Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 6-7k PLN - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, adzinek napisał:

Panowie, odkryłem coś takiego jak Sabaj A30A - spełnia moje podstawowe oczekiwania w zakresie input/output. 

Co sądzicie o tym wynalazku? 

Znakomity. Najlepszy best buy jaki pojawił się w branży audio. Pod warunkiem, że korzystasz tylko ze źródeł cyfrowych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, adzinek napisał:

Panowie, odkryłem coś takiego jak Sabaj A30A - spełnia moje podstawowe oczekiwania w zakresie input/output. 

Co sądzicie o tym wynalazku? 

Kup używanego jeśli cena będzie dobra i sprawdzisz. Łatwiej odsprzedaż z małą strata. 

Według założeń piopio dolicz kabel za 220 zł i podbij loudness na +3

58 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Według założeń piopio dolicz kabel za 220 zł i podbij loudness na +3

Nie można też zapomnieć o dobrym źródle cyfrowym. Najlepiej USB z izolacją galwaniczną. Optyk odpada. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie, będę łączył się optykiem z TV, po USB ze streamera i bluetooth z telefonu. Będzie OK? 

Gra to dużo lepiej niż WXA-50?

Jak w porównaniu do Powernode? 

24 minuty temu, adzinek napisał:

Dużo lepiej. Wręcz bez porównania lepiej. BT raczej bym sobie darował. 

7 minut temu, Piopio napisał:

Dużo lepiej. Wręcz bez porównania lepiej. BT raczej bym sobie darował. 

BT to u mnie mus (wygodnictwo). 

A jak do POWERNODE?
Jeżeli POWERNODE gra podobnie dobrze, ma streamer i więcej funkcjonalności to mogę dołożyć te 2k, ale jeżeli Sabaj gra lepiej to nie widzę sensu. 

29 minut temu, adzinek napisał:

BT to u mnie mus (wygodnictwo). 

Jak masz streamer to po co korzystać z BT ? Sabaj gra wyjątkowo dobrze. Zalecam porządny kabel sieciowy. 

W dniu 28.06.2023 o 17:59, Piopio napisał:

Nie można też zapomnieć o dobrym źródle cyfrowym. Najlepiej USB z izolacją galwaniczną. Optyk odpada. 

Słusznie. Nie dodałem.

4 godziny temu, adzinek napisał:

Panowie, będę łączył się optykiem z TV, po USB ze streamera i bluetooth z telefonu. Będzie OK? 

Po optyki i z TV? Słabo

Wyżej padło żeby nie podłączać optyka. A tv to bardzo słabe źródło 

Akurat Sabaj A30A po BT gra znośnie i da się na szybko słuchać. Tylko nie wiem jak on z heco się sparuje. U mojego kolegi z Aurum Cantus gra super, kolega dzięki Sabajowi sprzedał Musicala A1008.

14 minut temu, RobG1974 napisał:

Akurat Sabaj A30A po BT gra znośnie i da się na szybko słuchać.

Zależy kto ma jakie oczekiwania. Dla mnie BT w sprzęcie stacjonarnym to masakra. Za to słuchawki są super. 

7 godzin temu, Piopio napisał:

Sabaj gra wyjątkowo dobrze.

Jak możesz pisać, że gra dobrze coś, w czym dajesz loudness +3 bo bez tego gra źle? W Twojej opinii ma także słabe wejścia analogowe, słabe wejście optyk, wymaga izolacji galwanicznej więc na wejściu USB też jest jakiś problem techniczny, BT też się nie nadaje (choć u konkurencji jest już spoko)... przestań ludzi w błąd wprowadzać!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Panowie sabaj to nie jest high end i do Maca MA6600 czy Marka Levinsona no 532H to mu daleko, ale gra w swojej cenie bardzo dobrze i dawno nie słyszałem nic lepszego w takiej cenie.  A w odróżnieniu od niektórych mam z czym porównywać i nie piszę jak czegoś nie słuchałem.

21 minut temu, RobG1974 napisał:

Panowie sabaj to nie jest high end i do Maca MA6600 czy Marka Levinsona no 532H to mu daleko

Bliżej niż dalej pod pewnymi względami 😉 Ale oczywiście to nie jest ten poziom. 

33 minuty temu, RobG1974 napisał:

... sabaj ... gra w swojej cenie bardzo dobrze ...

Ale ta cena nie jest wysoka to raz - dwa, to po prostu nieładnie mówić "wyjątkowo dobrze", skoro tyle jego wad się wymienia.

33 minuty temu, RobG1974 napisał:

... sabaj ... gra w swojej cenie bardzo dobrze ...

Ale ta cena nie jest wysoka to raz - dwa, to po prostu nieładnie mówić "wyjątkowo dobrze", skoro tyle jego wad się wymienia.

Podsumujmy, co nt Sabaja-a pisze jego główny fan @Piopio:

- bezużyteczne wejścia analogowe,

- słabe wejście optyczne,

- nie nadający się do użytku bluetooth,

- problematyczne wejście USB, które wymaga izolatora galwanicznego,

- słabe brzmienie, które do przyjemnego słuchania wymaga użycia loudness +3

To może nie powielaj czyichś wypowiedzi i nie wyciągaj z nich wniosków tylko sam posłuchaj. Ogólnie z BT w ogóle nie korzystam, ale na Sabaju da się na BT też posłuchać, wejście coax jak i optyczne jest ok i może być spokojnie używane, nie bedzie gorzej niż w integrach nowych na poziomie 3-4tys. zł. Jedynym słabym punktem jest wejście rca, ale jeżeli nie mamy takiej potrzeby, żeby używać tego wejścia to sabaj jest dobrym tanim wyborem.

W dniu 1.07.2023 o 18:59, RobG1974 napisał:

To może nie powielaj czyichść   wypowiedzi...

Niestety muszę, aby się ktoś zastanowił zanim podejmie błędną decyzję.

W dniu 1.07.2023 o 18:59, RobG1974 napisał:

...sabaj jest dobrym tanim wyborem.

Jak ktoś nie stawia wymagań wyższych od ceny to może być zadowolony, ale warto być świadomym jaka jest "wspaniałość" oczami tego samego usera, który tę wspaniałość głosi.

Sporo sprzętu się przewinelo ale raczej przeciętnego. Ja polecam Sonos Amp. Bardzo dobry pod względem funkcjonalności i mocy. 2x mocniejszy od WXA-50. Do tego jeden z lepszych systemów. Ma chyba wszystkie serwisy streamingów. U mnie gra z Elac FS U5. Nie bałbym się małych przetworników. Te mają łącznie 5. Dwa w osobnej skrzyni tylko do niskich. 

W dniu 30.06.2023 o 16:54, szymon1977 napisał:

Podsumujmy, co nt Sabaja-a pisze jego główny fan @Piopio:

- bezużyteczne wejścia analogowe,

- słabe wejście optyczne,

- nie nadający się do użytku bluetooth,

- problematyczne wejście USB, które wymaga izolatora galwanicznego,

- słabe brzmienie, które do przyjemnego słuchania wymaga użycia loudness +3

+ Trzeba kupić kabel zasilający.

W ciekawej cenie jest też ekspozycyjny cabasse abyss.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

+ Trzeba kupić kabel zasilający.

W ciekawej cenie jest też ekspozycyjny cabasse abyss.

To co Szymon77 napisał to czysta manipulacja 😉 Charakterystyczne dla niego 😉 Nie ma nic wspólnego z prawdą.

Jedyną wadą Sabaja jest słabe wejście analogowe. Ale to chyba normalne w tanim produkcie, który jest wzmacniaczem w pełni CYFROWYM. 

Sabaj jest bardzo liniowy i dlatego używam loudness by trochę wzbogacić brzmienie. Jak każdy inny wzmacniacz cyfrowy lub w klasie D. To naturalna cecha tego typu konstrukcji. W żadnym wypadku nie jest to wada. To charakter brzmienia, który możemy sobie skorygować wg własnych potrzeb BEZ POGORSZENIA jakości dźwięku. Odpowiada za to układ DSP !

Wejście optyczne jest takie same jak w innych sprzętach. Dla mnie brzmi po prostu źle niezależnie od klasy sprzętu. Nawet w DAC za 30K będzie słabo. BT to samo. Świetnie się sprawdza w słuchawkach ale w sprzęcie stacjonarnym to porażka - słychać kompresję. 

Wejście USB jest zrealizowane na nowoczesnym układzie XMOS XU208. Więc jest jednym z lepszych. Izolacja galwaniczna to dodatek, który pozwala Sabajowi rozwinąć skrzydła. Sabaj to wzmacniacz cyfrowy i jeśli dostanie sygnał pozbawiony zakłóceń elektrycznych to działa w optymalnych warunkach. 

Zalety:

- Sabaj sam w sobie jest DAC - konwersja z cyfry na analog zachodzi na etapie końcowym. Całe przetwarzanie sygnału zachodzi w domenie cyfrowym. Powoduje to, że nie ma zniekształceń charakterystycznych dla wszystkich DAC. Żadnych ostrości. Uważam, że Sabaj to jeden z bardziej analogowych "DAC" jakie słyszałem. 

- zastosowano znakomity układ AXIGN AX5689, który dzięki sprzężeniu zwrotnemu analizowanemu w czasie rzeczywistym rozwiązuje problemy ze zmienną impedancją kolumn i jej wpływem na pracę stopni końcowych mocy. 

- znakomity stosunek sygnał/szum (niedostępny w tej wartości dla wzmacniaczy analogowych) co powoduje, że Sabaj charakteryzuje się czarnym tłem, znakomitą separacją, rozbudowaną sceną. Sabaj bez sygnału nie generuje ŻADNEGO szumu. 

- Sabaj to mocny wzmacniacz: 100/200W 8/4 Ohm. Napędzi większość zestawów głośnikowych ze średniej półki cenowej. 

- wyjście na subwoofer z filtrem highpass. Pozwala to idealnie zintegrować suba z zestawami głośnikowymi. 

- oczywiście CENA ! To jest sprzęt audio z najlepszym stosunkiem cena/jakość ever. Absolutnie nie da się kupić nic równie dobrze grającego i zaawansowanego technicznie w cenie Sabaja. Nawet w cenie kilka razy wyższej. 

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

To co Szymon77 napisał to czysta manipulacja 😉 Charakterystyczne dla niego 😉 Nie ma nic wspólnego z prawdą.

Mam poszukać cytatów?

Sabaj jest bardzo liniowy...

Ty po prostu nie wiesz o czym mówisz: każdy wzmacniacz jest "bardzo liniowy".

Jak każdy inny wzmacniacz cyfrowy lub w klasie D. To naturalna cecha tego typu konstrukcji. W żadnym wypadku nie jest to wada.

Ja słucham bez loudness, więc albo nie trafiłeś w kaprys z kolumnami, albo  wzmacniacz jest do d...

Szkoda mi na Ciebie czasu.

- oczywiście CENA ! To jest sprzęt audio z najlepszym stosunkiem cena/jakość ever.

Bezużyteczne wejścia analogowe i BT, słaby optyk, itd itp a do tego brzmienie, które ratować trzeba loudness - bez komentarza.

8 godzin temu, Piopio napisał:

co Szymon77 napisał to czysta manipulacja 😉 Charakterystyczne dla niego 😉 Nie ma nic wspólnego z prawdą.

No on tak umie to trzeba przyznać.

Sabaj jest bardzo liniowy i dlatego używam loudness by trochę wzbogacić brzmienie. Jak każdy inny wzmacniacz cyfrowy lub w klasie D. To naturalna cecha tego typu konstrukcji

No nie zgodzę się.

Małe chińczyki w klasie D liniowe nie są.

Wiele z nich gra dźwiękiem jasnym, ostrym, bardzo dokładnym.

wyjście na subwoofer z filtrem highpass. Pozwala to idealnie zintegrować suba z zestawami głośnikowymi. 

Znowu nie dokładnie 

Gdyż wzmocnienie suba na tym wyjściu nie idzie liniowo że wzmocnieniem kanałów. pisało o tym parę osób. Przez co jeśli sporo korzystasz z regulacji głośności to podchodzenie do suba stało się koniecznością 

No cenę ma dobrą, przyznaję. 

Z tym kilka razy to bym nie przesadzał. Bo razy 4 to już daje 8000.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Z tym kilka razy to bym nie przesadzał. Bo razy 4 to już daje 8000.

Za 8000 nic podobnie grającego nie kupisz. Moim zdaniem. 

Gdyż wzmocnienie suba na tym wyjściu nie idzie liniowo że wzmocnieniem kanałów. pisało o tym parę osób.

Podobno poprawili to w najnowszym firmware. Nie wiem, nie korzystam z suba.

Małe chińczyki w klasie D liniowe nie są.

Wiele z nich gra dźwiękiem jasnym, ostrym, bardzo dokładnym.

Miałem na myśli porządne Hi-Fi typu Hypex Ncore, Lyngdorf, Merus MA12070. 

Gdyż wzmocnienie suba na tym wyjściu nie idzie liniowo że wzmocnieniem kanałów. pisało o tym parę osób. Przez co jeśli sporo korzystasz z regulacji głośności to podchodzenie do suba stało się koniecznością 

O kur.a! Kolejna zaleta bubla.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

O kur.a! Kolejna zaleta bubla.

Nie ma co przesadzać w obie strony. Sabaj kosztuje mniej niż przyzwoity DAC. Stosunek jakości do ceny jest na pewno bardzo dobry.

Za 8000 nic podobnie grającego nie kupisz. Moim zdaniem. 

No to jak inne zdanie 🙂

nie jestem w nim tak zakochany w takim razie

Podobno poprawili to w najnowszym firmware. Nie wiem, nie korzystam z suba.

Podobno 

A te komentarze jednak co jakiś czas się powielają.

Ale może tak jest nie wiem

5 godzin temu, mr_prez napisał:

Nie ma co przesadzać w obie strony. Sabaj kosztuje mniej niż przyzwoity DAC. Stosunek jakości do ceny jest na pewno bardzo dobry.

Tego nigdy nie podważałem.

Zgadzam się

6 godzin temu, mr_prez napisał:

Wszystko ma swoje wady i zalety, grunt żeby zaletami trafić we własne wymagania, a wady nie były w aspektach dla nas nieistotnych. Oczywiście Sabaj ma prawo komuś przypasować, ale przedstawianie jako cud techniki czegoś, co (wymieniając tylko najważniejsze) ma słabe wejścia analogowe, optyk, coaxial i BT, na wejściu USB żeby dobrze zagrać wymaga izolacji galwanicznej i loudness +3, bezużyteczne wyjście sub, po prostu nieprzyzwoite jest.

Osobiście kilka razy przekonałem się, że zamiast nowego chińczyka lepiej było używanego japońca kupić.

Prawda? Też tak właśnie czasem myślę. 

Ale z drugiej strony może zrobię sobie do niego podejście numer dwa. 

Tylko jak będę go jednak chciał odsprzedać to tracę a w Japończyku nie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi