczu swiat sie konczy?

Według mnie wzmacniacz to podstawa systemu stereo i dobrego dźwięku. Od wzmacniacza powinno się zaczynać budowę systemu. 

A co z moimi osobistymi preferencjami albo trywialnie sluchem?

To są Twoje prywatne sprawy, nic mi do tego. 

Co z kolumnami i ich ustawieniem, czy tez pomieszczeniem? 

W jakim pomieszczeniu będzie ktoś słuchał muzyki i czy potrafi (bądź czy ma taką możliwość) ustawić kolumny to również jego prywatna sprawa. 

Osobiscie chce miec dobry wzmacniacz i regulacje, nawet jesli z niej nie skozystam. 

Na poziomie budżetowego hifi można mieć takie podejście i jak mawia nasz forumowy "guru" trafić w swój gust. 

1 godzinę temu, daystate napisał:

Potencjometr regulacji glosnosci zwlaszcza wplywa na jakosc dzwieku? Kolejna forumowa ciekawostka.

Mam wzmacniacz diy ze świetną elektroniczną regulacją głośności. Z racji, że to sprzęt diy miałem możliwość bezpośredniego porównania jak gra z potencjometrem a jak z regulacją głośności. W odróżnieniu od Ciebie jestem bogatszy o takie doświadczenie. Wiem jak duże są to różnice ... 

21 minut temu, Lech36 napisał:

Potencjometr może wpływać na precyzję regulacji, stąd opisana przeze mnie wyżej wymiana zwykłego potencjometru na drabinkę.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Między zwykłym potencjometrem a zwykłą drabinką nie będzie różnicy w jakości dźwięku. 

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Jakościowo jest tak samo choć precyzję regulacji też można zakwalifikować do kategorii jakość, ale raczej nie w kategorii jakości dźwięku.

Jak wyżej. 

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Między zwykłym potencjometrem a zwykłą drabinką nie będzie różnicy w jakości dźwięku. 

Między niezwykłym potencjometrem a zwykłą drabinką też nie będzie różnicy w świecie opartym na technice, różnica może zaistnieć dopiero w świecie opartym o voodoo.

Kolego Szpakowski, nie zrozumiales co do Ciebie napisalem. Rozbiles na atomy moja wypowiedz choc w wiekszosci byla o tym samym. Nie mam nic idealnego. Poczynajac od sluchu przez sprzet az po meble i ustawienia, zyje kompromisami. Oprocz sluchania muzyki musze jeszcze funkcjonowac w innych sferach w tym samym domostwie, ale dzieki regulacji moge sobie wyszukac kompromis i nie wazne czy to moja osobista sprawa czy nie, ta odzywke uwazam akurat za glupia na forum, w watku, w ktorym sie dyskutuje jakis temat. 

9 minutes ago, Lech36 said:

Między niezwykłym potencjometrem a zwykłą drabinką też nie będzie różnicy w świecie opartym na technice, różnica może zaistnieć dopiero w świecie opartym o voodoo.

Podzielam ta opinie. Takze w mojej ocenie nie z problemem technicznym sie tu mierzymy, ale grzecznie ujalem to jako ciekawostke forumowa.

8 hours ago, szpakowski said:

Mozna tez zalozyc, ze to ciekawostka, bajer, ucieczka od mechanicznych przypadkosci potencjometrow, albo kilka z wymienienionych na raz. W koncu wzmacniacze wciaz sie produkuje i produkuje, jak nie wbijesz do niego czegos nowego, to jak inaczej namowic klientele zeby kupowali kolejne choc juz maja? Dajesz blyszczyk i sie lapia rybki. 

55 minut temu, Lech36 napisał:

Na ASR o tym nie przeczytasz ale ... 

W świecie opartym na technice jest bardzo duża różnica pomiędzy potencjometrem/drabinką a dobrze skonstruowaną elektroniczną regulacją głośności. 

50 minut temu, daystate napisał:

Kolego Szpakowski, nie zrozumiales co do Ciebie napisalem.

Również nie zrozumiałeś moich wpisów. Z technicznego punktu widzenia nie jest korzystne stosowanie dodatkowych elementów w postaci regulacji, przełączników, styczników które mają negatywny wpływ na jakość dźwięku. Im mniej takich elementów tym lepiej ... tyle teoria. 

Chodziło mi tylko o to, że korzystanie z jakichkolwiek regulacji jest indywidualnym wyborem każdego audiofila. Nie mam nic przeciwko jak ktoś doda sobie wysokich czy przesunie balans ... jego sprawa

17 minut temu, szpakowski napisał:

W świecie opartym na technice jest bardzo duża różnica pomiędzy potencjometrem/drabinką a dobrze skonstruowaną elektroniczną regulacją głośności. 

Opowiedz jaka? Oczywiście jeżeli chodzi o jakość.

56 minutes ago, szpakowski said:

Również nie zrozumiałeś moich wpisów. Z technicznego punktu widzenia nie jest korzystne stosowanie dodatkowych elementów w postaci regulacji, przełączników, styczników które mają negatywny wpływ na jakość dźwięku. Im mniej takich elementów tym lepiej ... tyle teoria. 

Chodziło mi tylko o to, że korzystanie z jakichkolwiek regulacji jest indywidualnym wyborem każdego audiofila. Nie mam nic przeciwko jak ktoś doda sobie wysokich czy przesunie balans ... jego sprawa

Zrozumialem, tylko Ci tlumacze, ze technika sluzy nam ludziom, nie sama sobie. Napisalem to nawet, czy Twoim zdaniem na wzmacniaczu swiat sie konczy? Skwitowales to, ze to najwazniejsza czesc systemu. A czlowiek? Czy regulacja tonow i glosnosni zreszta tez nie sluza przypadkiem nam? Juz duzo wczesniej pisalem, miej wylacznik jak nie chcesz uzywac, to trywialnie proste technicznie, albo nie krec jak nie potrzebujesz.

10 hours ago, Lech36 said:

Przy okazji podniosłem pojemność kondensatorów wygładzających w zasilaczu sześciokrotnie. Polecam takie działania, są naprawdę skuteczne.    

Oj uderzasz tym we wszystkie razy gdy wyznawcy voodoo argumentuja cos, ze producent celowo zastosowal takie rozwiazanie :) Czyli Twoim tropem podazajac producenci popelniaja bledy. Czyli potencjometr moze byc zle dobrany, zle zaimplementowany i dopiero szesc nowych potencjometrow to poprawi? 

W kwestii potencjometr vs reszta świata - możecie nie wiedzieć z jednej strony, a z drugiej wszyscy i tak tam są głusi, ale świat pro zdecydował już dawno. Od momentu wypuszczenia przez firmę dbx jakieś pół wieku temu układu vca 202, układu który miał 98dB dynamikę i 140dB zakres regulacji, nie tylko kompresory ale wszystkie stoły mikserskie zaczęły być wyposażane w ten układ jako główny element regulujący wzmocnienie - nie tylko głośność w sensie suwakiem ale również jako procesory dynamiki typu bramka/kompresor. Przy okazji zastosowanie vca umożliwiało nowe sztuczki typu grupowanie i przede wszystkim automatyka. Oczywiście technologia układów typu VCA rozwija się, ale po paru latach mimo ogromnych na początku kosztów świat pro wrócił do zwykłych tłumików (potencjometrów), dla automatyki wyposażonych w silniczki (stąd koszty). Jasne, wygląda to dużo lepiej, ale okazało się też, że potencjometr po prostu brzmi najlepiej że wszystkich rozwiązań regulacji poziomu. 

nagrywamy.com

4 godziny temu, daystate napisał:

Nie mam nic idealnego.

Pudło! Przykładowo kabel, który wprowadza mniejsze zniekształcenia sygnału niż jesteś wstanie usłyszeć, należy uznać za idealny. Podobnie z gałką Volume, Bass, Treble czy Balance.

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Z technicznego punktu widzenia nie jest korzystne stosowanie dodatkowych elementów w postaci regulacji, przełączników, styczników które mają negatywny wpływ na jakość dźwięku. Im mniej takich elementów tym lepiej ... tyle teoria. 

A praktyka? Jeśli zniekształcenia są mniejsze niż człowiek jest w stanie usłyszeć, to należy uznać, że ich nie ma.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, przemak napisał:

W kwestii potencjometr vs reszta świata - możecie nie wiedzieć z jednej strony, a z drugiej wszyscy i tak tam są głusi, ale świat pro zdecydował już dawno. Od momentu wypuszczenia przez firmę dbx jakieś pół wieku temu układu vca 202, układu który miał 98dB dynamikę i 140dB zakres regulacji, nie tylko kompresory ale wszystkie stoły mikserskie zaczęły być wyposażane w ten układ jako główny element regulujący wzmocnienie - nie tylko głośność w sensie suwakiem ale również jako procesory dynamiki typu bramka/kompresor. Przy okazji zastosowanie vca umożliwiało nowe sztuczki typu grupowanie i przede wszystkim automatyka. Oczywiście technologia układów typu VCA rozwija się, ale po paru latach mimo ogromnych na początku kosztów świat pro wrócił do zwykłych tłumików (potencjometrów), dla automatyki wyposażonych w silniczki (stąd koszty). Jasne, wygląda to dużo lepiej, ale okazało się też, że potencjometr po prostu brzmi najlepiej że wszystkich rozwiązań regulacji poziomu. 

Dobrze że przy stolach mikserskich się tak nie rozwodzą nad każdym pokrętłem, bo by żadna płyta nigdy nie powstała 🙂

8 godzin temu, paww napisał:

Dobrze że przy stolach mikserskich się tak nie rozwodzą nad każdym pokrętłem, bo by żadna płyta nigdy nie powstała 🙂

Producenci sprzętu tego typu ściśle współpracują z użytkownikami. Jak coś jest dobre to zostaje, jak coś nie tak to wylatuje.

nagrywamy.com

10 godzin temu, przemak napisał:

Jasne, wygląda to dużo lepiej, ale okazało się też, że potencjometr po prostu brzmi najlepiej że wszystkich rozwiązań regulacji poziomu. 

Dziękuję za wpis, to wiele wyjaśnia ...

14 godzin temu, przemak napisał:

Jasne, wygląda to dużo lepiej, ale okazało się też, że potencjometr po prostu brzmi najlepiej że wszystkich rozwiązań regulacji poziomu. 

CS3318 też brzmi najlepiej 😉. To oczywiście też "potencjometr" drabinkowy sterowany procesorem, dedykowany przez producenta do stołów mikserskich z rynku PRO. 

17 minut temu, Lech36 napisał:

dedykowany przez producenta do stołów mikserskich z rynku PRO

Nie bardzo. To miejsce w mikserze jest bardzo newralgiczne i taka kostka zasilana z +/-9V nie ma tam racji bytu 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Nie bardzo. To miejsce w mikserze jest bardzo newralgiczne i taka kostka zasilana z +/-9V nie ma tam racji bytu 😉

Czyżby producent kości się mylił? +/-9V to chyba dużo jak na tego typu konstrukcję, jeden z największych DR (127dB) w klasie.

P.S. Czemu to +/-9V nie ma racji bytu?

Teraz, Lech36 napisał:

Czyżby producent kości się mylił? +/-9V to chyba dużo jak na tego typu konstrukcję, jeden z największych DR (127dB) w klasie.

Producent nie przeznaczył tej kości do stołów mikserskich przecież.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

Kupiłem nie dawno ampli Kenwooda do altany. Sprzedawca okazał się mało uczciwy ponieważ potenciometr głośności był wytarty na lewym kanale akurat w najbardziej używanych miejscach. Nie znalazłem potenciometra z odczepani loudness więc kupiłem podwójny bez odczepów. Teraz gra to czysto i nie muli tak jak na loudness który teraz nie działa oczywiście. 

1 godzinę temu, przemak napisał:

Producent nie przeznaczył tej kości do stołów mikserskich przecież.

Czytałem gdzieś o tym kilkanaście lat temu. Wydaje mnie się że były to rozszerzone materiały techniczne producenta tej kości, ale czas może powodować sklerozę, więc pewności nie mam 😉. Tego CS-a można łączyć w długie szeregi a to raczej zastosowanie nie z rynku domowego.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Czytałem gdzieś o tym kilkanaście lat temu. Wydaje mnie się że były to rozszerzone materiały techniczne producenta tej kości, ale czas może powodować sklerozę, więc pewności nie mam 😉. Tego CS-a można łączyć w długie szeregi a to raczej zastosowanie nie z rynku domowego.

Wiadomo że nie rynek domowy, ale też nie miksery studyjne. To jest wielokanałowe, więc sporo zastosowań się znajdzie.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Wiadomo że nie rynek domowy, ale też nie miksery studyjne. To jest wielokanałowe, więc sporo zastosowań się znajdzie.

Rynek PRO to nie tylko studia wszelkiego typu. Nagłośnienie też często ma bardzo rozbudowany charakter wymagający wielu kanałów współpracujących ze sobą. Oczywiście tylko luźno dywaguję, nie znam szerokiego spektrum zastosowań tego układu. Ja mam go w modyfikacji DCX-a o której już kiedyś pisałem. Z innych zastosowań, ale to już z rynku domowego to widziałem go w którymś z wysokich ampli tunerów KD firmy Onkyo. 

5 minut temu, Lech36 napisał:

Rynek PRO to nie tylko studia wszelkiego typu. Nagłośnienie też często ma bardzo rozbudowany charakter wymagający wielu kanałów współpracujących ze sobą. Oczywiście tylko luźno dywaguję, nie znam szerokiego spektrum zastosowań tego układu. Ja mam go w modyfikacji DCX-a o której już kiedyś pisałem. Z innych zastosowań, ale to już z rynku domowego to widziałem go w którymś z wysokich ampli tunerów KD firmy Onkyo. 

Wiadomo. Ja tylko protestuję przeciwko temu: 😉

2 godziny temu, Lech36 napisał:

dedykowany przez producenta do stołów mikserskich z rynku PRO

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Wiadomo. Ja tylko protestuję przeciwko temu: 😉

Przyjmuję protest, nie będę go stosował w wyrobach z rynku PRO 😉

Teraz, Lech36 napisał:

Przyjmuję protest, nie będę go stosował w wyrobach z rynku PRO 😉

stołach mikserskich z rynku pro 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi