Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, mandek napisał:

Testowałeś to? Czy ten zegar TCXO jest aż tak istotny? Funkcjonalność z 3 różnymi standardami portów USB na wejściu i wyjściu jest ok, ale może wystarczy taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zewnętrzne zasilanie może coś wynosi na wyższy poziom?

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, mandek napisał:

Testowałeś to? Czy ten zegar TCXO jest aż tak istotny? Funkcjonalność z 3 różnymi standardami portów USB na wejściu i wyjściu jest ok, ale może wystarczy taki:

Ukryta Zawartość

Nie testowałem ale zamierzam.

Cena tego izolatora z linku jest tak dobra, że grzech nie kupić 😉

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Zewnętrzne zasilanie może coś wynosi na wyższy poziom?

Zasilanie z linii USB do naszych celów będzie raczej wystarczające. 

19 minut temu, Piopio napisał:

Cena tego izolatora z linku jest tak dobra, że grzech nie kupić

Może zamów oba i porównaj 😉

15 minut temu, mandek napisał:

Może zamów oba i porównaj 😉

Tak właśnie zrobię 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, Piopio napisał:

Nie testowałem ale zamierzam.

Cena tego izolatora z linku jest tak dobra, że grzech nie kupić 😉

Posiadam, potwierdzam, działa.

To taka podstawowa izolacja, lepszy jest Altor audio na TI/AD, Intona, Singxer uip pro, Lhy uip, Gieseler Reinigen, Phoenix i wiele innych. Ważna jest bariera izolacyjna, taktowanie danych, szum dc/dc we/wy parametry zasilania itd.

5 minut temu, Genezyp napisał:

taktowanie danych

Tu chyba poniosła Cię fantazja 😉 Przecież przesył po USB jest asynchroniczny ..

Myślę, że w ślepym teście izolatory są absolutnie nie do rozróżnienia ...

Edytowane przez Piopio

38 minut temu, Piopio napisał:

Myślę, że w ślepym teście izolatory są absolutnie nie do rozróżnienia ...

Można myśleć, można słuchać. 

Posiadam również lhy uip, ddc, zegar 10Mhz i wiem co i jak wpływa.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, że każda izolacja jest taka sama.

8 minut temu, Genezyp napisał:

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, że każda izolacja jest taka sama.

Nie jest taka sama ale jest nierozróżnialna ... moim zdaniem. A testowałem kilka. 

20 godzin temu, Piopio napisał:

DDC uważam za urządzenie zupełnie zbędne.

A niesłusznie! 🙂 

Jeśli oczywiście masz DAC z najwyższej jakości wejściem USB, zegarem OCXO - to pewnie. Na co Ci wtedy DDC? Ale i wtedy się przyda, gdy np. masz 2 przetworniki. Jeden sobie wtedy podłączasz np. po I2S, drugi powiedzmy po coaxialu i przełączasz sobie w locie. Nie musisz bawić się w kabelki za każdym razem, gdy chcesz zmienić DAC.

Także DDC się przydaje w różnych scenariuszach, o czym będzie w moim nadchodzącym omówieniu Singxera SU-6. 🙂

Pozdrawiam!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 minut temu, il Dottore napisał:

Ale i wtedy się przyda, gdy np. masz 2 przetworniki. Jeden sobie wtedy podłączasz np. po I2S, drugi powiedzmy po coaxialu i przełączasz sobie w locie. Nie musisz bawić się w kabelki za każdym razem, gdy chcesz zmienić DAC.

Mam dwa DAC podłączone po USB 😉 Mogą grać jednocześnie 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Mam dwa DAC podłączone po USB 😉 Mogą grać jednocześnie 😉 

I oczywiście każdy z nich ma superior quality wejście USB i posiada zegar stabilizowany termicznie 

Wówczas pełna zgoda, że nie potrzebujesz DDC. 😄

Ze mną historia jest inna. W moich przetwornikach zarówno wejście USB jak i zegary są marne, więc DDC bardzo się przydaje.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, Gargan napisał:

@il Dottore po co kupujesz marne DAC?

Gdy je kupowałem 10 lat temu to nie były wówczas marne. 🙂 

Ale technika idzie do przodu. Można kupić nowy DAC, ja jednak jakoś się zżyłem z brzmieniem Havany jak i mojego zapasowego Apogee Mini DAC i uważam, że lepsze jest wrogiem dobrego. 

Skoro jednak zamiast starożytnym V-Linkiem mogę je wspomóc nowoczesnym DDC - to dlaczego nie? Havana jeszcze nie wróciła z serwisu, ale na Apogee Singser dał dużą pozytywną zmianę. 

Dobry DDC to fajny sposób, żeby dłużej żyć ze starym przetwornikiem, który lubimy. 🙂 

Singxer kosztuje 700€, nowy przetwornik, żeby tak grał, jak moje stare to dzisiaj minimum 2500€.

Rachunek jest prosty.

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Singxer kosztuje 700€, nowy przetwornik, żeby tak grał, jak moje stare to dzisiaj minimum 2500€.

Rachunek jest prosty.

Mocno przesadzasz 😉 

@il Dottore ja wydałem tylko 6k, żeby zagrało jak stare Burr-Brown 😄

Wiesz, DAC+DCC ma sens raczej w tanich zestawach. Możesz wtedy kupować jakość na raty. Ale po co się w to bawić gdy już masz dość kosztowny DAC? Dla mnie bez sensu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
Godzinę temu, Gargan napisał:

ja wydałem tylko 6k, żeby zagrało jak stare Burr-Brown

To nie jest tylko "stare Burr Brown". Jeszcze kwestia lampy na wyjąciu. A (AFAIK) dyskretnych R2R z wyjściem na lampie nikt jeszcze nie robi. Tylko Aqua La Scala Optologic ale to oczy z głowy.  Cayin robi DAC1000 z lampą na wyjściu (w dodatku z możliwością odłączenia, więc możesz grać z lampy i możesz Solid State - do wyboru) ale to delta/sigma. 😞

24 minuty temu, il Dottore napisał:

To nie jest tylko "stare Burr Brown". Jeszcze kwestia lampy na wyjąciu. A (AFAIK) dyskretnych R2R z wyjściem na lampie nikt jeszcze nie robi. Tylko Aqua La Scala Optologic ale to oczy z głowy.  Cayin robi DAC1000 z lampą na wyjściu (w dodatku z możliwością odłączenia, więc możesz grać z lampy i możesz Solid State - do wyboru) ale to delta/sigma. 😞

A nie wystarczy PRE lampowe ? 😉

@il Dottore jakoś lampa mnie nie urzekła w DAC. Z resztą nigdzie indziej też nie.

Zawsze możesz zdradzić Sugden z jakąś hybrydą. Będziesz miał te swoje lampy na wejściu 😄

3 godziny temu, KotD napisał:

Polecam. Mam taki zestaw i brak jakichkolwiek problemów.

Mailem chorda długo ifi na testy, jak przebrnalem przez ustawienia ifi to kurcze dźwięk.... No miodek.

Pamiętajcie że stary dac nie oznacza zły. Tu kiedyś z piopio się sprzeczaliśmy ale zdaje się że już przyznał mi rację 🙂

Barwa była jest i będzie. Jeśli stary dac nie obsługuje ci dsd to..... Co z tego! Dobry fun z muzyki ma się przy 16/44.1 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Zawsze możesz zdradzić Sugden

No nieeeeeeee wieeeeem. Jak już, to pójdę w czystą lampę. Ale nie mam ciśnienia. Sugden brzmi tak szlachetnie, spokojnie i kojąco, że nie warto go ruszać. Za te pieniądze nie ma nic grającego na podobnym poziomie i jeszcze do tego lokującego się w mojej estetyce brzmienia.

A z drugiej strony: jeśli coś brać - to teraz! Euro leci na pysk, ceny galopują. Ostatni moment zanim to wszystko w Europie padnie na ryj.

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli stary dac nie obsługuje ci dsd to..... Co z tego! Dobry fun z muzyki ma się przy 16/44.1 

A co to jest DSD? 😄 

A to wgl można gęściej niż 16/44,1?

A po co? 🙂 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piopio napisał:

A nie wystarczy PRE lampowe ?

Ja mam integrę, gdzie ja tam pre podepnę?

Ale masz rację - przy wzmacniaczu dzielonym DAC może być solid state. Dajesz lampowe pre i jest miodzio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

11 minut temu, il Dottore napisał:

No nieeeeeeee wieeeeem. Jak już, to pójdę w czystą lampę. Ale nie mam ciśnienia. Sugden brzmi tak szlachetnie, spokojnie i kojąco, że nie warto go ruszać. Za te pieniądze nie ma nic grającego na podobnym poziomie i jeszcze do tego lokującego się w mojej estetyce brzmienia.

A z drugiej strony: jeśli coś brać - to teraz! Euro leci na pysk, ceny galopują. Ostatni moment zanim to wszystko w Europie padnie na ryj.

A co to jest DSD? 😄 

A to wgl można gęściej niż 16/44,1?

A po co? 🙂 

Ukryta Zawartość

Po to żeby napędzić sprzedaż nowych. Dawniej pamiętam jak wchodziły płaskie telewizory początkowo ścigali się w rozdzielczości i w kontraście. Kto da wiecrj tych zer. Potem znowu bo ludzie już Nie potrafili odczytać z plakietek czy ich jest 15 czy 25 to zaczęli się znowu ścigać z odświeżaniem. 100hz, 200hz ,1200hz.

Teraz już nikt tych wojen nie pamięta. 

Ale z racji że audio jest technologią która idzie za z tyłu No to teraz przyszło tutaj.

Im większa cyfra tym lepiej. 

Znaczy tak niektórzy rozumieją. 😉

Ukryta Zawartość

Jak widać po załączonym powyżej filmiku - dźwięk z Singxera w miarę wygrzewania dojrzał, jak dobre wino. 🙂 

Nawet z delta/sigma Apogee zrobił człowieka. 😄 

@Gargan a jakiego dac-a na lampie sluchales i ten sabre zagrał jak , ktory stary burr brown w czym ?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dawniej pamiętam jak wchodziły płaskie telewizory

Moje wspomnienie z początku płaskich wyświetlaczy to był mecz w jakimś sklepie. Za każdym zawodnikiem latała taka plamka i pokazywała w jakim kolorze ma spodenki. 😄 W porównaniu obraz z mojego Panasonica CRT to był czysty miód (o ile można tak wgl o obrazie SD powiedzieć). No ale potem weszła plazma i pozamiatała CRT. A teraz OLED z kolejnymi modyfikacjami rządzi. 

W video zaszedł dużo większy postęp, niż w audio. W audio tylko Chinole teraz się starają, żeby dostarczyć jak najlepsze granie za jak najmniejszy piniądz.

Edytowane przez il Dottore

Tego chyba nie pamiętam 🙂 nie wiem. 

3 minuty temu, il Dottore napisał:

W audio tylko Chinole teraz się starają, żeby dostarczyć jak najlepsze granie za jak najmniejszy piniądz.

Granie czy parametry?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Granie czy parametry?

Jedne chińskie sprzęty się mierzą a inne wgl się nie mierzą za to świetnie grają - jak mój Cayin RU-6.

A jeszcze inne super się mierzą i grają jak jasna cholera - jak mój Singxer SU-6. 🙂 

Już przebieram nóżkami, żeby się przekonać, na jaki poziom Singxer wypchnie Havanę. 🙂 

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Już przebieram nóżkami, żeby się przekonać, na jaki poziom Singxer wypchnie Havanę. 🙂 

Żeby jeszcze su6 miał wejście zegara zewnętrzego.. Ja odkąd podłączyłem Lhy ock2 do u18, to nie wyobrażam sobie słuchania bez, przynajmniej w obecnej konfiguracji. Dodatkowo Lhy uip pogłębił progres.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

@Gargan a jakiego dac-a na lampie sluchales i ten sabre zagrał jak , ktory stary burr brown w czym ?

DAC na lampach miałem Pro-Ject DAC Box RS na 2x Burr-Brown PCM 1792. Na szczęście można w nim wyłączyć lampy.

Obecnie mam Gustard A26 to jest na AKM 4499EX. Zmusiłem go, żeby grało jak Pro-Ject. Trochę przesadza z basem, ale wokale ma lepsze od wszystkich ESS Sabre razem wziętych.

Ilustracja była do mojego stwierdzenia, że DDC nadaje się tylko do tanich DAC.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Jedne chińskie sprzęty się mierzą a inne wgl się nie mierzą za to świetnie grają - jak mój Cayin RU-6.

A jeszcze inne super się mierzą i grają jak jasna cholera - jak mój Singxer SU-6. 🙂 

Singxer SU-6 to mostek USB/SPDiF co tu niby ma "grać"? 

• Pokaż nowe odpowiedzi