Skocz do zawartości
IGNORED

ceny audio kiedyś a obecnie i troszkę o krajowych recenzjach

Rekomendowane odpowiedzi

Odsprzedawalność. To jest problem z DIY.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

32 minuty temu, zapacoustics napisał:

wiele firm powstających to typowe żerowanie na naiwności najtańsze podzespoły najmniej skomplikowania produkcyjnego a ceny z kosmosu

No takie dziś są możliwości - firma krzak , jakiś tam design choć i tak co poniektóre  wyglądają wręcz jarmarcznie , cena z czapy i już mamy nowo powstałą "legendę" tzw high-endu

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

tak to na pewno większość ludzi to więksi lub mniejsi wielbiciele znaczków.
Ale kiedy podejdziemy do tematu nie jak do skarpetek i nie zamierzamy zmieniać produktu co chwilę który budujemy to pozostają już same plusy ale też to nie zabawa dla naiwnych i mniej rozgarniętych bo można się naciąć na Ludków leśnych którzy w branży DIY też odwalą manianę a skasują jak za "produkt" więc zalecam zrobić dobre badanie rynku przez zleceniem usług.

33 minuty temu, zapacoustics napisał:

tak to na pewno większość ludzi to więksi lub mniejsi wielbiciele znaczków.
Ale kiedy podejdziemy do tematu nie jak do skarpetek i nie zamierzamy zmieniać produktu co chwilę który budujemy to pozostają już same plusy ale też to nie zabawa dla naiwnych i mniej rozgarniętych bo można się naciąć na Ludków leśnych którzy w branży DIY też odwalą manianę a skasują jak za "produkt" więc zalecam zrobić dobre badanie rynku przez zleceniem usług.

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

39 minut temu, zapacoustics napisał:

budujemy to pozostają już same plusy

No tak, ale nie kosztuje to 5 złotych. 

Takie fajne 3way na fajnych przetwornikach i komponentach zwrotnicy plus obudowa, to w obecnym momencie nie mały wydatek.

45 minut temu, NRK napisał:

No tak, ale nie kosztuje to 5 złotych. 

Myślenie że uda się zbudować system marzeń po kosztach w cenie Lo-Endowych konstrukcji to Naiwność.
A Naiwności ludziom niestety nie brakuje - Wystarczy przez chwilę pośledzić rozmowy Audiomaniaków aby zobaczyć jak duży odsetek ludzi modyfikuje swoje kolumny wydając pieniądze większe niż wartość rynkowa samych kolumn licząc że one nagle zaczną grać jak te 5 razy droższe.
Jak nie wiemy o co chodzi to chodzi o pieniądze - ktoś na takiej naiwności zarabia. Należy jednak zaznaczyć ze wyjątkami od takiej reguły są osoby sentymentalne które nie są naiwne tylko nie liczą pieniędzy na swoją przyjemność i konstrukcje na wskroś kultowe które warto reanimować.

Niestety Wszystko kosztuje i jak ma być wysokiej jakości i klasy to kosztuje więcej.
Co nie zmienia jednak faktu że jak tylko odrobinę się postaramy to Im wyższej klasy system nagłośnienia głośnikowego Będziemy Sobie budować ( z założeniem że wszystko robimy zgodnie ze sztuką ) Tym więcej zaoszczędzimy względem podobnych konstrukcji ze "znaczkiem" Ale bawienie się w DIY w pułapie cenowym budżetowym konstrukcji finansowo nie ma żadnego sensu - pozostaje tylko lub aż fajna zabawa i świetne hobby.

Edytowane przez zapacoustics
33 minuty temu, zapacoustics napisał:

Niestety Wszystko kosztuje i jak ma być wysokiej jakości i klasy to kosztuje więcej.

Pytanie ilu się na to rozwiązanie zdecyduje, 1\1000?

12 minut temu, NRK napisał:

Na pewno Ci bardziej przedsiębiorcy z nieco większą wiedzą w temacie. Których wiedza i zainteresowania nie kończą się na artykułach i testach sponsorowanych.
Ale tak na pewno będzie to zdecydowana mniejszość jak w każdej innej branży. Zadaj Sobie pytanie ile osób jeździ samochodami a ile tak naprawdę wie jak One są zbudowane i jak działają i potrafi chociaż kilka rzeczy samodzielnie naprawić.

7 minut temu, NRK napisał:

Czyli 1/2000😆

Widzisz ty na pewno tą jedynką nie będziesz sądząc po narracji ale uwierz mi rynek DIY rośnie z roku na rok i to w każdej dziedzinie życia. Robienie Sobie Dżemów czy soków zamiast kupienie ich w sklepie to też DIY 🙂
A tak się składa że ja od wielu lat znam zarówno ten DIY jak i ten producentów w temacie kolumn więc nie piszę tych bzdur w twojej opinii po to aby Ci szkodzić tylko coś podpowiedzieć i pomóc.
A rozmowa jest jak najbardziej w temacie wiec nie wydaje mi się abym spamował.

3 minuty temu, zapacoustics napisał:

Widzisz ty na pewno tą jedynką nie będziesz sądząc po narracji

I tu się mylisz.

Teraz, NRK napisał:

I tu się mylisz.

A ty tak bardziej pijesz do wyższych kosztów jak ma być dobrze niż do samego DIY ?
Wiesz za długo w tym siedzę aby wierzyć w legendy że tanio można zrobić wysokiej klasy produkt - Da się Taniej ale nie Tanio. Tu wchodzimy w psychikę ludzką - Każdy chwali swoje - Tanio robi więcej niż drogo więc jak potem 100tki ludzi chwali klona Totem mite to robi się legenda 🙂 jak to super gra a niestety nie gra 🙂 W PRL też była legenda Altusów 🙂
 jeśli chodzi o produkty markowe te ze znaczkiem - to ktoś Sobie może pomyśleć Nikt nigdy nie kupi kolumn w cenie samochodu - a jednak 🙂 Kupują i to nie tak mało 🙂

Prawda leży pośrodku. Na chwilę obecną korzystam z zestawu audio, gdzie są elementy pochodzenia fabrycznego, DiY jak i będące pośrodku (fabryczne ale modyfikowane). Za w sumie niedużą kasę mam dużą przyjemność z słuchania muzyki. Jedyne co bym jeszcze może zmienił to kolumny. Po odsłuchaniu iluś fabrycznych z różnych półek cenowych to będzie raczej coś z manufaktury typu BMN czy Zapacoustic. Przede wszystkim to zdrowy rozsądek najważniejszy jest w tym wszystkim.

Edytowane przez Elbing

Nie ma takiej manufaktury jak zapacoustics 🙂 I ja Ciebie naprawdę bardzo przepraszam ale nie chciałbym stać obok BMN ...

To był skrót myślowy. Chodzilo mi o kolumny robione na zamówienie. Nie gniewaj się ale z mojego punktu widzenia to nie ma różnicy. W czym tak obraźliwe było porównanie Ciebie @zapacoustics z BMN ? 🤔

4 minuty temu, zapacoustics napisał:

tanio można zrobić wysokiej klasy produkt

Wszystko zależy od tego co rozumiesz pod pojecięm "tanio".

Ja Sobie żarty robię jak zawsze w moim stylu :). BMN po prostu na odmienna filozofie projektowania nic więcej.
A zapacoustics to tylko nazwa i jedna z domen - pracownia nazywa się inaczej - ale to nie istotne. Ok znikam bo nie po to ja tu 🙂 Działajcie i róbcie swoje a wtedy satysfakcja będzie dłuższa i większa niż tylko ta zakupowa.

A tak przy okazji, to chyba wasza pracownia robi kolumny dla jednej ze szczecińskich firm. Zgadza się?

Osobiście chciałbym monitor DIY na Iluminatorach. Do tego porządna zwrotnica i waga 15 kg szt.
No ale takie paczki pewnie + 10k PLN co za tym idzie musiałbym mieć pewność (a tej nikt nie da) że to kolumny dla mnie na lata. Ponieważ:

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

W dniu 19.06.2023 o 15:24, Tajitsu napisał:

Zamykam okno i zaciągam kotary 😉

a nie lepsze to?

catintinfoilhat.jpg

🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 19.06.2023 o 20:35, Tajitsu napisał:

Jednak na AS łączy się sprzęty którymi się dystrybuuje. I czasami dwa gryzące się urządzenia muszą ze sobą grać na siłę…

Ja na ocenę sprzętu przy odsłuchach na AS czy w sklepie, który ma ku temu lepsze warunki, i tak sie odzwyczaiłem i nie polecam. Doświadczenie empiryczne, kupując kolumny byłem na odsłuchu w sklepie gdzie kolumny były podłączone do Naima, grało to tak nędznie, że...a dzisiaj te kolumny mam w domu podłaczone, a jakże, do Naima (wyższe modele niż te w sklepie) i jestem zachwycony 🙂 Do dzisiaj się zastanawiam co nie zagrało w sklepie, obstawiam że pokój odsłuchowy, choć był zaaranżowany.

AF1QipMSMDgM_7OpIcIrzVT9lDea6KWWQ2MglcVc

Okna nowe, wtedy były stare(takie peerelowskie) ale efekt pozostał, ba za jedna z takich witryn ze szkła jest, a przynajmniej wtedy była sala odsłuchowa...niby z ustrojami, no ale coś musiało nie zagrać.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

a nie lepsze to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

🙂

Hehe, lepiej czapeczkę z piorunochronkiem i wyjść w czasie burzy 🤭

2 godziny temu, NRK napisał:

Może ci braknąć.

Możesz mieć rację.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

Hehe, lepiej czapeczkę z piorunochronkiem i wyjść w czasie burzy 🤭

Możesz mieć rację.

Problem może by się zmieścić i w 15-tu tys.😭

To w USA zaczęło się już w 2014 roku (teraz tam zapewne przyszła druga fala bo z reguły ceny detaliczne sugerują producenci, którzy - ale nie wszyscy- podnieśli znacznie ceny).

Wywiad Wojciecha Pacuły z Johnem Marksem (redaktor amerykańskiego "Stereophile") z 2014 roku - staje się to strasznie aktualne:

"Szczerze mówiąc myślę, że obecnie mamy do czynienia z kryzysem audio high end – spójrzmy prawdzie w oczy: mamy kryzys. W Stanach mamy już za sobą moment rozpadu dotychczasowego modelu biznesowego opartego na salonach audio.

Okazało się, że zbyt wiele salonów polowało na zbyt małą grupę ludzi z pieniędzmi. Myślę, że będzie jeszcze gorzej, bo coraz więcej i więcej firm oferuje coraz droższe produkty audio, bazując na przekonaniu, że łatwiej sprzedać parę kolumn za 50 000 dolarów niż dziesięć par za 5000 dolarów. Popatrz, co się stało z rynkiem nieruchomości – czy high-end też jest „bańką”?

Najgorszą rzeczą, która dzieje się na naszych oczach, tak to widzę, jest to, że branża migruje z cenami w górę tylko dlatego, że „idziemy tam, gdzie są pieniądze”. Ludzie wydają się obawiać proponować urządzenie za 10 000 dolarów, ponieważ segment rynku, w który celują będzie uważał, że to za mało; zdają się myśleć, że to musi kosztować nie mniej niż 20 000 dolarów zanim bogacz zacznie traktować go serio.

Zwróć uwagę na firmy zamieszczane w „Buyer’s Guide” „Stereophile’a”, oferujące kolumny kosztujące więcej niż 20 000 za parę. Czyli więcej niż większość ludzi wydaje na samochód – i to samochód, który będą spłacali przez trzy, cztery i pięć lat! Myślę, że musimy się z tego otrząsnąć."

23 godziny temu, Jacchusia napisał:

Ja na ocenę sprzętu przy odsłuchach na AS czy w sklepie, który ma ku temu lepsze warunki, i tak sie odzwyczaiłem i nie polecam. Doświadczenie empiryczne, kupując kolumny byłem na odsłuchu w sklepie gdzie kolumny były podłączone do Naima, grało to tak nędznie, że...a dzisiaj te kolumny mam w domu podłaczone, a jakże, do Naima (wyższe modele niż te w sklepie) i jestem zachwycony 🙂 Do dzisiaj się zastanawiam co nie zagrało w sklepie, obstawiam że pokój odsłuchowy, choć był zaaranżowany.

Ukryta Zawartość

Okna nowe, wtedy były stare(takie peerelowskie) ale efekt pozostał, ba za jedna z takich witryn ze szkła jest, a przynajmniej wtedy była sala odsłuchowa...niby z ustrojami, no ale coś musiało nie zagrać.

Heh, aż się łezka w oku kręci. MegaHz to w tej chwili chyba najstarszy działający audio-salon w Katowicach - od 30 lat w tym samym miejscu (i z tym samym szyldem). W latach '90 chadzałem tam poślinić się do Roteli i innych Musicalów, a w domu stał Technics z Altusami. To były piękne czasy...

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, gonarek napisał:

Heh, aż się łezka w oku kręci. MegaHz to w tej chwili chyba najstarszy działający audio-salon w Katowicach - od 30 lat w tym samym miejscu (i z tym samym szyldem). W latach '90 chadzałem tam poślinić się do Roteli i innych Musicalów, a w domu stał Technics z Altusami. To były piękne czasy...

To se ne vrati, niestety 😏

W dniu 20.06.2023 o 20:56, Tajitsu napisał:

Osobiście chciałbym monitor DIY na Iluminatorach. Do tego porządna zwrotnica i waga 15 kg szt.

Jako 2way to jeden z najlepszych mozliwych wyborów. Tylko to byłby duży monitor.

Mnie ciekawi jedno. Skoro kiedyś produkowali najlepszy sprzęt, teraz to tylko wszystko na zarobek, im nowsze tym gorsze to jedno pytanie - dlaczego nadal dalej szukacie nowego "lepszego" sprzętu dla siebie? Po co te zmiany skoro nowe będzie gorsze? Po co zmieniacie w kółko sprzęt na nowsze? 

Wiadomo, że audio będzie co raz droższe bo co raz więcej ktoś wyda na audio. To trochę jak wiara i już nie stosowane pradawne płacenie za ułaskawienie i odpuszczenie grzechów. Kto więcej dał to był bardziej święty. To samo się tyczy audio, wiara, że im więcej się zapłaci tym więcej się zyska. Technologia się starzeje, koszty produkcji maleją a jednak sprzęt audio drożeje bo? Wszystko przez wiarę, że im droższy materiał, tym lepsze głośniki, mniejsze zniekształcenia, lepszy sygnał, pełniejszy dźwięk... Taka prawda, że dopóki nie zacząłem przeglądać fora audio bardzo cieszyłem się ze słuchania muzyki. Jak wyczytałem o zbyt drażniący h sybilantach to mnie to zaczęło denerwować, kiedy przeczytałem o buczeniu basu to zacząłem zwracać na to uwagę, kiedy przeczytałem o scenie, o stereo, o tym i o tamtym... Audio przestało być przyjemnością i zaczęło być dla mnie pasja lub nawet szaleństwem i jakiś czas temu powiedziałem dość. 

Powinno być tak jak w świecie sprzętu komputerowego. Coś wymyślają nowego to kosztuje dużo zanim nie wymyślą czegoś nowego, ale to nie kosztuje nagle kilka razy więcej bo jest to coś nowego, tylko rzeczywiście lepszego a starszy sprzęt kosztuje co raz mniej aż w końcu po latach bardziej opłaca się dać na złom bo więcej w skupienie za to się dostanie. 

To samo w audio. Skoro są nowe technologie i rozwiązania, tańsze w produkcji to dlaczego stare kosztują nadal krocie lub kto po co napędza sztucznie, że stare lepsze, bo dziś już produkuje się kupa w cenie złota? 

Znam osobiście historie firmy audio w Polsce, która na samym początku sprzedawała kolumny za 3 tysiące złotych, dostali parę pochwal, napisali o nich fajne recenzje z audio show to później nagle ceny skoczyły tych kolumn na 6 tysięcy a później na 8 tysięcy w ciągu może 4 lat przed tą całą szopka z pandemia i wojna. 

Płacimy za dobrą opinię, logo a na końcu dopiero za jakość. Tak to już jest w czasach, gdzie rządzi moda, czy popularność. 

W dniu 20.06.2023 o 19:16, NRK napisał:

I dlatego kosztuje jescze więcej niż masówka

Bo ten 1 musi przynieść zysk.

21 godzin temu, gonarek napisał:

Ale podejście się zmienia?

Nadążają za zmieniającym się światem. Bo niektórzy nie i jest kaplica.

• Pokaż nowe odpowiedzi