Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, bum1234 napisał:

Można jeszcze sprobować resetu do ustawień fabrycznych. I ewentualnie sprawdzić czy w trakcie odsłuchu ktoś inny nie zapycha sieci, ale pewnie już to sprawdziłeś.

A jak sprawdzić czy ktoś nie zapycha sieci? Tak jak napisałem wcześniej wszystko uruchomione kilka miesięcy temu i nie było z tym żadnych problemów 

1 minutę temu, NRK napisał:

Widzisz na routerze na ile spina się Eversolo po WiFi?

W jakim sensie? Rejestruje zawsze do WiFi i nie mam pojęcia jak i na ile się spina eversolo. Proponujesz zrobić reset fabryczny? 

Trzeba uruchomić jakiś skaner i zobaczyć ilu użytkowników jest dołączonych, a potem sprawdzić co robią 🙂

Niestety większość prostych routerów z wifi nie pokazuje danych odnośnie zajmowanej części pasma przez poszczególnych użytkowników, więc trzeba zrobić nalot 🙂

Albo pop prostu brutalnie zakazać korzystania z sieci przez jakiś czas i zobaczyć, czy wtedy zdarzają się zacięcia.

5 minut temu, NRK napisał:

Tak to u mnie wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O ludzie! Ja nie ogarniam co mi podesłałeś. Zrobiłem reset fabryczny. Zobaczymy czy to coś dało. Jak puszczałem dzisiaj rano to się dziad zacinał. Teraz się uruchomił i poleciał jeden numer bez problemu. Może jakaś zawieszka się zrobiła. Bóg jeden wie. Nie będę wyłączał na noc i zobaczymy jak będzie jutro 

Ukryta Zawartość

W dniu 30.04.2024 o 21:00, linu666 napisał:

Nie cięło już ale jeden numer mi zacięło Kaith dont go ale za chwilę znowu spoko Gra. Cholera go wie o co kaman. Czy to net nawala i nie przemieli czy jak? Myślałem że to wina TIDALa ale do końca nie jestem pewien bo jakoś nie zdarzało się to poza niedzielą i dzisiejszym numerem przed chwilą dosłownie. Moja słuchała dzisiaj cały dzień radia 357 i nie zameldowała jakichś problemów 

To radio jest w formie bezstratnej?

Być może faktycznie chodzi o twoją sieć. Może masz mikro przerwy które w działaniu typowych urządzeń jak komputer czy telefon nie powodują większych ubytków ale przy słuchaniu w wyższej jakości transferu danych na żywo robi się problem. 

Da się to sprawdzić przez komendę w wierszu polecen.

10 godzin temu, linu666 napisał:

Problem jest tylko na urządzeniu eversolo kiedy chce puścić muzykę z TIDAL lub Spotify bo dzisiaj też to przetestowałem. Radio paradise i beta działa bezbłędnie. Tylko muzyka streaming się tnie.

Spotify też?

A to już nieco dziwne. 

9 godzin temu, NRK napisał:

Osobiście stawiam, że WiFi nie wyrabia.

Taki był też mój pierwszy zamysł Ale dlaczego radio mu gra na a  Spotify nie.

To jest dziwne. 

Są radia które chodzą w 320 kbps czyli jak Spotify jak one nie tną to nie kwestia wifi. Jeszcze możliwość innych ustawień bufora dla aplikacji radiowych i poszczególnych streamingów

Czasami winien jest operator. Swego czasu w Warszawie w pewnym miejscu nie dało się oglądać filmów. Wszystko inne było OK. Okazało się, że UPC wstawiło za prostą kartę do skrzynki 😄

Zdarza się też, że nie przepuszczane są różne protokoły transmisji i to czasami dość specyficzne - zwłaszcza jeśli operator nie nadaje publicznego adresu ip.

I to, że coś działało długi czas też może nie mieć znaczenia, bo np. ktoś zrobił upgrade firmware'u na karcie w centrali albo w skrzynce.

18 godzin temu, cinekk napisał:

Mam problem z wyjściami coaxial. Ani optyczne, ani rca nie wypuszcza sygnału cyfrowego do zewnętrznego dac. Miesiąc temu tak grał, potem podpiołem go kabelkami xlr do wzmacniacza i było ok. Dzisiaj chciałem podłaczyć przez dac i cisza jest. Na optyku świeci światło, czyli niby jest aktywnie, a dac milczy jak zaklęty. Sprawdziłem daca na innym zestawie i gra. Czy to możliwe, by mój eversolo się zepsuł? W ustawieniach klikam w opt/coax i nic. Może ktoś, coś podpowie...

Moim zdaniem nie zepsuł się. Nie często zmieniam źródła w streamerze, ale zauważyłem, że niekiedy faktycznie nie załącza wybranego od razu. "Przeklikuję" wówczas zmianę na inne źródło, nawet nie załączone kablem i wracam do potrzebnego. Po tej operacji gra i buczy 🙂 

Nasłuchuj, czy w trakcie wyboru źródła słychać "klick" wewnątrz obudowy. Po przełączeniu zrestartuj streamer.

Edytowane przez TomaszWarecki
Godzinę temu, przmor napisał:

Równie dobrze może ciąć bo procesor jest czymś zbyt mocno zajęty np. jakimś procesem w tle.

Wątpię bo albo gra TIDAL albo radio  

2 minuty temu, NRK napisał:

Ustaw QoS w routerze dla Eversolo bądź usług Tidal itp.

Kto wie, może to pomoże. Spróbować warto.

Hahaha ja z komputerów i internetow to tylko Enter potrafię wciskać 😂😂😂

To znajdź jakiegoś dzieciaka co dniami i nocami gra w gry.

On napewno walczył z lagami w grach, tak więc ma to opanowane w jednym palcu.😀

Godzinę temu, linu666 napisał:

Wątpię bo albo gra TIDAL albo radio  

Może zacznij od prostych spraw,połącz to za pomocą skrętki i posłuchaj.

No to go oddaj na serwis. Od tego jest wtedy się przekonasz.

Albo możesz kupić takie nadajniki i odbiorniki co przez gniazdka puszczają sieć. Potem idą po kablu.

Teraz, NRK napisał:

A to dlaczego? 
Raczej bez tego się nie obejdzie.  

Za daleko jest

Ukryta Zawartość

Są różne ale mniej więcej chodzi o coś takiego

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Są różne ale mniej więcej chodzi o coś takiego

Mi tego nie musisz tłumaczyć. Aczkolwiek z tym urządzeniem aż tak różowo to też nie jest. 
Wystraczy, że drugie pomieszczenie będziesz miał na drugim obwodzie i wierz mi na słowo, że w życiu to ci się nie zepnie na wartościach podanych przez producenta. Aczkolwiek do audio może w zupełności wystarczyć. No ale streaming po prądzie, przecież to nie audiofilskie 🙈😀

4 minuty temu, NRK napisał:

Mi tego nie musisz tłumaczyć. Aczkolwiek z tym urządzeniem aż tak różowo to też nie jest. 
Wystraczy, że drugie pomieszczenie będziesz miał na drugim obwodzie i wierz mi na słowo, że w życiu to ci się nie zepnie na wartościach podanych przez producenta. Aczkolwiek do audio może w zupełności wystarczyć. No ale streaming po prądzie, przecież to nie audiofilskie 🙈😀

Ja wiem wiem Nie tłumaczę tobie tylko pytającemu 🙂

Tylko że to jest łatwo kupić w Media expert czy innym euro i sprawdzić. Oddanie kosztuje 0 zł 

Ja tak zrobiłem i sprawdziłem i okazało się że urządzenie działało a wada internetu w domu była zupełnie w innym miejscu

10 minut temu, NRK napisał:

Aczkolwiek do audio może w zupełności wystarczyć. No ale streaming po prądzie, przecież to nie audiofilskie 🙈😀

Testowałem to u siebie dobre parę lat temu. Chciałem kabel do komputera stacjonarnego. Działało fatalnie. Transfery duzo nizsze niz po WiFi. Te urządzenia piszczały- słychać je było z 1 metra, a na dodatek miałem wrażenie że audio coś nie gra, choć wtedy audio akurat najmniej mnie obchodziło... skończyło się AP z którego wychodzę kablem do stacjonarnego.

13 godzin temu, przmor napisał:

Równie dobrze może ciąć bo procesor jest czymś zbyt mocno zajęty np. jakimś procesem w tle.

W każdym streamerze warto powyłączać każdy zbedny szajs który działa w tle. Czym mniej ma procek do roboty, tym mniej tez sieje.  W volumio primo wyłączam kilkanascie zbędnych uslug, wyłączam hdmi (główne obciążenie) zbierania danych, auto aktualizacje itp. Oczywiście wyłączam też WiFi. Po tym gra na moje ucho lepiej... nie wspominajac o kulturze pracy.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Najpierw to należy wziąć laptopa połączyć się z netem po WiFi. Potem odpalić konsole i puścić ping do np. Tidala.

Coś wtedy już się dowiemy.

1 godzinę temu, NRK napisał:

Dostawca neta, sprzęt, środowisko w jakim pracuje router. Tu należy szukać problemu. 
Czyli wszędzie 😀

dokładnie,poziom "zaśmiecenia" Wi Fi w bloku może być koszmarny,kabel może być jedynym skutecznym rozwiązaniem.

44 minuty temu, fan64 napisał:

kabel może być jedynym skutecznym rozwiązaniem

Też jestem zwolennikiem kabla, no ale czasami może być problem by go pociągnąć.

Co do WiFi w bloku, to prosta analiza sieci apką wystarczy by wybrać sobie najlepszy kanał dla swojego WiFi i ustawić go na sztywno . 
Jak narazie to wiemy tylko tyle, że kolega ma problem i chyba nic więcej.

Przydałoby się podać kto jest dostawcą neta, jaki ma router, no i w jakiej odległości on się znajduje od Eversolo i czy są jakieś przeszkody po drodze.

• Pokaż nowe odpowiedzi