Skocz do zawartości
IGNORED

Salon 45 m2 co najlepiej wybrać.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słuchałem jeszcze fajnego zestawu opartego o Focal Aria (a słuchałem u kliku osób 926), co innego Electry czy 1027BE czy 1038BE, zdecydowanie lepiej (oczywiście są droższe, ale ten model już gra). Ale każdy ma swoje upodobania. Sonus Faber Sonetto V lub VIII fajna kolumna, Fyne 502SP, Triangle Signature Delta / Alpha, Bowers 702, Elac Vela 407/409 a starsze FS407 nawet bardziej mi się podobały od Vela.
Zwróć uwagę, czy pomieszczenie nie jest adaptowane akustycznie, bo Focal Aria, mają w słabych pomieszczeniach, bez adaptacji, duże problemy z dołem pasma.
Wszystkie są ciekawe ale przekraczają znacznie mój budżet.

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Obiecałem że napiszę co wybrałem. Na początek Audiovector QR3 podkręcił dosyć głośno i musiałem zaraz zciszyć. Ostre granie za ostre jak dla mnie utwór master of puppets.
No i wreszcie te fyne Audio F502 powiem tak ładna góra nawet niższa ale znowu basu rozmywały się jak dla mnie nie trzymały.
No i Aria 926 zagrała naprawdę ładnie z Marantz żywo szybko ładny bas. Tylko ta cena 12 tysięcy udało mi się zbić tysiąca ale i tak dużo za kolumny które miały swoje rysy otarcia na froncie. Więc wiecie co się stało postawiłem jeszcze raz Polk Audio Reserve R700 i jak zaczęły grać odrazu wiedziałem że je wezmę miały ten sam rezonans co arie tylko jak dla mnie góra grała milej dla ucha. Do tego wynegocjowałem dobra cenę 10 tysiący. Teraz tylko zająć się akustyką w domu. Zaraz zamawiam panele akustyczne. Muszę od separować salon od reszty pomieszczeń.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.

Szkoda, że tych Platinum+ Nine nie spróbowałeś. Nawet jakbyś ich nie wybrał, to mógłbyś coś o nich napisać w kontekście porównania z tymi pozostałymi. 

Szkoda, że tych Platinum+ Nine nie spróbowałeś. Nawet jakbyś ich nie wybrał, to mógłbyś coś o nich napisać w kontekście porównania z tymi pozostałymi. 
15 tysięcy i za dużo by było dla ucha. Wyglądały świetnie. Do tego to sprzęt o półkę wyżej.

Czyli promocja się skończyła. Siódemki jeszcze chyba można trafić za 8k PLN za parę, a Dziewiątki były do wzięcia za 10-11k PLN za parę jeszcze chyba kilka dni temu.

Czyli promocja się skończyła. Siódemki jeszcze chyba można trafić za 8k PLN za parę, a Dziewiątki były do wzięcia za 10-11k PLN za parę jeszcze chyba kilka dni temu.
8 tysięcy jedna sztuka
Ja tam jestem zadowolony wizualnie te polk wygląda bardzo ładnie. Jakby nie ten bas wybrał bym fyne 502. I tak przekroczyłem budżet o 3 tysiące do tego muszę minimum tysiąc wydać na akustykę. W sumie wszystko kosztować mnie będzie 18 tysięcy

8k PLN za parę. W Technikarium w kwietniu proponowali mi Nine za 10k PLN za parę.

Ja swoje Seven wziąłem z wyprzedaży eskpozycji za 7k PLN za parę.

Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, paszczak7005 napisał:

postawiłem jeszcze raz Polk Audio Reserve R700 i jak zaczęły grać odrazu wiedziałem że je wezmę miały ten sam rezonans co arie tylko jak dla mnie góra grała milej dla ucha

i to jest to

praktycznie wbrew radom wybrałeś to co dla Ciebie grało najlepiej

i o to chodzi w tej zabawie

serdecznie gratuluję

i to jest to
praktycznie wbrew radom wybrałeś to co dla Ciebie grało najlepiej
i o to chodzi w tej zabawie
serdecznie gratuluję
Zbytnio wyboru nie miałem Piega CLASSIC 7.0 nie mieli jej więc zostały mi tylko te co pisałem.

W dniu 29.07.2023 o 15:43, Piopio napisał:

Audiovector QR3 są ostre. 

Na sabaju? O zgrozo.

W dniu 30.07.2023 o 19:54, RobG1974 napisał:

Nie słuchałem jeszcze fajnego zestawu opartego o Focal Aria (a słuchałem u kliku osób 926), co innego Electry czy 1027BE czy 1038BE, zdecydowanie lepiej (oczywiście są droższe, ale ten model już gra

Ogólnie u focala widać tendencje 

Nowszy, niestety nieco spadek jakości dźwięku albo jakość dźwięku zostaje to wykonanie w dół.

