Skocz do zawartości
IGNORED

Brak niskich tonów.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jaki masz sprzęt? Bas ogółem nie jest zbytnio kierunkowy, więc on powinien się rozchodzić najlepiej po całym pomieszczeniu. Dobrze byłoby też zobaczyć, jak ten pokój wygląda. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co zrobić? Przede wszystkim poczytać o akustyce pomieszczeń, falach dźwiękowych i ich odbijaniu od powierzchni typu ściany czy sufit oraz o modach pomieszczenia, węzłach i strzałkach fal dźwiękowych. Z tą podstawową wiedzą można zacząć ustalać problematyczne częstotliwości i próbować z nimi walczyć choć bez sporych nakładów finansowych i przy ograniczonych możliwościach adaptacji pomieszczenia odsłuchowego będzie to walka z wiatrakami.

17 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, jaki masz sprzęt? Bas ogółem nie jest zbytnio kierunkowy, więc on powinien się rozchodzić najlepiej po całym pomieszczeniu. Dobrze byłoby też zobaczyć, jak ten pokój wygląda. 

Monitor audio Silver 8 🤩 + Yamaha AX 900🤩

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cześć, jaki masz sprzęt? Bas ogółem nie jest zbytnio kierunkowy, więc on powinien się rozchodzić najlepiej po całym pomieszczeniu.

Przeciez pisalismy o tym problemie juz conajmniej 1000 razy (rozklad modow pomieszczenia), wiec nie rozumiem, jak ktos „z branzy“ moze w tym kontekscie wspominac dookolne rozprzestrzenianie basu i pytac o sprzet
19 minut temu, przmor napisał:

Co zrobić? Przede wszystkim poczytać o akustyce pomieszczeń, falach dźwiękowych i ich odbijaniu od powierzchni typu ściany czy sufit oraz o modach pomieszczenia, węzłach i strzałkach fal dźwiękowych. Z tą podstawową wiedzą można zacząć ustalać problematyczne częstotliwości i próbować z nimi walczyć choć bez sporych nakładów finansowych i przy ograniczonych możliwościach adaptacji pomieszczenia odsłuchowego będzie to walka z wiatrakami.

Zastanawiam się nad pianką akustyczna, zrobić panele za kolumnami dwa pasy 2m x 1m wxsz.

Zastanawiam się nad pianką akustyczna, zrobić panele za kolumnami dwa pasy 2m x 1m wxsz.

Bez pomiarow trudno doklanie 100%-towo ustalic przyczyne, ale z duzym prawdopodobienstwem jest to wynik modow pomieszczenia, ktore w tym niskim zakresie czestotliwosc sa bardzo trudne do wyeliminowania. Niestety, takie wspomniane przez ciebie pianki sa dla takich niskich czestotliwosci niemalze „bezsilne“. W zaleznosci od czestotliwosci wymagane sa olbrzymie pochlaniacze/pulapki albo kompleksowe rozwiazania typu DBA.

Czy probowales ustawiac kanape/miejsce odsluchu w innym miejscu?
2 minuty temu, xajas napisał:

Bez pomiarow trudno doklanie 100%-towo ustalic przyczyne, ale z duzym prawdopodobienstwem jest to wynik modow pomieszczenia, ktore w tym niskim zakresie czestotliwosc sa bardzo trudne do wyeliminowania. Niestety, takie wspomniane przez ciebie pianki sa dla takich niskich czestotliwosci niemalze „bezsilne“. W zaleznosci od czestotliwosci wymagane sa olbrzymie pochlaniacze/pulapki albo kompleksowe rozwiazania typu DBA.

Czy probowales ustawiac kanape/miejsce odsluchu w innym miejscu?

Co to jest "modow pomieszczenia" ? Sofy nie przedstawiałem bo nie mam gdzie jej ustawić. Pomieszczenie 20m2

1 minutę temu, Kamil7283 napisał:

Co to jest "modow pomieszczenia" ? Sofy nie przedstawiałem bo nie mam gdzie jej ustawić. Pomieszczenie 20m2

DBA?

A może tylko rozczarowuje porównanie z rozkręconym na full subwooferem 😉 

A teraz poważnie - ja bym zamienił miejscami Silvery z monitorami od kina.

Spróbował bym też zmieniać ich odległość od ściany - może to by coś zmieniło

w zakresie poziomu basu i innego miejsca odsłuchu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mody pomieszczenia to czestotliwosci rezonansowe pomieszczenia, zalezne od wymiarow pomieszczenia (czyli dlugosci, szerokosci i wysokosci). W roznych miejscach pomieszczenia fale tych czestotliwosci rezonansowych sie roznie sumuja i dlatego w roznych miejscach masz rozny poziom basu

DBA to Double Bass Array (znajdziesz w google)

Poczciwa Yamaha ax 900 wzmacniacz dość wiekowy czy przeszedł przegląd i czy ma  ustawione prądy to też ma wpływ na bas i ogólnie lepsze granie :-)

Jesli bas jest dobrze slyszalny na kanapie ale nie w innych miejscach, to przyczyna problemu nie moze byc wzmacniacz
1 godzinę temu, audioburak napisał:

A może tylko rozczarowuje porównanie z rozkręconym na full subwooferem 😉 

A teraz poważnie - ja bym zamienił miejscami Silvery z monitorami od kina.

Spróbował bym też zmieniać ich odległość od ściany - może to by coś zmieniło

w zakresie poziomu basu i innego miejsca odsłuchu.

Od ściany są odsunięte dobre 0,5 m. Stają na granicie.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Dune napisał:

Poczciwa Yamaha ax 900 wzmacniacz dość wiekowy czy przeszedł przegląd i czy ma  ustawione prądy to też ma wpływ na bas i ogólnie lepsze granie 🙂

Jest po serwisie, wszystko ustawione.

Ukryta Zawartość

Stawianie na granicie czy z optymalną odległością jest sposobem raczej

na opanowanie nadmiaru basu czy też jego charakteru, a nie przyrost poziomu.

Bezpośrednio na podłodze i z małą - regulowaną odległością od ściany - to może

coś zmienić .... plus oczywiście ich wzajemne położenie.

Idealizowanie warunków "w ciemno" bez znajomości akustyki konkretnego wnętrza

może być typowym "strzałem w stopę" 😉 Może pomóc, ale w konkretnym pokoju,

ale nie zawsze i nie w każdym.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 godzin temu, Kamil7283 napisał:

Chciałbym zasięgnąć porady.

Co zrobić aby niskie tony były słyszalne w całym pomieszczeniu,a nie tylko jak siedzi się na kanapie lub leży.

To się ciesz ze nie ma ich tylko jak stoisz w kącie. 

?👈

2 minuty temu, Kamil7283 napisał:

Haha...

Nie ma co się śmiać. Wielu ludzi zmaga się z problemem że bas jest w Kątach albo w pokoju obok. A w miejscu odsłuchu nie ma. 

?👈

10 minut temu, rafal735r napisał:

Nie ma co się śmiać. Wielu ludzi zmaga się z problemem że bas jest w Kątach albo w pokoju obok. A w miejscu odsłuchu nie ma. 

Myślałem że tybse mnie bekę kręcisz....

Teraz, Kamil7283 napisał:

Myślałem że tybse mnie bekę kręcisz....

Ty ze

2 minuty temu, xajas napisał:

Dobre, dokladnie tak jest

Ukryta Zawartość

To stój w kącie,ja leżę i mam🤩🤩🤩

Ukryta Zawartość

14 minut temu, xajas napisał:

Ja mam wszedzie (DBA)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To git.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 2.06.2023 o 20:36, rafal735r napisał:

Masz rację...u mnie kiedyś był tylko w łazience!

De gustibus non est disputandum

W dniu 2.06.2023 o 14:10, Kamil7283 napisał:

Chciałbym zasięgnąć porady.

Co zrobić aby niskie tony były słyszalne w całym pomieszczeniu,a nie tylko jak siedzi się na kanapie lub leży.

Prawdopodobnie kanapę masz pod ściana lub w podobnej odległości jak kolumny od ściany za nimi. Tworzą się fale stojące i wzmacniają niższe częstotliwości.

W dniu 2.06.2023 o 14:40, Kamil7283 napisał:

Pianka akustyczna powoduje mniej pogłosu więc czy to rozwiąże problem że więcej basu się rozniesie po mieszkaniu?

1 godzinę temu, KaBel096 napisał:

Pianka akustyczna powoduje mniej pogłosu więc czy to rozwiąże problem że więcej basu się rozniesie po mieszkaniu?

Nie wiem,czy kupować ta piankę, wyklejać,czy to coś da,bo tak tylko kupić żeby było to bez sensu 🤔🤔🤔

2 godziny temu, AndrewK-1978 napisał:

Prawdopodobnie kanapę masz pod ściana lub w podobnej odległości jak kolumny od ściany za nimi. Tworzą się fale stojące i wzmacniają niższe częstotliwości.

Kanapa stoi po np. kolumn 

10 minut temu, Kamil7283 napisał:

Kanapa stoi po np. kolumn 

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Jeśli kolumny są w takiej samej odległości od sciany za nimi jak twoja głowa od ściany za tobą to jest duże prawdopodobieństwo, ze bas będzie dużo mocniejszy niż w innym miejscu w pokoju (oprócz narożników gdzie sytuacja będzie podobna). Oznacza to, ze normalnie dla Ciebie jest go za mało i powinieneś pokombinować ze sprzętem lub dołożyć subwoofer. Jednak wtedy siedząc na kanapie, będzie go już za dużo. Mogą wtedy pomoc materiały rozpraszające dźwięk, bo raczej nie widzę możliwości pochłonięcia niższych częstotliwości np pianka. Czym niższa częstotliwość do pochłonięcia tym więcej potrzebujesz grubszego i gęstszego materiału. Są pułapki akustyczne ale również zajmą trochę miejsca.

5 minut temu, AndrewK-1978 napisał:

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Jeśli kolumny są w takiej samej odległości od sciany za nimi jak twoja głowa od ściany za tobą to jest duże prawdopodobieństwo, ze bas będzie dużo mocniejszy niż w innym miejscu w pokoju (oprócz narożników gdzie sytuacja będzie podobna). Oznacza to, ze normalnie dla Ciebie jest go za mało i powinieneś pokombinować ze sprzętem lub dołożyć subwoofer. Jednak wtedy siedząc na kanapie, będzie go już za dużo. Mogą wtedy pomoc materiały rozpraszające dźwięk, bo raczej nie widzę możliwości pochłonięcia niższych częstotliwości np pianka. Czym niższa częstotliwość do pochłonięcia tym więcej potrzebujesz grubszego i gęstszego materiału. Są pułapki akustyczne ale również zajmą trochę miejsca.

Dobrze cie zrozumielem i masz rację podobne odległości są kolumny od ściany jak i ja leżący na sofie od ściany.

Eee, cos tu mieszasz

Pianki nic nie zmienia (w basie)

A rozpraszanie (basu) tez nieJak pojmiesz ten kalkulator, to zrozumiefz co jest grane

Ukryta Zawartość

IMG_1007.thumb.png.59fc02b55deb9e84fe7b088e147e7753.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Eee, cos tu mieszasz

Ukryta Zawartość

Pianki nic nie zmienia (w basie)

A rozpraszanie (basu) tez nieJak pojmiesz ten kalkulator, to zrozumiefz co jest grane

Ukryta Zawartość

IMG_1007.thumb.png.59fc02b55deb9e84fe7b088e147e7753.png

Wiem że nic nie zmienia dlatego dałem znak na pytania troszke tak na logike

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież To naturalne że pasy nie są słyszalne równo w całym pomieszczeniu. Nic z tym nie zrobisz.

Tak ma być 🙂

dlatego na koncercie wybieraj najlepsze miejsce. W pierwszym rzucie 

a w domu ustal które twoje i wara:)

• Pokaż nowe odpowiedzi