Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, paww napisał:

Najważniejsze jest zadowolenie użytkownika, wygląd jest jaki jest 

Nawet gdyby ta kupa grała świetnie, nie byłbym z tego zadowolony.

Chyba, że zamurował bym to na stałe w ścianie i tylko dziurę na przewody zostawił.

Teraz, porlick napisał:

No wygląd dla niektórych jest ważny dla innych nie. Osobiście też słucham oczami 🙂

5 minut temu, paww napisał:

Denon to nie wiem czy stosuje płynny loudness? 

Nie, chodziło mi, że obecnie mam we wzmacniaczu stałą korekcję loudness na takim poziomie, jak kiedyś ustawiałem w Yamasze na płynnym, z szerszym zakresem maksymalnym.

2 minuty temu, porlick napisał:

Nie, chodziło mi, że obecnie mam we wzmacniaczu stałą korekcję loudness na takim poziomie, jak kiedyś ustawiałem w Yamasze na płynnym, z szerszym zakresem maksymalnym.

A ok, nie zajażyłem. Kupując wzmacniacz też wolę mieć na pokładzie loudness. 

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, porlick napisał:

Denon

A co to za szkaradziejstwo?

A czy musi wyglądać? To rack 3u 19'. Parametryk na lampach. Te dwa na dole to wzmaki Telos 45 albo 75 . Obydwa radiowezlowe. Do zapowiadania pociagow. Z tym parametrykiem to mają tyle wspolnego że są lampowe.

1 minutę temu, Wojtek 1959 napisał:

A czy musi wyglądać?

Dla mnie- TAK.

Nie będę sobie przecież szpecił salonu.

Godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

A czy musi wyglądać? To rack 3u 19'. Parametryk na lampach. Te dwa na dole to wzmaki Telos 45 albo 75 . Obydwa radiowezlowe. Do zapowiadania pociagow. Z tym parametrykiem to mają tyle wspolnego że są lampowe.

Czyli czułem, że coś z koleją wspólnego 🙂 

Ten z rack to wcale tak źle nie wygląda

7 godzin temu, paww napisał:

Ten z rack to wcale tak źle nie wygląda

Jakby zagrał wybitnie dobrze to następnie padłoby pewnie stwierdzenie: hmmm ... nawet ładny jest, ma coś w sobie ... ma swój urok, jest piękny ... mi się podoba 😉

10 godzin temu, porlick napisał:

Chyba, że zamurował bym to na stałe w ścianie i tylko dziurę na przewody zostawił.

I na regulację!

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Jakby zagrał wybitnie dobrze to następnie padłoby pewnie stwierdzenie: hmmm ... nawet ładny jest, ma coś w sobie ... ma swój urok, jest piękny ... mi się podoba 😉

Prawda!! 🙂

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

I na regulację!

Prawda!! 🙂

1- możliwe,

2- nie za bardzo. (Ale zamiast zamurowania byłyby drzwiczki z pełnej płyty albo żaluzjowe, jesli się grzeje. Byle nie można było tego czegoś widzieć.

😁

Gość

(Konto usunięte)

Korektor parametryczny to nie jest regulacja taka jak w zwykłym wzmacniaczu o którym mówicie "czy warto stosować czy nie" W parametryku ustawiamy zakres pasma jego wzmocnienie w decybelach i  (nachylenie charaktrystyki) zwane dobrocią oznaczane czasami jako Q - to w urządzeniach analogowych . Taka bardziej rozbudowana korekcja . Dlaczego aż tyle ustawień . Ano żeby nie było ryzyka powstawania dziur w paśmie co nazywa się degradacją sygnału . Dlatego parametryki są drogie. Normalnie to w klasycznym wzmacniaczu z korekcją ustawia się tylko jeden parametr na konkretne pasmo (bas i sopran) - w środku pasma jest wtedy dziura zwana uśmiechem dyskoteki . Zakres regulacji wzmocnienia pasma w korektorach parametrycznych - zależy od producenta to +- 12 db(10db) lub +- 6 db . Chociaż we wzmacniaczach jeśli taka korekcja jest to w małym zakresie wzmocnienia +- 3 db. Może trochę niejasno napisałem ale nie mogę się teraz skupić gdyż czas mnie goni.

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, porlick napisał:

1- możliwe,

2- nie za bardzo. (Ale zamiast zamurowania byłyby drzwiczki z pełnej płyty albo żaluzjowe, jesli się grzeje. Byle nie można było tego czegoś widzieć.

😁

image.png.0411a6870550534d6e32dc5803b7d2fd.png

To prezent dla ciebie @porlick za konstruktywną krytykę estetyki tego korektora. Wzmacniacz AMPLI 75 w malowaniu młotkowym. Używany w Polsce przez amatorskie zespoły muzyczne jako wzmacniacz gitarowy w latach 60 tych i w początku 70 tych. Wyglądem przypomina grzejnik elektryczny i takim był .

Edytowane przez Wojtek 1959

Korektor parametryczny

To bardzo interesujące urządzenie. Kiedyś miałem okazję się pobawić takim trójfiltrowym. Ktoś, kto potrafi z niego korzystać, wyciągnie z niego więcej, jak z kilkunastofiltrowego korektora graficznego, w dodatku zniekształcenia fazy będzie sporo mniej, bo i filtrów mniej posiada. Mimo tego, sądzę, że do domu mało przydatny, bo dziś da się sporo ogarnąć w domenie cyfrowej, nawet w automacie. Jednak technika poszła sporo do przodu i to, co 30 lat temu wywróciło by budżet domowy na lewą stronę, dziś jest możliwe znacznie niższym nakładem - właśnie dzięki cyfrze i komputerowi.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, porlick napisał:

To bardzo interesujące urządzenie. Kiedyś miałem okazję się pobawić takim trójfiltrowym. Ktoś, kto potrafi z niego korzystać, wyciągnie z niego więcej, jak z kilkunastofiltrowego korektora graficznego, w dodatku zniekształcenia fazy będzie sporo mniej, bo i filtrów mniej posiada. Mimo tego, sądzę, że do domu mało przydatny, bo dziś da się sporo ogarnąć w domenie cyfrowej, nawet w automacie. Jednak technika poszła sporo do przodu i to, co 30 lat temu wywróciło by budżet domowy na lewą stronę, dziś jest możliwe znacznie niższym nakładem - właśnie dzięki cyfrze i komputerowi.

Dlatego kosztuje prawie 14 kafli. Poza tym trochę lepiej gra od cyfrowych , których też trochę posiadam i prostszy w obsłudze. 

Gość

(Konto usunięte)

Ale to jest dopiero prawdziwa korekcja , a nie taka jaką dają do wzmacniaczy i o której jest ten temat i wtedy ma to sens.

Ampli 75 to piękny w kolorze młotkowym piecyk . A ten korektor jest od niego śliczniejszy .

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Prawda!! 🙂

Ano prawda. Miałem kiedyś ślicznego Lebena 300 ... posłuchałem lepszego i ten śliczny poszedł w odstawkę ...

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, porlick napisał:

I jest sporo szpetniejsze od piecyka, którego pokazałeś ostatnio. 😁👍

image.png.1f85af68da2ca76554c454555cda6676.pngimage.png.5293b9f7b8e788e250f7541136b5cad7.pngimage.png.a64b1bd2d143677367c0609f88a987d8.png

Kolejne prezenty dla ciebie - "bo ty je kochasz"  - tym razem od Wujka Honeckera . Regent 60 - lampowy powermixer razem z kolumnami sprzedawany był to jako komplet. ☺️

33 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.png.5293b9f7b8e788e250f7541136b5cad7.pngimage.png.a64b1bd2d143677367c0609f88a987d8.png

Kolejne prezenty dla ciebie - "bo ty je kochasz"  - tym razem od Wujka Honeckera . Regent 60 - lampowy powermixer razem z kolumnami sprzedawany był to jako komplet. ☺️

No to było coś,grało sie na tym,chyba,że był eltron tylko w domu kultury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

56 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Kolejne prezenty dla ciebie - "bo ty je kochasz"

Nie przesadzaj, jobla mam na innym punkcie- na szczęście gramofony są znacznie wdzięczniejszymi urządzeniami.

Wizualnie również.

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No to było coś,grało sie na tym,chyba,że był eltron tylko w domu kultury

image.png.c9509fdef7c4e238b6b3503cb8667a90.pngimage.png.6545996992cb03037ad4cb834a8853ad.pngimage.png.dbd0969f95bc80b8f1995d7e89560b81.png

A to coś ze zgniłego zachodu - Dynacord Eminent i Eminent II . Jakieś lepsze domy kultury to posiadały , dyskoteki i lokale gastronomiczne  

5 minut temu, porlick napisał:

Nie przesadzaj, jobla mam na innym punkcie- na szczęście gramofony są znacznie wdzięczniejszymi urządzeniami.

Wizualnie również.

Jest takie powiedzenie , że jest tak brzydkie , że aż piękne.

5 godzin temu, porlick napisał:

wyciągnie z niego więcej, jak z kilkunastofiltrowego korektora graficznego, w dodatku zniekształcenia fazy będzie sporo mniej, bo i filtrów mniej posiada

Nono, bez przesady z tą fazą. 

nagrywamy.com

Ad meritum:
ja czasami używam,mam pare preampów,które mają regulację,ale przez ostatnie pare dni wróciłem do pasywnego inie mam wyboru:
Mam tylko jedna gałkę.
Jakoś tak ostatnio słucham czegoś,co wymaga tylko głośniej-ciszej-ale
chyba niedługo będę miał preamp iris,więc sobie będę kręcił do woli:)...
A jak nie,to tez dobrze.

W zależności

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale potraficie wygrzebać muzeum 😛

Takie czasy-muzeum potrafi czasami dać przyjemność słuchania.
To muzeum przynajmniej coś tam ma z tradycji...
A są muzea,które się wskrzeszają-i nie wiadomo co to będzie...-czy ma to grać,czy zarabiać,czy jedno i drugie,czy nic 
U

19 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

To mój nowy nabytek. Lampowy "parametryk". Nie Telosy te dwa na dole. Te telosy to się nadają tylko do zapowiadania pociągów na stacji PKP Kutno w PRL. Do tego były przeznaczone.

ostatnio znalazłem tez lampowy pre z parametrycznym,pewnie słabszym,ale ....
Culm zrobił taki ciekawy preamp,ale juz gdzies ta aukcja się skończyła

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Takie czasy-muzeum potrafi czasami dać przyjemność słuchania.
To muzeum przynajmniej coś tam ma z tradycji...
A są muzea,które się wskrzeszają-i nie wiadomo co to będzie...-czy ma to grać,czy zarabiać,czy jedno i drugie,czy nic 
U

Ja akurat jestem zwolennikiem sprzętu używanego to nie o to chodzi. 🙂

lubię. 

sam bym obecnie nie kupił ze względu na serwis. Ale jak ktoś ma to spoko. Mam znajomego który po ojcu na takie stare klocki. Nie pamiętam brandu ale miło się tego słucha.

6 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Ogólnie - uśmiech dyskoteki ?

Nie, nieważne co się ustawi to przesunięcie fazy nie zależy od "ilości filtrów" tylko od sumarycznej dobroci/nachylenia. Główną zaletą korektorów parametrycznych jest możliwość ustawienia dużych dobroci (np. ten Twój ma max 5), a co za tym idzie przesunięcia fazowe mogą być większe niż nawet w tercjowym (30 pasmowym) korektorze graficznym. 

nagrywamy.com

W dniu 22.06.2023 o 22:41, paww napisał:

A ok, nie zajażyłem. Kupując wzmacniacz też wolę mieć na pokładzie loudness. 

A czy to czasem nie jest tak, że jak wzmak jest dobry, nie ma żadnej kontroli niskich/wysokich, to nawet przy cichym słuchaniu kompletnie nie jest potrzebny żaden "loudness"?

• Pokaż nowe odpowiedzi