Skocz do zawartości
IGNORED

Moja przygoda z Logitech.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.06.2023 o 22:31, Pseudodrummer napisał:

Ja mam 15 cali

O cholera. Jak u źrebaka 😁

Ja również bym chciał 😉

Tak na serio, 15 lub chociaż 12 cali sub chętnie bym dołożył do swoich podłogówek. Lepiej mieć zapas basu i go zredukować jeśli jest go za dużo, niż nie mieć czym dobasować 🙂

52 minuty temu, sidru napisał:

Odezwę się jak będę szukał subwooofera do ciągnika. Bez odbioru.

Hahaha,widzę,że mamy tu wesołka.
A to dopiero początek.....

37 minut temu, Kostucha napisał:

O cholera. Jak u źrebaka 😁

Ja również bym chciał 😉

Tak na serio, 15 lub chociaż 12 cali sub chętnie bym dołożył do swoich podłogówek. Lepiej mieć zapas basu i go zredukować jeśli jest go za dużo, niż nie mieć czym dobasować 🙂

Tak,ten głosnik gra takim bardzo niskim miękkim basem.
To BR.
mam gu ustawionego na cięcie pow 50hz.
Skalę ma do 80,zwykle przy muzyce gra u mnie na 4 do 12,a słucham cicho,bo lubię.
Przy niektórych nagraniach jest zbędny,ale są takie,które bez suba tracą wiele....

Sub jest podłączony do pre out,drugie wyjście preout idzie do końcówki mocy.
bardzo fajne jest to,że ma pilota,więc moge nie ruszając sie z fotela regulować głosność,lub wyłączyć.

20 godzin temu, Tajitsu napisał:

A przy okazji robi za stand pod monitor, a wraz z monitorem za podstawkę pod kwiatek 😉🙂

🙂
kwiatek poszerza mi scenę muzyczną,oraz poprzez biel na doniczce czarne tło nie jest tak bezwzględne-nabiera lekkiego odcienia,czy tez transjentu szarości-jednak,co ciekawe,bez dodawania szumu.
Czarne tło,pomimo,że jest wyczuwalne nawet nieco bardziej-jest jednak bardziej szare,co nadaje muzyce lekkiego odczucia jakby patyny,swoistego kolorytu "vintage"-co ciekawe,bez zmiany barwy dźwięku,czy pasma,ba,nawet te aspekty ulegają niewielkiemu-tak na granicy percepcji-ale jednak zdecydowanemu polepszeniu.
Jak to działa-nie wiem.
Ale działa-to fakt
🙂

Tak,te małe "monitory" to stare Philips,ale grają uroczo jak za swoją cenę (128zł para)
dwudrożne.W ich miejsce mam nadzieje pojawi się pod koniec roku coś trójdrożnego na literę K-jak zdrowia i portfel pozwoli.
Generalnie używam podłogówek,ale czasami jak słucham w nocy to gram na tych Philipsach,aby nie było za dużo basu...

W żaden sposób nie udźwignąłbym tej okropnej odpowiedzialności bycia uciążliwym dla sąsiadów

A Logitecha maja rodzice przy telewizorze-Subik i dwie satelitki.
Do TV dają radę bardzo dobrze

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

Wielka płyta?

Wielka płyta rocznik 74.
Ale jest dość cicho,ten beton jest w miare gruby,sąsiadów nie słychać,a i w sąsiednim pokoju trzeba by bardzo głośno rozmawiać,aby to w drugim komuś przeszkadzało.
Do słuchania muzyki wystarczy-i tak nie odkręcam zazwyczaj poza 9-10 (no i tu głośność zależy tez od żródła i preampu)
Średnio-chiche słuchanie cała dobę jest ok

Człowiek może być szczęśliwy nawet w Wielkiej Płycie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Przy niektórych nagraniach jest zbędny,ale są takie,które bez suba tracą wiele....

Im słabsze zejście kolumn - tym więcej sub ma roboty. Z moimi monitorkami 6'5'' nie ma nagrań, przy których sub byłby zbędny.

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

mam gu ustawionego na cięcie pow 50hz.
Skalę ma do 80,zwykle przy muzyce gra u mnie na 4 do 12,a słucham cicho,bo lubię.

Czyli zmieniasz ustawienia? Hmmm... Z funkcji suba w systemie wynika, że właściwe jest tylko jedno.

57 minut temu, Kostucha napisał:

Tak na serio, 15 lub chociaż 12 cali sub chętnie bym dołożył do swoich podłogówek.

12 cali o większym skoku może dać niższe zejście niż 15. Jakie masz podłogówki?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Wielka płyta rocznik 74.
Ale jest dość cicho,ten beton jest w miare gruby,sąsiadów nie słychać,a i w sąsiednim pokoju trzeba by bardzo głośno rozmawiać,aby to w drugim komuś przeszkadzało.
Do słuchania muzyki wystarczy-i tak nie odkręcam zazwyczaj poza 9-10 (no i tu głośność zależy tez od żródła i preampu)
Średnio-chiche słuchanie cała dobę jest ok

Człowiek może być szczęśliwy nawet w Wielkiej Płycie

Osobiście lubię osiedla z wielkiej płyty.
IMHO zostały projektowane w celu socjalizowania się mieszkańców. Sklep, boisko, drzewa wzdłuż alejek, ławki i olać zabaw. Ludzie mówiący sobie dzień dobry i ogólnie miła atmosfera 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli zmieniasz ustawienia? Hmmm... Z funkcji suba w systemie wynika, że właściwe jest tylko jedno.

Nie,ustawień filtra dolnoprzepustowego nie zmieniam,dopasowałem to ustawienie do podłogówek.
Na początku sub zrobił sobie oczywiście korekcje przez dsp (jest mikrofon dołaczony)
jedyne co zmieniam to głośność,a czasami go wyłaczam.

Z małymi monitorkami go nie używam-zresztą ich używam tez bardzo żadko.

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jedyne co zmieniam to głośność,

No ale to rozwala synchronizację suba z kolumnami, głośność też powinna być jedna na stałe.

Edytowane przez szymon1977

13 minut temu, szymon1977 napisał:

No ale to rozwala synchronizację suba z kolumnami, głośność też powinna być jedna na stałe.

generalnie tak,ale sa nagrania,w których jednak trzeba ściszyć nieco suba,jak chociaż ta Marii Boine,albo wogóle wyłączyć.
Albo Oldfield z "Man on the rocks"-płyta z przewalonym basem....

gdyby wszystkie nagrania były tak samo zrealizowane,-tak
nie da się słuchać jednak na jednej głośności Yello,Mari Boine,Wisbone Ash czy King Crimson-i Tu doceniam pilota
Jak oglądam film,to czasami mam suba na 22-a w niektórych ,starszych filmach wogóle nie uzywam,bo nie ma takich częstotliwości...

No chyba,że ktoś słucha tylko np Dali CD-to może sobie ustawić na stałe.
Ja mam duzo płyt,nagranych między 1930(?)-a 2022 i przebóg,różnice w realizacji sa kolosalne

W dniu 13.06.2023 o 16:40, paww napisał:

Sub to podstawa w metalu, rocku i symfonice.

Przypomniało mi się jak za łebka lata temu kupiłem sobie legendarne Creative S 750 THX chyba z 1500zł za to dałem, rock metal grało niesmowicie jak na komputerowy zestaw, później miałem kilka niskobudżetowych kolumn stereo i cały czar prysł był nudno i bez emocji także coś w tym jest...

2 minuty temu, Dune napisał:

Przypomniało mi się jak za łebka lata temu kupiłem sobie legendarne Creative S 750 THX chyba z 1500zł za to dałem, rock metal grało niesmowicie jak na komputerowy zestaw, później miałem kilka niskobudżetowych kolumn stereo i cały czar prysł był nudno i bez emocji także coś w tym jest...

A mogłeś trzymać Creative po dziś dzień.

To się Tobie Ushera zachciało 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 minut temu, Tajitsu napisał:

A mogłeś trzymać Creative po dziś dzień.

To się Tobie Ushera zachciało 😉

Creative S 750 słynęły z awaryjności mój zestaw również po kilku latach miał wadę :-)  chyba dwa kanały nie działały  później używałem tego jako 2.1,  pamiętam też, że dokupiłem dekoder Creative ddts-100 i miałem zajawkę w filmach oglądanie na tym Szeregowca Ryan robiło wrażenie :P 

Ja tam bez suba nie wyobrażam sobie. Mam budżetową Yamahę NS-SW100B subwoofer.. całość dopełniona monitorami Yamaha hs80m i żadne Creativy, Edifiery, Bose, czy Logitechy które przerabiałem nie mają się co równać... sąsiadów nie mam.. wszyscy się powyprowadzali..

Ja tam suba nie potrzebuje, a budżetowe kolumny grają do pewnego poziomu i nie chodzi tu o robienie jak najwięcej hałasu, tanie tweetery nie mają "czarnego tła" wybrzmienia są skrócone  i dźwięk nie odrywa się od kolumn, analityczność na średnicy też często kuleje w tanich przetwornikach, bas jest bez porównania lepszy szybkośc mięcho i w stereo rock też może brzmieć świetnie tylko często kolumny potrzebują odpowiedniego prądu zwłaszcza te trudne do napędzenia.

No tak, tzw trudne kolumny i odpowiednia wydajność końcówki mocy. Podwajanie mocy wraz ze spadkiem impedancji, odpowiedniej  mocy transformator…

Dołożenie suba do monitorów sprawia, że bas staje się miękki, głęboki a zarazem szybki. Deficytu niskich częstotliwości nie pozbędziesz się w inny sposób. Czy sub jest więc potrzebny? Przekonałbyś się w minutę, gdybym pod koniec odsłuchu go wyłączył. Dla mnie to najlepiej wydane pieniądze w mojej drodze ku wysokiej jakości.

A jeśli komuś sub kojarzy się z buczeniem i dudnieniem taniego KD, albo podbiciem gałką bass czy robieniem dyskoteki przyciskiem loudness, to nie ma ani wiedzy ani doświadczenia w temacie.

Suba przede wszystkim trzeba dostroić do monitorów. Odciąć przy odpowiednich częstotliwościach.

32 minuty temu, Tajitsu napisał:

Suba przede wszystkim trzeba dostroić do monitorów. Odciąć przy odpowiednich częstotliwościach.

A to wyklucza efekt boomboxa/plastikowego KD. Kiedyś zrobiłem ankietę nt suba w stereo: wśród osób, które były na nie, tylko jedna miała doświadczenie z subem w stereo i jak się okazało, spróbowała zrobić subem coś, czego sub nie robi. Jednym słowem zabobon.

Edytowane przez szymon1977

IMHO ludzie do końca nie znają i nie umieją używać suba.
Wychodzą z założenia, że wystarczy podłączyć i finał.
A tak nie jest. Trzeba dostroić (co również nie wszyscy umieją) i właśnie z niedopasowania do kolumn biorą się wszelkie legendy o bule, mule, flakach z olejem itd

Poza tym poważne suby np Paragidma potrafią swoje kosztować…

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

Poza tym poważne suby np Paragidma potrafią swoje kosztować…

Oj tak.. znam historię gościa co kilkanaście lat temu zarabiał 1.500zł na rękę i kupił sobie suba Paradigm za 15 koła.. Trochę szaleństwo 🙂

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

IMHO ludzie do końca nie znają i nie umieją używać suba.
Wychodzą z założenia, że wystarczy podłączyć i finał.

Jak kupiłem suba to chciałem go po prostu słyszeć. Dawałem czadu, ale coś było nie tak. Poczytałem na czym w teorii polega synchronizacja z kolumnami i jak ją w praktyce wykonać. Zajęło mi to kilka dni.

Prawidłowo zsynchronizowany sub gra tak, jakby go nie było. Goście mówią "to teraz włącz suba", ja na to "jest włączony, mogę wyłączyć" - wtedy szczęka im opada. Zadziwiające jak mało dźwięków sub wydaje - zdumiewające jak bardzo sub wpływa na jakość basu, jakość nie głośność.

Dokładnie. Sub ma uzupełniać pasmo. Gładko zgrywać się z kolumnami, zszywać się w całe pełne pasmo.

9 minut temu, Piniu2906 napisał:

Oj tak.. znam historię gościa co kilkanaście lat temu zarabiał 1.500zł na rękę i kupił sobie suba Paradigm za 15 koła.. Trochę szaleństwo 🙂

Każdemu według potrzeb 🙂🙂

6 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Mógł np sprzedać działkę albo coś i nagle stać na wszystko...

Pod warunkiem posiadania tejże 🙂

• 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 13.06.2023 o 16:40, paww napisał:

Sub to podstawa w metalu, rocku i symfonice.

Od 12 do 18' dopiero można zacząć się bawić w cos co się basem zwie . Tak to strata czasu i kasy . Na początek niestety trzeba się wypstrykać z kasy w zwrotnice ( najlepiej cyfrowe , bo najszybciej się stroi i składa - poza tym to przyszłość )   końcówki mocy oddzielne dla wysokich , średnich i niskich częstotliwości no i głośniki sterowane z tych końcówek(mogą być kolumny średnio tonowe i  wysokotonowe jako nadstawki). Brzmi to brutalnie , no ale coś za coś.

Edytowane przez Wojtek 1959
W dniu 19.06.2023 o 03:43, Dune napisał:

Mógł np sprzedać działkę albo coś i nagle stać na wszystko...

Mam dziwne skojarzenia co do tych działek 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi