Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Natomiast nikt mi nie wciśnie, że kable mają olbrzymi wpływ na brzmienie 😋

Kiedy zgodnie z prawem powszechnego ciążenia Newtona spadnie Ci kokos na głowę gdzieś „Na wyspach Bergamutach”, sam sobie wciśniesz 😉

Godzinę temu, tedi02 napisał:

Kiepskie srebro będzie gorzej brzmiało od dobrej miedzi

Jak srebro będzie kiepskie to będzie kiepsko brzmiało, tak samo z miedzią, kiepska miedź będzie kiepsko brzmiała. Nie sądzę, żeby dobre srebro grało gorzej niż dobra miedź ...

20 minut temu, szpakowski napisał:

Jak srebro będzie kiepskie to będzie kiepsko brzmiało, tak samo z miedzią, kiepska miedź będzie kiepsko brzmiała. Nie sądzę, żeby dobre srebro grało gorzej niż dobra miedź ...

Trzeba z polskiej miedzi korzystać. Będzie Polska sygnatura brzmienia ☺️

Grubsza miedź będzie przewodzić tak sam ładunek jak cieńsze  srebro. Grubsze aluminium będzie miało możliwości przesyłowe jak cieńsza od niego miedź.  Itd...

Jeśli ktoś twierdzi, że kabel przesyłający zera i jedynki wpływa na dźwięk, to bardzo proszę  o wyjaśnienie JAK?

Zera są  okrąglejsze a jedynki bardziej kanciaste?

A wiecie co się stanie jak się jedno zero zmieni i w jedynkę lub na odwrót?

Niby XXI wiek a nadal średniowiecze :)

5 minut temu, Kostucha napisał:

Trzeba z polskiej miedzi korzystać. Będzie Polska sygnatura brzmienia ☺️

Narodowa :)

miedź plus

Edytowane przez 1siedem
1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Nie używaj niezrozumiałych dla siebie słów.

Powróz sobie z kości.

Daruj sobie  ,   następnym razem nim coś napiszę ,zwrócę się do ciebie o poradę 😁a ten powróz z kości to co?

42 minuty temu, szpakowski napisał:

Inaczej.

20 minutes ago, tedi02 said:

Daruj sobie  ,   następnym razem nim coś napiszę ,zwrócę się do ciebie o poradę 😁a ten powróz z kości to co?

Przepraszam. Poprawiam się.

Powróż sobie z kości. Skutek taki sam jak przy wymianie kabli 😄

Edytowane przez bum1234
19 minut temu, tedi02 napisał:

Inaczej.

Jeżeli chodzi o kable ze srebra miałem doczynienia w zasadzie tylko z kablami Siltecha. Jeden grał jak typowe/stereotypowe srebro, drugi grał jak dobra miedź. Więc inaczej potrafią zagrać kable z tego samego przewodnika ...

Grubsza miedź będzie przewodzić tak sam ładunek jak cieńsze  srebro. Grubsze aluminium będzie miało możliwości przesyłowe jak cieńsza od niego miedź.  Itd...
Jeśli ktoś twierdzi, że kabel przesyłający zera i jedynki wpływa na dźwięk, to bardzo proszę  o wyjaśnienie JAK?
Zera są  okrąglejsze a jedynki bardziej kanciaste?
A wiecie co się stanie jak się jedno zero zmieni i w jedynkę lub na odwrót?
Niby XXI wiek a nadal średniowiecze :)

Narodowa :)
miedź plus
Przejrzyj sobie stronę alpha audio, jest wyjaśnienie dlaczego różne coaxiale mogą różnie grać. Jest porównanie coaxiali, bnc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 5.09.2023 o 15:06, marek666 napisał:

Fizyka jest nauką. Fizyka prądu elektrycznego jest dokładnie poznana, łącznie ze zjawiskami kwantowymi,

Kompletna bzdura. Nasza wiedz, czy raczej współczsnej fizyki, to zbiór hipotez opartych na dostrzegalnych dla nas objawach działania pewnych sił, pól etc. Ale o ich naturze, istocie nie wiemy nic na dobrą sprawę.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 7.09.2023 o 11:36, marek666 napisał:

To zobaczcie co AI (ChatGPT) ma do powiedzenia nt. kabli (wytłuszczenie moje):

Kable, w tym zarówno kable zasilające, jak i głośnikowe, mogą wpływać na jakość dźwięku w systemach Hi-Fi, ale wpływ ten jest zazwyczaj bardziej subtelny niż wiele innych czynników, takich jak jakość głośników czy źródła dźwięku. W jaki sposób kable wpływają na dźwięk może zależeć od kilku czynników:

Grubość i jakość przewodnika: Kable głośnikowe i zasilające o gorszej jakości lub cienkich przewodnikach mogą prowadzić do utraty energii elektrycznej w postaci rezystancji. To może wpłynąć na wydajność systemu i jakość dźwięku, zwłaszcza przy dużych odległościach między wzmacniaczem a głośnikami.

Ekranowanie: Kable głośnikowe i sygnałowe mogą być ekranowane lub nieekranowane. Kable ekranowane pomagają w redukcji zakłóceń elektromagnetycznych, które mogą wpłynąć na jakość dźwięku.

Długość kabla: Długość kabla może wpłynąć na jego impedancję, co może z kolei wpłynąć na dopasowanie impedancji między wzmacniaczem a głośnikami. Niewłaściwe dopasowanie impedancji może prowadzić do pogorszenia jakości dźwięku.

Korekta fazowa: Niektóre kable, zwłaszcza te o bardzo dużej długości, mogą wprowadzać opóźnienia w fazie sygnału audio. To może wpłynąć na obraz dźwiękowy i separację kanałów w systemie stereo.

Subiektywna ocena: Często wpływ kabli na dźwięk jest również kwestią subiektywną. Niektórzy słuchacze mogą twierdzić, że droższe kable brzmią lepiej, podczas gdy inni nie zauważają różnicy lub nie uważają jej za istotną.

Warto zaznaczyć, że wpływ kabli na jakość dźwięku może być trudny do zauważenia w normalnych warunkach odsłuchu, zwłaszcza jeśli reszta systemu jest wysokiej jakości. Jeśli jednak jesteś audiofilem i zależy Ci na jak najwyższej jakości dźwięku, możesz eksperymentować z różnymi kablami, aby dowiedzieć się, czy możesz usłyszeć różnicę. Pamiętaj jednak, że wybór głośników, wzmacniacza i źródła dźwięku ma zazwyczaj większy wpływ na jakość dźwięku niż same kable.

Ja pie...le. Już by lepiej ta AI za ciebie pisała. Do takich argumentów się uciekasz. Zapytaj jakich utworów słuchała ta AI, jaki ma sprzęt, jakie są jej ODCZUCIA po ostatnim koncercie w NOSPR?

W dniu 7.09.2023 o 13:55, lemo napisał:

Ostatnio palaczylem transport z dac srebrnym przewodem analogowym zamiast cyfrowego stereovoxa i jest inny dźwięk.

Oczywiście. Przede wszystkim mają różne parametry elektryczne. Minimum wiedzy jednak jest wymagane, by dyskutować  a nie pisać bzdury.

W ogóle przestaję czytać ten wątek pełen niewiedzy zastąpionej zawziętością i ignorancją piszących. Nikt nie pisze, na jakim sprzęcie niby porównywał różne kable - a to podstawa. Bo jeśli (jak mniemam) w więksozości na słabym hi fi to rzeczywiście guzik usłyszy i kabelek od lampki będzie gites. Nie wierzę, by ktoś, kto ma lepszej klasy sprzęty nie usłyszał zmiany w okablowaniu. A jeśli ma sprzęt za sto tys. + i nie słyszy, to niech go sprzeda i kupi sobie kembridża bt głośniki. Szkoda zamrażać kasę.

10 godzin temu, bum1234 napisał:

Przepraszam. Poprawiam się.

