Skocz do zawartości
IGNORED

CAYIN iDAC-6 MK2 PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000ZŁ !!

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, gokar83 napisał:

. Ale brak pilota...hmm  i na cholere te rękawiczki? 

Żeby ręce od klaskania nie bolały 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, dedal75 napisał:

Żeby ręce od klaskania nie bolały 😁

Coś w tym jest 🙂  Ale są jakbyś chciał wymienić lampy 🙂 do swojego Cs150 tez dostałem. Oczywiście zgubiłem po 2dniach i nie wiem gdzie są ale dali 😛 Właśnie sam jestem ciekaw jak właśnie ten IDac zagra z moim CS150 . Ale jestem ostatni w kolejce i nic nie mogę wygrać za test to czekam 😉 Szczególnie że włąśnie Aurum Cantusy wziąłem do posłuchania i one Lubia cieplejsze źródło myślę ze w trybie lampowym mógłby być kocur. NA raize Toppinga D70 pro zmieniłem na E70 velvet i z aurumami lepiej 🙂 do KEF D70 pro 🙂 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Nie dorobiłem się rękawiczek 🙂 używam ręcznika papierowego 

Jeśli chodzi o Cayina ciekawe czemu jakiejś wentylacji nie ma, kratek otworów coś w tym stylu . 

Edytowane przez dedal75

Tour zakończony więc jeszcze tydzień na napisanie/uzupełnienie recenzji i wybieramy najlepszą recenzję. Do 3 proszę o uzupełnienie recenzji. Akurat będę na urlopie to poczytam sobie na spokojnie 🙂

• 2 tygodnie później...

Cóż, zaczynam sprawozdanie z moich odsłuchów:

Po wyjęciu z kartonu, w którym był bezpiecznie zapakowany moim oczom ukazał się prześliczny blok aluminium. Po podłączeniu przewodów sygnałowych i zasilania oraz włączeniu urządzenia uaktywnił się ekran o bardzo dobrej jakości.

Podłączam do NUCa z Daphile kablem USB i ustawiam tryb tranzystorowy, wyświetlacz ma kolor zbliżony do niebieskiego czyli z tych zimnych. Wyjścia są podłączone do integry Audia.

Testy różnych plików źródłowych:

CAYIN został wykryty przez Daphile jako DAC obsługujący pliki DSD jako DoP dla DSD64-256 zaś pliki DSD512 konwertowane są do PCM 352.8.

Podłączam NUCa tym razem z ROONem - także nie widzi jako native DSD tylko jako DoP, DSD512 konwersja do PCM 352.8 lub DSD256 (11.2MHz) w zależności od ustawień DSP.

PCM odtwarza do 768kHz.

Podłączam OPPO UPD-203 po optyku. Tu tylko próby PCM (po optyku OPPO nie wysyła sygnału DSD)

Podłączam CAYIN do PC przez kabel USB. Po zainstalowaniu drivera foobar2000 odtwarza DSD w trybie native aż do 512 a PCM do 768.

Przełączam w tryb lampowy, wyświetlacz ma kolor zbliżony do pomarańczowego czyli z tych ciepłych i odsłuchuję te samo utwory jak w trybie tranzystorowym.

Na wyświetlaczu podczas odtwarzania DSD podawana jest częstotliwość np 11.2MHz a nie DSD256, 128, ...

Nie robiłem odsłuchów w trybie PREamp. Koniec technikali.

Dźwięk:

- tryb tranzystorowy, bardzo mi się podobał był naturalny, nie męczący i wprawiający w dobry nastrój 😉

- tryb analogowy, tu nie mam dużego doświadczenia ale był jakby bardziej miękki i otulający.

No może trochę podkoloryzowany ale akceptowalnie jak dla mnie.

Podsumowanie:

Zalety:

- moim zdaniem ładny, solidny wygląd,

- świetnej jakości wyświetlacz,

- prosta obsługa,

- duża ilość gniazd wej/wyj,

- dużo opcji ustawień,

- dwa tryby pracy DAC/PRE,

- dwa tory dźwiękowe tranzystorowy/lampowy,

- bardzo fajny dźwiękowo,

- dobry stosunek możliwości do ceny.

Wady:

- zupełnie nie w moim guście grafika wyświetlacza,

- brak możliwości wykorzystania w pełni zdolności DACa przez Daphile i ROONa,

- brak pilota (do przeżycia).

Rozważałem pozostawienie Cayin iDAC-6 MK2 w swoim systemie oczarowany jego zaletami a w szczególności dźwiękiem ale przeważyły względy techniczne przy obróbce plików DSD. Mam nadzieję, że w kolejnej wersji firmwareu zostanie to poprawione.

Bardzo dziękuję Audiomagic.pl za możliwość testowania tego wspaniałego (i wcale się nie podlizuję) w swojej klasie cenowej urządzenia.

Ponieważ dużo już napisano o urządzeniu, niektórzy napisali wręcz profesjonalne "gazetkowe" recenzje ze zdjęciami i dokładnym opisem, ja się skupie na rzeczach istotnych dla mnie, tym co mnie zachwyciło i tym co dało lekki niedosyt...

Urządzenie jest porządnie zbudowane, wygląda przyjemnie i solidnie, wyświetlacz jest wysokiej jakości. Przydałaby się jednak możliwość jego wygaszenia lub/i przyciemnienia, choć musze przyznać że słuchając przy słabym świetle lub wręcz po ciemku w nocy nie irytował mnie.

Plusem są wyjścia zarówno XLR/RCA jaki i zaskakujący zakres napięć które można uzyskać w trybie pre - na RCA to bodajże aż 7V z tego co pamiętam (standard to około 2v i taki jest też w trybie dac) - możliwość uzyskania takiego napięcia może być przydatna bo np. końcówka mocy może potrzebować ponad 5V do wysterowania... 

Kolejny plus za porządny, wbudowany zasilacz - odpada nam zabawa i koszty dodatkowego zasilania. Kabel dołączony jest bardzo solidny - bodajże 1,5mm2 .

Minus za brak pilota... w trybie dac niepotrzebny, w trybie pre jego brak może przeszkadzać

Dac ma znakomitą sygnaturę dźwiękową - testowałem go z optyka i z USB. Na obu wejściach grał znakomicie. Śmiem twierdzić że nigdy nie miałem takiego dźwięku z TV - czy to  YT czy  Tidal, czy filmy na Netflixie - wszystko brzmiało znakomicie i zauważalnie lepiej niż z mojego aktualnego daca.

Na USB różnice się zacierały. Cayin grał trochę pełniejszą i bardziej "dopaloną" średnicą, Clarett bardziej punktowo i detalicznie, kosztem właśnie wypełnienia.

Biorąc pod uwagę fakt, że Clarett w moim systemie zagrał znacznie lepiej niż Rme Adi 2FS dac i trochę lepiej niż Chord Qutest, musze przyznać że Cayin jest naprawdę świetnie grającym urządzeniem. Dla mnie pozytywne zaskoczenia, tym bardziej że wcześniej znane mi urządzenia na chipach Sabre grały zupełnie inaczej. Cayin gra dynamicznie, barwnie, kolorowo, góra nie jest wyostrzona, bas się nie rozlewa nadmiernie. Jest naprawdę super.

Dodam że testowałem go głównie w trybie tranzystorowym i do tego trybu się odnoszę - w trybie lampowym dźwięk się zaokrąglał, a obudowa parzyła, zupełnie to nie pasowało do moich oczekiwań.

Minus u mnie w systemie za pstrykanie przekaźnikiem mute na początku utworu (w trybie USB na malinie, po optyku nie było tego efektu). Tryb gapless likwiduje pstrykanie przy automatycznym odtwarzaniu, ale pstryk pojawia się przy ręcznym kliknięciu następnego utworu. Nie wiem jak z innymi streamerami, na PC też nie zdążyłem go przetestować.

Podsumowując - bardzo interesujące urządzenie z dużymi możliwościami i potencjałem, znakomita jakość dźwięku, warto przetestować u siebie.

"Śmiem twierdzić że nigdy nie miałem takiego dźwięku z TV - czy to  YT czy  Tidal, czy filmy na Netflixie - wszystko brzmiało znakomicie i zauważalnie lepiej niż z mojego aktualnego daca."
Coś mi cytowanie w Tapatalk nie działa, więc będzie w cudzysłowie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - coś mi się wydaje, że większość z nas testujących miała takie wrażenia, a na pewno ja, mój system nigdy tak dobrze jeszcze nie zagrał jak z Cayinem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako małe sprostowanie - Clarett gra po optyku znacznie gorzej niż po USB. Cayin zarówno po optyku jak i po USB gra świetnie, oczywiście lepiej po USB. Lepszy dźwięk z obu urządzeń jest więc po USB, ale też mniejsze różnice między nimi. Po optyku Clarett nie ma szans, po USB Clarett gra całkiem podobnie do Cayin, całościowo na pewno mniej barwnie i kolorowo, ale też naturalnie, prawdziwie i przy tym bardzo detalicznie.

Moje wcześniejsze zachwyty nad Clarettem wynikały właśnie z tego stylu grania, podobnego do Cayin... 🙂 

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Moje wcześniejsze zachwyty nad Clarettem wynikały właśnie z tego stylu grania, podobnego do Cayin...

Gdyby ten dziwoląg miał wejście coax to z ciekawości bym sobie go sprawdził - tyle dobrego w różnych częściach internetu już o nim napisałeś. No bo cena przystępna przecież.

31 minut temu, Wito76 napisał:

Gdyby ten dziwoląg miał wejście coax

Wersja 4 pre ma 😉 ale jak to gra nie mam pojęcia, po optyku mój gra słabo... dziś będę miał już może wersję plus do porównania. 

Ale to wątek znakomicie grajacego Cayin, więc kończę już offtop 👍

Dodam jeszcze, że mimo iż Cayin gra barwnie i kolorowo jak wiele osób to już zauważyło, instrumenty i głosy ludzkie brzmią bardzo prawdziwie i naturalnie. 

Edytowane przez marcinmarcin

Jeszcze ktoś ma zaległą recke? ja zacząłem czytać recenzje do Końca tygodnia postaram się wybrać tą jedyną 🙂 

Jestem w trakcie czytania, z tej okazji Cayina zabrałem do domu I stwierdzam że Aurum Cantus V6f + Cayin Cs150a+ Cayin Idac 6mk2 w trybie lampowym jest wybitnie dobrym graniem 🙂 

Przepraszam  za opóźnienie niestety starość mnie dopada i dopiero wizyta u fizjo pozwolila mi znowu funkcjonować. Bo plecy dały o sobie znać... 

Nie ma co się licytować 🙂 w każdym wieku boli podobnie.

Edytowane przez dedal75

Jestem w trakcie czytania, z tej okazji Cayina zabrałem do domu I stwierdzam że Aurum Cantus V6f + Cayin Cs150a+ Cayin Idac 6mk2 w trybie lampowym jest wybitnie dobrym graniem  
A jak się sprawują Aurum Cantusy? Żadko spotykane u nas. Mój kolego ma już trzecie i naprawdę jest zadowolony, tylko on ma monitory.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Mam miłą mamy zwycięzcę szczęśliwcem jest @Guzeppe !!

Przepraszam za spory poślizg. 🙂 

11 godzin temu, RobG1974 napisał:

A jak się sprawują Aurum Cantusy? Żadko spotykane u nas. Mój kolego ma już trzecie i naprawdę jest zadowolony, tylko on ma monitory.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Mocno myśle czy nie kupić ich i zostawić IDACA 6mk2 w systemie. Marka nie jest popularna ale nie jest to źle wydany pieniądz. Już na poprzednim AVS wielu z odwiedzających nasze stoisko po odsłuchu bylo zdziwione że nie są to absurdalnie drogie kolumny i za taką cenę można mieć takie granie. Prywatnie uważam że lubią cieplejsze źródło wiec połączenie Cayin+Cayin tutaj robi taka robote ze jestem w szoku 🙂

Dziękuję za wyróżnienie. Bardzo się cieszę. Jednocześnie składam @Audiomagic.pl gratulacje za zorganizowanie kolejnego świetnego forumowego wydarzenia, w które aktywnie zaangażowanych było tak wielu stałych bywalców audiostereo. Z niecierpliwością czekam na kolejne edycje.

Przyszło mi do głowy, że być może przydałby się wątek zbiorczy podpięty gdzieś na górze działu Hi-Fi, w którym umieszczone byłyby linki do wszystkich konkursów (i tym samym związanych z nimi recenzji). Inaczej przepadną w zalewie tematów wypełnionych gawędziarską pseudotreścią i pyskówkami. Moim zdaniem wątki konkursowe @Audiomagic.pl, zawierające wiele recenzji odnoszących się do jednego sprzętu a pisanych przez samych forumowiczów, zasługują na ochronę przed zapomnieniem i na szczególne wyróżnienie. @Espectro, co Ty na to? Nie wiem, czy taki wątek powinien być zarezerwowany tylko na tematy @Audiomagic.pl, ale chyba nie: jeśli inni przedstawiciela branży zorganizowaliby coś podobnego, to ich wątki też by tam trafiały: na tę „listę chwały” w wątku zbiorczym. Zawsze łatwy do odnalezienia z racji bycia podlinkowanymi na szczycie działu Hi-Fi. Być może zmotywowałoby to branżę to zaangażowania w takie inicjatywy ze względu na większą widzialność. Gdybyby coś takiego wydarzyło się organicznie z inicjatywy samych forumowiczów, to oczywiście też warto je tam umieszczać.

• Administratorzy
9 godzin temu, Guzeppe napisał:

co Ty na to? Nie wiem, czy taki wątek powinien być zarezerwowany tylko na tematy @Audiomagic.pl

to bardziej pytanie do Audiomagic i do dalszej współpracy z nami z tego co wiem. 

Fajnie by było aby trzymać takowe tematy gdzieś w jednym konkretnym miejscu.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

W dniu 20.09.2023 o 08:36, Espectro napisał:

to bardziej pytanie do Audiomagic i do dalszej współpracy z nami z tego co wiem. 

Fajnie by było aby trzymać takowe tematy gdzieś w jednym konkretnym miejscu.

Można porozmawiać 🙂 pomysł bardzo ciekawy

• 2 tygodnie później...

Przeczytalem, troche pobieznie przyznam sie bez bicia bo troche tego jest, wszystkie komentarze oraz recenzje i troche mi braklo informacji na temat sparowania tego dac'a - pre ampa z koncowka mocy. Na rynku jest mnowstwo lampowych dac'ow natomiast dacow-preamow juz znacznie mniej. Takie rozwiaznie wydaje mi sie bardzo praktyczne i atrakcyjne. 

Jestem rowniez ciekaw i to jest pewnie pytanie do dystrybutora czy nie bedzie trzeciej wersji tego Dac'a za jakis czas? Juz sam brak pilota o to wola 🙂

Ostatnie pytanie dotyczy samych lamp. Jakies rekomendacje gdyby komus przyszlo do glowy pobawic sie lampami? 

• Pokaż nowe odpowiedzi