Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Nauka jest za mała, ale nie w stosunku do problemów, które rozwiązała ponad 100 lat temu. 

Być może jednak świat się rozwija a wraz z nim technologia i jakość którą akurat audiofile wyjątkowo cenią choć nie zawsze proporcjonalną do wartości produktu w którym mimo wszystko zawarto wieloletnie doświadczenie.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

8 minut temu, RobG1974 napisał:

To niech technika tworzy sztukę. Dobry sprzęt ma wiernie odwzorować granie w rzeczywistości, i to wystarczy sprawdzić, czy umiemy ocenić czy instrument gra na żywo czy nie, i dokonaj to w metodologii pomiarowej. Chyba człowiek szybciej tego dokona.

zgadza się ale żaden z producentów kabli nie podaje takiej wartości jak brzmienie ich produktu. 

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

Kolejną rzeczą jest pytanie, które zadałem już kiedyś. Czy kolumny np. Klipscha, które grają "V-ką" jestem w stanie "naprawić" za pomocą kabla? Chciałbym żeby miały więcej środka...nie sądzę. A dlaczego? Są za tanie? Nie odpowiedni wzmacniacz? 

Moim zdaniem nie, będziesz miał dźwięk Klipscha w kolejnym wariancie grania w odniesieniu do kabli jakich użyjesz. Koniec głupot, czas do pracy, kawa się skończyła.

Teraz, RobG1974 napisał:

Moim zdaniem nie, będziesz miał dźwięk Klipscha w kolejnym wariancie grania w odniesieniu do kabli jakich użyjesz. Koniec głupot, czas do pracy, kawa się skończyła.

więc "zastosowanie bardzo muzykalnego i dźwięcznego" kabla nie zmieni nic poza moim zasobem portfela.

1 minutę temu, RobG1974 napisał:

Koniec głupot, czas do pracy, kawa się skończyła.

Ja sobie zrobiłem świeżą 😉 

21 minut temu, ProjectPi napisał:

A co tu slyszysz?

Słyszę ba. I o czym ma to świadczyć? Ten pan może mówić choćby łodylidy u-cha, a ja słyszę ba i to w danym momencie jest dla mnie prawdziwe.

Gitara w The White Stripes 7 Nation Army brzmi jak bas i co to zmienia kiedy dowiedziałem się, że nie jest z basu? Wokal Cigarettes After Sex brzmi jak kobieta i co z tego że dowiedziałem się, że wokalista jest facetem? Słyszę tak samo jak wcześniej.

Edytowane przez spokojnie
27 minut temu, GhostR1 napisał:

W dużych fabrykach, np. samochodów osobowych nawet kontrolerzy jakości powłoki lakierniczej mają i muszą mieć przerwę po określonym czasie ponieważ pracując przy mocnym świetle ich "oczy" bardzo szybko się męczą i mogą oni puścić bubel na co firma nie chce sobie pozwolić. Jeżeli uważasz, że Twoje zmysły nie są zawodne to gratulacje i pełen szacun, serio, do tej pory nie spotkałem nikogo takiego.

Ciekawe co to udowadnia, czyżby nie można zrobić automatu kontrolującego jakość lakieru, przecież zmysły są zawodne i można wszystko pomierzyć.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Pewnie. Wystarczy do tego kawalek DSP.

A bez DSP ... ?

Założenie i pytanie jest proste ...

Mamy dwa różne wzmacniacze A i B. Podpinamy je do tych samych kolumn i źródła tymi samymi kablami.

Czy wg ciebie jeden może zagrać bardziej przestrzennie od drugiego?

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

więc "zastosowanie bardzo muzykalnego i dźwięcznego" kabla nie zmieni nic poza moim zasobem portfela.

Może zmienić to co słyszysz ale nie zmieni klipschy, ale czy uszczerbek portfela będzie tego warty, to każdy sam ocenia. Ale lepiej może na kable niż na alkohol lup papierosy lub inne używki. Zawsze można próbować odsprzedać z mniejszym bólem głowy niż czasami po użyciu czegoś innego. A czasami z większym.

Jednak teraz zielona herbata.

15 minut temu, GhostR1 napisał:

jadąc autem też możesz stwierdzić, że "słabo jedzie" ale pomiary na hamowni są do zweryfikowania. To jak Ty odbierasz świat to tylko Twoja sprawa i możesz nawet być ustawiony plecami do wszystkich ale testy przeprowadzone przez urządzenia pomiarowe (w tych samych warunkach) pokrywają się a subiektywne oceny "słyszących" są bardzo często rozbieżne. Jak to wytłumaczyć?

Co tu jest do tłumaczenia? Kiedy wleję nowe paliwo i auto zaczyna jechać słabo to nie lecę na hamownię, ani nie badam na jakim etapie procesu rafineryjnego został popełniony błąd. Bądźmy poważni. Używam wtedy słów powszechnie uznawanych za obelżywe.

10 minut temu, spokojnie napisał:

Słyszę ba. I o czym ma to świadczyć? Ten pan może mówić choćby łodylidy u-cha, a ja słyszę ba i to w danym momencie jest dla mnie prawdziwe.

Slyszysz "ba" a nie "wa" w kazdym momencie podczas ogladania tego filmu?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, RobG1974 napisał:

Może zmienić to co słyszysz ale nie zmieni klipschy

czyli fizycznie nie mają one wpływu na przesył sygnału do kolumny tylko mogą wpłynąć na moje postrzeganie brzmienia kolumny choćby ze względu na ich cenę...

15 minut temu, RobG1974 napisał:

Ciekawe co to udowadnia, czyżby nie można zrobić automatu kontrolującego jakość lakieru, przecież zmysły są zawodne i można wszystko pomierzyć.

można, tylko, że maszyna nie dotrze do wszystkich miejsc istotnych w pojeździe. W przypadku elementów bez takich miejsc już dawno maszyny kontrolują jakość

5 minut temu, spokojnie napisał:

Co tu jest do tłumaczenia? Kiedy wleję nowe paliwo i auto zaczyna jechać słabo to nie lecę na hamownię, ani nie badam na jakim etapie procesu rafineryjnego został popełniony błąd. Bądźmy poważni. Używam wtedy słów powszechnie uznawanych za obelżywe.

bo nie założyłeś magnetyzera...a tak serio pomiar na hamowni ewentualnie podłączenie do komputera pomogło by zlokalizować przyczynę "słabej jazdy".

ja jestem poważny, przynajmniej staram się czytając te wypowiedzi.

Edytowane przez GhostR1
10 minut temu, szpakowski napisał:

A bez DSP ... ?

Założenie i pytanie jest proste ...

Mamy dwa różne wzmacniacze A i B. Podpinamy je do tych samych kolumn i źródła tymi samymi kablami.

Czy wg ciebie jeden może zagrać bardziej przestrzennie od drugiego?

Odpowiedzialem. Wystarczy kawalek odpowiedniej manipulacji dzwiekiem po stronie A lub B.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Slyszysz "ba" a nie "wa" w kazdym momencie podczas ogladania tego filmu?

Napisałem przecież. 

Ale żeby być precyzyjnym bo widzę, że aptekarz jesteś, to słyszę także tekst mówiony przez kobietę i tego pana, i to nie jest już ba.

10 minut temu, GhostR1 napisał:

czyli fizycznie nie mają one wpływu na przesył sygnału do kolumny tylko mogą wpłynąć na moje postrzeganie brzmienia kolumny choćby ze względu na ich cenę...

Fizycznie jak najbardziej różnią się, inny przekrój inny stop, lub inna czystość miedzi, lub srebra i to właśnie usłyszysz ale czy umiemy to pomierzyć, niektórzy pokazują, że tak inni, że to tak mała skala zmian, że nie możliwa do usłyszenia, a inni to słyszą.

5 minut temu, spokojnie napisał:

Napisałem przecież. 

Ale żeby być precyzyjnym bo widzę, że aptekarz jesteś, to słyszę także tekst mówiony przez kobietę i tego pana, i to nie jest już ba.

Mysle, ze domyslasz sie, co mialem na mysli, i ze nie chodzilo tu ani o glos wyjasniajacy zjawisko, ani kobieca narracje.

Powiedzmy jednak, ze piszesz prawde, i ze jestes niewrazliwy z jakiegokolwiek powodu na efekt w filmie. O ile mi wiadomo, wiekszosc jest wrazliwa. I wiekszosc z pelnym przekonaniem moglaby stwierdzic, ze slyszy czasem "ba" a czasem "wa", w zaleznosci od momentu w filmie. Kto mialby racje?

1 minutę temu, RobG1974 napisał:

Fizycznie jak najbardziej różnią się, inny przekrój inny stop, lub inna czystość miedzi, lub srebra i to właśnie usłyszysz ale czy umiemy to pomierzyć, niektórzy pokazują, że tak inni, że to tak mała skala zmian, że nie możliwa do usłyszenia, a inni to słyszą.

czyli bez żadnych konkretów.

56 minut temu, spokojnie napisał:

Są momenty kiedy sprzęt się przydaje, ale są to tylko momenty - jak przykładowa budowa domu, mostu. Potem, w codziennym życiu jak jedziesz mostem to polegasz na zmysłach, które mówią Ci czy nie ma w nim dziury.

Mam tylko nadzieję, że jadąc patrzysz czasem na prędkościomierz a nie oceniasz prędkości "na oko" swoimi zmysłami.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Odpowiedzialem. Wystarczy kawalek odpowiedniej manipulacji dzwiekiem po stronie A lub B.

Ty już nie manipuluj ...

Włączasz w system jeden wzmacniacz a potem drugi. Czy wg ciebie jest możliwe, że jeden zagra bardziej przestrzennym dźwiękiem od drugiego?

Prościej już się chyba nie da zadać tego pytania ... Czy jest możliwa zmiana w dźwięku? Bez żadnego DSP, bez żadnych manipulacji. Prosty układ (wzmacniacz, źródło i kolumny) z jedną zmienną w postaci wzmacniacza.

24 minuty temu, spokojnie napisał:

Myślę, że prosty pomiar tego paliwa jednak by wskazał, że istotnie różni się od tego, na którym jeździsz zwykle.

Edytowane przez marek666
Teraz, marek666 napisał:

Myślę, że pomiar tego paliwa jednak by wskazał, że istotnie różni się od tego, na którym jeździsz zwykle.

W zależności kto by ten pomiar robił, sprzedający czy poszkodowany.

Ja proponuję wywalić cały sprzęt do kosza, bo to wszystko fikcja wytworzona przez nasz mózg tylko jak ktoś będzie wyrzucał, niech napisze kiedy, gdzie i co.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Ty już nie manipuluj ...

Włączasz w system jeden wzmacniacz a potem drugi. Czy wg ciebie jest możliwe, że jeden zagra bardziej przestrzennym dźwiękiem od drugiego?

Prościej już się chyba nie da zadać tego pytania ... Czy jest możliwa zmiana w dźwięku? Bez żadnego DSP, bez żadnych manipulacji. Prosty układ (wzmacniacz, źródło i kolumny) z jedną zmienną w postaci wzmacniacza.

Czym moga sie te wzmacniacze roznic od siebie w owym prostym ukladzie?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Mysle, ze domyslasz sie, co mialem na mysli, i ze nie chodzilo tu ani o glos wyjasniajacy zjawisko, ani kobieca narracje.

Powiedzmy jednak, ze piszesz prawde, i ze jestes niewrazliwy z jakiegokolwiek powodu na efekt w filmie. O ile mi wiadomo, wiekszosc jest wrazliwa. I wiekszosc z pelnym przekonaniem moglaby stwierdzic, ze slyszy czasem "ba" a czasem "wa", w zaleznosci od momentu w filmie. Kto mialby racje?

Myślę, że oczekujesz odpowiedzi pod swoją tezę, a kiedy fakty się nie zgadzają z Twoimi oczekiwaniami to zaczynasz kombinować i gdybać. Pytałeś mnie 

Cytat

A co tu slyszysz?

i odpowiedziałem co słyszę. Więc ja mam rację, bo pytałeś o moje zdanie o tym co słyszę, a nie co sądzę o zdaniu większości. To, co mogłaby stwierdzić większość nie ma tu nic do rzeczy.

6 minut temu, marek666 napisał:

Myślę, że pomiar tego paliwa jednak by wskazał, że istotnie różni się od tego, na którym jeździsz zwykle.

To oczywiste że pomiar by to wykazał... ale czy masz zawsze w bagażniku zestaw małego chemika i w razie wątpliwości go używasz?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Czym moga sie te wzmacniacze roznic od siebie w owym prostym ukladzie?

Czy ja pisałem jakie wzmacniacze? W jakim układzie pracujące? Czy zawęziłem pytanie do prostych konstrukcyjnie wzmacniaczy? ... Dwa dowolne wzmacniacze.

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Myślę, że oczekujesz odpowiedzi pod swoją tezę, a kiedy fakty się nie zgadzają z Twoimi oczekiwaniami to zaczynasz kombinować i gdybać. Pytałeś mnie 

i odpowiedziałem co słyszę. Więc ja mam rację, bo pytałeś o moje zdanie o tym co słyszę, a nie co sądzę o zdaniu większości. To, co mogłaby stwierdzić większość nie ma tu nic do rzeczy.

I odpowiedziales na pierwsze pytanie, a ja owa odpowiedz przyjalem do wiadomosci, czego efektem stalo sie pytanie drugie.

Mam to tak odebrac, ze osobiste zdanie jest wystarczajace dla ustalenia obiektywnej prawdziwosci jakiegos zjawiska?

7 minut temu, spokojnie napisał:

czy masz zawsze w bagażniku zestaw małego chemika i w razie wątpliwości go używasz?

Oczywiście, że nie. Ale gdyby silnik mi się zepsuł przez paliwo, pobrałbym próbki i zlecił ekspertyzę. Nie poszedł bym do sądu z "wrażeniem", że paliwo było niedobre

5 minut temu, szpakowski napisał:

Czy ja pisałem jakie wzmacniacze? W jakim układzie pracujące? Czy zawęziłem pytanie do prostych konstrukcyjnie wzmacniaczy? ... Dwa dowolne wzmacniacze.

Wiec napisalem - wystarcza manipulacje dzwiekiem po stronie ktoregos z dowolnych wzmacniaczy.

19 minut temu, spokojnie napisał:

odpowiedziałem co słyszę. Więc ja mam rację, bo pytałeś o moje zdanie o tym co słyszę, a nie co sądzę o zdaniu większości. To, co mogłaby stwierdzić większość nie ma tu nic do rzeczy.

Bo znasz ten przykład, był już wielokrotnie wałkowany, WIESZ co powinieneś słyszeć.

"Zdanie większości", opisuje sytuację, gdzie NIE wiedzieli czego oczekiwać. 

Tego typu testy są jednorazowe.

Tylko teraz nie przekonuj, bo nie przekonasz, że widziałeś to pierwszy raz w życiu. 😉

Teraz, ProjectPi napisał:

Mam to tak odebrac, ze osobiste zdanie jest wystarczajace dla ustalenia obiektywnej prawdziwosci jakiegos zjawiska?

Czy gdzieś pisałem coś o 

6 minut temu, ProjectPi napisał:

obiektywnej prawdziwosci jakiegos zjawiska

?

Wręcz przeciwnie.

Cytat

odbiór świata zmysłami jest jak najbardziej naturalny i prawidłowy mimo tego że jak piszesz jest zawodny

Cytat

Mam swoje zmysły, mam swoje zdanie i mam świadomość ograniczeń jakie taka postawa niesie.

Nie aspiruję do ustalania 

12 minut temu, ProjectPi napisał:

obiektywnej prawdziwosci jakiegos zjawiska

wystarcza mi taki świat jaki postrzegam.

• Pokaż nowe odpowiedzi