13 godzin temu, Chmarski napisał:

Dalej można arie kupić za połowę ceny we Francji albo w UK. 

Natomiast fajnie że kolega wybrał dla siebie. Grono odbiorców Polk audio rośnie w siłę 🙂

pozdrawiam i miłego użytkowania.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Na sabaju? O zgrozo.

Nie na Sabaju 😉 Nie pamiętam z czym grały. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dalej można arie kupić za połowę ceny we Francji albo w UK. 

Natomiast fajnie że kolega wybrał dla siebie. Grono odbiorców Polk audio rośnie w siłę 🙂

Na Quadrale się u nas skończyła. 

Ja porównywałem Arie 948 z Jasperami 23. Jeśli 928 ma podobne brzmienie to mi czegoś w nim brakuje. Jak dla mnie było poprawnie ale jakoś tak nieangażująco. Zdecydowanien epiej niż Chora, ale nadal nie pode mnie.

Polki R700 bardzo chciałem odsłuchać, ale mi te Quadrale siadły, a Polki jednak wyraźnie droższe były i odpuściłem sobie już sobie ich słuchanie.

Niech te Polki cieszą. Andrew Robinson się nad nimi rozpływał. Dopiero nowe Martiny Logany Motion zrobiły na nim większe wrażenie.

Na Quadrale się u nas skończyła. 
Ja porównywałem Arie 948 z Jasperami 23. Jeśli 928 ma podobne brzmienie to mi czegoś w nim brakuje. Jak dla mnie było poprawnie ale jakoś tak nieangażująco. Zdecydowanien epiej niż Chora, ale nadal nie pode mnie.
Polki R700 bardzo chciałem odsłuchać, ale mi te Quadrale siadły, a Polki jednak wyraźnie droższe były i odpuściłem sobie już sobie ich słuchanie.
Niech te Polki cieszą. Andrew Robinson się nad nimi rozpływał. Dopiero nowe Martiny Logany Motion zrobiły na nim większe wrażenie.
Jak Polk w salonie nie zachwyci jadę słuchać Quadrala 9+. Na znanym portalu gość za 9 tysi sprzedaje zamiana nie wchodzi w grę pytałem w razie czego.

Należy przy odsłuchu też pamiętać, że czasami to co w salonie dobrze wypadnie, później w domu nie koniecznie, zwłaszcza jak salon ma salę odsłuchową zaadaptowaną, a w domu ktoś nie ma takiej możliwości.

42 minuty temu, paszczak7005 napisał:

Jak Polk w salonie nie zachwyci jadę słuchać Quadrala 9+. Na znanym portalu gość za 9 tysi sprzedaje zamiana nie wchodzi w grę pytałem w razie czego.

Mam nadzieję, że Polk podejdzie. Nie wiem czy 9+ nie będą za duże trochę do tego salonu. No i kolejna sprawa to czy ten Marantz da je szansę napędzić. 

Jak się uda, to dzisiaj wypożyczę słabszy wzmacniacz od mojego i zobaczę jak 7+ po "wygrzaniu/otwarciu" na niego zareagują, bo w salonie 80W miało chyba niedobory siły do napędzenia.  

Godzinę temu, Chmarski napisał:

Jak się uda, to dzisiaj wypożyczę słabszy wzmacniacz od mojego i zobaczę jak 7+ po "wygrzaniu/otwarciu" na niego zareagują, bo w salonie 80W miało chyba niedobory siły do napędzenia.  

Daj znać.... 🙂

20 godzin temu, paszczak7005 napisał:

do tego muszę minimum tysiąc wydać na akustykę

Nie bierz tego jako atak tylko pytam z ciekawości, co ty chcesz za tysiaka/dwa zrobić? 😦

Nie bierz tego jako atak tylko pytam z ciekawości, co ty chcesz za tysiaka/dwa zrobić?
Zrobiłem już trochę odbicia basu za kolumnami plus pułapki basowe na przeciwko włożyłem maty wygłuszające za obrazu oraz za komodę obok kolumn, kupiłem dywan. No i teraz zamówiłem dwa panela na wejście do salonu z którego niesie się strszne echo. Mało??

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, paszczak7005 napisał:

Mało??

te zabiegi , które zrobiłeś to max 1 %

mogą zmniejszyć czas pogłosu czyli echo (sprawdzaj klaskaniem, ma być tylko krótkie klaśnięcie bez żadnego pogłosu

na bas nic co zrobiłeś nie wpłynie zupełnie

te zabiegi , które zrobiłeś to max 1 %
mogą zmniejszyć czas pogłosu czyli echo (sprawdzaj klaskaniem, ma być tylko krótkie klaśnięcie bez żadnego pogłosu
na bas nic co zrobiłeś nie wpłynie zupełnie

1% mama mia to musiał bym salon cały obić panelami
I to pewnie było by mało.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, paszczak7005 napisał:

1% mama mia to musiał bym salon cały obić panelami emoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.png

od 100 HZ w dół czyli najbardziej uciążliwe mody pomieszczenia trzeba likwidować pułapkami basowymi

jeśli czas pogłosu przy okazji trzeba poprawić to możesz zrobić narożne pułapki z wełną min ale by działały poniżej 100hz głębokość (grubość wełny) musi być min 50cm

trzeba jednak pamiętać , że wełna jest materiałem pochłaniającym serokopasmowo i im wyższa częstotliwość współczynnik pochłaniania rośnie

jeśli pomieszczenie jest bardzo żywe czyli ma czas pogłosu powyżej 500ms dla zakresu średnie wysokie ,to można z wełną powalczyć

jeśli jest 400 ms lub mniej , lepiej zacząć od ograniczenia modu głównego pomieszczenia

zamomocą rezonatorów Helmholtza 

z drugiej strony im większe pomieszczenie tym mod główny jest niżej i mniej wpływa na resztę pasma (jego harmoniczne też są niżej )

np mod na 30hz to duża góra na charakterystyce potem wielokrotność 60hz 120hz

opanowanie tychmodów to trudna i kosztowna zabawa

warto zabrać się za to prtofesjonalnie i poprosić akustyka o pomoc i doradztwo

np @Bartek Chojnacki

18 minut temu, slawek.xm napisał:

od 100 HZ w dół czyli najbardziej uciążliwe mody pomieszczenia trzeba likwidować pułapkami basowymi

albo za pomocą systemów korekcji akustyki pomieszczenia typu Dirac lub RoomPerfect

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Piopio napisał:

albo za pomocą systemów korekcji akustyki pomieszczenia typu Dirac lub RoomPerfect

hi-endowe rozwiązania i taka też cena 🙂

facet ma system za 20 tysi .... zejdź na ziemię 🙂

34 minuty temu, paszczak7005 napisał:

1% mama mia to musiał bym salon cały obić panelami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie dlatego postawiłem wcześniejsze pytanie, bo żeby zrobić to prawidłowo, to nie wychodzi to tanio ani bezinwazyjnie w pomieszczeniu 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, paszczak7005 napisał:

pisałem Ci , że przed zakupem kolumn wypożycz do domu i posłuchaj u siebie

bo zdziwienie frustracja i wqrw mogą być nie z tej ziemi 🙂

26 minut temu, slawek.xm napisał:

hi-endowe rozwiązania i taka też cena 🙂

facet ma system za 20 tysi .... zejdź na ziemię 🙂

Lyngdorf TDAI-1120, Buchardt I150, NAD M10v2, Arcam SA30, JBL SA750 to nie są jakieś ogromne pieniądze.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Piopio napisał:

Lyngdorf TDAI-1120, Buchardt I150, NAD M10v2, Arcam SA30, JBL SA750 to nie są jakieś ogromne pieniądze.

które rozwiązanie zastosowałeś u siebie i jeśli tak to wrzuć pomiar z miejsca odsłuchu

15 minut temu, Piopio napisał:

ustrojami akustycznymi można dojść do takiego basu

image.thumb.png.0e342d131054838da0937e82d77e6ff5.png

Nie uważam żeby to było mało 

Czasem są pomieszczenia w których już taka zmiana daje dużo.

Przecież czasem przesunięcie kolumn 10 cm do przodu już znacznie poprawia.

A kosztuje 0. Nie Patryk bym pod kątem wydanej kasy na wzrost jakości akustyki.

Można dać 10k na nią i zwalić sprawę.

14 minut temu, Piopio napisał:

To fakt że jest kilka wzmakow z wbudowaną dobra kalibracja.

A swoją drogą to te quadrale to na prawdę spoko kolumny. 

Osobiście lubiłem ich granie . Klienci także bardzo pozytywnie je odbierali. 

Prawdę mówiąc to nie wiem teraz w jakiej cenie można je dostać

3 minutes ago, slawek.xm said:

które rozwiązanie zastosowałeś u siebie i jeśli tak to wrzuć pomiar z miejsca odsłuchu

Dla zainteresowanych tutaj moje pomiary przy użyciu RoomPerfect:

Ukryta Zawartość

Czerwony - brak korekcji

Żółty - korekcja na całym pomieszczeniu - Global

Zielony - jeszcze mocniejsza korekcja skupiająca się na głównym miejscu odsłuchowym - Focus

40Hz i 75Hz trochę szaleją u mnie w pomieszczeniu i z tym trzeba będzie powalczyć standardowymi metodami chyba :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi