Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, szpakowski napisał:

Musiałbyś wylutować ze wzmacniacza potencjometr i posłuchać jak zagra Twój wzmacniacz bez potencjometru ... robiłeś takie próby? 

Ja robiłem taką próbę w budżetowym Denonie, miast potencjometru trad. dałem obrotową drabinkę z alle za stówkę, operacja wylut- wlut w te same punkty na płytce ok.3 minuty -  różnica w brzmieniu całości jednak słyszalna.

Nie wspomnę już o braku trzeszczenia w trakcie regulacji oraz o tym, że obydwa kanały równiutko działały na każdym poziomie tlumienia.

13 godzin temu, romeksz napisał:

Wzmacniacz mocy zawsze zagra tak samo, potencjometr to tłumik.

Tak, ale tylko w pozycji max. tłumienia, czyli gdy jest cisza. 🙂

Edytowane przez iro III
2 minuty temu, iro III napisał:

Ja robiłem tają próbę w budżetowym Denonie, miast potencjometru trad. dałem obrotową drabinkę z alle za stówkę, operacja wylut- wlut w te same punkty na płytce ok.3 minuty -  różnica w brzmieniu całości jednak słyszalna.

Nie wspomnę już o braku trzeszczenia w trakcie regulacji oraz o tym, że obydwa kanały równiutko działały na każdym poziomie tlumienia.

Czyli ma to sens, szczególnie jak potencjometr trzeszczy i jest marnej jakości.

2 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

To tylko przetwornik , a nie źródło . Ile razy mam tłumaczyć. 

Choćbyś powtórzył sto razy, to przed DAC sygnału audio nie będzie.

2 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Zapytaj się informatyka co jest źródłem danych ?

Dane cyfrowe to nie sygnał audio. Podobnie przed źródłem też jest woda, ale dopiero za źródłem jest strumyk.

-----

Godzinę temu, paww napisał:

Jak się jednak słucha metalu czy rocka to zazwyczaj nie ma czasu zastanawiać się nad drabinką, regulacją cyfrową czy potencjometrem. Jest drive, czuć bas i stopę w trzewiach, gitara przeszywa uszy i jest po prostu dobrze...

Jak ktoś wyolbrzymia znaczenie bzdetów typu drabinka ("bez drabinki nie dało się słuchać") to kocha artykuły RTV-AGD a nie muzykę.

6 minut temu, paww napisał:

Czyli ma to sens, szczególnie jak potencjometr trzeszczy i jest marnej jakości.

To jak stwierdzić, że Polonez jest lepszy bo jedzie, a w Mercedesie padła świeca zapłonowa i stoi w serwisie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

przed DAC sygnału audio nie będzie

A jak DAC jest zintegrowany ze wzmacniaczem w klasie D to źródłem jest kondensator na wyjściu wzmacniacza.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, marek666 napisał:

jest kondensator na wyjściu wzmacniacza.

Filtr LC . 

9 minut temu, marek666 napisał:

A jak DAC jest zintegrowany ze wzmacniaczem w klasie D to źródłem jest kondensator na wyjściu wzmacniacza.

Wzmacniacz w klasie D to falownik , a nie wzmacniacz - > dzięki temu sprawność wzmacniacza to około 90 % . 

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Choćbyś powtórzył sto razy, to przed DAC sygnału audio nie będzie.

Są urządzenia typu mikser cyfrowy zaopatrzonych w AS-EBU (wejście wyjście cyfrowe) i co . Mikser cyfrowy to też źródło , czy mieszacz źródeł ? DAC w obecnych czasach stał się klientem w sieci - jest to już komputer sieciowy i pojęcie źródło powinno zostać zweryfikowane do obecnych czasów.

18 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Filtr LC

19 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Wzmacniacz w klasie D to falownik

Uprościłem. Chodziło mi o to, że na wyjściu tranzystorów we wzmacniaczu/falowniku D nie ma sygnału "audio" w rozumieniu Szymona. Jest dopiero po przefiltrowaniu w filtrze LC, którego głównym składnikiem jest kondensator.

We wcześniejszym wpisie podałem przykład słuchawek BT - wszystkie są w klasie D, w większości wypadków w jednym scalaku mamy modulator i stopień wyjściowy. I finalnie "źródło" Szymona jest prawie na cewce przetwornika. Absurd.

FM/Taśma/winyl/CD/plik/streaming - nośnik

Tuner/Magnetofon/Gramofon/Odtwarzacz CD/Streamer - źródło.

Proste?

2 minuty temu, marek666 napisał:

We wcześniejszym wpisie podałem przykład słuchawek BT - wszystkie są w klasie D, w większości wypadków w jednym scalaku mamy modulator i stopień wyjściowy.

Po odfiltrowaniu, w zakresie 20Hz - 20kHz sygnał jest analogowy, widmo mocy, które dociera do słuchawek jest analogowe, a nie cyfrowe.

2 minuty temu, paww napisał:

Po odfiltrowaniu, w zakresie 20Hz - 20kHz sygnał jest analogowy

A przed filtrem? MOSFET w stopniu wyjściowym przewodzi albo nie ("zerojedynkowo") ale robi to odpowiednio często, żeby finalnie naładować kondensator do skutecznego napięcia, które zostanie rozładowane przez głośnik. Bez tego filtra nie ma sygnału analogowego, więc to filtr LC jest mitycznym "źródłem" Q.E.D.

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, marek666 napisał:

We wcześniejszym wpisie podałem przykład słuchawek BT - wszystkie są w klasie D, w większości wypadków w jednym scalaku mamy modulator i stopień wyjściowy. I finalnie "źródło" Szymona jest prawie na cewce przetwornika. Absurd.

Zaliczam się do ludzi starej daty , ale jako człowiek techniki rozumiem co to rozwój technologiczny i ludzi starej daty rozumiem , dlatego trzeba w obecnych czasach to źródło zweryfikować.  DAC z punktu widzenia i mówiąc językiem analogowym jest powiedzmy źródłem ze względu na OPAMPA na wyjściu , ale to i tak nie jest początek drogi sygnału.

Gość

(Konto usunięte)

Wzmacniacz mocy zawsze zagra tak samo, potencjometr to tłumik.

Tak, ale tylko w pozycji max. tłumienia, czyli gdy jest cisza.

Nie. Wzmacniacz mocy, wzmacnia ze stałą wartością.
6 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie zrozumiałeś ironii ...

Ok. 

5 godzin temu, marek666 napisał:

Moja definicja - źródło jest tam gdzie robisz PLAY/PAUSE/STOP.

Patrząc tak jak @szymon1977 dochodzimy do absurdu, słuchając streamingu na komórce ze słuchawkami BT sygnał analogowy mamy praktycznie dopiero na cewce przetwornika, cała wcześniejsza ścieżka jest cyfrowa. To słuchawki są źródłem?

No właśnie.

Zgadzam się ze no tak nie jest. 

Fajnie się temat rozkręcił :):)

3 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Wzmacniacz w klasie D to falownik , a nie wzmacniacz

To z czego się bierze wzmocnienie napięciowe skoro to nie jest wzmacniacz 😉?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, marek666 napisał:

Uprościłem. Chodziło mi o to, że na wyjściu tranzystorów we wzmacniaczu/falowniku D nie ma sygnału "audio" w rozumieniu Szymona. Jest dopiero po przefiltrowaniu w filtrze LC, którego głównym składnikiem jest kondensator.

Proste?

Profesjonalne wzmacniacze pracujące w klasie D charakteryzuje to , że nie mają dużego ważącego po 10-20 kg i więcej toroidu tylko mały toroid do zasilania logiki falownika . CMOSY mocy gnane są z napięcia około 300- 400 V po wyprostowaniu i odfiltrowaniu z 50 hz - tak jak lampy . Stąd moce rzędu kilowatów (prawdziwej mocy) w końcówkach warzących góra 10 kg . Zazwyczaj końcówka 300 watowa w klasie D waży około 5 kilogramów stąd chętnie stosowane są przez DJ , gdyś łatwo się je transportuje i zajmują mało miejsca.

image.png.ba32668e1f4ad61dbaa615f0fc4dbb5e.png

LAB Gruppen PDX 3000

https://www.thomann.de/pl/lab_gruppen_pdx3000.htm

Pod tym linkiem są parametry tego wzmaka.

