Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.05.2025 o 11:46, Piopio napisał:
W dniu 27.05.2025 o 10:35, sk-victor napisał:

Proszę cię... Nie ma takiego parametru sygnału, którego nie dało by się zmierzyć, zobaczyć na oscyloskopie...

Budowanie sceny, separacja, barwa instrumentów, wokale. Jakie parametry służą do oceny tych aspektów brzmienia ? 

W dniu 27.05.2025 o 10:16, Lech36 napisał:

Wszystkie aspekty brzmienia wynikają z parametrów które jak najbardziej da się zmierzyć. Nie rozumieją tego tylko ludzie niereformowalni 😉.

jak wyżej ...

"Budowanie sceny", separacja, czy barwa sa odbierane subiektywne - to prawda, ale owszem, maja swoje obiektywne korelaty w pomiarach, z ktorych branza audio korzysta od lat 🙂
Nie da sie ich 'zmierzyc wprost' jak napiecia, ale przy projektowaniu i testowaniu sprzetu producenci potrafia je bez problemu powiazac z konkretnymi zjawiskami fizycznymi/technicznymi. Dzieki temu wiedza jak projektowac swoje uklady, zeby osiagnac porzadany efekt brzmieniowy.

Np scena i separacja koreluje z crosstalk'iem, fazą i precyzja odpowiedzi impulsowej (znieksztalcenia czasowe), symetria i balansem kanalow (roznice ponizej 0,5dB robia roznice w odbiorze) i oczywiscie odpowiedzia czestotliwosciowa w pomieszczeniu - szczegolnie w zakresie poglosow i odbic bocznych.
Barwa instrumentow i wokale sa z kolei powiazane z THD, IMD, rejestrem dynamiki (czyli jak urzadzenie sobie radzi z cichymi i glosnymi dzwiekami bez kompresji), jitterem i precyzja zegara.

Takze to nie magia tylko psychoakustyka 🙂 Mierzymy inne rzeczy ale wplywaja i sa wprost, przewidywalnie, powiazane z tym co slyszymy. W 99,999% przypadkow wszystko to co uslyszysz ze sprzetu ma podstawe fizyczna, trzeba tylko wiedziec gdzie patrzec. Nauka nie neguje slyszenia, tylko je tlumaczy.

Edytowane przez miksti
Godzinę temu, J.Jerry napisał:

jak przyjdzie do słuchania kabli.

Kabli nie słucham, kablami łączę elementy zestawu. Już raz ekstremalni audiofile próbowali wciągnąć mnie w dyskusję o zmianach wniesionych przez kable proponowane przez właściciela, ale stanowczo odmówiłem wypowiedzi, nie nalegali. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To na czym stanęło w kwestii różnic między brzmieniem R2R a D/S, istnieją ? ( pomijam jakość urządzeń / cenę / pozom techniczny ) bo chciałbym wiedzieć w co inwestować. Oczywiście szukam odpowiedzi, co usłyszy większość, a nie o przesuwanie głośników - bo to jest zupełnie odrębny parametr i to w związku z każdym ustrojem. 

17 minut temu, TomaszWarecki napisał:

To na czym stanęło w kwestii różnic między brzmieniem R2R a D/S

Że R2R jest bardziej od D/S a D/S jest bardziej niż R2R 😉.

18 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Oczywiście szukam odpowiedzi, co usłyszy większość, a nie o przesuwanie głośników

O przesuwaniu słuchacza też nie warto rozmawiać. Tak się zastanawiam czy nauka uzna że o wykryciu nieznanego zjawiska może decydować większość na podstawie swoich subiektywnych odczuć 😉?

A tak na poważnie wypadkowy efekt działania jednego i drugiego w przypadku poprawnie zaprojektowanych konstrukcji będzie identyczny. Oczywiście mowa jest o takich w których pomiary nie wykryją istotnych różnic. Niedowierzający mogą się jeszcze pokusić o test różnicowy, ale nie wiem czy jest on zdolny przykryć wiarę w istnienie niezbadanych przez naukę zjawisk.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, dedal75 napisał:

8 głośniczków

Ja np. mam trzy zestawy zawierające łącznie 20 głośników 😉.

2 minuty temu, dedal75 napisał:

2 antenki 🫡

W routerze mam 4 antenki, jestem lepszy 😉.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

W routerze mam 4 antenki, jestem lepszy

Mój niema fifi😂

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ja np. mam trzy zestawy zawierające łącznie 20 głośników

Mam podobnie, ale patrząc z punktu widzenia inwestycji. To calość by mne teraz kosztowała minimum 1/3 więcej niż wtedy jak kupowałem.

Tak więc, warto inwestować.😅

12 minut temu, NRK napisał:

Tak więc, warto inwestować.

W odwodzie mam jeszcze trochę głośników luzem, których aktualnie nie używam, ale stanowią one "zapas nienaruszalny", czyli tzw. ZN na wypadek niespodziewanych zdarzeń w sprzęcie którego używam.

Teraz, NRK napisał:

To taki mały chomik z Ciebie.😂

Lubię być zabezpieczony na wszelkie ewentualności. Kupione jakiś czas temu za inne niż obecnie pieniądze (mniejsze), "jeść nie wołają" a czasem mogą być "jak znalazł".

3 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

To na czym stanęło w kwestii różnic między brzmieniem R2R a D/S, istnieją ? ( pomijam jakość urządzeń / cenę / pozom techniczny ) bo chciałbym wiedzieć w co inwestować. Oczywiście szukam odpowiedzi, co usłyszy większość, a nie o przesuwanie głośników - bo to jest zupełnie odrębny parametr i to w związku z każdym ustrojem. 

Jeśli sam nie sprawdzisz A będziesz jedynie czytał to źle zrobisz i źle zainwestujesz.

W dniu 28.05.2025 o 16:41, NRK napisał:

1.4.70 OTA  😉

Przed chwilą włączyłem A8 i jest aktualizacja 1.4.75

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

39 minut temu, treinerek napisał:

Przed chwilą włączyłem A8 i jest aktualizacja 1.4.75

u mnie nawet nie ma możliwości aktualizacji i wiszę na 1.4.32, chociaż może to i lepiej bo ludzie zgłaszają błędy w obu powyższych (dlatego szybko wyszło .75).

Ja bardziej cieszę się z liftingu aplikacji, która wreszcie wygląda nowocześniej i jest znacznie przejrzystsza dla mnie.

24 minuty temu, NRK napisał:

Coś czuję, że ta zupa jest już za bardzo doprawiona.🤔

o nie, nie zgodzę się - tam jest tyle jeszcze do poprawy i do dodania, że nie wiem, czy kiedykolwiek to zrobią w tym tempie. Jak miałem wiima, to tam aktualizacje potrafiły być ze trzy w tygodniu. 

Nie wiem czy też tak macie ale w moim eversolo playlisty mają standardowo utwory układane od A do Z. Tytułami. Mi to nie pasuje, bo ja sobie układam playlisty od najstarszych utworów do najmłodszych. Oczywiście jest taka opcja ale po skorzystaniu z niej muszę przywracać stan urządzenia do poprzedniej wersji bo nie jestem w stanie wejść do szuflady z muzyką - cały czas się restartuje i wywala do pulpitu. Zauważyliście też taką przypadłość?

2 godziny temu, Miłosz1 napisał:

u mnie nawet nie ma możliwości aktualizacji i wiszę na 1.4.32, chociaż może to i lepiej bo ludzie zgłaszają błędy w obu powyższych (dlatego szybko wyszło .75).

Jak nie masz? Z USB zawsze masz. Ludzie dużo błędów zgłaszają. Ja większości u siebie nie zaobserwowałem. 

Lubię kiedy gra muzyka...

1 godzinę temu, Miłosz1 napisał:

o nie, nie zgodzę się - tam jest tyle jeszcze do poprawy i do dodania, że nie wiem, czy kiedykolwiek to zrobią w tym tempie. Jak miałem wiima, to tam aktualizacje potrafiły być ze trzy w tygodniu. 

Nie wiem czy też tak macie ale w moim eversolo playlisty mają standardowo utwory układane od A do Z. Tytułami. Mi to nie pasuje, bo ja sobie układam playlisty od najstarszych utworów do najmłodszych. Oczywiście jest taka opcja ale po skorzystaniu z niej muszę przywracać stan urządzenia do poprzedniej wersji bo nie jestem w stanie wejść do szuflady z muzyką - cały czas się restartuje i wywala do pulpitu. Zauważyliście też taką przypadłość?

To jakieś dziwne jest. Pewnie gdzieś w ustawieniach można to zmienić. U mnie nic takiego nie ma, playlisty idą tak jak sam je poustawiam. A same ustawienie możesz sobie pozmieniać w apce serwisu na kompie czy laptopie. Tak co jakiś czas robię z playlistami  z Tidala i Qobuza. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

5 minut temu, sk-victor napisał:

Jak nie masz? Z USB zawsze masz. Ludzie dużo błędów zgłaszają. Ja większości u siebie nie zaobserwowałem. 

fakt, jest usb ale ja nygusiasty i tak czekam aż mi poprzez sieć sam sobie znajdzie...

Teraz, treinerek napisał:

To jakieś dziwne jest. Pewnie gdzieś w ustawieniach można to zmienić. U mnie nic takiego nie ma, playlisty idą tak jak sam je poustawiam. A same ustawienie możesz sobie pozmieniać w apce serwisu na kompie czy laptopie. Tak co jakiś czas robię z playlistami  z Tidala i Qobuza. 

wiem ale u mnie się niestety sypie.

14 minut temu, Miłosz1 napisał:

fakt, jest usb ale ja nygusiasty i tak czekam aż mi poprzez sieć sam sobie znajdzie...

Jest szansa, że nigdy nie znajdzie. Już to przerabiało parę osób. Po pominięciu kilku etapów upgrade OTA nie zadziała. Tak że pendrive i ogień

Lubię kiedy gra muzyka...

I raczej chyba trzeba to robić z głową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
11 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

bo chciałbym wiedzieć w co inwestować.

Kupowanie audio to nie inwestycja.
To kupowanie.
Po wyjściu z salonu już masz stratę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Kupowanie audio to nie inwestycja.
To kupowanie.
Po wyjściu z salonu już masz stratę.

Nie jest inwestycją bezpośrednio w sprzęt, ale pośrednio w siebie 🙂 Utrwalam się jako wrażliwa inteligencja społeczna 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi