Skocz do zawartości
IGNORED

SONY CDP-555ESA Staram się przywrócić do życia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zakupiłem wyżej wymieniony CD jakiś czas temu na licytacji. Ryzyko jak zwykle jest spore przy takich zakupach, lecz postanowiłem je podjąć. Sprzedający twierdził że sprzęt gra ale czasem przerywa, coś tak pyka pstryka itp. Dla tego sprzedaje CD jako uszkodzony. Odebrałem sprzęt osobiście i przy krótkiej rozmowie ze sprzedającym dowiedziałem się jeszcze, że wymienił w CD kondensator podtrzymania pamięci. Twierdził że sprzęcik przyszedł niedawno z Japonii i on wymienił tylko ten kondensator odkręcając dolną pokrywę, Górnej pokrywy nawet nie ruszał i nie grzebał nic więcej, bo się nie bardzo orientuje w naprawach CD. Niestety nie zadziałały u mnie zabezpieczenia przed kłamczuchami. 

SONY CDP-555ESA to japoński odpowiednik SONY CDP-559ES (Bliźniacze modele) Jakość dźwięku na wysokim poziomie, mi bardzo odpowiada. Więc podjarany wróciłem do mojej gawry, podłączyłem Japońca przez 100V-owy transformator i.... gra dokładnie jak gościu mówił. Coś tam przeskakuje, pyka, jakby nie czytał wszystkiego dokładnie. Myślę sobie: pewnie laser do czyszczenia, wymiana kondensatorków na silniku, może jeszcze parę pierdół. To do roboty!No i się zaczęło. Rozkręcam górną pokrywę i pierwsze co widzę to połamany element który trzyma magnes dociskający płytę. Ale tylko złamany w części pod śrubką, Ktoś zbyt mocno dokręcił i pękło. Brak napisu SONY - trudno.                                                                                                                                                                                                                                         "No nic" myślę, czasem tak bywa. Idę dalej. Sam docisk jest nieoryginalny, jakiś składak z dwóch różnych CD. Już jest fajnie, ale docisk da się dorobić a pęknięcie nie jest tragiczne.           

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5103.jpg

IMG_5104.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasem tak bywa, w końcu to ma 30 lat. Idę dalej. Sam docisk jest nieoryginalny, jakiś składak z dwóch różnych CD. Już jest fajnie, ale docisk da się dorobić a pęknięcie nie jest tragiczne, większa podkładka załatwi sprawę. Dalej zaczyna się ciekawiej. Szafir u podstawy wałka silnika BSL uszkodzony. Sprężyny zawieszenia całej ramki mechanizmu, każda z innej parafii. No i klu programu, ramka odłamana na samym rogu. 😭  No to będzie dłubanina, "matko bosko".

Mam dostęp do sprzętu CNC więc udało mi się dorobić brakujący fragment. Został wklejony i trzyma 😀 

W międzyczasie zabrałem się za elektronikę i czyszczenie lasera. Głównie wymiana kondensatorów na płytce silnika, i na płytce oznaczonej na schemacie jako BD. Następnie rozebranie lasera i czyszczenie. Wydawał się czysty więc przemyłem lustro przedmuchałem i poskładałem. Pomyślałem że sprawdzę czy moje zabiegi w czymś pomogły. Poskładałem wszystko i teraz nie czyta płyt w ogóle😱😭 Mam na oscyloskopie w punkcie RF sygnał raczej mało czytelny. Coś spaprałem i nie wiem gdzie.  Jakieś sugestie gdzie szukać?

Ukryta Zawartość

IMG_5020.jpg

IMG_5067.jpg

IMG_5100.jpg

IMG_5105.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Maciaq napisał:

SONY CDP-555ESA to japoński odpowiednik SONY CDP-559ES

Jest dosyć duża różnica wewnątrz tych w/w urządzeń, zewnętrznie oba są identyczne, oba były japońskie, 559ES jest następcą 555ES.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Potwierdz poprawnośc pracy cewek, zobacz czy się ruszają bez płyty.

Na oscyloskopie nie masz wgl zarysu sygnału RF, albo preparat zostawił smugi, albo jakiś włosek, paproszek.

Czyściłeś również wewnętrzny pryzmat? Jesli nie to dmuchanie powietrzem mogło pozostawić jakiś paproszek na nim

Sprężyny maja być każda z innej parafii, różnią się sprężystością i kolorem w celu identyfikacji

Edytowane przez Bumpalump
2 godziny temu, Maciaq napisał:

Myślę sobie: pewnie laser do czyszczenia,

Sukcesów życzę , bo sprawnego KSS-272A łatwo nie kupisz.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

33 minuty temu, Bumpalump napisał:

Potwierdz poprawnośc pracy cewek, zobacz czy się ruszają bez płyty.

Na oscyloskopie nie masz wgl zarysu sygnału RF, albo preparat zostawił smugi, albo jakiś włosek, paproszek.

Czyściłeś również wewnętrzny pryzmat? Jesli nie to dmuchanie powietrzem mogło pozostawić jakiś paproszek na nim

Sprężyny maja być każda z innej parafii, różnią się sprężystością i kolorem w celu identyfikacji

Cewki działają bez płyty, soczewka się porusza, (o ile o to chodzi).

Wewnętrzny pryzmat, czyli to lustro półprzepuszczalne?  Czyściłem ale jest tam tyle zakamarków, że mogło coś wlecieć czego nie zauważyłem. 

Sprężyny rozumiem że są Ok. To dobrze tylko kwestia jak je poukładać? 
I jeszcze jedno mnie nurtuje, jak ustawić wysokość płyty nad laserem. 
Jakiś patent masz Bumpalump?

Jeszcze raz wszystko zdemontuję i przeglądane laser i wszystkie jego zakamary. Może coś mi umknęło.

Dzięki

21.2mm

Ukryta Zawartość

Sprężyny matowe przy silniku, grubsza po stronie cewki sled. błyszczące po przeciwnej stronie, grubsza po stronie cewki sled.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bumpalump
12 minut temu, Bumpalump napisał:

21.2mm

Ukryta Zawartość

Sprężyny matowe przy silniku, grubsza po stronie cewki sled. błyszczące po przeciwnej stronie, grubsza po stronie cewki sled.

Dzięki.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

No i kolejny problem się pojawił. Przestała się poruszać soczewka. A było to tak:

Wyjąłem cały mechanizm w celu oczyszczenia. Wszystko dokładnie przemyłem i sprawdziłem. Poskładałem i cewki nie działały😭 Kilka razy włączyłem i wyłączyłem CD i nagle samoczynnie się soczewka poruszyła, po czym znów przestała działać. Myślę WTF k..wa 🤔 i znów kilka włączeń i wyłączeń, nagle zaskoczyło. Wkładam płytę, z trudem odczytał ilość utworów. OK "myślę" to i tak lepiej niż wcześniej. Ale coś mi nie pasowało i musiałem się przyjrzeć bliżej mocowaniu soczewki (tej dolnej nieruchomej) bo jakby już tam było grzebane. Więc znowu rozebrałem mechanizm. No i faktycznie śruby ruszone, trudno trzeba będzie wyregulować na tzw. oko😜 Poskładałem i teraz to już cewka ani drgnie. Trochę to wszystko dziwne!? 

Bumpalump wspominałeś coś o cewkach, miałeś podobne zdarzenie może? Trochę nie wiem od czego zacząć? 

Przed każdym wyjęciem i dotykaniem modułu lasera trzeba go zewrzeć (ESD), ja taśmy zwieram spinaczem biurowym.

W dniu 20.07.2023 o 20:12, Maciaq napisał:

wyregulować na tzw. oko

Raczej niewykonalne.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

17 godzin temu, terminus napisał:

Przed każdym wyjęciem i dotykaniem modułu lasera trzeba go zewrzeć (ESD), ja taśmy zwieram spinaczem biurowym.

Raczej niewykonalne.

Dzięki za info. Ja lutuję zworkę na taśmie i masa na rękę oraz lutownicę. 
Problem właśnie rozwiązałem😄 Zimny lut na taśmie przy samych cewkach soczewki, to był główny problem tego CD. Było trochę szukania ale jakoś się udało naprawić. Pozycja soczewki też już wyregulowana. CD czyta płyty zaraz po zakręceniu😋 nawet czyta płyty nagrywane przeze mnie. Jeszcze pod oscyloskop podłączę i sprawdzę sygnał RF, i dokonam ewentualnych poprawek. Teraz muszę jeszcze dorobić łożysko szafirowe pod wałkiem silnika, bo (jak wspomniałem wcześniej) jest uszczerbiona powierzchnia szafirku. Następnie muszę dorobić docisk płyty, bo ten  który mam, jest złożony z dwóch części. Górna z magnesem i dolna, która nie jest oryginalna. No i może pałąk, ten nad płytą, (w którym jest umieszczony docisk). Pałąk jest połamany w miejscu gdzie mocują go śrubki do metalowej ramki. To tak na tę chwilę było by tyle. Chyba że kogoś ciekawią dalsze losy tej naprawy, to mogę wrzucić relację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie😂 nie chroniłem cewek przed wyładowaniem elektrostatycznym. Problem powstał samoistnie, między ścieżką taśmy a polem lutowniczy występował zanik przejścia. Raz przejście było raz nie. Ciężko znaleźć takie gówno. Raz działa raz nie działa. A czasem przerywa w trakcie pracy. Ktoś przede mną widocznie szukał problemu, ale się poddał. Dla tego cały mechanizm jest tak zmaltretowany. Pewnie na koniec całość wypadła mu z ręki stąd złamany narożnik ramki.