Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

10 minutes ago, Wito76 said:

Te emotki na końcu każdej wypowiedzi - ty się śmiejesz z samego siebie czy jak?

Jak nie rozumiesz, to nie moja wina. 😄

To tylko potwierdza diagnozę.

W gruncie rzeczy to smutne. Cóż, masowy dostęp do mediów spowodował, że głupota wylewa się zewsząd. Powstaje wrażenie, że następuje jakaś katastrofa. Ale to mylne wrażenie. Rozkład inteligencji w populacji jest mniej więcej stały. Ponieważ jednak ludzie pchający ten wózek do przodu stanowią mniejszość i to znaczną, wydaje się,  że głupota opanowała świat. Ale to tylko wrażenie. Na szczęście.

Musi sporo czasu minąć, by średni poziom inteligencji się podniósł. Osobniki podobne tobie zupełnie się do tego nie przyczyniają.

Dlatego przełączając w locie Dac drabinkowy R2R z analogiem na lampach na zwykłego chińczyka w technice delta sigma można odnieść wrażenie że to granie jest identyczne, choć w rzeczywistości jest o zupełnie innym charakterze, sygnaturze jak tam zwał, w każdym razie łatwe do odróżnienia. Ułomność taka.
A ten typ co obśmiał moją wypowiedź niechcący znów sam się zaorał. Bo jeśli nie ułomna metoda to co, grają identycznie?

51 minut temu, Wito76 napisał:

@1siedem Absolutnie ci wierzę. Też robiłem takie testy w locie przełaczając i to strasznie ułomna metoda. Wszystko brzmi tak samo. I ja już nie mówię teraz o testach kabli ale sprzętu. Przykładowo CD na przetworniku R2R i równolegle podłączony jako transport do taniego daca Topping - skrajnie inne granie przecież - w locie jak przełączać nie można odróżnić. To samo streamer, dwa wyjścia cyfrowe, streamer podłączony równolegle do dwóch różnych DACów, jeden wypasiony lampowy R2R a drugi chyba Smsl - to samo granie. Podczas gdy oddzielnie słuchasz różnica jest wyraźna za każdym razem bym odgadł co gra. Po prostu, jak we wstępie, ta metoda jest ułomna. Rozmawialiśmy kiedyś z chłopakami o tym, mają takie same halucynacje jak ja i ty.

Przy przełączaniu daców słyszałem róznicę. Podobnie moja latorośl, która ma kształcony słuch- za każdym razem w ślepej próbie odróżniała daci

Edytowane przez 1siedem
Przy przełączaniu daców słyszałem róznicę
Przy dłuższych fragmentach owszem, można już rozpoznać, ale tak szybko co 5-7sekund to już nie dawałem rady.
5 minutes ago, Wito76 said:

Dlatego przełączając w locie Dac drabinkowy R2R z analogiem na lampach na zwykłego chińczyka w technice delta sigma można odnieść wrażenie że to granie jest identyczne, choć w rzeczywistości jest o zupełnie innym charakterze, sygnaturze jak tam zwał, w każdym razie łatwe do odróżnienia. Ułomność taka.
A ten typ co obśmiał moją wypowiedź niechcący znów sam się zaorał. Bo jeśli nie ułomna metoda to co, grają identycznie?

Kolega stosuje typową dla pewnej grupy metodę "case study". Jest to metoda kompletnie nieprzydatna tam, gdzie istnieją ścisłe reguły prowadzenia eksperymentu. Ale rozumiem, że tego typu rzeczy są "beyond the scope" osobników, którzy otrzymali z matematyki ocenę niedostateczną 😄

2 minuty temu, Wito76 napisał:
4 minuty temu, 1siedem napisał:

Przy dłuższych fragmentach owszem, można już rozpoznać, ale tak szybko co 5-7sekund to już nie dawałem rady.

A to nie wolno przełączać wolno? 

nagrywamy.com

16 minut temu, bum1234 napisał:

Jak nie rozumiesz, to nie moja wina. 😄

To tylko potwierdza diagnozę.

W gruncie rzeczy to smutne. Cóż, masowy dostęp do mediów spowodował, że głupota wylewa się zewsząd. Powstaje wrażenie, że następuje jakaś katastrofa. Ale to mylne wrażenie. Rozkład inteligencji w populacji jest mniej więcej stały. Ponieważ jednak ludzie pchający ten wózek do przodu stanowią mniejszość i to znaczną, wydaje się,  że głupota opanowała świat. Ale to tylko wrażenie. Na szczęście.

Musi sporo czasu minąć, by średni poziom inteligencji się podniósł. Osobniki podobne tobie zupełnie się do tego nie przyczyniają.

Ty ciągle prowadzisz krucjatę przeciwko słyszącym kable?
Jeszcze nie masz dość tego, że wszędzie gdzie się pojawisz Ciebie mają dość?
Co Ty masz przeciwko tym ludziom...ogarnij się i przestań być zakałą tego forum.
Na marginesie - gdybyś miał lepszy słuch, to bez problemu wychwyciłbyś wpływ kabli na dźwięk.

Sorry, że tak bezpośrednio. W każdej klasie, w grupie na studiach, w pracy, w każdej partii politycznej itd jest jakiś "klasowy głupek". Taki co pieprzy notorycznie bez sensu, z czasem patrzy się już na takiego z przymrużeniem oka nawet, człowiek się przyzwyczaja że nic mądrego nie powie. Zastanawiam się komu można by tu przykleić status forumowego głupka,kto na to zasługuje. Hmm.

Ty ciągle prowadzisz krucjatę przeciwko słyszącym kable?
Jeszcze nie masz dość tego, że wszędzie gdzie się pojawisz Ciebie mają dość?
Co Ty masz przeciwko tym ludziom...ogarnij się i przestań być zakałą tego forum.
Na marginesie - gdybyś miał lepszy słuch, to bez problemu wychwyciłbyś wpływ kabli na dźwięk.
W punkt.
5 minut temu, bum1234 napisał:

Gdybyś miał lepszy rozum

Żartujesz? Twój rozum ukierunkowany na permanentne obrażanie audiofilów jest lepszy?

Zastanów się nad idiotyzmami, które tu produkujesz.

Jak jest mozliwosc, zeby jako tako wykorzystac ulomne zapamietywanie dzwieku przez mozg, czyli mimo wszystko porownywac krotkimi probkami, to jest be, bo nie slychac roznic. Najlepiej sluchac dlugo i nie na slepo, bo wtedy roznice "slychac" i jest cacy.

Taka ciekawostka.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 minutes ago, Wito76 said:

Sorry, że tak bezpośrednio. W każdej klasie, w grupie na studiach, w pracy, w każdej partii politycznej itd jest jakiś "klasowy głupek". Taki co pieprzy notorycznie bez sensu, z czasem patrzy się już na takiego z przymrużeniem oka nawet, człowiek się przyzwyczaja że nic mądrego nie powie. Zastanawiam się komu można by tu przykleić status forumowego głupka,kto na to zasługuje. Hmm.

W punkt.

No właśnie. Opisałeś siebie. Choć jest was oczywiście więcej 😄

Żartujesz? Twój rozum ukierunkowany na permanentne obrażanie audiofilów jest lepszy?
Zastanów się nad idiotyzmami, które tu produkujesz.
Szkoda nafty. Żadnych wniosków, żadnych refleksji. Tyle osób mu tłumaczy że idiotycznie się zachowuje i groch o ścianę. Tandetne riposty i tyle. Napiszesz, że groch o ścianę, w odpowiedzi za chwilę dostaniesz "nie, to ty jesteś groch o ścianę i emotki haha". Ktoś napisze "zacznij myśleć" - w odpowiedzi będzie "nie, to ty zacznij myśleć hahaha".
Żadnej, ale to żadnej merytorycznej wypowiedzi, jakiegoś konkretu, przykładu, podzielenia się jakimiś doświadczeniami - sam chłam.
11 godzin temu, ASURA napisał:

Czym lepsza elektronika tym większe różnicowanie, widocznie z Twoją elektroniką styknie i powinieneś sobie dać z szukaniem spokój do czasu wymiany elektroniki

Z USB Wirewolda Platinium Starlight jestem bardzo zadowolony, mógłbym próbować zrobić własny tylko po co-szkoda czasu, prób i pieniędzy

Z ciekawostek na najniższy bas (do 100Hz) do kolumn pasuje mi nie drogi Klotz ale wyżej mam jednak Tarę Labs

ten najniższy bas to sub,czy po prostu dół w kolumnach biwire?
Choc nie,nie znam kolumn ciętych przy 100Hz..
Wyjasnij proszę dokładnie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minute ago, Wito76 said:

Szkoda nafty. Żadnych wniosków, żadnych refleksji. Tyle osób mu tłumaczy że idiotycznie się zachowuje i groch o ścianę. Tandetne riposty i tyle. Napiszesz, że groch o ścianę, w odpowiedzi za chwilę dostaniesz "nie, to ty jesteś groch o ścianę i emotki haha". Ktoś napisze "zacznij myśleć" - w odpowiedzi będzie "nie, to ty zacznij myśleć hahaha".
Żadnej, ale to żadnej merytorycznej wypowiedzi, jakiegoś konkretu, przykładu, podzielenia się jakimiś doświadczeniami - sam chłam.

A twoje są merytoryczne?

Jak można odnieść się do wypowiedzi kogoś, kto w kółko macieju powtarza "ja słyszę i już". Jest to jedyny "argument".

Wpadłem tu na chwilę. Natknąłem się na te beznadziejne teksty buma i napisałem co myślę. Odwet natychmiastowy.

36 minut temu, Wito76 napisał:
38 minut temu, 1siedem napisał:

DACi od pewnego poziomu już nie wnoszą u mnie  zmian wartych dziwnych zwykle sum. Kilka odesłałem bo nie było progresu.

6 minut temu, bum1234 napisał:

A twoje są merytoryczne?

Jak można odnieść się do wypowiedzi kogoś, kto w kółko macieju powtarza "ja słyszę i już". Jest to jedyny "argument".

Bo on słyszy, a Ty nie.
Zazdrościsz? Nie kumam tej Twojej krucjaty. Taki inteligentny jesteś podobno...

Bum. No bo to jest forum audio, na tym polega to całe hobby. Słyszymy, że gra fajnie, słyszymy że gra ujowo, słyszymy braki i niedoskonałości w brzmieniu, robimy zmiany, wprowadzamy poprawki, usprawniamy i o tym- tak masz rację- "w koło Macieju gadamy". Nie jesteśmy tutaj tylko po to by kłócić się i dosrywać innym. Niestety są tacy jak ty, których misją jest kwestionować wszystkie audio dogmaty.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Bum. No bo to jest forum audio, na tym polega to całe hobby. Słyszymy, że gra fajnie, słyszymy że gra ujowo, słyszymy braki i niedoskonałości w brzmieniu, robimy zmiany, wprowadzamy poprawki, usprawniamy i o tym, tak masz rację, "w koło Macieju gadamy". Nie jesteśmy tutaj tylko po to by kłócić się i dosrywać innym. Niestety są tacy jak ty, których misją jest kwestionować wszystkie audio dogmaty.

I fajnie, ale mało fajnie się robi kiedy ktoś kupuje kabel za gruby hajs wykonany w technologii, która nie istnieje, bo naczytał się różnych opisów jak to kable wnoszą ogromne zmiany. 

Edytowane przez Ajothe
7 minutes ago, soundchaser said:

Bo on słyszy, a Ty nie.
Zazdrościsz? Nie kumam tej Twojej krucjaty. Taki inteligentny jesteś podobno...

Nie bądź śmieszny.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

I fajnie, ale mało fajnie się robi kiedy ktoś kupuje kabel za gruby hajs wykonany w technologii, która nie istnieje, bo naczytał się różnych opisów jak to kable wnoszą ogromne zmiany. 

Jego sprawa. Ja kiedyś kupiłem kabel sieciowy wykonany w technologii Castorama za parę zlotych i też usłyszałem różnicę, bo był z drutu, a nie z linki. A naśmiewali się ze mnie na forum spece od słyszenia kabli jak bum, że hej. 😉 

No i od tego są fora by dowiedzieć się, że zmiany nie są ogromne, gigantyczne tylko subtelne. No chyba intuicja każdemu zdrowemu chłopu podpowie, że kablem za gruby hajs nie zrobi z budżetowego sprzętu cudownym sposobem hajendu. To raczej wisienka na torcie, drobna korekta a nie magiczny przełącznik. Jak widzę recenzję kabla na 3 strony to olewam od razu. Ale z drugiej strony nadużyciem jest twierdzenie, że kable są przezroczyste i zupełnie nic nie zmieniają. I o to jest ten cały wkurw i Bachmut tutaj.

Gdybym dawniej wiedział, że przyzwoity miedziany kabel gra tak samo jak hiperultraałdiofilski, to zaoszczędziłbym mnóstwo czasu na poszukiwania i porównywanie. Dlatego wpisy kablosceptyków ( o sieciówkach czy cyfrowych to już nawet szkoda wspominać) są ważne, by początkujący nie dali się nabrać, lub przynajmniej chcieli weryfikować co czytają na forach czy słyszą wsklepach, o wypocinach Pacuły czy innych mu podobnych nie wspominając.

Pisałem jak mnie próbował nabrać polski manufakturzysta, że ten gownianie brzmiący sprzęt zagra znakomicie ( bo grał dramatycznie kluchowato) , tylko trzeba ( u nich i ich "produkcji") zakupić kabel sieciowy ( najtańszy wtedy po 1,5kpln ).

Edytowane przez 1siedem
2 minuty temu, 1siedem napisał:

Gdybym dawniej wiedział, że przyzwoity miedziany kabel gra tak samo jak hiperultraałdiofilski, to zaoszczędziłbym mnóstwo czasu na poszukiwania i porównywanie. Dlatego wpisy kablosceptyków ( o sieciówkach czy cyfrowych to już nawet szkoda wspominać) są ważne, by początkujący nie dali się nabrać, lub przynajmniej chcieli weryfikować co czytają na forach czy słyszą wsklepach, o wypocinach Pacuły czy innych mu podobnych nie wspominając.

Pisałem jak mnie próbował nabrać polski manufakturzysta, że ten gownianie brzmiący sprzęt zagra znakomicie ( bo grał dramatycznie kluchowato) zagra dobrze, tylko trzeba ( u nich i ich "produkcji") zakupić kabel sieciowy ( najtańszy wtedy po 1,5kpln ).

A podasz nazwe firmy?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie chcę im robić antyreklamy, bo ich lampa na 300b grala słodko i Vollenweider brzmial pięknie ( bo lampa troche od siebie dodawała ale do tej muzy bylo cacy)

Nie grał natomiast ich przetwornik bluetooth

Edytowane przez 1siedem
I sami widzicie skąd gównoburza....
To że rynek kablowy jest zepsuty i często ceny są zupełnie nieadekwatne do jakości to wiemy wszyscy. Fajnie, że pietnuje się takie sytuacje, ale dlaczego pod szyldem "kable nie grają"?
1 minutę temu, 1siedem napisał:

Nie chcę im robić antyreklamy, bo ich lampa na 300b grala słodko i Vollenweider brzmial pięknie ( bo lampa troche od siebie dodawała ale do tej muzy bylo cacy)

Nie grał natomiast ich przetwornik bluetooth

ok

6 minut temu, Wito76 napisał:
11 minut temu, Ajothe napisał:
I sami widzicie skąd gównoburza....

To że rynek kablowy jest zepsuty i często ceny są zupełnie nieadekwatne do jakości to wiemy wszyscy. Fajnie, że pietnuje się takie sytuacje, ale dlaczego pod szyldem "kable nie grają"?

Dobre pytanie, może dla ludzi racjonalnych drut nie ma prawa grać różnorodnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi