Skocz do zawartości
IGNORED

328A w miejsce 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

Spójrz na datesheet obu lamp i będziesz wiedział:-)

6SN7

image.png.85c308bb065b51d4fbc26e8376f29130.png

328A

image.png.768b9886b5f3a0a4aedebbe001a8320b.png

To są różne topologie lamp...

6SN7 to podwójna trioda, a 328A to jest pentoda...

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

... no, może  nie do końca nadaje się do zastąpienia typowej 6SN7. Pomijając inny cokół, napięcie żarzenia, i że to pentoda nie trioda spokojnie można ją zastosować w roli lampy sterującej, np. takiej 300B.

Amerykanie z upodobaniem stosowali sterowanie jednym stopniem pentodowym triodę mocy. Mój pierwszy i działający do dzisiaj wzmacniacz na 300B, skonstruowany przez Łestren Elektryk był oparty na lampie 310A+ 300B. Opcjonalnie zamiast 310A da sie zastosować 6J7/6J8 i ich ruskie odpowiedniki oraz nikoszumowe EF37/EF37A.Mój gra z EF37A.

Z przyjemnością zastosowałbym 328A zamiast mojej EF37A i spółki, ino mi jej brak😂.

1 godzinę temu, Lisor napisał:

... no, może  nie do końca nadaje się do zastąpienia typowej 6SN7. Pomijając inny cokół, napięcie żarzenia, i że to pentoda nie trioda spokojnie można ją zastosować w roli lampy sterującej, np. takiej 300B.

Amerykanie z upodobaniem stosowali sterowanie jednym stopniem pentodowym triodę mocy. Mój pierwszy i działający do dzisiaj wzmacniacz na 300B, skonstruowany przez Łestren Elektryk był oparty na lampie 310A+ 300B. Opcjonalnie zamiast 310A da sie zastosować 6J7/6J8 i ich ruskie odpowiedniki oraz nikoszumowe EF37/EF37A.Mój gra z EF37A.

Z przyjemnością zastosowałbym 328A zamiast mojej EF37A i spółki, ino mi jej brak😂.

Można zastąpić 6sn7 lampą 328A ale na etapie projektowania wzmacniacza... i to będzie działać na pewno dobrze, a nawet bardzo dobrze. Jednak nie da się zaaplikować tej lampy w miejsce 6SN7 bezpośrednio lub na jakiejkolwiek przejściówce bez modyfikacji stopnia sterującego... 

W życiu piękne są tylko chwile...

... w założeniu, że rzeczona bańka jest w stanie wysterować bańkę mocy bez pośrednictwa sterującej- bo akurat w tym układzie nie musowo/ proste SE np na 300B lub podobnej/, to da się to zrobić bez specjalnych problemów.

Akurat w tym przypadku kłopot widzę w zasilaniu grzejnika. Trza by dowinąć parę zwoi do trafka- z pięć, dziesięć.. ? Ewentualnie zastosować  małe trafko dzwonkowe- zdaje się było kiedyś na takie napięcie. Potem trochę gimnastyki z samodzielnym wykonaniem przejściówki- gniazdo UX6 pod tę pentodę + 10 cm drutu miedzianego fi 2. Lutujemy druty/nowe nogi do wyprowadzeń elektrod z podstawki i te nogi z drutu wkładamy do właściwych dziur w podstawce od 6SN7 - tu warunek- niestety układ wcześniej trza trochę przerobić. Czyli rozlutować oryginalną podstawkę z dochodzących do niej elementów i zastosować nowe- czyli jeden rezystorek katodowy + kondensatorek katodowy, nowy rezystorek od Ra + rezystorek do siatki drugiej pentody+ kondensatorek siatka2 do masy. Oryginalny kondensator sprzęgający może zostać. W sumie przy dobrym zbiegu okoliczności wszystkie elementy starego układu od 6SN7 da się wykorzystać...

Po tych modyfikacjach dobrze jest zasilić sam stopień na 328A, sprawdzić czy coś się nie smaży, sprawdzić punkty pracy  lampy, popatrzeć na ich miejsce na charakterystyce. Ma być sporo prądu przy wysokim Ua, wysterowanie tak pod 80-90 Pa - zakładam, że wcześniej modyfikator o tym pomyślał i dobrał elementy modyfikujące ?

Zaś leniwym polecam zastosowanie regulowanych rezystorów w katodzie i anodzie.

I tyle. Takich przeróbek wykonałem kilka, zawsze mi się udawało😁.

To zapytam jeszcze w tym wątku żeby nie tworzyć nowego:  dla pewności czy lampę 5U4G można zastąpić 274B?

Cokół ten sam, pytanie czy obejdzie się bez przeróbek? 

• Moderatorzy
Godzinę temu, hanneman napisał:

dla pewności czy lampę 5U4G można zastąpić 274B?

To zależy od wielkości pierwszego kondensatora w sekcji filtra.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Może to cos rozjaśni: mój wzmacniacz to Sun Audio SV-300BE

Takatsuki robi takie lampy, a że przymierzam się do ich 300B to i prostownicza 274B wpadła mi w oko. 

Nada się czy nie?

• Moderatorzy

Jakiej pojemność masz pierwszy kondensator w filtrze zasilania?

... jak pisano wyżej- ustal jaką pojemność ma pierwszy kondensator filtru w Twoim wzmacniaczu- albo ze schematu, albo z oglądu urządzenia. Potem dotrzyj do specyfikacji technicznej swojej nowej /?/ lampy, powinno być tam podane; Rt transformatora i pojemność elektrolitu w zależności od typu- wejście dławikowe lub pojemnościowe... i będziesz wiedział jak to wszystko przeanalizujesz.

... no i sprawdź jakie wejście; dławikowe czy pojemnościowe ma Twój wzmacniacz. Porównaj to z tym co pisałem powyżej.

O ile dobrze patrzę, to będzie ten podwójny kondensator 47uF. 

Mam zamontowany dławik 5H.

W załączonej specyfikacji podają że kondensator powinien mieć 4uF i dławik 3H. 

W teorii powinno działać. Mam rację? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... pozostało przeczytać z oryginalnej noty katalogowej nowej lampy jaką pojemność wytrzymuje, bo z atlasu lamp Mikołajczyka niewiele wynika, poza tym, że to lampa podobna. W przypadku zgodności zakupić i zainstalować we wzmacniaczu.                                                                                                    .

... a saper myli się tylko raz😁.

• Moderatorzy
2 godziny temu, hanneman napisał:

W teorii powinno działać. Mam rację? 

Działać będzie tylko, że lampa może szybciej się zużyć.

Nie wiem czy to jakiś oryginalny wzmacniacz czy klon ale zanim wydam tysiące na nowy komplet lamp zacząłbym od doprowadzenia lampy 300B do "normalnego" punktu pracy a więc zmiana transformatora zasilającego na taki z napięciem 360 do 380V. Na pierwszy stopień filtra włożyłbym 4.7 uF dołożył dławik 5H a resztę zostawił jak jest. Rezystorami ustawił odpowiedni punkt pracy lamp. Dopiero wtedy zacząłbym zabawę w zmianę lamp. 

... Seyv, nie utrudniaj życia naszemu koledze. Niech nasz kolega niczego nie przerabia, bo zginie. Niech zmierzy pojemność pierwszego elektrolitu lub uwierzy w jego wartość ze schematu, niech sprawdzi w oryginalnej nocie  ile lampa wytrzyma, porówna do pojemności z własnego Audiosuna  i gitara. 

Lampa 328A za sprawą normalnej katody jest lampa nowocześniejszą niż 5U4G, wytrzyma cięższy rozruch. W razie gdyby nie dawała rady z 47uF to można dołożyć kilkanaście omów w szereg z anodami. Ponadto prościej jest wyliczyć Rt transformatora- wtedy wyjdzie cała prawda.

No i napięcie zasilania- mniejsze - lampy dłużej pociągną.

Tak bym zrobił😉.

• Moderatorzy
10 godzin temu, Lisor napisał:

Seyv, nie utrudniaj życia naszemu koledze. Niech nasz kolega niczego nie przerabia, bo zginie

Nie trzeba tego robić samemu, można komuś zlecić. 

24 minuty temu, Seyv napisał:

Nie trzeba tego robić samemu, można komuś zlecić. 

... racja Kolego. Podobnie można uczynić z bańką do prostowania. Tylko gdzie tu zabawa? Satysfakcji od takich zleceń nie przybędzie. 

• Moderatorzy
43 minuty temu, Lisor napisał:

Tylko gdzie tu zabawa?

Dobrze ustawiony punkt pracy lampy potrafi wprowadzić większe zmiany w brzmieniu niż wymiana na bardzo drogie bańki, które przy nie właściwym punkcie pracy też nie pokażą do końca na co je stać. Podejrzewam, że przy obecnym punkcie pracy ten SunAudio osiąga 4-5 Wat mocy co wyraźnie odbija się na zniekształceniach - no chyba, że kolega @hanneman ma kolumny o efektywności wyższej niż 94db i gra pierwszym watem.

• Moderatorzy
2 minuty temu, hanneman napisał:

Skąd u Was wgl podejrzenia że mam źle ustawiony punkt pracy? W sensie po czym wnioskujcie?

Po schemacie, wartościach napięć i elementów tam występujących. 

• Moderatorzy

Schemat jest dla lampy 2A3 lub pod 6s4s (do tej drugiej bardziej). Ktoś włożył (dostosował żarzenie) tam 300B , grać jak zapewne zauważyłeś gra i też może być to całkiem niezłe brzmienie ale od lampy 300B można oczekiwać więcej, zwłaszcza mocy, co przełoży się na zniekształcenia. 

Edytowane przez Seyv

Godzinę temu, Seyv napisał:

Dobrze ustawiony punkt pracy lampy potrafi wprowadzić większe zmiany w brzmieniu niż wymiana na bardzo drogie bańki, które przy nie właściwym punkcie pracy też nie pokażą do końca na co je stać. Podejrzewam, że przy obecnym punkcie pracy ten SunAudio osiąga 4-5 Wat mocy co wyraźnie odbija się na zniekształceniach - no chyba, że kolega @hanneman ma kolumny o efektywności wyższej niż 94db i gra pierwszym watem.

... tak się akurat składa, że kilka tygodni temu odkurzyłem zapomniany oscyloskop, zbudowałem kilka stopni na popularnych lampach oraz egzotycznych u nas🤣i  po podaniu sygnału z generatora obserwowałem zniekształcenia sinusoidy- bacząc, przy jakim napięciu sygnału zniekształcenia będą najmniejsze. 

I wyszło, że garby sinusoidy są bardziej podobne do siebie / niezniekształcone/ kiedy ujemne napięcie na siatce lampy będzie możliwie większe w stosunku do poziomu sygnału wejściowego. Zniekształcenia były inne przy lampach z typowym minusem; -2V, -8V, -13,5V. Przy lampie z -2V na siatce słabo było już po przekroczeniu 1,3 V sygnału...

Żeby wyjść na  rozsądny punkt pracy, gdzie jej początkowy punkt  będzie lekko poniżej krzywej mocy admisyjnej i nie będzie na kolanku charakterystyki musiałem zasilić całość na poziomie 450 V /Uab /. Znajomy zasila z 500 V.

Ameryki nie odkryłem, zmiany wysterowania lampy wstępnej /punkt pracy / są jak najbardziej słyszalne w głośnikach- o czym pisał Seyv.

37 minut temu, hanneman napisał:

Skąd u Was wgl podejrzenia że mam źle ustawiony punkt pracy? W sensie po czym wnioskujcie?

... pisałem wcześniej, że napięcie zasilacza wystarcza  do 2A3/6S4S lub podobnej, do 300B grającej na normalnych głośnikach /86-88 dB /na przyzwoitym poziomie głośności przymało. Chyba, że kolega ma coś bardziej sprawnego ?

Osobiście mam głośniki o skuteczności 94dB i w zasadzie mogę słuchać na każdej lampie.

Moje kolumny mają 87dB, ale wgl nie zaobserwowałem żeby wzmacniacz grał cicho, potencjometr nigdy nie idzie wyżej niż na godzinę 10. Dolnego pasma również nie brakuje. 

Skoro ten wzmacniacz jest źle zaprojektowany do 300b skąd o nim tak dobre opinie które można znaleźć z łatwością w sieci? 

... Twój wzmacniacz nie jest zaprojektowany optymalnie. 

Jeśli Ci odpowiada to niczego nie zmieniaj

Mam trzy różne wzmacniacze na 300 B i trzy na innych lampach. Słucham tylko z pięciu... z szóstego się nie da. Za duża moc do moich głośników 🤣

2 godziny temu, Seyv napisał:

• Moderatorzy
54 minuty temu, Lisor napisał:

tak się akurat składa, że kilka tygodni temu odkurzyłem zapomniany oscyloskop, zbudowałem kilka stopni na popularnych lampach oraz egzotycznych u nas🤣i  po podaniu sygnału z generatora obserwowałem zniekształcenia sinusoidy- bacząc, przy jakim napięciu sygnału zniekształcenia będą najmniejsze. 

Gdy na oscyloskopie widać zniekształcenia to już jest grubo. Polecam do pomiarów używać komputera i jakiegoś interfejsu. Wtedy widać rozkład zniekształceń (poszczególne harmoniczne również w dziedzinie częstotliwości). 

52 minuty temu, hanneman napisał:

Moje kolumny mają 87dB, ale wgl nie zaobserwowałem żeby wzmacniacz grał cicho, potencjometr nigdy nie idzie wyżej niż na godzinę 10. Dolnego pasma również nie brakuje. 

Dużo zależy od tego z jaką głośnością słuchasz i jaka jest dynamika nagrań. Oczywiście samą moc to nie wszystko a wzmacniacze lampowe dość gładko wchodzą w przester. Sam mam i miałem wiele wzmacniaczy 4-5 watowych i mając kolumny 97 dB nie brakuje mocy jednak przekonałem się, że przy kolumnach mniej efektywnych (poniżej 90 dB) przydało by się więcej mocy.

58 minut temu, hanneman napisał:

Skoro ten wzmacniacz jest źle zaprojektowany do 300b skąd o nim tak dobre opinie które można znaleźć z łatwością w sieci? 

Bardzo wiele opinii (90%? )jest wystawianych przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia. Może być ich to pierwszy lub drugi wzmacniacz. Do tego jeszcze ilość kolumn z którymi może on zagrać. Zawsze jest dobrze, do póki nie przekonasz się, że można lepiej.

Godzinę temu, Lisor napisał:

Żeby wyjść na  rozsądny punkt pracy, gdzie jej początkowy punkt  będzie lekko poniżej krzywej mocy admisyjnej i nie będzie na kolanku charakterystyki musiałem zasilić całość na poziomie 450 V /Uab /. Znajomy zasila z 500 V.

Tu trzeba jeszcze uwzględnić transformator głośnikowy. Inny punk pracy można ustawić dla Ra=2.5 a inny dla 4.

54 minuty temu, Seyv napisał:

Gdy na oscyloskopie widać zniekształcenia to już jest grubo. Polecam do pomiarów używać komputera i jakiegoś interfejsu. Wtedy widać rozkład zniekształceń (poszczególne harmoniczne również w dziedzinie częstotliwości). 

... Kolega jak zwykle ma rację- znam, wiem, ale inwestuję tylko w lampy. Żeby niewidzianych na oscyloskopie zniekształceń nie przeoczyć profilaktycznie na wejściu mam 6P5 z 13,5 V minusem siatki sterującej.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Tu trzeba jeszcze uwzględnić transformator głośnikowy. Inny punk pracy można ustawić dla Ra=2.5 a inny dla 4.

... pisząc o 450 V lub 500V miałem na myśli zasilanie stopni wstępnych. W stopniu końcowym mam skromne 380 V /Uak/, przy jakiś 65 mA - mało ale oszczędnościowo. Dzięki temu bańki mi grają  już szósty rok. Moc 7-8 W przy przeciętnym poziomie zniekształceń wg tabeli Łestern Elektryk dla danego obciążenia i mocy. Przy głośniku o 94dB skuteczności taka moc nie zostaje wykorzystana.