15 minut temu, Lech36 napisał:

To z czego się bierze wzmocnienie napięciowe skoro to nie jest wzmacniacz 😉?

Tam masz 300- 400 V napięcia z elektrowni po wyprostowaniu zamienionego w prostokąt i  modulowanego piłą wytworzoną sygnałem audio . Stąd sprawność około 90% . To nie jest wzmacniacz tylko falownik i moc jest dystrybuowana z sieci bez żadnego trafa .  Tak jak żarówka w tyrystorowej iluminofinii do sterowania normalnymi żarówkami na 220 V . To rolę tyrystorów pełnią MOSFETY mocy. Sygnał analogowy na kolumny zbierany jest z filtra LC -> cała prostota i trudność zawarta jest w tym filtrze . 

Edytowane przez Wojtek 1959
4 godziny temu, marek666 napisał:

Nie jesteśmy w dziale DIY, a na tym etapie rozważań takie Onkyo A-5VL to końcówka mocy, przedwzmacniacz i źródło w jednym. Dla konsumenta nie jest istotne, za którym kondensatorem pojawia się sygnał audio, choć może być istotne, że przed wzmacniaczem cyfrowym sygnału audio nie ma.

Absurd.

Absurdem jest nazywanie transportu cyfrowego źródłem.

4 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

DAC w obecnych czasach stał się klientem w sieci - jest to już komputer sieciowy i pojęcie źródło powinno zostać zweryfikowane do obecnych czasów.

Wprost przeciwnie! Ponieważ technika idzie do przodu, trzeba precyzyjnie używać określeń. Bo efektem błędnego nazywania transportu cyfrowego źródłem, może być np posądzenie o degradację sygnału audio elementu, w którym sygnału audio nie ma.

Proste?

Zbyt uproszczone. Bo z odtwarzacza CD i streamera możesz wyjąć DAC do następnego pudełka, a wtedy będzie transport i źródło. Podobnie jak potocznie określany wzmacniacz to skrót od wzmacniacz zintegrowany, który zawiera w sobie zasadniczo dwa elementy, czyli wzmacniacz mocy i przedwzmacniacz. 

-----

..."źródło" Szymona...

Drogie dzieci: nazewnictwo,o którym piszę nie jest szymona1977 a ogólnie stosowane. W przeciwieństwie do Was ja nie staram się wprowadzić własnego nazewnictwa, a tylko wytłumaczyć Wam dlaczego takie zostało przyjęte.

No ja się niestety Szymonie nie mogę z tobą zgodzić i to nie dlatego że w 99% przypadków się nie zgadzamy. W 80 kłócimy:)

No ale a5vl dla mnie nigdy nie będzie źródłem. 

2 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Link do opisu działania wzmacniacza w klasie D.

Dla wielu będzie przydatny 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Szymon a jeszcze dodatkowe pytanie.

Co w takim razie puszczasz na swoim źródle?

Muzykę 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No ale a5vl dla mnie nigdy nie będzie źródłem. 

A kto powiedział, że a5vl jest źródłem?

-----

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co w takim razie puszczasz na swoim źródle?

Ja puszczam w transporcie, transport do źródlła wysyła dane cyfrowe, a źródło wypuszcza sygnał audio.

13 minut temu, Tajitsu napisał:

Muzykę 🙂

Aktualnie Horda "Form"

a0736889240_10.jpg

6 minut temu, szymon1977 napisał:

kto powiedział, że a5vl jest źródłem?

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

a na tym etapie rozważań takie Onkyo A-5VL to końcówka mocy, przedwzmacniacz i źródło w jednym.

Yyyy Ty?

Wiesz co to że masz problemy z czytaniem postów innych ze zrozumieniem to ja już wiem bo się sam o tym przekonałem ale swoich?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

puszczam w transporcie, transport do źródlła wysyła dane cyfrowe, a źródło wypuszcza sygnał audio.

W takim razie startem dla rzeki nie jest źródło tylko ścieżki zrzucane z domowych kranów. 

Nie no sorry ale nie mogę już. 

Czasem to mam wrażenie że wymyślasz coś bardziej abstrakcyjnego tylko po to żeby się pokazać.

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Yyyy Ty?

Nie. Ja powiedziałem, że a5vl zawiera w sobie trzy elementy a nie, że jest jednym z nich.

W takim razie startem dla rzeki nie jest źródło tylko ścieżki zrzucane z domowych kranów. 

Błędnym porównaniem pokazujesz brak zrozumienia dwóch tematów.

Czasem to mam wrażenie że wymyślasz coś bardziej abstrakcyjnego tylko po to żeby się pokazać.

Wystarczy chcieć zrozumieć.

Wiesz co to że masz problemy z czytaniem postów innych ze zrozumieniem to ja już wiem bo się sam o tym przekonałem ale swoich?

Jak nie przestaniesz przekręcać moich słów to Cię zgłoszę za troling.

Jak nie przestaniesz zaprzeczać sam sobie to cię zgłoszę do specjalisty.

Szymon co jest.

Napisałeś 

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie. Ja powiedziałem, że a5vl zawiera w sobie trzy elementy a nie, że jest jednym z nich.

Tak! Jest TEŻ źródłem. 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

kto powiedział, że a5vl jest źródłem?

No. Ręce opadają.

@Espectro rozsadz proszę. Kto ma kogo zgłosić.

Szymon sam siebie zgłosi. Jak tak dalej pójdzie.

„Fakty się przyjmuje do wiadomości albo wbrew nim robi z siebie głupca: sygnał audio pojawia się za DAC a przed DAC go nie ma i dlatego to DAC jest źródłem.

Edytowane 8 godzin temu przez szymon1977„

Dlaczego nie przyjmujecie do wiadomości faktów. Dlaczego robicie z siebie głupców. Drogie dzieci. 
Może przejdźmy teraz do zagadnienia gdzie jest ujście sygnału audio, drogie dzieci 🙂

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak! Jest TEŻ źródłem. 

Nie jest źródłem (tak jak Maluch nie jest kołem) bo składa się ze źródła, ale też przedwzmacniacza i końcówki mocy (tak jak Maluch składa się z kół, silnika i nadwozia).

8 godzin temu, iro III napisał:

Pewnie, że mozna lepiej.

Np. drabinka rezystorowa z selekcjonowanymi rezystorami o 1% tolerancji, dobranymi tak by jeden skok gałki był co 1 dB, gałka i/lub pilot steruje procesorem, który podaje impulsy na kontaktrony (wojskowej prod.), które sterują już samą drabinką. Dodam, że kontaktrony wydzielają w trakcie regulacji nikłe "cyk", słyszalne tylko z ok. 0,5m od wznacniacza.

🙂

Owszem można lepiej ... dużo lepiej niż drabinka na rezystorach. To nie jest jakieś nowatorskie rozwiązanie ani też dużo lepsze niż potencjometr.

3 minuty temu, Kostucha napisał:

„Fakty się przyjmuje do wiadomości albo wbrew nim robi z siebie głupca: sygnał audio pojawia się za DAC a przed DAC go nie ma i dlatego to DAC jest źródłem.

Edytowane 8 godzin temu przez szymon1977„

Dlaczego nie przyjmujecie do wiadomości faktów. Dlaczego robicie z siebie głupców. Drogie dzieci. 
Może przejdźmy teraz do zagadnienia gdzie jest ujście sygnału audio, drogie dzieci 🙂

„Dzieci”,  przez Was @Espectro osiwieje i wyłysieje jednocześnie 😉🤭

2 minuty temu, Tajitsu napisał:

„Dzieci”,  przez Was @Espectro osiwieje i wyłysieje jednocześnie 😉🤭

Jeśli czyta komentarze Simsona. 

5 minut temu, Kostucha napisał:

Simsona

Simson? Może być, jeszcze nikt tak mnie nie nazywał.

• Pokaż nowe odpowiedzi