Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Grzech76 napisał:

Mój też wydziela ta woń spalenizny. Nagrałem również obraz iso na DVD
R+ w programie imgburn i mi odtwarzacz jej nie czytał. Wyświetlił się komunikat wrong format.

Jak to jest z tymi obrazami sacd.iso wypalonymi na DVD-R? Nikt więcej się nie odezwie? To byłaby bardzo istotna informacja dla wielu osób. Na razie mamy dwa głosy: jeden na plus drugi na minus... Najprawdopodobniej odtwarza pliki dsf wypalone na DVD-R i inne "flacki":), ale czy obrazy sacd.iso?

36 minut temu, maciek1 napisał:

Jak to jest z tymi obrazami sacd.iso wypalonymi na DVD-R? Nikt więcej się nie odezwie? To byłaby bardzo istotna informacja dla wielu osób. Na razie mamy dwa głosy: jeden na plus drugi na minus... Najprawdopodobniej odtwarza pliki dsf wypalone na DVD-R i inne "flacki":), ale czy obrazy sacd.iso?

Nie mam napędu żeby wypalić taką płytę. Może ktoś wysłać taką płytę paczkomatem wtedy sprawdzę u siebie.

7 godzin temu, D850 napisał:

U mnie również było DCD1700NEBKE2, ale bez "atrakcji zapachowych"

No to mamy dwa modele z tym samym oznaczeniem i bez tego zapachu. Jednak na tych dwóch przykładach pochopnie stwierdzać, że końcówka E2 to wersja ze zmianą niwelująca zapach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pliki dsf, FLAC MP3 itp. na nagrane na dvd czyta na pewno. U mnie przy odtwarzaniu plików występuje pojedynczy cichy klik pomiędzy utworami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 minuty temu, Grzech76 napisał:

@maciek1 pliki dsf, FLAC MP3 itp. na nagrane na dvd czyta na pewno. U mnie przy odtwarzaniu plików występuje pojedynczy cichy klik pomiędzy utworami.

Tego się można było spodziewać, ale co z tym sacd.iso? Szukam na forach zachodnich i cisza...

Trochę szukałem po necie, specem nie jestem i z tego co zrozumiałem to są odtwarzacze, które czytają sacd-r nagrane z iso. Dotyczy to starszych odtwarzaczy. Lista jest do znalezienia. Dcd 1700ne tam nie ma. Prawdopodobnie na oryginalnym sacd jest jakiś "znak wodny" bez którego nowe odtwarzacze nie będą grać, stare wybrane modele to omijają.
Być może jest inny sposób wypalania płyt sacd-r, którego ja nie znam, a który to umożliwia odtwarzanie nagranych płyt we wszystkich playerach sacd.
Zasadniczo na dcd słucham tylko oryginalnych CD i sacd. Chciałem go protestować na plikach z czystej ciekawości. Pliki idą z kompa na dac we wzmacniaczu. Foobar z wtyczkami odtwarza wszystko łącznie z sacd.iso.

12 godzin temu, jacekp46 napisał:

Tak, potwierdzam - odtwarza. Mój niestety wydziela zapach i to prawie od roku.

Za mało słuchany. Słuchany codziennie po parę godzin na pewno po roku nic nie wydziela. 😉

43 minuty temu, Gargan napisał:

Są.

Podaj przykład. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Za mało słuchany. Słuchany codziennie po parę godzin na pewno po roku nic nie wydziela.
Mam podobne zdanie. Mój po miesiącu wydziela zdecydowanie mniej zapachów niż jak był nowy.
  • 2 tygodnie później...

Dziwne zjawisko zaobserwowałem u siebie. Kiedy odtwarzacz jest podłączony do źródła zasilania (wystarczy że jego kabel zasilający jest podłączony do załączonej listwy zasilającej ale sam odtwarzacz pozostaje wyłączony z przycisku) to przejeżdżając palcem po przednim panelu odtwarzacza można wyczuć mrowienie/wibracje. Palec musi być w ruchu, samo dotknięcie nie wywołuje takiego efektu. Kiedy jest całkowicie odłączony od zasilania to nie ma tego efektu.
Możecie sprawdzić czy macie tak samo u siebie? Chciałbym się dowiedzieć czy to cecha czy wada produktu.

15 minut temu, Arturnix napisał:

Dziwne zjawisko zaobserwowałem u siebie. Kiedy odtwarzacz jest podłączony do źródła zasilania (wystarczy że jego kabel zasilający jest podłączony do załączonej listwy zasilającej ale sam odtwarzacz pozostaje wyłączony z przycisku) to przejeżdżając palcem po przednim panelu odtwarzacza można wyczuć mrowienie/wibracje. Palec musi być w ruchu, samo dotknięcie nie wywołuje takiego efektu. Kiedy jest całkowicie odłączony od zasilania to nie ma tego efektu.
Możecie sprawdzić czy macie tak samo u siebie? Chciałbym się dowiedzieć czy to cecha czy wada produktu.

U mnie nie stwierdzono problemu. 

10 minut temu, Rafaello_666 napisał:

U mnie nie stwierdzono problemu. 

No to dziwne co mi się generuje na tym przednim panelu 😅

Zrobię zaraz test ze wzmacniaczem słuchawkowym, tam mam 3 bolce w gnieździe zasilania. W obecnym układzie zarówno cdek jak i integra nie mają uziemienia.

2 godziny temu, Arturnix napisał:

Wygląda na jakieś przebicie delikatne. Niekoniecznie musi to być związane z samym odtwarzaczem. Może masz jakiś audiofilski kabel zasilający albo przekaz mocy na wysokim levelu? 😉
U mnie nic takiego nie występuje: ani na włączonym z przycisku i wybudzonym ze stand by, ani na stand by z wciśniętym przyciskiem, ani na wyciśniętym przyciskiem całkiem. Podłączony jest do sieci kablem, który był w pudełku [nota bene, nie od niego, tylko od DCD-1700NE, którego zastąpił i nie chciało mi się zamieniać kabli, bo są identyczne], wpiętym do prostej listwy zasilającej APC, a ta bezpośrednio w ścianę, w gówniane gniazdko Legrand.

PS. Po co wyłączasz go za pomocą przycisku? Jakie uzasadnienie go tak trzymać?

Edytowane przez MagneticFields
W dniu 25.01.2025 o 01:00, MagneticFields napisał:

Wygląda na jakieś przebicie delikatne. Niekoniecznie musi to być związane z samym odtwarzaczem. Może masz jakiś audiofilski kabel zasilający albo przekaz mocy na wysokim levelu? 😉
U mnie nic takiego nie występuje: ani na włączonym z przycisku i wybudzonym ze stand by, ani na stand by z wciśniętym przyciskiem, ani na wyciśniętym przyciskiem całkiem. Podłączony jest do sieci kablem, który był w pudełku [nota bene, nie od niego, tylko od DCD-1700NE, którego zastąpił i nie chciało mi się zamieniać kabli, bo są identyczne], wpiętym do prostej listwy zasilającej APC, a ta bezpośrednio w ścianę, w gówniane gniazdko Legrand.

PS. Po co wyłączasz go za pomocą przycisku? Jakie uzasadnienie go tak trzymać?

Kable zasilające sprawdziłem różne i to pojawia się kiedy używam wzmacniacza bez bolca uziemiającego.

P.S.
Wyłączam go z przycisku kiedy skończę słuchać i odłączam listwę zasilającą kiedy wiem, że przez kilka dni nie będę używał sprzętu. 

W dniu 25.01.2025 o 16:53, D850 napisał:

U mnie w DCD-3000NE również nie stwierdziłem podobnych nieprawidlowości. Ale jestem ciekawy diagnozy tej anomalii u @Arturnix.

W dniu 25.01.2025 o 08:04, 77Mariusz77 napisał:

U mnie też nie występuje takie zjawisko. Podejmij CD bez listwy i sprawdź.

W dniu 25.01.2025 o 19:40, Grzech76 napisał:

Dcd 1700ne wpięty w listwę armac, sprawdzony w każdej pozycji nie wykazuje "mrowienia".

Zmierzyłem napięcia na obudowie odtwarzacza względem bolca w listwie. Na części poza front panelem jest jakieś ~2.8V, na front panelu ~1.2V.

Podłączenie bezpośrednio do gniazdka w ścianie nie wpłynęło na zanik tego zjawiska. Nadal czuć mrowienie. Nie pojawiają się przy tym zakłócenia słyszalne w kolumnach.

Podpiąłem odtwarzacz pod wzmacniacz słuchawkowy z bolcem uziemiającym i dopiero wtedy zjawisko się nie pojawiło.

W dniu 30.01.2025 o 21:17, Arturnix napisał:

P.S.
Wyłączam go z przycisku kiedy skończę słuchać i odłączam listwę zasilającą kiedy wiem, że przez kilka dni nie będę używał sprzętu. 

Ale w jakim celu?

Nie widzę w tym zabiegu nic dziwnego. Ja moze nie odłączam odtwarzacza na listwie, ale fizycznie włącznikiem na panelu bardzo często. Przecież aby włożyć płytę to i tak trzeba podejść do sprzętu, więc jedno kliknięcie więcej nie stanowi dla mnie problemu. Jak zostawiam płytę w odtwarzaczu to wtedy zawsze Standby.

10 godzin temu, MagneticFields napisał:

Ale w jakim celu?

W celu ochrony sprzętu przed skutkami przepięć oraz z nerwicy natręctw 🙂

Co przemawia jednoznacznie za tym żeby nie odłączać sprzętu audio? Może zmienię podejście.

W dniu 1.02.2025 o 07:19, D850 napisał:

Nie widzę w tym zabiegu nic dziwnego. Ja moze nie odłączam odtwarzacza na listwie, ale fizycznie włącznikiem na panelu bardzo często. Przecież aby włożyć płytę to i tak trzeba podejść do sprzętu, więc jedno kliknięcie więcej nie stanowi dla mnie problemu. Jak zostawiam płytę w odtwarzaczu to wtedy zawsze Standby.

Być może mam zboczenie wynikające z używania sprzętów MOONa [wzmacniacze], gdzie one są zaprojektowane tak, że najlepiej jak są cały czas pod prądem, wpływa to na dźwięk, ale i długowieczność. Niektórzy nawet narzekają, że pomiędzy STAND BY ON/OFF jest bardzo mało różnicy W. Mnie to nie przeszkadza. Czy nie jest tak generalnie z elektroniką [od kompów po audio etc.], że częste włączanie/wyłączanie mniej im służy niż tryb stand by w trybie bardziej ciągłym?

W dniu 11.01.2025 o 20:35, Grzech76 napisał:

@maciek1 pliki dsf, FLAC MP3 itp. na nagrane na dvd czyta na pewno. U mnie przy odtwarzaniu plików występuje pojedynczy cichy klik pomiędzy utworami.

No to tez nie prawidłowo.

Do tego spalenizną?

Co to się tu podziało z tymi urządzeniami. 

Moim zdaniem nie czyta plików .iso

Nie mam tego jak teraz sprawdzić ale byłbym bardzo zdziwiony gdyby to robił. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 4.09.2024 o 10:19, Gargan napisał:

B&W to teraz chińczyki 🤷

Za to Castle wraca z produkcją do UK. Najwyższe modele są już produkowane na Wyspach.

Ciekawie-jak brzmia .
Windsor Duke?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 4.09.2024 o 10:19, Gargan napisał:

Za to Castle wraca z produkcją do UK. Najwyższe modele są już produkowane na Wyspach.

Jak sobie pomyślę: bucząca Rega, latająca gałka głośności w moim Cyrusie czy jego samoprzełączenie się w tryb końcówki to już może niech ta produkcja nie wraca do England. Ja w każdym razie ostatnio unikam made w europie.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

4 minuty temu, MagneticFields napisał:

Panowie! Co ma burczenie Regi do tematu DCD-1700NE?

Właśnie @Gargan, kup sobie porządny zestaw od Denka i nic nie będzie burczeć 😎😂

• Pokaż nowe odpowiedzi