Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, BlueDot napisał:

nie eliminuje problemow jakie wprowadzaja korektory

Nie

Ale cyfrowe korektory, wprowadzają ich tak mało, że przy płytach z tak zwaną muzyką "popularną"  lub rockową, a "metalową" to już w ogóle , bez audiofilskich wydań, to choćbyś nie wiem jak sie wytężał , to ptaszek nie wyleci i różnic nie  usłyszysz

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

5 minut temu, waldi1965 napisał:

Pogodzić z istnieniem drugiej grupy to powinni się w pierwszej kolejności zwolennicy grania bez korekcji tak uczciwie mówiąc

Ja jestem pogodzony z tym.

9 minut temu, waldi1965 napisał:

Bo to oni starają się narzucić swój tok rozumowania tej drugiej grupie i udowodnić, że granie na 0 jest lepsze.

Dlaczego tak uwazasz? To ze ktos przedstawia argumenty przemawiajace za czyms, nie znaczy ze cos komus narzuca.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Oczywiscie. 

Jednak to ze kazdy slucha jak chce nie eliminuje problemow jakie wprowadzaja korektory i pokretla od barwy.

Nie sadze rowniez, ze ktos kto zdaje sobie sprawe z tych problemow pisze tutaj po to zeby zabronic komus uzywania korekcji, raczej tlumaczy dlaczego sam nie uzywa.

Bylo juz o tym kilja stron wczesniej.

Na mojej uczelni to by powiedzieli proszę przedstawić co najmniej trzy publikacje z wiarygodnych źródeł, że tak jest 🙂

10 minut temu, waldi1965 napisał:

Jedyne co ma tu znaczenie to nasze ucho i co nam bardziej prywatnie odpowiada przy konkretnym sprzęcie.

Dokladnie. Jednak to co nam odpowiada nie swiadczy o technicznej poprawnosci.

12 minut temu, waldi1965 napisał:

Skoro obecnie bardziej odpowiada mi dodanie korekcji to z jakiego powodu mam grać na 0?

Nie musisz. Nikt Cie do tego ani nie namawia, ani nie zmusza. Chcesz sluchac znieksztalcen to sluchaj. Ale daj tym, ktorzy zdaja sobie sprawe z ich istnienia sluchac bez korekcji.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Jednak to co nam odpowiada nie swiadczy o technicznej poprawnosci.

To napisz coś o  "technicznej poprawności,  "Skaza" , Budki Suflera

Przecież ktoś kto "kleił" tą płytę to chyba był nagdzmocony na maxa, albo masterował ją po iPody

😕

15 minut temu, waldi1965 napisał:

Wybacz ale to sprzęt jest dla mnie i ma służyć mi a nie na odwrót. To nie jest ołtarzyk. 

Jak najbardziej. Ja wole jak mi cos sluzy bez znieksztalcen.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Dokladnie. Jednak to co nam odpowiada nie swiadczy o technicznej poprawnosci.

Na całe szczęście ta jak i inne poprawności mnie nie interesują. Jestem człowiekiem a nie robotem. Mam swoje zdanie i upodobania. Nie muszę czytać instrukcji obsługi czy dekalogu aby je sobie wyrobić. 

11 minut temu, tsa napisał:

Nie

Ale cyfrowe korektory, wprowadzają ich tak mało, że przy płytach z tak zwaną muzyką "popularną"  lub rockową, a "metalową" to już w ogóle , bez audiofilskich wydań, to choćbyś nie wiem jak sie wytężał , to ptaszek nie wyleci i różnic nie  usłyszysz

Temat jest o analogowej korekcji.

2 minuty temu, tsa napisał:

To napisz coś o  "technicznej poprawności,  "Skaza" , Budki Suflera

Przecież ktoś kto "kleił" tą płytę to chyba był nagdzmocony na maxa, albo masterował ją po iPody

😕

I Ty to wszystko chcesz teraz pokretlem od basu i sopranu wyprostowac?

🤣

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Temat jest o analogowej korekcji.

No dobrze

Ale chyba te całe  "gałki" to są jakościowo dostosowane do klasy wzmacniacza

Nawet "Mak"  w piecach po 20 tysi daje gały i to nawet 5 szt

3 minuty temu, waldi1965 napisał:

Na całe szczęście ta jak i inne poprawności mnie nie interesują. Jestem człowiekiem a nie robotem. Mam swoje zdanie i upodobania. Nie muszę czytać instrukcji obsługi czy dekalogu aby je sobie wyrobić. 

A kolumny masz ustawione w pomieszczeniu w miare poprawnie, czy stoja w losowych miejscach?

Teraz, tsa napisał:

No dobrze

Ale chyba te całe  "gałki" to są jakościowo dostosowane do klasy wzmacniacza

Nawet "Mak"  w piecach po 20 tysi daje gały i to nawet 5 szt

I o czym to swiadczy? Ze analogowa korekcja nie ma negatywnego wplywu, bo Mac ja implementuje?

Zapewniam Cie ze wiekszosc uzytkownikow tego Maca ma cala barwe na zero, bo uwazaja ze tak jest lepiej.

7 minut temu, BlueDot napisał:

I o czym to swiadczy?

O tym że to co się da zmierzyć , nie zawsze sie da usłyszeć

Za to odwrotnie, już nie

7 minut temu, BlueDot napisał:

Zapewniam Cie ze wiekszosc uzytkownikow tego Maca ma cala barwe na zero

Nie szarżowałbym tak, z tymi zapewnieniami. 😉

10 minut temu, BlueDot napisał:

A kolumny masz ustawione w pomieszczeniu w miare poprawnie, czy stoja w losowych miejscach?

Chyba w miarę. Ale pewnie daleko od ustawienia idealnego. Nikt mebli nie będzie przestawiał ani utrudniał życia domowników po to aby kolumny ustawić zgodnie ze sztuką co do centymetra bo jak wyżej pisałem: sprzęt jest dla mnie a nie ja dla sprzętu. 

Godzinę temu, paww napisał:
Godzinę temu, BlueDot napisał:

Byl wykazany sens, jak i dowody na to ze znajduja sie w wzmacniaczach uklady korekcji, ktore niczego dobrego nie wnosza a raczej degraduja dzwiek. To ze Ty tego nie slyszysz, nie znaczy ze wszyscy nie slysza.

A ktoś to udowodnił, że tak jest?

Można to zmierzyć

I tu wystąpił mały  "paradkosik"

Bo nie słyszysz tego co da się zmierzyć

A słyszysz wpływ kabla zasilającego? Podczas gdy pomiary nie wykazują żadnych zmian

😎

Godzinę temu, tsa napisał:

O tym że to co się da zmierzyć , nie zawsze sie da usłyszeć

Za to odwrotnie, już nie

Podaj przyklad.

Godzinę temu, waldi1965 napisał:

Chyba w miarę. Ale pewnie daleko od ustawienia idealnego. Nikt mebli nie będzie przestawiał ani utrudniał życia domowników po to aby kolumny ustawić zgodnie ze sztuką co do centymetra bo jak wyżej pisałem: sprzęt jest dla mnie a nie ja dla sprzętu. 

Ja jestem zdania ze sprzet powinien byc ustawiony prawidlowo, zeby prawidlowo dzialal.

Moge miec takie podejscie?

3 minuty temu, BlueDot napisał:

Podaj przyklad.

Da się zmierzyć spadek 0.1 db na 80 Hz Hz, ale nie da sie tego usłyszeć

W drugą stronę - jeśli nie da się zmierzyć różnicy w pliku przesłanym różnym  kablami cyfrowymi, to znaczy że on nie występują, a jednak cała masa ludzi je  "słyszy"

49 minut temu, tsa napisał:

Można to zmierzyć

I tu wystąpił mały  "paradkosik"

Bo nie słyszysz tego co da się zmierzyć

A słyszysz wpływ kabla zasilającego? Podczas gdy pomiary nie wykazują żadnych zmian

😎

Nie bardzo czaje o co Ci chodzi.

Nie slucham kabli, szkoda mi na to czasu.

2 minuty temu, tsa napisał:

Da się zmierzyć spadek 0.1 db na 80 Hz Hz, ale nie da sie tego usłyszeć

To jest normalne.

3 minuty temu, tsa napisał:

W drugą stronę - jeśli nie da się zmierzyć różnicy w pliku przesłanym różnym  kablami cyfrowymi, to znaczy że on nie występują, a jednak cała masa ludzi je  "słyszy"

A to audio woodo.

Nic jednak z tego nie wynika.

22 minuty temu, BlueDot napisał:

Podaj przyklad.

Ja jestem zdania ze sprzet powinien byc ustawiony prawidlowo, zeby prawidlowo dzialal.

Pewnie, że możesz. Nic mi do tego. Nawet nie pytałem bo co mnie to obchodzi jak ktoś inny ma sprzęt ustawiony? 

3 godziny temu, tsa napisał:

Czysto  "technicznie"  to może i jest lepszy

Sory,  ale w czasach możliwości i dostępności DSP, słuchanie bez korekty wypada uznać za niepoprawne technicznie. Oczywiście nie każda korekta wniesie techniczną poprawę, ale bez pomiarów polepszenie/pogorszenie to 50/50 szansy.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Nikt niczego nikomu nie wmawia. Musisz pogodzic sie z tym ze jest grupa ludzi, ktora z kilku powodow jest sceptycznie nastawiona do krecenia barwa dzwieku i tyle. 

Ty od kazdego i na wszystko wymagasz twardych dowodow

Jak ktoś nie kręci  bo ma taki kaprys, to jego sprawa, ale jak ktoś wmawia innym, że kręcenie jest złem, to oczekuję dowodów... oczekuję... oczekuję... i nic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak ktoś nie kręci  bo ma taki kaprys, to jego sprawa, ale jak ktoś wmawia innym, że kręcenie jest złem, to oczekuję dowodów... oczekuję... oczekuję... i nic.

Byly kilka stron wczesniej.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

ale jak ktoś wmawia innym

Nikt nikomu niczego nie wmawia. To jest wiedza powszechna, dostepna w sieci.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

to oczekuję dowodów... oczekuję... oczekuję... i nic.

Byly, kilka stron wczesniej i dobrze o tym wiesz.

Nie matacz.

Jak chcesz to krec, ale nie wmawiaj innym ze negatywnego wplywu brak.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Nie bardzo czaje o co Ci chodzi.

To cytat złożony

Odniesienie do odniesienia

Docelowym odbiorcą bł autor wątku

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Sory,  ale w czasach możliwości i dostępności DSP, słuchanie bez korekty wypada uznać za niepoprawne technicznie.

Chyb sonicznie

"Technicznie to jak jest  prosta kreska jako wejście i prosta kreska jako wyjście

Jeśli sie "faza" rozjechała, to na wyjściu kreska już nie bedzie prosta

Od razu zaznaczam że to przykład obrazowy i nie dyrdać mi , że tak "fazy się nie mierzy"

11 godzin temu, BlueDot napisał:

Slucham muzyki dobrze nagranej. Nie mecze ucha badziewiem, nie ma sensu, szkoda czasu.

Czyli dobra muzyka, ale słabo nagrana odpada?

Jak chcesz to krec, ale nie wmawiaj innym ze negatywnego wplywu brak.

Ja tam słyszę pozytywny.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, tsa napisał:

Chyb sonicznie

Nie, technicznie.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Oczywiście... tylko, że biorąc pod uwagę przystępność i dostępność DSP oraz cyfrowej korekty akustyki, brak korekty nie da się uznać za prawidłowe ustawienie. A biorąc pod uwagę krzywe FM, różnorodność realizacji wynikającą z braku jednolitego standardu, różnice w charakterystyce kolumn i wreszcie wpływ akustyki, z całą pewnością można uznać, że brak korekty to ustawienie nieprawidłowe.

Jak sobie ktoś w tym całym zamieszaniu podbije gałką bas +1dB, to szanse że zbliży się lub oddali do prawidłowego ustawienia, są 50 na 50.

nie wmawiaj innym ze negatywnego wplywu brak.

Nie wmawiam, właśnie to udowodniłem.

Takie odnoszę wrażenie, że od czasu do czasu przewija się teza jakoby regulacja barwy dźwięku psuła dźwięk. A jak przesuwam, ze względu na akustykę pomieszczenia, bazę stereo pokrętłem balance, to też psuję dźwięk?

11 minut temu, paww napisał:

Takie odnoszę wrażenie, że od czasu do czasu przewija się teza jakoby regulacja barwy dźwięku psuła dźwięk. A jak przesuwam, ze względu na akustykę pomieszczenia, bazę stereo pokrętłem balance, to też psuję dźwięk?

Że też pytasz o takie rzeczy. Psujesz dźwięk nawet dając głośniej 😂 Dążmy do wzmacniaczy, które nie będą miały żadnych, absolutnie żadnych regulacji.  😉 Ten temat zrobił się już tak poważny, że aż groteskowy. 

7 minut temu, Rafaello_666 napisał:

że aż groteskowy.

Bo jest groteskowy, ale to z zupełnie innych powodów

I udowadnia ze "słyszenie"  pewnych zmian - podkreślam pewnych - zależy od tego czy wiemy/wierzymy w to że dana rzecz wpływa na dźwięk, czy też nie mamy o tym pojęcia

Autor tematu w innym wątku słyszał  wpływ na dźwięk kabla zasilającego, a tu się nagle zdziwił że "gałki" wpływają negatywnie na dzwięk

A to jest taki rząd wielkości , jakby widzieć mrówkę, a nie widzieć słonia

Edytowane przez tsa

31 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Że też pytasz o takie rzeczy. Psujesz dźwięk nawet dając głośniej 😂 Dążmy do wzmacniaczy, które nie będą miały żadnych, absolutnie żadnych regulacji.  😉 Ten temat zrobił się już tak poważny, że aż groteskowy. 

Nawet radiowęzeł zwany kołchoźnikiem miał kilka odczepów na transformatorze co pozwalało na regulację kilkustopniową głośności. No niestety nie można było zmieniać programów, był jeden słuszny 🙂

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

tylko, że biorąc pod uwagę przystępność i dostępność DSP oraz cyfrowej korekty akustyki

Tylko ze my tu o analogowej.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Tylko ze my tu o analogowej.

No i co z tego? Właśnie obaliłem sens Twojego słuchania "na zero" - sensu kręcenia gałkami udowadniać nie muszę, wystarczy mi dowolność. Twoje słuchanie na zero też się w tej dowolności mieści, nic więcej.

-----

46 minut temu, xajas napisał:

„audiofilski Kowalski“

Uważający się z nadprzeciętnego "audiofil", może obrazić się za uprzeciętnienie go tak popularnym nazwiskiem jak "Kowalski".

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi