Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Audroc napisał:

BMW i Yamaha, no ewentualnie Accuphase.  Wiem że za jakość się płaci, ale warto. Jak najdalej od chińszczyzny typu awaryjne NADy itp.

Dziwny człowiek jesteś. Nie szkoda Ci energię tracić na te bzdury?

Nie kupuj NADa, bo się psuje, Nie kupuj Amica lub Beko, bo się psuje. Nie kupuj Audi, bo się psuje. Nie kupuj Harleya, bo się psuje. 
Wszystko się psuje. Teraz renomowane marki, wcale nie posiadają reputacji bezawaryjnych. 
Minęły czasy kiedy np. taki BOSH, Miele, Makita były nie do zajechania. 
Mój NAD chodzi bezawaryjnie już siódmy rok.

Jedyne co nie ulegnie awarii to kabelki. Pewnie stąd ich wysoka cena 🤣

Specyficzny gust, ale szanuje 🙂 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)

Z kablami ciężka sprawa. Ja słyszę zmiany, jakie wprowadzają. Od zawsze, od kiedy miałem porządniejsze systemy, a właściwie im porządniejsze tym bardziej słyszalne zmiany. Ale nie w tym rzecz dla mnie. Chodzi o to, żeby naprawdę zatrzymać się w którymś momencie po uznaniu, że brzmi system satysfakcjonująco dla nas. I nie szukać broń Boże dalej, bo chałupa pójdzie pod zastaw. Trfaiłem na polską firmę bez wybujałych cen i poetyckich opisów technologii. Kupiłem właściwie wszystko od tej firmy, oprócz interkonektów (chociaż jeden do streamerka też mam) - 5 zasilających, listwa, głośnikowe. Wszystko razem chyba około 15 tys. kosztowało, czyli tyle, co dobry zasialjący obecnie. I nie porównuje już. Jestem przekonany, że może być lepiej/inaczej na innych kablach. Ale trudno, trzeba się zachowywać jak trzeźwiejący alkoholik - nie tykać i już. 

Zupełnie inna bajka, jeśli kto bogaty. Wtedy to staje się zabawą, nie udręką.

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

Specyficzny gust, ale szanuje 🙂 

O gustach się nie dyskutuje 🙂

Ja wybieram marki, które były kiedyś uznawane za najmniej awaryjne. Bosch, Electrolux, Panasonic, Husqvarna to firmy które nadal figurują w czołówce wybieranych przeze mnie.

Kiedy jednak remontowałem kuchnię i okazało się, że Indesit 60cm, która służy mi bezawaryjnie ponad 10 lat, nie zmieści się tam gdzie stała, musiałem poszukać węższej. Tych węższych znalazłem tylko trzy firmy. Sharp, Beko i Amica. Wybrałem Amicę. Spisuje się świetnie choć zaufania nie miałem do tej firmy.

Pisałeś coś o Toppingu. Bo Amir, bo ASR. Ja również mam gdzieś Amira, co nie oznacza, że Topping to łajno. 
Dlatego wasza postawa słyszących jest wg mnie conajmniej bełkotliwa. 
Wg was, kabelki odgrywają większa rolę niż tańsza lub chińska elektronika.

Idę o zakład, że gdyby Amir był Pacułą, i pisał pieśni o drucikach, byłby waszym guru 🙏🏻

14 minut temu, Kostucha napisał:

O gustach się nie dyskutuje 🙂

Ja wybieram marki, które były kiedyś uznawane za najmniej awaryjne. Bosch, Electrolux, Panasonic, Husqvarna to firmy które nadal figurują w czołówce wybieranych przeze mnie.

Kiedy jednak remontowałem kuchnię i okazało się, że Indesit 60cm, która służy mi bezawaryjnie ponad 10 lat, nie zmieści się tam gdzie stała, musiałem poszukać węższej. Tych węższych znalazłem tylko trzy firmy. Sharp, Beko i Amica. Wybrałem Amicę. Spisuje się świetnie choć zaufania nie miałem do tej firmy.

Pisałeś coś o Toppingu. Bo Amir, bo ASR. Ja również mam gdzieś Amira, co nie oznacza, że Topping to łajno. 

Idę o zakład, że gdyby Amir był Pacułą, i pisał pieśni o drucikach, byłby waszym guru 🙏🏻

Amir jest dla tych którzy nie chcą korzystać z własnego muzgu ,uszu😁

3 godziny temu, Kostucha napisał:

Minęły czasy kiedy np. taki BOSH, Miele, Makita były nie do zajechania.

Niestety masz rację.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, tedi02 napisał:

Ja nie mam muzgu.
Mam mózg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Uważam że gdyby nie promowanie walorów pomiarowych na ASR to by się to w ogóle nie sprzedawało - miałem kilka Toppingów i każdy grał słabo. Najdroższy który miałem D90 gra nieporównywalnie gorzej niż o połowę tańszy interfejs muzyczny Focusrite Clarett+ którego używam jako dac - tak, dobrze czytasz - profesjonalny interfejs muzyczny a nie jakiś wymyślny audiofilski dac. Clarett gra prawdziwym, naturalnym, czystym i klarownym dźwiękiem, ma znakomite wybrzmienia. Głosy ludzkie brzmią jak głosy ludzkie, instrumenty jak instrumenty. Dobre parę lat graliśmy z kolegami więc coś tam słyszałem. Nie uzyskałem z  chińskich zabawek (poza Cayin) nawet namiastki tego co daje tani Focusrite. 

Mam kabelki za parę stów łącznie i nie przywiązuje jakieś specjalnej uwagi, ale słyszę bardzo wyraźnie różnice między różnymi kablami, szczególnie IC i co mi zrobisz? Napisz gdzieś że promuje drogie druty..... 😄 

Edytowane przez marcinmarcin

16 godzin temu, przemak napisał:

No to konkretnie jakiego podręcznika? Czy dasz radę?

Też pytałem, już ze trzy razy.

Cięgle czekam.

Może się dopiero drukuje ...taki od Czarnka być może?

19 minut temu, iro III napisał:

Też pytałem, już ze trzy razy.

Cięgle czekam.

Może się dopiero drukuje ...taki od Czarnka być może?

To będzie podręcznik chyba samodzielnie napisany.Rozdział o gęstych plikach wszędzie" już jest

34 minuty temu, pantagruel napisał:

Ja miałem Defekt Muzgó u siebie w Wałbrzychu.

Grałem kiedyś z nimi na koncertach (razem z Parawino)
No ale Siwy już nie żyje...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No ale Siwy już nie żyje.

Para po dworcu.... ehhhh się kiedyś słuchało... Dziwnie tak z Siwym, szkoda człowieka... jego teksty były mi kiedyś bardzo bliskie.

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No ale Siwy już nie żyje...

Ooo, co za informacja. Tak Siwy od dawna. Przesiadywaliśmy razem w 12% pub w wałbrzyskim rynku (ja muzykiem niej jestem), gdzie dość często grali. Potem czasem spotykałem się z Hebanem. Były czasy. Ale po prawdzie, to te pierwsze ich granie (choć pod pewnymi względani najlepsze, bo autetntyczne), to była katastrofa muzyczna - chłopaki nie za bardzo umieli grać. Chyba później się nieco douczyli - zresztą to samo mówili o sobie Talking Heads, choć jednak inna muza i liga.

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dziwnie tak z Siwym, szkoda człowieka...

Niestety, nic dziwnego w tym nie było. Raczej brutalny standard. Gorzała, prochy i piach. Może i by wcześniej zmarł, gdyby chłopaki nie reaktywowali defektu. Naprawdę był na dnie, wszyscyśmy to widzieli... To był zwykły chłopak, któego pociągnęło i zassało do dna.

Edytowane przez pantagruel
lit
Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ja nie mam muzgu.
Mam mózg

Ukryta Zawartość

Sorry ,mój błąd .

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, tedi02 napisał:

Sorry ,mój błąd .

Tak,wszyscy mamy mózgi,a niektórzy nawet Muzg Audio...
A wracając do kabli....

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A wracając do kabli....

Nie da rady słuchać... Chciaż, czemu nie. Ot, klipsche mam. Bezprzewodowe. A co! Co prawda nie klipschhorn, ale takie na początek...

Klipsch.thumb.jpg.47e4cad410cbe0a3e2ce3be490e8b8b3.jpg

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Muzg Audio...

Ponoć dobre te zasilacze.

Edytowane przez pantagruel
4 godziny temu, tedi02 napisał:

Zgadzam się. A dla kogo jest Pacuła? Jeszcze nie widziałem tu komentarza negatywnego na temat tego pana, przez „słyszących” napisanego. 🤣

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Nie da rady słuchać... Chciaż, czemu nie. Ot, klipsche mam. Bezprzewodowe. A co! Co prawda nie klipschhorn, ale takie na początek...

Ukryta Zawartość

Ponoć dobre te zasilacze.

Fajne,ja myślę,czy nie kupic sobie tych aktywnych,jak nie używam lampy...
A zbieram na Heresy,bo Klipshorny by mi nie weszły do pokoju i tak.
No i nerkę by trzeba było sprzedać

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No i nerkę by trzeba było sprzedać

Oszalałeś 😱 Zachowaj ją na Audio All in One, w skrócie audiofilskie okablowanie.

Odpowiednio dobrane, z hajfaja wyczarują Ci hajenda jakiego w życiu nie słyszałeś 😁

Wiadomo, są dwa obozy: wierzących i praktykujących i obóz malkontentów/szyderców. I ciężko ocenić rozkład sił, których więcej. Ja na pewno słyszę głośnikowe i interkonekty i mam na koncie sporo testów i odsłuchów. Temat wymiany wszystkich zasilających to będzie u mnie rok 2024. Ale nie o tym. 

Najgorsze w kablarstwie jest dla mnie ta naiwna wiara, że są one panaceum na wszelkie problemy. Każdy z nas widział wiele wątków tutaj, czy na grupach FB, gdzie ktoś pisze, że kupił wzmacniacz, kolumny, odtwarzacz i gra to niefajnie - jakie kable kupić. No i wiadomo pojawia się tradycyjnie sporo propozycji, a najczęściej problemem nie jest ten obecny przeciętny kabelek do wymiany, tylko problem jest zazwyczaj grubszy. Streamera za 500 nie wyciągniesz dobrym coaxialem czy usb do poziomu hi-end, przeciętny DAC nie zagra wyraźnie lepiej z drogim interkonektem, słaby wzmacniacz nie obudzi się po wymianie głośnikowych czy zasilającego. Owszem, będą pewne różnice, ale nie na zasadzie wow, tego brakowało, to jest ta brakująca kropka nad "i". 

Tu naprawdę można wtopić grube pieniądze a poprawy wciąż nie będzie, a przynajmniej nie na oczekiwanym poziomie. Najczęściej są inne, lepsze kierunki do poprawy. Oczywiście każdy przypadek jest indywidualny, ale z grubsza tak to widzę.

Edytowane przez Wito76
2 godziny temu, Kostucha napisał:

Zgadzam się. A dla kogo jest Pacuła? Jeszcze nie widziałem tu komentarza negatywnego na temat tego pana, przez „słyszących” napisanego. 🤣

A kto to jest Pacula? 

7 minutes ago, Wito76 said:

Że niby ten mój ?

Niestety.

Uważasz, że kable grają 😄

Uważasz, że transporty grają 😄

Wystarczy 😄

Całość daje audiofilską papkę.

Nie wiem ile czasu musi upłynąć, by zrozumieć, że pewne rzeczy nie mają słyszalnego wpływu na brzmienie i szkoda marnować na nie czas.

Wpływ innych jest tak znikomy, że można sobie go darować i zamiast znowu tracić czas na głupstwa, poświęcić go na słuchanie muzyki poszerzając swój repertuar - tu jest prawdziwe pole do rozwoju, jakiego nigdy nie dadzą żadne kombinacje z konfiguracją systemu audio. 

W dniu 15.09.2023 o 23:40, sir.jax napisał:

Trochę szacunku dla czytających, to nie boli, chociaż szkoda, bo gdyby bolało, może nie pękałyby oczy od czytania takich jak ty.

Uprzedzałem? 🙂 Po uj na sąsiednim forum zapraszałeś tu gościa by bąki puszczał?

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Uważasz, że kable grają 😄

Uważasz, że transporty grają 😄

Wystarczy 😄

Całość daje audiofilską papkę.

Modelowy materiał, by rozpocząć teraz gównoburzę. Tak, uważam że kable grają, a jeszcze bardziej transporty. I na tym się zatrzymajmy. Szkoda powielać dziesiątki podobnych dyskusji. Jeśli nie słyszysz żadnych różnic to zwyczajnie zazdroszczę wady słuchu. Sporo kasy w kieszeni na aparat słuchowy zostaje.

7 minut temu, Wito76 napisał:

Uprzedzałem? 🙂 Po uj na sąsiednim forum zapraszałeś tu gościa by bąki puszczał?

Modelowy materiał, by rozpocząć teraz gównoburzę. Tak, uważam że kable grają, a jeszcze bardziej transporty. I na tym się zatrzymajmy. Szkoda powielać dziesiątki podobnych dyskusji. Jeśli nie słyszysz żadnych różnic to zwyczajnie zazdroszczę wady słuchu. Sporo kasy w kieszeni na aparat słuchowy zostaje.

No i pojawia się argument ad personam.

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No i pojawia się argument ad personam.

Podobnie jak "audiofilska papka" - czyż to nie to samo co by powiedzieć ad personam "pieprzysz głupoty" czytaj: głupek z ciebie?

16 minutes ago, Wito76 said:

Jeśli nie słyszysz żadnych różnic to zwyczajnie zazdroszczę wady słuchu. 

Zżarło mi to co napisałem i doszedłem do wniosku, że nie warto odpowiadać.

Na lęk przed wiedzą nie ma lekarstwa 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi