Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD Onkyo DX-6870 -> jaki tam jest laser?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Słucham muzyki z nagrywanych na komputerze płyt AudioCD na odtwarzaczu CD Onkyo DX-6870. Nie mam porysowanych tych płyt CD, bo dbam o tego typu nośniki. Zdarza się czasami, że utwory przeskakują. To zjawisko najczęściej występuje na początku płyty. Zdarza się czasami także, że długo czeka się (5-10 sekund) na przejście do następnego utworu. Kilka lat temu elektronik w serwisie podkręcił mi ten laser - tak twierdził. Podejrzewam, że aktualną przyczyną tej pojawiającej się usterki jest kiepski stan lasera. Słyszałem, że do tego modelu DX-6870 zakup lasera graniczy z cudem.

Mam 3 pytania do Was:

1. Czy przyczyną tej pojawiającej się usterki jest kiepski stan lasera czy bardziej elektronika?

2. Jaki tam siedzi oryginalny laser (KSS-210 czy SPU-3011)?

3. Skoro zakup oryginalnego lasera graniczy z cudem, to czy można w jego miejsce ulokować jakiś inny laser jako zamiennik?

Dajcie mi znać czy mógłbym jeszcze odratować ten odtwarzacz CD Onkyo DX-6870.

Będę Wam bardzo wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Tam podane jest info, że w modelu DX-6870 występuje laser w polu magnetycznym pod nazwą NEC SPU3011 - Magnetic. Zauważyłem, że poprzedni model DX-6850 ma dokładnie ten sam typ lasera. W najgorszym przypadku mógłbym kupić ten poprzedni model odtwarzacza CD DX-6850 i elektronik w serwisie wymieniłby mi laser z 50-tki do 70-tki. Z tymże laser w tej 50-tce musiałby być w dobrym stanie i to graniczy z cudem, bo ten CD-Player był produkowany w połowie lat 90-tych. W przeciwnym razie nie ma sensu bawić się w takie eksperymenty, bo to są gabarytowo duże CD-Playery i wolałbym kupić sam laser.

Czy znacie jakiś zaufany sklep internetowy w celu zakupu samego lasera albo ewentualnie zamiennika jako lasera?

Próbowałeś porządnie przeczyścić cały mechanizm? Ale tak naprawdę solidnie, każdy element zlać solidnie izopropanolem, wyczyścić, żeby nawet gram smaru nigdzie nie został i posmarować olejem silikonowym.

Chowałem już do grobu swój odtwarzacz bo kilkukrotne czyszczenie nic nie dawało. Dałem sobie ostatnią szansę i wyczyściłem każdy milimetr mechanizmu, każdą zębatkę. Na żadnym ruchomym elemencie nie było śladu tłustego. Od ponad roku sprzęt śmiga jak szalony.

Fakt, że podkręcenie lasera mogło go wykończyć, ale może spróbuj.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Kilka lat temu elektronik w serwisie podkręcił mi ten laser

Partacz a nie elektronik. I tak długo wytrzymał.

Z tym laserem są tylko Onkyo, wszystko klasa wyższa niestety.

ONKYO C-901FX Integra

2 x SM5860BF – SM5813AP – SM5827CP

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-706 Integra

2 x SM5861AP – SM5813AP

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-708 Integra

2 x SM5861AP – SM5813AP

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-3800 Integra

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-6750 Integra

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-6770 Integra

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-6800 Integra

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-6850 Integra

2 x SM5861AP – SM5813AP

NEC SPU3011 - Magnetic

ONKYO DX-6870 Integra

2 x SM5861AP – SM5813AP

NEC SPU3011 - Magnetic

Edytowane przez Marek.S
5 godzin temu, matoole napisał:

Próbowałeś porządnie przeczyścić cały mechanizm? Ale tak naprawdę solidnie, każdy element zlać solidnie izopropanolem, wyczyścić, żeby nawet gram smaru nigdzie nie został i posmarować olejem silikonowym.

Chowałem już do grobu swój odtwarzacz bo kilkukrotne czyszczenie nic nie dawało. Dałem sobie ostatnią szansę i wyczyściłem każdy milimetr mechanizmu, każdą zębatkę. Na żadnym ruchomym elemencie nie było śladu tłustego. Od ponad roku sprzęt śmiga jak szalony.

Fakt, że podkręcenie lasera mogło go wykończyć, ale może spróbuj.

Nie próbowałem przeczyszczać tego mechanizmu, zlać izopropanolem ani smarować olejem silikonowym. Nie będę podejmował się tego typu czynności, bo obawiam się, że mogę coś źle wykonać. A nie chciałbym czegoś spartaczyć. Wolałbym wysłać tego DX-6870 jakiemuś godnemu zaufania elektronikowi, który już naprawiał tego typu usterki w takich sprzętach.

Czy mógłbyś polecić mi jakiegoś elektronika godnego zaufania, który podjąłby się naprawy tej pojawiającej się usterki - najlepiej wymiany lasera?

Nie wiadomo jaki syf masz na mechanizmie, a już chcesz wymieniać laser. Przez lata smar i kurz stworzył gluta. Oryginalnego lasera raczej nie dostaniesz, zamiennik to loteria, czy i jak długo będzie działał. Wyeliminuj najpierw inne możliwości , a dopiero na końcu bierz się za laser. Czyszczenie to nie operacja na mózgu.

Elektronika żadnego nie znam.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

2 godziny temu, krzysiekp42 napisał:

Nie próbowałem przeczyszczać tego mechanizmu, zlać izopropanolem ani smarować olejem silikonowym. Nie będę podejmował się tego typu czynności, bo obawiam się, że mogę coś źle wykonać. A nie chciałbym czegoś spartaczyć. Wolałbym wysłać tego DX-6870 jakiemuś godnemu zaufania elektronikowi, który już naprawiał tego typu usterki w takich sprzętach.

Czy mógłbyś polecić mi jakiegoś elektronika godnego zaufania, który podjąłby się naprawy tej pojawiającej się usterki - najlepiej wymiany lasera?

Może Kolega @Bumpalump pomoże.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

18 godzin temu, Tajitsu napisał:

Może Kolega @Bumpalump pomoże.

Napisałem wiadomość do tego gościa o nicku Bumpalump w sprawie mojego DX-6870. Na swoim profilu podał info, że jest elektronikiem. Poczekam na jego odpowiedź... Mam nadzieje, że pomoże mi z tym CD-Playerem.

Dzięki za namiary do tego gościa.

Edytowane przez krzysiekp42
  • 8 miesięcy później...

Ten odtwarzacz ma doskonały laser, jeśli występuje problem z odczytem, wymagane jest jedynie czyszczenie i konserwacja, i trzeba być wielkim ignorantem aby przywracać działanie tak genialnego odtwarzacza regulacją mocy lasera...