Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 6-7k PLN - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, szukam zestawu zgodnie z poniższymi wymogami:

1. Bardzo wyraźny bass, im niżej będzie schodził, tym lepiej, ale bez subwoofera;

2. 2 kolumny stojące (nie chcę podstawek, komoda RTV jest już zajęta, rozmiar nie gra roli;

3. Wzmacniacz all in one z wbudowanymi funkcjami sieciowymi (streamowanie Spotify), BT, złączem optycznym i najlepiej HDMI (minimalizm, im prościej, tym lepiej); 

4. Pomieszczenie: salon, łącznie z aneksem i komunikacją: 40 m2; 

5. Muzyka: elektroniczna, filmowa, metal, rock, trochę popu i trochę jazzu;

6. Proszę o dobór oprzewodowania do głośników (nie jestem audiofilem, chodzi bardziej o wytrzymałość mechaniczną, żeby były "na lata");

7. Mile widziana dobra apka do sterowania streamowaniem (Spotify);

8. Bardziej chodzi o "kopa", niż megawierne oddanie muzy (do tego mam w gabinecie dobre słuchawki + DAC); 

9. Budżet - 6-7k za całość;

10. Sprzęt ma być nowy, proszę nie proponować używek. 

Jeżeli chodzi o kolumny, to w oczy rzuciły mi się kolumny Heco Aurora 1000 - czy to dobry wybór? Cena ok. 4k za parę, zostałoby 2-3k na wzmacniacz. 

Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam. 

Adam 

Edytowane przez adzinek

Cześć, najtańszym wzmacniaczem, który spełnia Twoje wymagania jest SVS Prime Soundbase - https://www.q21.pl/svs-prime-wireless-soundbase.html

Ma HDMI, Spotify Connect, dużo mocy. 

Co do kolumn, to możesz iść spokojnie w Aurory 1000 lub Pylon Audio Sapphire 31. To jedne z najlepszych opcji do dużych pomieszczeń w Twoim budżecie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie widać jakoś HDMI w SVS' więc chyba najtańszym rozwiązaniem znów

będzie tylko Denon DRA 800H; dobrze, że jest chociaż wybór koloru 😉 

Do niego jakieś Heco czy coś z Polk Audio i bedzie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

z naszej oferty polecam przesłuchać zestawy oparte o wzmacniacz Bluesound Powernode (ma HDMI i świetnego BluOS- niepozorny, a zagra lepiej od DRA-800) z kolumnami ELAC: 

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-bluesound-powernode-czarny-elac-uni-fi-2-0-uf52-czarny.html i https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-bluesound-powernode-elac-debut-reference-f5.html 

Budżet jest dość ograniczony, a niestety duże kolumny potrzebują odpowiedniego napędu. Łatwo nie będzie 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeżeli chodzi o ELAC, to martwi mnie mała średnica przetworników niskotonowych (mam doświadczenia z monitorami studyjnymi 5" vs 8" i różnica jest gigantyczna) i związana z tym dolna granica częstotliwości. 
Co sądzicie o Yamaha MusicCast WXA-50 godząc się z brakiem HDMI? 
Podoba mi się mała forma Yamahy/Bluesound. 

Edytowane przez adzinek

Jeśli to co wszystko wymieniłeś to faktycznie mus to niestety jesteś bardzo ograniczony jeżeli chodzi o wybór dobrego sprzętu.

Onkyo 8270, dra800.

Będzie to spełniać twoje wymagania ale pod kątem brzmienia no umówmy się może być lepiej.

Cabasse abyss - tu kwestia ceny

Cambridge axr100 - tu na przykład wbudowanej sieci którą akurat mógłbyś bez problemu załatwić poprzez moduł wiim

Wxa50 jest całkiem w porządku ale moim zdaniem akurat Cambridge gra lepiej.

Do niego faktycznie paczki Aurora 1000 albo elac ale model f6.2. 

Dobrą mocną solidną podstawę basową uzyskasz także z kolumn paradigm. Będą one także wyraźniejsze jeżeli chodzi o Górne zakresy. 

1 godzinę temu, adzinek napisał:

Jeżeli chodzi o ELAC, to martwi mnie mała średnica przetworników niskotonowych (mam doświadczenia z monitorami studyjnymi 5" vs 8" i różnica jest gigantyczna) i związana z tym dolna granica częstotliwości. 
Co sądzicie o Yamaha MusicCast WXA-50 godząc się z brakiem HDMI? 
Podoba mi się mała forma Yamahy/Bluesound. 

nie ma się czego bać, bo te głośniki tam zastosowane mają duży zapas. Dadzą radę. 

WXA-50 z Elac Debut F6.2 zagra, jednak te kolumny zasługują na coś mocniejszego (wydajniejszego). Są dość wymagające. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, audioburak napisał:

Nie widać jakoś HDMI w SVS'

Fakt, jest w wersji Pro. Nie mamy jej jeszcze na stronie, jest droższa (3699PLN). 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Teraz, adzinek napisał:

Czy są na rynku kolumny w cenie Elac/Heco z przetwornikami niskotonowymj pow. 6.5", trójdrożne?

coś pewnie by się znalazło, tylko nie ma sensu szukać na siłę takich 

na przykład takie: https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-dj-310.html#additional Nie polecam 😉

www.tophifi.pl

Ciekawostka 🙂

chatGPT zaproponował:

Oto lista modeli kolumn głośnikowych, które spełniają Twoje wymagania:

JBL Studio 580

Klipsch RP-280F

Polk Audio Monitor 70 Series II

ELAC Debut 2.0 F6.2

Yamaha NS-F210

12 godzin temu, adzinek napisał:

Czy są na rynku kolumny w cenie Elac/Heco z przetwornikami niskotonowymj pow. 6.5", trójdrożne?

Aurora 1000 🙂

bronze 500 od monitor audio

12 godzin temu, adzinek napisał:

Ciekawostka 🙂

chatGPT zaproponował:

Oto lista modeli kolumn głośnikowych, które spełniają Twoje wymagania:

JBL Studio 580

Klipsch RP-280F

Polk Audio Monitor 70 Series II

ELAC Debut 2.0 F6.2

Yamaha NS-F210

No to pozamiatał:):):):)

Kto do internetów wpuścił info o 210?:) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przy niższej cenie od Aurory 700 ma nawet DWA woofery 8" 

Białe można kupić jeszcze taniej.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 9.05.2023 o 08:26, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

przy niższej cenie od Aurory 700 ma nawet DWA woofery 8" 

Białe można kupić jeszcze taniej.

Czy ktoś słyszał te kolumny? 

Wydają się megatanie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adzinek

A jak ten "ktoś" ma zupełnie inny gust muzyczny czy repertuar ?

Masz 2 tygodnie na ocenę i decyzję, jeśli kupisz nowe przez sieć.

Są megatanie, ale i przeciętne. Wspomniane Aurory są znacznie lepszą opcją.

Zakładając HECO, muszę zdecydować się na wzmak sieciowy poniżej 3k PLN - czy Yamaha WXA faktycznie da radę to napędzić? Po skuteczności wnioskuję, że może da radę? 

W grę wchodzi albo wzmak all in one w małej formie lub (niechętnie) 2 oddzielne urządzenia w formie slim. 

Yamaha WXA-50 może być trochę na styk. Przemyślałbym np. Cambridge AXR100 + WiiM Mini/Pro, Taga TWA-10B lub Octavio Stream. Zapraszamy też do kontaktu, przygotujemy wycenę 🙂 

Zdecydowałem, że wezmę Heco Aurora 1000 + WXA 50 😉

Jeżeli nie będzie mi grało, to będę korzystał z niego jako streamera i dokupię klasyczny wzmak lub zbuduję sobie na nim audio do sypialni 😉

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

W sumie to dziś znalazłem kurzący się od dawna DAC Aune X1S - kiedyś był określany jako znośny. Czy mogę wkomponować go w system, typu klasyczny wzmak + DAC (wejście optyczne) + ... No właśnie co? Chcę w jakiś sposób spiąć streaming ze Spotify, TV i konsolę. 

24 minuty temu, adzinek napisał:

W sumie to dziś znalazłem kurzący się od dawna DAC Aune X1S - kiedyś był określany jako znośny. Czy mogę wkomponować go w system, typu klasyczny wzmak + DAC (wejście optyczne) + ... No właśnie co? Chcę w jakiś sposób spiąć streaming ze Spotify, TV i konsolę. 

Aune ma wejście optyczne i coax, w domyśle chciałem całym audio, źródłami itd. sterować z apki telefonu, ale może warto zrobić centrum sterowania z telewizora z zainstalowanym Spotify i skupić się tylko na wzmacniaczu, na który wyjdę z DAC wyjściami Audio Out? 

Generalnie chodzi o łatwość i intuicyjność użytkowania audio. 

Edytowane przez adzinek

Podpisuję się pod tą opcją, moim zdaniem również jedna z najsensowniejszych 🙂

2 godziny temu, stach_s napisał:

TV jako źródło to średnia opcja.  

Tv nie. Mówimy tu o wiim mini.

DAC do sprzedaży żeby nie dublować sprzętu i jeszcze cena niższa będzie. 

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi