Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza na nowy za ok 4000 pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam (po kilkumiesięcznej nieobecności na forum 🙂)

Aktualnie posiadam zestaw stereo złożony z dwóch kolumn Q Acoustics QA 3050i i wzmacniacza Taga Harmony HTA-600B, natomiast źródłem jest dac aune X1s GT i laptop. Kable: 2x 2.5m Tellurium Q Black II, 2x RCA 0.5m Chord C-line, 1x USB 1m Wireworld Starlight 8. Kolumny i wzmacniacz kupiłem jakieś 8 miesięcy temu na Q21 w 10-ratalnym kredycie, który właśnie skończę spłacać w tym miesiącu. Ogólnie przez cały czas byłem i jestem zadowolony z tego systemu - odsłuchy są przyjemne. Jednak pewien użytkownik tego forum przestrzegł wtedy mnie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego przychodzę tutaj głodny jak wilk. Ale do rzeczy. 🙂Otóż po upływnie czasu zauważyłem, że najsłabszym ogniwem tego systemu jest chyba wzmacniacz (zapłaciłem za niego 1200 zł) i zdecydowałem pozwolić sobie na wymianę na coś droższego (najlepiej 10 rat po 400-500 zł). TH HTA-600B jest wzmacniaczem hybrydowym, którego lampy wyraźnie ocieplają brzmienie, ale mam wrażenie, że je zbyt jakoś zamulają. Ten dźwięk jest jakby za ścianą (przytłumiony), pozbawiony szczegółów (takie ciemne granie). Brakuje w nim czegoś takiego co doznaje się po odsłuchu na dobrych słuchawkach, tzn.: dźwięk powinienen być blisko uszu, mieć łatwo zauważalne drobne szczegóły (być może musiałyby wtedy grać jaśniej), ogólnie dźwięk nie tylko powinienen otaczać słuchających ale też lekko przeszywać od środka ciała. Dźwięk trochę poprawia się po włączeniu funkcji Loud w wzmacniaczu, ale muszę wtedy o stopień zmniejszyć bas. Muzyka jaką słucham osobiście to głównie ambient, ale jak przyjdą znajomi to wszystko puszczają. Wydaje mi się, że Q21 położył nacisk na ciepłe brzmienie, ale teraz byłbym w stanie nawet z niego zrezygnować jeśli dałoby się ten dźwięk przybliżyć, rozjaśnić, odmulić, dobrze jakby też zachowując przestrzenność i muzykalność. Nie musi mieć dobrego przetwornika cyfrowo-analogowego (a nawet jest zbędny), gdyż w przyszłości będę używał lepszego, zewnętrznego daca.

Do moich kolumn niektórzy polecają takie wzmacniacze:

• Audiolab 6000A (choć niektórzy wymieniają na 8300A)
  • Yamaha A-S701SL
  • Cambridge Audio CXA81
  • Marantz PM8006

Najlepiej by było gdybym mógł wypożyczyć 3-4 różne wzmacniacze stereo i kupić jeden najbardziej mi odpowiadający, ale nie wiem czy tak się da (mogę wydać 4000 pln). Proszę o wasze rady.
Pozdrowienia 🙂

Cześć, 

każda z Twoich wspomnianych opcji zdecydowanie rozjaśni i otworzy brzmienie 🙂 Bardzo to też uruchomi górę, najmniej przy Audiolabie, który będzie opcją najbardziej uniwersalną moim zdaniem. W razie czego zapraszamy na odsłuch/wypożyczenia 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

56 minut temu, qax napisał:
  • Audiolab 6000A (choć niektórzy wymieniają na 8300A)
  • Yamaha A-S701SL
  • Cambridge Audio CXA81
  • Marantz PM8006

Czyli typowa znana z tego forum śmieciówka. Może poza Audiolabem choć i on "czterech liter" nie urywa. Kupisz, zaliczysz "opady szczęki" i szybko sprzedasz bo sam dojdziesz do tego, że na dłuższą metę taki dźwięk jest męczący. 

38 minut temu, Q21 napisał:

Bardzo to też uruchomi górę

Ładnie powiedziane :)) 

Potocznie nazywa się to dźwiękiem nadmiernie rozjaśnionym. Skłaniającym się ku ostrości i jazgotliwości 

I taka drobna uwaga. Jeśli masz ograniczony budżet, szukaj wzmacniaczy ex-demo, dostępnych w salonach audio jako sprzęt odebrany od klientów w rozliczeniu lub na rynku wtórnym sprzętów stosunkowo nowych, o niewielkim przebiegu i najlepiej takich, które są nadal dostępne w katalogach producentów. 

Q Acoustics QA 3050i grają SPOKOJNĄ górą wiec takie rozjaśnienie może pomóc.

Z w/w odrzucił bym Cambridge Audio CXA81 i Marantz PM8006 -- szczególnie CXA81 ma ostrą górę.

AS 701 rekompensuje mocniejszym basem -- z tym że 3050i mają go luźnego.

Z nowych dopisz do listy:  NAD 386 - ten powinien sobie poradzić z utrzymaniem basu w ryzach.

Ale za 4k z używanych masz już większe pole do popisu.

No to ta góra ma być rozjaśniona czy nie?

Bo akurat przy cxa81 to się stanie i to w fajny sposób. Czy gra ostrą? Jak się podłącza już do jasnych kolumn to tak. Ale jeśli chcemy ożywić to pasmo to nie. Będzie jaśniej, bardziej przestrzennie. Ja bym go nie skreślal. Na pewno wpisał na listę odsłuchową. 

Fajnie może Ci się sprawdzić exposure. A akurat uważam że audiolab 6000 nie da ci tego co szukasz mimo że to fajny wzmak. 

Sprawdził bym też Cyrusa. 

7 minut temu, qax napisał:

Tak się składa, że w czerwcu odwiedzam Łódź to może zachacze o Pabianice. Z używanych trudno mi coś wybrać.

To odsłuchaj wtedy najwięcej jak się uda. Kolumny pewnie będą mieli na miejscu więc z głowy. 

Nie ignoruj żadnych bo ktoś tak pisze. Bo a nóż tobie się spodobają.

Kolejna sprawa to że możesz odsłuchać właśnie trochę droższe konstrukcje przekraczające budżet i wtedy szukać tych tylko używanych.

Chłopaki nie powinni się obrazić w końcu dokonałeś u nich zakupu

A może w okolicy masz jakiś używany wzmacniacz spełniający oczekiwania

w granicach 3 czy 6 rat 😉 tego budżetu. Kończąc spłaty jakiś kredyt i już ...

Ale lokalizacja ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jakbyś chciał przykłady to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, qax napisał:

Heh. Zapomniałem napisać że chciałbym to rozbić na 10 rat 🙂

Żaden problem 🙂 Zapraszamy, mamy i kolumny, jak i powinny być wszystkie wzmaki. Najlepiej telefonicznie umówić odsłuch, to zarezerwujemy salkę 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, qax napisał:

Z używanych trudno mi coś wybrać.

Naim Nait 5si. Niby nic a w przeciwieństwie tych, które sam wybrałeś, gra muzykę na nie dźwięki. 

Roksan K3

Hegel H80

Pojawiają się co jakiś czas w przystępnych cenach 

Edytowane przez piotrek7
20 godzin temu, piotrek7 napisał:

Niby nic a w przeciwieństwie tych, które sam wybrałeś, gra muzykę na nie dźwięki.

Podane przez Ciebie modele to już konkretny sprzęt (musiałbym je podzielić na 20 rat), ale nie wiem czy warto kupować je w ciemno. Chyba będzie najlepiej jak sam posłucham i wtedy dokonam wyboru. Ale znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jednak cokolwiek by się nie stało, coś czuję, że wciąga mnie to hi-fi...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qax
33 minuty temu, qax napisał:

Podane przez Ciebie modele to już konkretny sprzęt (musiałbym je podzielić na 20 rat),

Dlatego sugeruję rynek wtórny lub ex-demo

33 minuty temu, qax napisał:

ale nie wiem czy warto kupować je w ciemno

Warto

34 minuty temu, qax napisał:

Ale znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Skontaktuj się ze sprzedającym. Poproś o zarezerwowanie sprzętu a następnie leć do pierwszego, najbliższego salonu, który ma Naima w swej ofercie. Sam się przekonasz, jak to gra. Choć ja kupowałbym bez zastanowienia (jeśli sprzedający udzieli "gwarancji rozruchowej")

Ukryta Zawartość

Naim robi zajebiste wzmacniacze, sluchalem oststnio xs3 i chodzi mi po głowie czy Supernaita 3 nie ściągnąć do siebie na parę dni, bo mnie z butów wyrwało. 😀 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

I tak jak napisałem. Ten wzmacniacz gra muzykę a nie dźwięki. Mimo, że najniższy w ofercie producenta, dostarcza niesamowicie dużo frajdy ze słuchania. To jest fajny dźwięk 

13 minut temu, staropolanka2000 napisał:

chodzi mi po głowie czy Supernaita 3

Ale to będzie trochę inne granie niż seria XS

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Ale to będzie trochę inne granie niż seria XS

A widzisz, myślałem że charakter ten sam tylko lepiej. Chociaż temu XS3 niczego już nie brakuje, power i drajw na prawdę świetny. Grał z ATC SCM40.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

36 minut temu, piotrek7 napisał:

Dlatego sugeruję rynek wtórny lub ex-demo

Warto

Skontaktuj się ze sprzedającym. Poproś o zarezerwowanie sprzętu a następnie leć do pierwszego, najbliższego salonu, który ma Naima w swej ofercie. Sam się przekonasz, jak to gra. Choć ja kupowałbym bez zastanowienia (jeśli sprzedający udzieli "gwarancji rozruchowej")

Ja bym akurat na tego Naita uważał. Sprzedający ma delikatnie mówiąc nienajlepsze opinie u kupujacych. 

W temacie Naimów, polecam swojego Uniti 2b, sekcja wzmacniacza oparta o wnętrzności z XS2, do tego DAC, streamer, odtwarzacz CD z pancernym mechanizmem. Kompletny system, tylko kolumny... 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez stach_s
5 minut temu, staropolanka2000 napisał:

A widzisz, myślałem że charakter ten sam tylko lepiej.

Nie miałem do czynienia z serią 3. Poprzednie Supernaity o wiele wyraźniej akcentowały wysokie tony niż seria XS

W dniu 9.05.2023 o 18:56, piotrek7 napisał:

Naim Nait 5si. Niby nic a w przeciwieństwie tych, które sam wybrałeś, gra muzykę na nie dźwięki. 

Roksan K3

Hegel H80

Pojawiają się co jakiś czas w przystępnych cenach 

A mi ten model kompletnie nie siadł. I prawdę mówiąc to nie dziwię się że któryś czasopismo oceniło go na dwa z pięciu gwiazdek.

No ale @qax byłeś na jakimś odsłuchu czy dalej nie?

1 godzinę temu, qax napisał:

Nic jeszcze nie słuchałem.

No to od tego zacznij. Posłuchaj nowych w budżecie i trochę ponad. To na wypadek później szukania używanego. 

Bo tak to wiesz różnie dobrze filtr cenowy wklej w dwóch sklepach i to samo.

2 godziny temu, qax napisał:

Nic jeszcze nie słuchałem.

U mnie tani Arcam A29 gra dużo lepiej niż wszystko co do tej pory miałem... Miałem chwilę SA20 (też polecam) ale wybrałem A29 głównie ze względu na brak daca (używam zewnetrzny, poza tym to są dokładnie te same wzmacniacze).

Możliwe że finalnie kupię Sa30, ale będę musiał najpierw posłuchać u siebie 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Szkoda, że ma być nowy, bo można czasem spotkać jeszcze na gwarancji

choćby ten, pasujący do wymagań:

Ukryta Zawartość

Ale nówka też się mieści w budżecie ...

Ukryta Zawartość

Wiecie co nawet napaliłem się na tego wzmaka Naim Nait 5si. Nowy kosztuje aż 8k, nie wiem tylko czy da radę go skombinować za połowę tej ceny. Ale znalazłem takie coś (przynajmniej będzie pewny, a jak coś to przysługuje mi prawo do zwrotu):

Ukryta Zawartość

Dodatkowo mam tutaj możliwość podzielenia 6k na 15 rat plus rabat i możliwość negocjacji ceny. Poza tym wiele osób chwali jego brzmienie ale narzeka na podatność na zakłócenia z siecią elektryczną co może objawiać się jego brzęczeniem. Warto próbować w ciemno?

Ukryta Zawartość

Absolutnie nie.

Zdecydowanie to najgorzej grający naim I absolutnie nie warte swojej ceny.

Nie wiem czy audio video nie zmieniło tej jego finalnej recenzji ale w czelusiach internetu możesz poszukać że on dostał dwie na pięć gwiazdek. No słabo. 

Owszem jest tam melodia, przyjemny w odbiorze ale już po jakieś 10 czy 15 minutach stwierdzasz że on jest kompletnie mało rozdzielczy, z małą dynamika i kontrola.

Posłuchaj go wypożycz z tego salonu i po prostu posłuchaj.

A jak już masz do wydania 6000 no to jednak inne wzmacniacze wchodzą w grę.

• Pokaż nowe odpowiedzi