Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Regulacja tonów i loudness to przestarzała technika

Pcinco prawda

Jak precyzyjna i nowoczesna technika moze byc loudness pokazalem powyzej na przykladzie RME ADI.

Co jest nowsze i mniej przestarzale?
18 minut temu, xajas napisał:

Pcinco prawda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak precyzyjna i nowoczesna technika moze byc loudness pokazalem powyzej na przykladzie RME ADI.

Niektórzy lodness mylą z przyciskiem do robienia szkolnej dyskoteki. 40 lat minęło...

Pradoksalnie lodness to właśnie ta mityczne neutralność , którą  niektórym wydaje się, że mają słuchając na zero.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

35 minut temu, przmor napisał:

Z tego co pamiętam "wciskany" loudness przy głośnościach dyskotekowych przestawał działać.

A jakie to ma znaczenie?

2 godziny temu, xajas napisał:

G prawda, dokladnie o tym jest temat,

Zacytuje pytanie z pierwszego postu w tym temacie:

"Czy ktoś używa regulacji barwy tonów i loudness we wzmacniaczu i czy warto tych funkcji używać?"

I teraz odpowiem na nie jeszcze raz, pomimo tego ze juz kilkukrotnie to zrobilem.

Nie uzywam, bo wprowadzaja do dzwieku wiecej szkody niz pozytku.

Zaznacze ze moja odpowiedz nie ma na celu przekonania kogos do unikania kreceniem barwa dzwieku, jest tylko moja opinia wyciagnieta na podstawie moich doswiadczen. W zwiazku z tym ze mam prawo do uznawania za bezsens to co jest dla mnie bezsensowne, postanowilem uznac ze bas i sopran na wzmacniaczu to jeden z bezsensow.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

I kłam trolu, nic takiego pisałem.

Kolejny raz, bezpotstawnie zachowujesz sie agresywnie wobec mnie a piszesz ze mnie zaraportujesz do moderacji za moje zachowanie.

Napisales ze przy +/-10 dB ten jeden dB i tak nie ma znaczenia i sie tego nie wyprzesz. Moge zacytowac jak chcesz.

Ja z kolei po wykonaniu pomiarów używam korekcji za pomocą DSP zarówno dla kolumn głośnikowych jak i subwooferów. Korekty wnoszą dużo dobrego szczególnie w zakresie niskiego basu.

W dniu 22.02.2025 o 22:33, szymon1977 napisał:

Zobrazujmy to liczbami: +/3dB czyli kolumny potrafią zmienić o 6dB w stosunku do oryginału, a akustyka wyj.bać do tego szpic +20dB - dodatkowe +/-1dB gałką można przy tym pominąć.

Prosze bardzo

Tutaj @szymon1977 wypisuje ze +/-1dB jest pomijalny, czyli bezsensu.

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Właśnie! Więc dlaczego nie kręcić?

A tutaj ze warto krecic 🤣

A mnie nazywa klamca, trolem, glupkiem i takie tam a na dodatek straszy mnie, ze to on mnie zaraportuje 🤣

To jest jakis kukuland 🤣

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jak kto chce, to niech sobie gałkuje. Nadal jednak nie wiemy, co sobie gałkowaniem popsuje.

A tutaj jeszcze stwierdza ze krecenie galkami jednak psuje dzwiek.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

No i co z tego? To co mają robić robią.

Czyli psuja brzmienie.

16 minut temu, BlueDot napisał:

Tutaj @szymon1977 wypisuje ze +/-1dB jest pomijalny

Tak.

czyli bezsensu.

Nie. Przestań przypisywać mi autorstwo swoich wymysłów, albo zgłoszę Cię jako trola.

Bez sensu jest twierdzenie, że gałkowanie o 1dB zniekształci sygnał, skoro sygnał i tak już jest o 20dB zniekształcony. A skoro sygnał i tak już jest o 20dB zniekształcony, to bez pomiaru jest 50%szans, że gałkowanie o 1dB sygnał poprawi, a 50% że pogorszy. A nawet z pomiarem raczej nie byłbyś w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, czy zmiana wynikła z gałkowa jest poprawą czy pogorszeniem. A zniekształcenia jak były na poziomie 20dB, tak na poziomie 20dB by zostały.

Uparłeś się przy audio-micie, który nie ma racjoalnego uzasadnienia.

18 minut temu, BlueDot napisał:

glupkiem

Nie.  Nie nazwałem Cię "głupkiem" więc mam rację nazywając Cię "kłamcą i trolem": trolujesz wątek kłamstwami.

31 minut temu, BlueDot napisał:

klamca, trolem

Tak. Trolujesz watek kłamstwami, więc jak widać nazwałem Cię słusznie. A w temacie masz coś do napisania?

43 minuty temu, przmor napisał:

Ja z kolei po wykonaniu pomiarów używam korekcji za pomocą DSP zarówno dla kolumn głośnikowych jak i subwooferów. Korekty wnoszą dużo dobrego szczególnie w zakresie niskiego basu.

Tez tak robie.

13 minut temu, BlueDot napisał:

Czyli psuja brzmienie.

To kwestia subiektywnej oceny użytkownika. Po wykazaniu, że zwykłą bzdurą jest teoria jakoby słuchanie na zero zapewniało neutralność, argumentów nie masz żadnych. "Nie bo nie i..."

27 minut temu, BlueDot napisał:

A tutaj jeszcze stwierdza ze krecenie galkami jednak psuje dzwiek.

Czyli psuja brzmienie.

Często poprawiają, w studiach kręci się gałkami w celu poprawy dźwięku. Dlaczego w domu nie można?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ten temat był setki razy przerabiany i dalej nie rozwiązany

zawsze  będą przeciwnicy i zwolenicy ,tego śię nieda rozwiązac ja  twierdzę ze muszą być 

W dniu 24.02.2025 o 11:26, szymon1977 napisał:

Jedyny nonsens jaki widać na moim wykresie, to Twojego upierania się przy graniu na zero.

Przecież on nie gra "na zero", tylko charakterystyką definiowaną przez tandem- kolumny plus pomieszczenie. 

18 minut temu, szymon1977 napisał:

To kwestia subiektywnej oceny użytkownika. Po wykazaniu, że zwykłą bzdurą jest teoria jakoby słuchanie na zero zapewniało neutralność, argumentów nie masz żadnych. "Nie bo nie i..."

Słuchanie na zero zapewni neutralność w domenie elektrycznej toru nie zapewnia neutralności w domenie akustycznej bo w tej domenie zapewnienie neutralności jest praktycznie niemożliwe. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. Trolujesz watek kłamstwami, więc jak widać nazwałem Cię słusznie. A w temacie masz coś do napisania?

Mam prawo do uznania za bezsens to co dla Ciebie bezsensem nie jest.

Czy Ty to rozumiesz?

Ja uznalem krecenie galkami za bezsens i tyle. Ty nie mozesz nic z tym zrobic.

Ty mozesz uznac ze noszenie skarpetek ma sens a dla mnie to jest bezsensem, bo mieszkam gdzies, gdzie ciagle jest 30°C i zadne Twoje przekonywanie mnie tego nie zmieni.

Przestan przypiepszac sie do ludzi ktorzy maja inny swiatopoglad niz Twoj.

Mozesz teraz przez kolejne 50 stron pisac co chcesz a ja na koniec i tak przypomne ze mam inne zdanie na ten temat i tyle.

2 minuty temu, porlick napisał:

Przecież on nie gra "na zero", tylko charakterystyką definiowaną przez tandem- kolumny plus pomieszczenie. 

Dokładnie 🙂.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

że zwykłą bzdurą jest teoria jakoby słuchanie na zero zapewniało neutralność, argumentów nie masz żadnych

Ja nie pisalem ze sluchanie na zero zapewnia neutralnosc, tylko ze krecenie galkami wprowadza znieksztalcenia.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Często poprawiają, w studiach kręci się gałkami w celu poprawy dźwięku. Dlaczego w domu nie można?

Porownujesz stol mikserski do galki basu i sopranu w sprzecie domowym?

Ja nie krece bo nie mam galek a jak mialem wzmacniacz z galkami to nie krecilem bo nie podobal mi sie dzwiek po takiej korekcji, wiec uznalem ze to bez sensu.

11 minut temu, Abajek napisał:

ja  twierdzę ze muszą być

Masz do tego pelne prawo.

13 minut temu, porlick napisał:

Dokladnie. Wzmacniacz tez jakas role w tym wszystkim odgrywa.

Porownujesz stol mikserski do galki basu i sopranu w sprzecie domowym?

Stół mikserski też takie gałki zawiera i to często w każdym torze.

17 minut temu, BlueDot napisał:

Ja nie krece bo nie mam galek a jak mialem wzmacniacz z galkami to nie krecilem bo nie podobal mi sie dzwiek po takiej korekcji, wiec uznalem ze to bez sensu.

Lepiej mieć możliwość kręcenia, jak nie potrzeba to się regulację wyłącza lub ustawia w pozycji zerowej.

6 minut temu, Abajek napisał:

Tak samo potrzebny jest balans  dużo firm go stosuje a to tez jest regulator

np.Yamaha czy Denon

Tak mam usytuowane głośniki, że chcę czy nie chcę, muszę podkręcić prawy kanał aby wyrównać bazę stereo. Na koncertach też tak robią bo słyszałem jak przesuwają brzmienie lewo prawo.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Lepiej mieć możliwość kręcenia,

Lepiej miec jezeli zamierza sie jej uzywac. Ja nie zamierzam, jest dla mnie bezsensowna.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

W zwiazku z tym ze mam prawo do uznawania za bezsens to co jest dla mnie bezsensowne, postanowilem uznac ze bas i sopran na wzmacniaczu to jeden z bezsensow.

Gdybym był producentem wzmacniaczy np. Denon, Yamaha, Marantz, Luxman, Accuphase czy np Macintosh to poczułbym się obrażony 🙂

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Nikt nie powiedzial ze nie mozna.

Dlatego jestem zwolennikiem obecności takich regulacji w torze. W końcu nie ma przymusu ich używania, ale czasem mogą się przydać 😉.

2 minuty temu, paww napisał:

Gdybym był producentem wzmacniaczy np. Denon, Yamaha, Marantz, Luxman, Accuphase czy np Macintosh to poczułbym się obrażony 🙂

Mysle ze tak powazne firmy szanuja zdanie innych i prawo do wyboru sprzetu bez galek.

Mialem A-S1100 🙂 i bylem bardzo zadowolony, ale galki zawsze byly na zero 🙂

32 minuty temu, BlueDot napisał:

Ja nie pisalem ze sluchanie na zero zapewnia neutralnosc, tylko ze krecenie galkami wprowadza znieksztalcenia.

Dobrze zaprojektowane regulacje nie wprowadzają zniekształceń nieliniowych.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Dlatego jestem zwolennikiem obecności takich regulacji w torze. W końcu nie ma przymusu ich używania, ale czasem mogą się przydać 😉.

Ja zmienilem wzmacniacz na bezgalkowy. Nie dlatego ze uwazam go za lepszy od tych z galkami, poprostu tak wyszlo bo spodobal mi sie brzmieniowo. Czesc z moich poprzednich wzmacniaczy posiadala galki, ale nimi nie krecilem bo efekty byly mizerne.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Dobrze zaprojektowane regulacje nie wprowadzają zniekształceń nieliniowych.

Z pewnoscia tak jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi