Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

On 9/14/2023 at 8:44 PM, ProjectPi said:

Zeby moze uproscic - wskaz prosze zrodlo, ktore potwierdza stosowana przez Ciebie konwencje odnosnie szumu kwantyzacji i jego bezposredniego zwiazku z ditherem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Orfanidis

p.83
Dither is a low-level white noise signal added to the input before quantization for the
purpose of eliminating granulation or quantization distortions and making the total
quantization error behave like white noise [52–69].

p.86
It has been shown that the triangular dither is the best (of the nonsubtractive types)
in the sense that it accomplishes the main objective of the dithering process, namely,
to eliminate the quantization distortions of the undithered case and to render the total
error (2.5.2) equivalent to white noise [56].

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Lipshitz, Wannamaker, Vanderkooy

p.356
The object of dithering is to control the statistical
properties of the total error and its relationship to the
system input. In undithered systems we know that the
error is a deterministic function of the input. If the
input is simple or comparable in magnitude to the
quantization step size, the total error signal is strongly
input-dependent and audible as gross distortion and
noise modulation. We shall see that use of dither with
proper statistical properties can render the total error
signal audibly equivalent to a steady white noise.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Lipshitz, Vanderkooy

p.205
Fig. 4 shows how a dither signal v should be added to
the audio signal x, to be quantized before being sent to the
quantizer Q. It is the sum signal w that gets quantized, pro-
ducing the quantized output signal y.

p.206,208
The sine-wave amplitude is 2 LSBs, so
that this is a very low-level signal (the units on the verti-
cal axis are LSBs). Its quantized version is shown in Fig.
5(b); only five quantum levels are in use. This is clearly a
rather distorted “sinewave,” the quantization error [(y - x)
in Fig. 4] being the waveform of Fig. 5(c). The quantiza-
tion error (bounded by ∆/2) is obviously not noise-
like—it is a distortion, highly correlated with the input
sinewave.
[...]
Fig. 7 shows the same sinewave as Fig. 5, this time
properly midtread quantized with TPDF dither.
[...]
The correlated distortion lines of Fig. 5(d) have been
turned into an innocuous white-noise floor by the TPDF-
dithered quantization.

p.209
It should thus be clear, and it is important to
realize, that the distortion has actually been converted into
a benign noise. It is not a question of noise masking or
“covering up” the distortion.

I jeszcze raz Lipshitz, tym razem na youtube 🙂 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

If you quantize you always lose some information and that loss can be in a form of a distortion or a noise modulation, which can be quite audible under certain conditions. The best you can do is handle the quantization process in a way that makes the error independent of the signal. Basically convert it into constant noise. And that's what proper dither does.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - iZotope

Dithering actually improves the audio quality of lower resolution audio by removing quantization distortion and replacing it with white noise. By applying noise, dithering turns the harsh, inharmonic distortion of quantization errors into a low-level, analog-like hiss.

On 9/14/2023 at 8:22 PM, ProjectPi said:

Zachecam do lektury pomocy w REW, zaczynajac od

"When the Add dither box is selected the generator adds 2 lsb pk-pk triangular dither to the output to remove quantisation noise spikes."

Ale to jest w kontekście wysyłania generowanego sygnału do DACa:

Dither is beneficial if making very precise distortion measurements of an electronic device such as a receiver, processor or equaliser. [...] The Graphs below show the effect of the dither option during a loopback test of a soundcard...

Generator daje sygnał we float, a DAC przyjmuje int. Gdzieś po drodze musi nastąpić konwersja. Z tego przykładu wygląda, że konwersja była do 16-bitów (może z powodu wspomnianych sterowników w Javie pod Windowsem, a może po prostu karta była 16-bitowa). Jak w generatorze dodasz dither, to i późniejsza konwersja się poprawi.

Czyli to nie przykład tego o co pytałem.

Zauwaz przy tym, ze mowa o szumie kwantyzacji na ktory nakladany jest dither.

Nie wiem czy to taki skrót myślowy, ale na wszelki wypadek, gdyby ktoś to zinterpretował, że dither jest dodawany po kwantyzacji. Dither dodaje się przed krokiem kwantyzacji po to, żeby zmienić charakter błędu, który powstanie w czasie kwantyzacji. Po kwantyzacji to już musztarda po obiedzie.

Chocby tu:

Ukryta Zawartość

No, trudno się nie zgodzić 🙂 :

In the typical case, [...] the quantization error is not significantly correlated with the signal, and has an approximately uniform distribution.
[...]
At lower amplitudes the quantization error becomes dependent on the input signal, resulting in distortion. [...] In order to make the quantization error independent of the input signal, the signal is dithered by adding noise to the signal. This slightly reduces signal to noise ratio, but can completely eliminate the distortion.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Dziś już nie ma takiego radia,którego sie po nocach słuchało i czekało tydzień na nową audycję...

Powiedziałbym, że nie tyle nie ma takiego radia, tyle co my inaczej do niego podchodzimy. NIkt nie będzie czekał do 1 w nocy, by coś nagrać z radia, bo w każdej chwili możemy sobie streamować co się chce. Także opowieści Kaczkowskiego i Mana, niby takie barwne, są dostępne w wielu wydawnictwach i oczywiście w necie. Zresztą były te audycje pokrzywione w tym senscie, że musieliśmy słuchać tego, co podoba się Kaczkowskiemu, Manowi, Beksińskiemu, a jednocześnie wiele muzy szło bokiem, teraz dostęp do wszystkiego od razu.

20 godzin temu, Kostucha napisał:

Rozumiem, że trzeba mieć umysł szeroko otwarty, a nie ograniczony tylko do rzeczy mierzalnych? 

Wszak już młody Mickiewicz, jako początkujący audiofil, pisał:

Czucie i wiara silniej mówi do mnie, Niż mędrca szkiełko i oko. Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu, Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce; Nie znasz prawd żywych, nie obaczysz cudu! Miej serce i patrzaj w serce!

Zdarzało mi się też, że W Mann rzucał jakiś rzeczywiście dobry kawałek

że mrówki po plecach ... ale okazywało się w dużej części przypadków,

że był to jedyny dobry utwór na całej płycie.

Co do kabli, to cytat z AM jest tu jak najbardziej na miejscu, bo jeśli się słucha

muzyki tylko z ostatniego 30-lecia, a nie z 400 lat to kable mogą nie mieć

najmniejszego znaczenia. Brzmieć może dowolnie i zależy to tylko od tego,

czy producent coś brał i czy "przypadkiem" 😉 nie przedawkował ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja chcialbym podbic pytanie sprzed kilkunastu stron do "slyszacych" kable: jakie - mniej wiecej - pieniadze musze wlozyc w system, zeby byc w stanie "uslyszec kable"? Czy mozecie sie podzielic konfiguracja swoich systemow, na ktorych mozna uslyszec roznice?

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Nieprawda
@ASURA ma takie kable,które poprawiają obraz w telewizorze

Ale tylko u mnie,eksportu poza dom nie było 😛

Zróbta sobie sami, da radę….

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Możesz kobity biżuterię przetopić, będzie jak za darmo  plus rozwód

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 godzin temu, danadam napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Orfanidis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Lipshitz, Wannamaker, Vanderkooy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Lipshitz, Vanderkooy

I jeszcze raz Lipshitz, tym razem na youtube 🙂 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - iZotope

I zauwazyles, ze w zadnym z przytoczonych fragmentow nie pojawia sie interpretacja, jakoby z szumem kwantyzacji mialo sie do czynienia jedynie wtedy, gdy aplikuje sie dither, prawda?

8 godzin temu, danadam napisał:

Ale to jest w kontekście wysyłania generowanego sygnału do DACa:

Generator daje sygnał we float, a DAC przyjmuje int. Gdzieś po drodze musi nastąpić konwersja. Z tego przykładu wygląda, że konwersja była do 16-bitów (może z powodu wspomnianych sterowników w Javie pod Windowsem, a może po prostu karta była 16-bitowa). Jak w generatorze dodasz dither, to i późniejsza konwersja się poprawi.

Generator wysyla sygnal zgodnie ze zdefiniowanymi parametrami na wskazane wyjscie, badz zapisuje go do pliku. Z ditheringiem badz bez, wedle uznania. W szczegolnosci, przygotowanie pliku w 24 bitach i wyslanie do DACa w ramach spdif jako stream 24 bity jest tak samo podatne na efekty ditheringu w analizie FFT, jak bezposrednia wysylka na DAC z generatora, np. po usb. 

9 godzin temu, danadam napisał:

Czyli to nie przykład tego o co pytałem.

A o co pytales? Nie zauwazylem tam pytania.

Nie wiem czy to taki skrót myślowy, ale na wszelki wypadek, gdyby ktoś to zinterpretował, że dither jest dodawany po kwantyzacji.

Owszem, skrot myslowy. W zadnym razie nie chodzilo o wykonywanie ditheringu po procesie, ktorego efektem byly znieksztalcenia/szum kwantyzacji.

No, trudno się nie zgodzić 🙂 :

Po co powolywac sie na fragmenty, ktore potwierdzaja to, co nie bylo przeze mnie kwestionowane?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, Biedronek napisał:

A ja chcialbym podbic pytanie sprzed kilkunastu stron do "slyszacych" kable: jakie - mniej wiecej - pieniadze musze wlozyc w system, zeby byc w stanie "uslyszec kable"? Czy mozecie sie podzielic konfiguracja swoich systemow, na ktorych mozna uslyszec roznice?

Otóż to. Też o to pytałem. My „niesłyszący i nieuki” nie usłyszymy żadnych zmian, bo nie posiadamy systemów wysokiej klasy. 
Słyszący pochwalić się nie chcą. Dlaczego? Być może dlatego, że może nawet gorszymi zestawami niż „niesłyszący” dysponują. Koledzy na różne sposoby próbują dowieźć, kiedy przewody stają się „słyszalne”, lecz każda próba wyjaśnienia kończy się fiaskiem.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Kostucha napisał:

Słyszący pochwalić się nie chcą. Dlaczego? Być może dlatego, że może nawet gorszymi zestawami niż „niesłyszący” dysponują. Koledzy na różne sposoby próbują dowieźć, kiedy przewody stają się „słyszalne”, lecz każda próba wyjaśnienia kończy się fiaskiem.

Ale dlaczego nie. Proszę. Pierwsze kable zasilające  zrobiłem sam za marne pieniądze. Z metra kupiłem melodiki odpowiednie plus wtyki supra pozłacane (zakręcane), więc bez problemów sobie skręciłem. I oczywiście usłyszałem większą przejrzystość, czystość na wysokich i kilka innych rzeczy. Potwierdziła to nawet moja była, która na muzykę i sprzęt ma wywalone. Miałem wtedy set naima, już nie pamiętam które modele, może już końcówkę nap 250. Później zmieniłem głośnikowe naim naca4 na naca 5 i też było lepiej. Później podziękowałem za głosnikowe naimy, bo są do bani dla mnie. Testowałem dwóch polskich firm i jedną z nich wybrałem i mam je do dzisiaj. Zasilające zmieniałem aż też doszedłem do polskich zsilających, różne modele, różnie brzmiące w innych miejscach systemu. Interkonekty oyaide srebrny plus organic audio w całości z tej samej miedzi i przewód i wtyki. Słuchałem też inne interkonekty u siebie (np. zastanawiałem się nad kryną, ale to jednak nie moja estetyka, bardzo łagodne, aksamitne) i zawsze każdy brzmi inaczej - to już sprawa upodobań czy potrzeb systemu etc.

18 minut temu, pantagruel napisał:

I oczywiście usłyszałem większą przejrzystość, czystość na wysokich i kilka innych rzeczy.

I to jest ciekawe, ta "oczywistosc". Tak sie stalo bo tak sie mialo stac?  Bo slownikowe znaczenie "oczywistosci" stoi w opozycji do sytuacji, jaka mamy odnosnie slyszalnego wplywu kabli zasilajacych na dzwiek.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, Biedronek napisał:

Dodam jeszcze.

Z podaniem wartości impedancji wyjściowych źródeł, oraz impedancji wejściowych wznacniaczy.

Przypuszczam, że tu mogą czasem wyjść niezłe jaja, szczególnie w przypadkach wydumanych, ezoterycznych, ultra audiofilskich urządzeń.

Edytowane przez iro III
42 minutes ago, pantagruel said:

Ale dlaczego nie. Proszę.

Przepraszam, zle sie wyrazilem. Nie chodzilo mi ile musza na kable wydac ale za jakie pieniadze musze miec system, zeby moc zmiane kabli uslyszec.

Swoja droga dodatkowe pytanie byloby rowniez zasadne - ile trzeba wydac na sam kabel glosnikowy.

22 minutes ago, iro III said:

Z podaniem wartości impedancji wyjściowych źródeł, oraz impedancji wejściowych wznacniaczy.

To juz wyzsza szkola jazdy....

29 minut temu, pantagruel napisał:

Miałem wtedy set naima,

Co dokładnie wchodziło w ten set oprócz Nap 250? 
A koledzy? Nikt nic o swoich hajedach, które pozwalają dopiero wtedy przewody usłyszeć? 
Wiesz pantagruel, wszystko to jest bez znaczenia. Diabła żaden wierzący nie widział, ale twierdzi, że ma rogi i kopyta. Nikt im tego wierzenia odebrać nie może. Słyszenia również nie można odebrać. 
Ja się tu droczę głównie z jednego powodu. Skoro „niesłyszący” to nieuki, niech uki ujawnią swoją tajemnicę słyszenia. Tylko racjonalnie, a nie „ja słyszę”. Choćby jeden maleńki argument, któremu w żaden sposób nie da się zaprzeczyć. Nie stanowi to chyba najmniejszego problemu dla słyszących geniuszy.

Wiesz, że to nie takie proste bo musisz to odsłuchiwać w "specjalnych" warunkach wcześniej medytując. Poza tym "słyszenia" uczysz się latami i nie ma gwarancji, że Ci się uda. 
Niestety "słyszący" dalej nie mają argumentów potwierdzających ich super moce a szkoda, bo być może niesłyszący przeszliby na "poprawną" stronę mocy.

Ja robiłem takie testy kabelków tylko dość specyficzne bo zmieniałem jedynie krótką przelotkę od zacisków z sekcji niskotonowej do sekcji średnio wysokiej. Kable solid dawały najwięcej góry. Żeby nie było całość nagrałem i porównywałem. Mam zapis audio-video skompilowany. Zmiany były i to na budżetowym systemie więc tak kabelki grają. Czy wydał bym kasę na droższe kabelki- NIE. Dlaczego? Bo ceny kabelków są absurdalne.

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

Otóż to. Też o to pytałem. My „niesłyszący i nieuki” nie usłyszymy żadnych zmian, bo nie posiadamy systemów wysokiej klasy. 

Proszę bardzo, nie mam nic do ukrycia. Mój system: kolumny BMN EX2II (zrobiony upgrade elektroniki i wewnętrznego okablowania do Beszele 2), wzmacniacz Fezz Torus, źródło Yamaha NP-S303. Wpływ przewodów na brzmienie słyszy również moja Pani żona 🥰 Podobnie było ze wzmacniaczem Haiku. Natomiast z Cayin-em oraz Yaqinem (oba na lampach EL34) było już słabo, ale wtedy miałem też inne kolumny. Jeżeli koledzy mają jeszcze jakieś pytania, proszę pisać. Pozdrawiam

Przewody staram się kupować ze szpuli, lub używane (max do 1000zł)

12 minutes ago, nosjedz said:

zmieniałem jedynie krótką przelotkę od zacisków z sekcji niskotonowej do sekcji średnio wysokiej

Czyli zmieniales kawalek kabelka (np. 10 cm) i juz bylo slychac roznice, tak?
A budzetowy system to w jakich kwotach sie miescil?

Dokładnie tak. Kiedyś udostępniłem na forum ale koniec końców dodałem do prywatnych bo nie dość, że wzmacniacz nie po audiofilsku w półeczce to jeszcze bałagan w pokoju nagrałem 🫣 amplituner za 2k i kolumny za 1,5k a całość nagrana smartfonem za 5k🙃

25 minut temu, Biedronek napisał:

A budzetowy system to w jakich kwotach sie miescil?

Widzisz tu jakąś zgodność? Słyszący wzajemnie sobie zaprzeczają. Teraz jeden drugiego powinien posądzić, że bzdury wypisuje. Eee tam. Wystarczy. Niech sobie słyszą. 

Niech sobie słyszą

Żeby dyskusje kablowe tylko tak przebiegały 😉 

Ja to stwierdzałem na starym WS 303 i kolumnach od Zodiaka,

co nie jest i chyba nigdy nie było wysoką półką. Audytorium to oceniające

nie było w ogóle związane z branżą audio i jednak słyszeli ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, urkoni napisał:

Wpływ przewodów na brzmienie słyszy również moja Pani żona

Ale głośnikowych, IC analog, cyfrowych, zasilających?

1 minutę temu, marek666 napisał:

Ale głośnikowych, IC analog, cyfrowych, zasilających?

Przeważnie głośnikowe i zasilające. Interkonekt od lat mam ten sam, aczkolwiek czasami wypożyczam coś z salonu audio. Ostatnio wypożyczyłem IC Atlas Hyper i w tym przypadku zmianę słyszała 😃

6 minut temu, Kostucha napisał:

Widzisz tu jakąś zgodność? Słyszący wzajemnie sobie zaprzeczają. Teraz jeden drugiego powinien posądzić, że bzdury wypisuje. Eee tam. Wystarczy. Niech sobie słyszą. 

Co stoi na przeszkodzie aby każdy zrobił sobie taki test jak ja? Ja twierdzę, że kabelki mają wpływ na dźwięk bo sam zrobiłem test a, że sam sobie nie ufam to postanowiłem nagrać próbki w identycznych warunkach i pociąć materiał tak żeby łatwiej było wychwycić różnice. Tylko zaznaczam, że moje testy były dość specyficzne (kilka kabli solid zamiast głośnikowego 4mm) i nigdy nie porównywałem kabli markowych bo nigdy takowych nie miałem.

2 godziny temu, Kostucha napisał:

Diabła żaden wierzący nie widział, ale twierdzi, że ma rogi i kopyta

Żyjesz czasami średniowiecza ? Nie obrazaj wierzących. 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Kostucha napisał:

set oprócz Nap 250?

Zadaj sobie pracę i spojrzyj do zakładki "o mnie", wtedy był set naima, jak napisałem, nie pamiętam czy miałem już pre nac 272, czy niższy model.

Poza tym, wciąż, co wielu tu powtarza, wielu rzeczy nie sposób zmierzyć. I ja nie mam najnmniejszego zamiaru pomiarami się zajmować. przestały mnie interesować jakieś 35 lat temu, kiedy kupowałem technicsy w pewexie (czy jeszcze wcześniej). MIałem kaseciaka, wzmak i w końću nawet głośniki. Wszystkie miały takie pomiary, że z kapci wywrywało i wtedy ja się tym rajałem. A potem miałem wzmak alchemist product kraken. Nie wiem czy miał załączone jakis pomiary, najwyżej te podstawowe. Ale przy słuchaniu muzyki kapcie spadały - bo to słyszałem. Nie będe więcej o tym dyskutował, ostatecznie każdy wydaje sowje pieniądze na co tam chce. Można zmierzyć obiektywnie, że od jeżdżenia porsche 911 wa--ek nie urośnie. A laski lecą, hehe

47 minutes ago, nosjedz said:

Co stoi na przeszkodzie aby każdy zrobił sobie taki test jak ja? 

Nic. Tyle że rezultat niewiarygodny.

W moim systemie miałem również sytuacje gdzie podłączenie pod górne zaciski w kolumnie "odchudzało" bas przy czym połączenie górnego z dolnym było przy użyciu dokładnie tego samego kabla głośnikowego czyli miedziany przekrój 4mm jakiś kilkunastoletni "noname". Mam nagranie tożsame z moimi odczuciami. To też niewiarygodne? @bum1234 

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Ja to stwierdzałem na starym WS 303 i kolumnach od Zodiaka,

To dlaczego nigdy nie widziałem, żebyś polemizował z kimś, kto twierdzi, że - "... na słabym sprzęcie nie usłyszysz żadnych zmian..."???

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Można zmierzyć obiektywnie, że od jeżdżenia porsche 911 wa--ek nie urośnie. A laski lecą, hehe

To jeszcze tego nie wiesz, że tu nie wa--ek jest ważny, tylko kasa Misiu, kasa?

• Pokaż nowe odpowiedzi