Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana stereo amplitunera Yamaha na… ???

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam. Mój obecny zestaw to:

Kolumny Tonsil ZG80C115

Gramofon Audio Technika AT-LPW40WN

Wzmacniacz Scott A 416 po serwisie( wymiana kondensatorów, czyszczenie potencjometrów i regulacja końcówek mocy )

Amplituner Yamaha CR-620

Kabel prądowy Furutech FP-S032N z wtykami FI-28

Kabel sygnałowy Melodika MDPHD10 Phono

Kable głośnikowe w chwili obecnej w cenie 10 zł za metr… mam już plan na wymianę ale najpierw wzmacniacz.

A więc tak, interesuje mnie sprzęt Vintage z tz. „Wycieraczkami” za który mogę dać do 6-8 tys zł w stanie po serwisie oczywiście… wycieraczki nie są wymagane ale było by miło gdyby cieszyły także i oko bo dzięk to wiadomo… ale jeżeli w tej cenie się trafi wzmacniacz czy amplituner bez wycieraczek nie bede płakał. Mam swoich parę typów jak np. Kenwood KA9100 czy np Accuphase E-205 poprze Yamahe CA2010 po amplituner Sansui G8000 czy Yamaha CR2020 lub inne wysokie modele choćby jak Marantz 2245

Na co zwrócić uwagę by otrzymać brzmienie miekkie i ciepłe? Wiem jak grają Unitry może i nie ma sceny 3D ale grają perfekcyjnie w miejscu siedzącym… potrafią nawet zaskoczyć 

Na granicy budżetu masz kilka razy młodsze Yamahy z wycieraczkami i pilotem. Sam kupiłem RX797 i jest ciepło i bas. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

Na granicy budżetu masz kilka razy młodsze Yamahy z wycieraczkami i pilotem. Sam kupiłem RX797 i jest ciepło i bas. 

Ciepło jest od dwóch tygodni, to jakieś masy powietrza znad Afryki przybyły do nas.

--

Accuphase E-205 - bardzo dobry wybór, jestem fanem tej marki, choć nigdy nie posiadałem 🙂 Ale słuchałem raz tej złotej skrzyni 😉

W budżecie (6-8k) znajdziesz trochę ciekawych używanych piecyków.  Ze względu na nieduże pieniądze chyba trzymałbym się Yamahy albo np. Musical Fidelity (odsyłam na OLX).

Może E303:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, audioburak napisał:

Kolego ale mnie taki sprzęt nie interesuje, z Vintage to on ma się nijak.

Dzięki za podpowiedź choć niczego nie wniosła😉

6 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Ciepło jest od dwóch tygodni, to jakieś masy powietrza znad Afryki przybyły do nas.

--

Accuphase E-205 - bardzo dobry wybór, jestem fanem tej marki, choć nigdy nie posiadałem 🙂 Ale słuchałem raz tej złotej skrzyni 😉

W budżecie (6-8k) znajdziesz trochę ciekawych używanych piecyków.  Ze względu na nieduże pieniądze chyba trzymałbym się Yamahy albo np. Musical Fidelity (odsyłam na OLX).

Może E303:

https://www.olx.pl/d/oferta/accuphase-e-303-wzmacniacz-mc-mm-CID99-IDSHpBq.html

Też już o nim myślałem ale jest jakoś po tuningu a mnie to brzydzi🤮 wolałbym oryginał ale po serwisie ewentualnie kupić taniej ale oddać samemu do serwisu.

Gość

(Konto usunięte)

Fakt, idzie o vintage i design. Za szybko i bez podglądu. Ale przynajmniej nie polecałem złomowania jak tu czasem bywa 😀

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

A że się tak spytam, czy w tym budżecie znajdzie się ciekawa konstrukcja z nowszych sprzętów? Coś pokroju Denona 2020AE którego mogę mieć za 5200 zł lub jeszcze nowszy 1600NE za 2800 zł, Yamaha A-S2000 za 3500 zł lub dużo nowszy A-S1200 za 5500 zł z wycieraczkami☺️,bedzie to dużo lepsze niż takie Vintage z lat 70-80?

Od razu zaznaczam że kolumny zostają… bardzo fajnie masują😊 może zrobie im upgrade na lepsze  zwrotnice z pominięciem przełączników🤔 co myślicie? 

Edytowane przez Stary200

As 1200 brać cena fajna o ile to egzemplarz pewny i nie od szóstego właściciela kupowałem ostatnio i nie tak łatwo znaleźć coś dobrego, pozdrawiam 

Trochę zwracam uwagę na dźwięk, przynajmniej w sonatach skrzypcowych czy jazzie akustycznym jak Lafaro czy Grappelli, ale pewnie chodzi o tzw. tartak albo Zenka, więc tu wymiękam 😀 A Yamaha też jest nie dla wszystkich 

Edytowane przez audioburak

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, audioburak napisał:

ale pewnie chodzi o tzw. tartak albo Zenka, więc tu wymiękam

Niestety ale nie… co prawda nie mam wszystkich płyt na miejscu ale coś tam pomału zbieram na Vinylu… 

A64A260B-3848-4680-BA0E-516B4128D95A.png

37 minut temu, audioburak napisał:

Yamaha też jest nie dla wszystkich 

Obecnie z amplitunerem Yamahy gra to miło dla ucha , sama yamaha ma brzmienie neutralne ale ja sobie coś tam podkręcam 

E55BA34D-916F-4A2B-915E-91BF4A75791E.jpeg

Winyl to u mnie głównie klasyka i to archaiczna, a co do ZG to warto, zależy jednak czego szukasz. Piszę z telefonu, więc nie mogę się podpierać konkretami, ale jakość ( po masażu) daje kopulka i tu bym coś grzebał poza przełącznikami. 

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, audioburak napisał:

daje kopulka

w niektórych momentach ona trzeszczy, najwidoczniej jest już albo stara albo ten głośnik tak gra( nie oszukujmy się kolumny są z 1978roku )

A co do telefonu… ja używam go tylko odkąd pojawiła się przeglądarka i poczta email czyli od Iphona 3GS i nie jest mi nic innego potrzebne…

W gramofonie mam wymienianą wkładkę na MicroLine od Audio Technica, z jej wymianą nagle pojawiło się pełniejsze brzmienie… doszło więcej dołu ale i środek jak i wysokie zyskały, stały się takie bardziej gładsze, spokojniejsze, miękkie… dla mnie wydane 800 zł na plus bo polepszyło się wszystko… następnie kupiłem kabel sieciowy z metra Furutecha jak i osobno końcówki, samo gniazdo i kable z płytki do gniazda też wymieniłem i od razu dzwięk nabrał masy… piszesz o wymianie wysokotonówki… tylko na jaką? po zakupie wzmacniacza myślałem nad kablami Chord EpicX dla szczegółowości i poprawienia wysokich. Być może to zły kierunek i warto było by może jednak kupić wysokotonówki zamiast kabli za 2 tys zł

Co do muzyki słucham wszystkiego ale najczęściej na talerzu ląduje Yello -Toy oraz Ezra Collective - Where I’m Meant To Be i jeszcze klasyki dla mnie jak Led Zeppelin - Houses Of The Holy, Pink Floyd - The Wall i jeszcze coś innego London Grammar - If You Wait

Co do wymiany - poczytaj blog Eryka S. i wiesz wszystko. Jedyna kwestia poza otworem to budżet ale trzeba pamiętać że lepiej nie dla każdego znaczy to samo. 

W dniu 26.08.2023 o 08:06, audioburak napisał:

Co do wymiany - poczytaj blog Eryka S. i wiesz wszystko. Jedyna kwestia poza otworem to budżet ale trzeba pamiętać że lepiej nie dla każdego znaczy to samo. 

Ten blog:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Tweeter2016 No, może niezupełnie, bo chodzi o wiedzę na temat ZG80

kolegi zakładającego temat wymiany amplitunera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, audioburak napisał:

@Tweeter2016 No, może niezupełnie, bo chodzi o wiedzę na temat ZG80

kolegi zakładającego temat wymiany amplitunera:

https://eryksc.blogspot.com/2012/07/zg80c115.html

Czytałem to już nie raz, nawet rozkładałem na czynniki pierwsze tekst ale tak naprawdę nie ma tam nic szczególnego… 

@Stary200

Bo i kolumny z dzisiejszego punktu widzenia to żaden rarytas i widzę,

że jesteś zdecydowany na wymianę większej części "garnituru" 😉 

A nie tylko samego amplitunera, co chyba zrozumiałe, bo jeśli ta Yamaha

Ci zagra, to byłby "złoty ząb w świńskim ryju" 😁

Pomysł z kolumnami DIY to dobra droga i może wtedy wrócisz "do korzeni"

masując się "Led Zeppelin II " - "what is ... " czy "ramble on" albo G Michaelem

"Songs from the ..."

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, audioburak napisał:

Bo i kolumny z dzisiejszego punktu widzenia to żaden rarytas i widzę

Tylko by dostać wersję Thomson to trzeba czekać a jak się pojawi to cena zwala…Ja dałem 3 tys za ZG80C115, natomiast za Thomson-y ZG60C115 dałem 1300 zł i mają wymienione basy na 25/55 które są typowo do obudowy zamkniętej, wysokotonowe mają magnesy większe od 120 chyba z Mildtonów by zwiększyć efektywność.

Kupione od tego gościa z filmiku który rzekomo zajmuje się naprawą od 16 lat…  

Bywały z Qts tego rzędu, co 25/55 czyli ok. 0,5 również obudowy BR ...

Chyba dlatego, że taką graniczną wartością jest 0,4 więc niedaleko.

Ale pewnie już jesteś i tak ukierunkowany na te DIY ...

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, audioburak napisał:

Ale pewnie już jesteś i tak ukierunkowany na te DIY ...

A kto tak powiedział? Kolega mnie zaprosił więc pojadę posłuchać. Jestem ciekaw co tam wsadzi i jak te kolumny bedą wyglądały… 

Moje ZG zostają i będą doprowadzone wszystkie do jak najlepszego stanu… w zg60 tylko odświeżyć obudowy bo są w kiepskim stanie, reszta w oryginale oprócz wysokich i niskich 

Mam pewne skrzywienie, więc pewnie bym poszukał jakiegoś woofera do BR

i w miarę dobrej kopułki - pewnie pierścieniówki i rzeźbił po swojemu 😉 

Swoją karierę w DIY zaczynałem od modernizacji ZgB 65-8-61 😉 

Czyli strojenie obudowy do GDN 25/40/3 i oczywiście wywalenie tuby ...

W dniu 25.08.2023 o 16:59, Stary200 napisał:

A że się tak spytam, czy w tym budżecie znajdzie się ciekawa konstrukcja z nowszych sprzętów? Coś pokroju Denona 2020AE którego mogę mieć za 5200 zł lub jeszcze nowszy 1600NE za 2800 zł, Yamaha A-S2000 za 3500 zł lub dużo nowszy A-S1200 za 5500 zł z wycieraczkami☺️,bedzie to dużo lepsze niż takie Vintage z lat 70-80?

Od razu zaznaczam że kolumny zostają… bardzo fajnie masują😊 może zrobie im upgrade na lepsze  zwrotnice z pominięciem przełączników🤔 co myślicie? 

Skąd masz takie ceny?

Szczerze bardzo dobre.

Patrząc na mocno zawyżona cenę nowe 1200 no ta jest fajna.

2020 też w dobrej cenie.

I teraz pewnie będzie temat do zamknięcia 😉 

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Skąd masz takie ceny?

To są ceny używanych wzmacniaczy…

Ja kupiłem nowego z tej strony https://www.auditorium.de/hifi/komponenten/verstaerker/yamaha-a-s1200-vollverstaerker

24 minuty temu, audioburak napisał:

I teraz pewnie będzie temat do zamknięcia 😉 

Tak temat wzmacniacza można zamknąć. Dam mu z tydzień na wygrzanie i później będę testował/szukał przedwzmacniaczy gramofonowych do 1500 zł ale to na osobny temat.

Dzięki wszystkim🙋‍♂️

Nie tak szybko 😉 bo parę osób chwali instalowane wewnątrz seryjnie przez

Yamahę pre w swoich gratach ... Ja też chwalę mimo tylko AT 440 ML ... 😉 

A masz też wybór - MM lub MC.

2 godziny temu, Stary200 napisał:

To są ceny używanych wzmacniaczy…

Ja kupiłem nowego z tej strony 

Ukryta Zawartość

Tak temat wzmacniacza można zamknąć. Dam mu z tydzień na wygrzanie i później będę testował/szukał przedwzmacniaczy gramofonowych do 1500 zł ale to na osobny temat.

Dzięki wszystkim🙋‍♂️

Znowu znacznie niższa cena niż w Polsce. Ehhh. Wysyłają do Polski czy sam odbierałes?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Znowu znacznie niższa cena niż w Polsce. Ehhh. Wysyłają do Polski czy sam odbierałes?

Proszę przeczytać temat tam wszystko jest napisane🙋‍♂️

2 godziny temu, audioburak napisał:

Nie tak szybko 😉 bo parę osób chwali instalowane wewnątrz seryjnie przez

Yamahę pre w swoich gratach

No ale przecież napisałem że dam mu tydzień by się ułożył i wygrzał… po testuję to się dowiem😉

@Piotr Sonido

Eh dzięki. Nie będę jednak wertował wielu wpisów.

Wystarczyło napisać nie nie wysyłają. Tak wysyłają. 

Ale spoko nie ma problemu. Dzięki. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.