Powróż sobie z kości. Skutek taki sam jak przy wymianie kabli 😄

Nie zaśmiecaj wątku swoim mondrymi wpisami.😁

6 godzin temu, pantagruel napisał:

Oczywiście. Przede wszystkim mają różne parametry elektryczne. Minimum wiedzy jednak jest wymagane, by dyskutować  a nie pisać bzdury.

OK.

Proszę o konkrety.

Jak ilościowo różnią się te parametry, (rzędy wielkości czy procentowo?), i jak te różnice przekładaja się na brzmienie domowego audio.

Skoro posiadasz "minimum wiedzy", oświeć tą dyskusję.

7 godzin temu, pantagruel napisał:

Bo jeśli (jak mniemam) w więksozości na słabym hi fi to rzeczywiście guzik usłyszy i kabelek od lampki będzie gites. Nie wierzę, by ktoś, kto ma lepszej klasy sprzęty nie usłyszał zmiany w okablowaniu. A jeśli ma sprzęt za sto tys. + i nie słyszy, to niech go sprzeda i kupi sobie kembridża bt głośniki. Szkoda zamrażać kasę.

Bo to - to typowe międlenie "argumentami" - "masz za słaby sprzęt, a jak nie słaby, toś głuchy"

Do tego się sprowadza Twoja "wiedza"?

11 godzin temu, 1siedem napisał:

(…)

Narodowa 🙂

miedź plus

Ooo właśnie!

Zenek zabrzmi jak żywy…

58 minut temu, iro III napisał:

(…)

Bo to - to typowe międlenie "argumentami" - "masz za słaby sprzęt, a jak nie słaby, toś głuchy"

(…)

I kiepskie zasilanie .

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 godzin temu, RobG1974 napisał:

Przejrzyj sobie stronę alpha audio, jest wyjaśnienie dlaczego różne coaxiale mogą różnie grać. Jest porównanie coaxiali, bnc.

Ukryta Zawartość

Przejrzałem materiały z tej strony.

Z pomiarów wynika, że nie każdy kabel nadaje się na cyfrowy IC. 

Ameryki nie odkryli. Ale kabel, jeśli już spełnia warunki i przesyła sygnał to przesyła. I tyle. Nie zaokrągli zer i nie doda/nie zabierze niczego. 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, pantagruel napisał:

W ogóle przestaję czytać ten wątek pełen niewiedzy zastąpionej zawziętością i ignorancją piszących. Nikt nie pisze, na jakim sprzęcie niby porównywał różne kable - a to podstawa. Bo jeśli (jak mniemam) w więksozości na słabym hi fi to rzeczywiście guzik usłyszy i kabelek od lampki będzie gites. Nie wierzę, by ktoś, kto ma lepszej klasy sprzęty nie usłyszał zmiany w okablowaniu. A jeśli ma sprzęt za sto tys. + i nie słyszy, to niech go sprzeda i kupi sobie kembridża bt głośniki. Szkoda zamrażać kasę.

3 hours ago, tedi02 said:

Nie zaśmiecaj wątku swoim mondrymi wpisami.😁

Z wzajemnością. Dodałbym tylko każdego wątku, bo jeszcze nic ciekawego dotąd nie napisałeś. Powtarzasz w kółko audiofilskie bajki.

@1siedem A ja z pomiarów i po przeczytaniu odsłuchów widzę, że jednak kable minimalnie się różnią i Panowie potwierdzają to odsłuchem. Uważasz, że nie rzetelnie to zrobili. I kolejna rzecz, że firmy oszukują i nie zawsze coaxial jest coaxialem.

Nie mam w domu oscyloskopu, i Panowie nie przetestowanie kabli które ja mam, więc nie mogę powiedzieć że wnioskuję na podstawie swojego odsłuchu, bo nie poprę go pomiarami i też do tego się przyczepisz. Ale słuchając chorda signature w stosunku do oyaide bnc zauważam drobne różnicę. Ale i tak tobie to wisi. To moje życie i moje decyzję i moje subiektywne doznania, a jak chcesz się zachowywać jak święta inkwizycja to rób tak dalej to ty dajesz świadectwo o sobie i jakim jesteś człowiekiem.

A w życiu nie ma stanów 0 I 1 jest całe mnóstwo różnych stanòw, tak samo wszystkie źródła cyfrowe powinny identycznie grać, a tak nie jest wystarczy porównać takie bs node do lumin u1/u2mini.

Nie zrozumiałeś tego co napisałem - nie można czytać odsłuchów 😄

Co do reszty. Nie trzeba mieć w domu oscyloskopu. Piszesz, że firmy robią pomiary i robią to rzetelnie.

A nie pomyślałeś o tych, którzy stworzyli ten standard przesyłu? Nie pomyślałeś o tym, żer spędzili sporo czasu na badaniach i testach (oczywiście nie audiofilskich) poi to, by  w prosty spsoob dało się taką transmisję przeprowadzić?

Poddawanie tego w wątpliwość to właśnie brak szacunku do ludzi, którzy nad tym pracowali i których wiedza na ten temat jest znacznie większa niż twoja i moja razem wzięte.

Jest tutaj na forum wątek założony przez nie piszącego tu już niestety Edwarda, w którym pokazuje, że sygnał spdif można udanie przesłać nawet przy pomocy tzw, sznurka od lampki nocnej. Żeby doprowadzić do błędów, trzeba naprawdę się postarać. A i tak nie będą to różnice, o jakich piszą audiofile.

Edytowane przez bum1234

Po Twoich wypowiedziach nie widzę doceniania czyjejś Twórczości tylko negowanie czyjchś subiektywnych odczuć. A to już w jakim sensie świadczy o Twojej postawie życiowej, być może w życiu realnym jesteś zupełnie inny, ale na forum pokazujesz na pewno nie na otwarty profil osobowościowy.

Ciekawa metoda

I trudno taki komentarz tak zrozumieć jak opisałeś.

1 hour ago, RobG1974 said:

Po Twoich wypowiedziach nie widzę doceniania czyjejś Twórczości tylko negowanie czyjchś subiektywnych odczuć. A to już w jakim sensie świadczy o Twojej postawie życiowej, być może w życiu realnym jesteś zupełnie inny, ale na forum pokazujesz na pewno nie na otwarty profil osobowościowy.

To proste. Subiektywne odczucia nie mogą być podstawą wysnuwania obiektywnych wniosków.. To chyba oczywiste.

Tak więc na takiej podstawie nie można mówić, że kable wpływają na sygnał. A brak wpływu - brak różnic.

Obiektywne metody mówią zupełnie co innego od audiofilskich twierdzeń.

Nie rozumiem, co to wszystko ma wspólnego "postawą życiową" i "profilem osobowościowym"

Aż wstyd takie rzeczy wyjaśniać 🙂

Edytowane przez bum1234
15 minut temu, bum1234 napisał:

Nie trzeba mieć w domu oscyloskopu.

Nie trzeba. Trzeba mieć sprzęt wyższej klasy, żeby kable usłyszeć. Na słabym Hi-Fi wystarczy kabelek od lampki.

Ja kupuję zawsze jak najlepsze opony, mimo że nie mam samochodu wysokiej klasy. Niektórzy pytają po co ci takie drogie opony klasy premium. Do twojego samochodu wystarczy opona klasy ekonomicznej. Nie twierdzę, że np. taka premium zimówka i po gołym lodzie będzie miała dobrą przyczepność. Jednak śnieg, błoto pośniegowe, a nawet z kopiastym śniegiem sobie radzi. Kiedy inni nie mogą wjechać pod górkę lub nosi ich na prostej, ja nie mam takich problemów. 
Takie jest audiofilskie myślenie. „Grający” kabel usłyszysz tylko na wyższej klasie sprzętu. Do niższej klasy i od lamki wystarczy. Podobne myślenie jak tych, którzy twierdzą, że do samochodu niższej klasy, niska klasa opon wystarczy. Lepszej klasy opona tylko na Benyley’u się sprawdzi. Ręce opadają, kiedy poczytać te audiofilskie wywody.

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Subiektywne odczucia nie mogą być podstawą wysnuwania obiektywnych wniosków.. To chyba oczywiste.

Takie tezy to na ASR 👍

Wyciąg proszę nie subiektywne odczucia z konsumowania kotleta w resteuracji... 

A jednak jakoś można zorganizować ranking resteuracji i wiemy doskonale gdzie nam smakuje,a gdzie ujnia z grzybnią

Nie musi mi Amir mówić że Topping to hiend, bo i tak nie uwierzę 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Just now, marcinmarcin said:

Wyciąg proszę nie subiektywne odczucia z konsumowania kotleta w resteuracji... 

Po pierwsze - jakim języku napisane jest to zdanie? Bo po polsku nie bardzo ....

Po drugie jaki jest związek doznań kulinarnych z wpływem różnych urządzeń i dodatków na sygnał elektryczny? 

3 minuty temu, bum1234 napisał:

jaki jest związek doznań kulinarnych z wpływem różnych urządzeń i dodatków na sygnał elektryczny? 

taki ze jednego i drugiego pomiarowcy nie umieją zmierzyć... w audio zaprzeczają więc że istnieją różnice żeby promować chiński chłam 😁

5 minut temu, Kostucha napisał:

Do twojego samochodu wystarczy opona klasy ekonomicznej.

Tylko, że jeśli opona premium jest naprawdę lepsza, to nawet w samochodzie tańszym da efekty MIERZALNE, podobnie jak wszystkie inne moje ulubione "metafory" i porównania audio do motoryzacji. To jest technika, to można zmierzyć i udowodnić, jak tu coś istnieje realnie, jest mierzalne.

Cała reszta, czyli SUBIEKTYWNE ODCZUCIA, to odczucia, mamy je różne i do smaków, do estetyki, sztuki itp.

Gdyby wszyscy "słyszący" przewodniki używane do połączeń audio pisali i mówili od zawsze o SUBIEKTYWNYCH ODCZUCIACH, nigdy by nie było tzw. wojen kablowych.

Nigdy nie "czepiałem" się nikogo, kto w ten sposób opisuje swoje "słyszenie" lączówek w domowym audio.

Just now, marcinmarcin said:

taki ze jednego i drugiego pomiarowcy nie umieją zmierzyć... w audio zaprzeczają więc że istnieją różnice żeby promować chiński chłam 😁

No dobrze, ale ja nie piszę o odczuciach, tylko o wpływie na sygnał. Czy to jest tak trudno zrozumieć, że jeśli wpływu brak, to różnice, które audiofile odczuwają mają pozatechniczną przyczynę? Jaśniej już się nie da tego powiedzieć 🙂

Zostawmy subiektywne odczucia na boku, bo o gustach się nie dyskutuje i co ważniejsze nie mają znaczenia wobec tego co napisałem powyżej. 

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Czy to jest tak trudno zrozumieć, że jeśli wpływu brak, to różnice, które audiofile odczuwają mają pozatechniczną przyczynę?

Az tak trudno zrozumieć, że skoro jest duża słyszalna, powtarzalna różnica w graniu no podobnie mierzacych sie dac, to znaczy że pomiary są niedoskonałe? Nie przychodzi Ci do głowy że może branża wypromowała pewne parametry po to żeby żenić chłam, ktory normalnie by sie nie sprzedał, bo gra zwyczajnie źle? 

Poczytaj o wpływie sprzężenia zwrotnego na pomiary i na jakość dźwięku... 

Edytowane przez marcinmarcin

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

w audio zaprzeczają więc że istnieją różnice żeby promować chiński chłam 😁

To dziś, że chinski.

A kiedyś , jaki promowali chłam?

Japoński, niemiecki, angielski?

Chyba błyskotliwie "odkryłeś" wielki "SPISEG"!

• Pokaż nowe odpowiedzi