Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwania nowych kolumn do KD atmos 7.2.4 doradźcie

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, brewka87 napisał:

No niestety cos w tym jest 😉 im lepszy sprzęt i wybredniejsze ucho, tym trudniej zadowolic takiego melomana 🙂 jak ktos ogląda filmy na telewizorze z wbudowanych głosnikow, to wszystko dla niego brzmi tak samo "dobrze" 😄

no przy wielu filmach akcji gdzie jest mega rozpierducha można się nie miło rozczarować...

Jay22, wymiana frontów miałaby sens gdybyś słuchał w stereo. Do Anthema można podłączyć kolumny wysokiej klasy a on to doceni :)) W takim razie jednak bez odsłuchu się nie obejdzie, ampli pod pachę i do salonu podjedz niech podłączą kilka par - usłyszysz (i zobaczysz 😉 ) różnicę i dobierzesz do swoich preferencji. Na forum to każdy ma inne ucho i co innego doradzi- a to twoje uszy muszą wybrać.

W kinie nie sądzę żebyś coś dużo lepszego znalazł, tu liczy się dynamika a tej Klipschom nie brakuje.

Owszem, inni producenci zagrają inaczej, ale czy lepiej??

Jeszcze jedno, Anthem pozwala na stworzenie profilu np.Stereo przy kalibracji ARC, w/g własnych preferencji możesz poustawiać krzywą i być może się okaże że masz całkiem dobrze dobrane kolumny- bo tu jeszcze kwestia pomieszczenia- wielkości, akustyki itp.

A ja mimo że jestem z moich Klipschów bardzo zadowolony ( kino wymiata, koncerty, elektronika na moim zestawie brzmi swietnie) też nad wymianą frontów się zastanawiałem, - ale że już na dwóch kolumnach w stereo wogóle nie słucham, wszystko odtwarzam przez Dolby surround lub Anthem Music, więc dół pasma odciety leci przez suby i tu duże kolumny są niepotrzebne (choć  jednak podłogówki wyglądają lepiej, klasyczniej 🙂 ).

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

27 minut temu, donsalieri napisał:

Jay22, wymiana frontów miałaby sens gdybyś słuchał w stereo. Do Anthema można podłączyć kolumny wysokiej klasy a on to doceni :)) W takim razie jednak bez odsłuchu się nie obejdzie, ampli pod pachę i do salonu podjedz niech podłączą kilka par - usłyszysz (i zobaczysz 😉 ) różnicę i dobierzesz do swoich preferencji. Na forum to każdy ma inne ucho i co innego doradzi- a to twoje uszy muszą wybrać.

W kinie nie sądzę żebyś coś dużo lepszego znalazł, tu liczy się dynamika a tej Klipschom nie brakuje.

Owszem, inni producenci zagrają inaczej, ale czy lepiej??

Jeszcze jedno, Anthem pozwala na stworzenie profilu np.Stereo przy kalibracji ARC, w/g własnych preferencji możesz poustawiać krzywą i być może się okaże że masz całkiem dobrze dobrane kolumny- bo tu jeszcze kwestia pomieszczenia- wielkości, akustyki itp.

A ja mimo że jestem z moich Klipschów bardzo zadowolony ( kino wymiata, koncerty, elektronika na moim zestawie brzmi swietnie) też nad wymianą frontów się zastanawiałem, - ale że już na dwóch kolumnach w stereo wogóle nie słucham, wszystko odtwarzam przez Dolby surround lub Anthem Music, więc dół pasma odciety leci przez suby i tu duże kolumny są niepotrzebne (choć  jednak podłogówki wyglądają lepiej, klasyczniej 🙂 ).

Właśnie ze słuchaniem w stereo, to wątpliwa sprawa u mnie... chociaż nie powiem, nastawiałem się, że dokupię wzmacniacz specjalnie do rozszerzenia kanałów z Anthem MRX740 stąd nie decydowałem się od razu na MRX1140, ale jak widać i tu mogłem podejść inaczej do tematu, no cóż, pozostaje mi póki co cieszyć się tym co mam i dobrać jakieś sensowne wzmocnienie pod 740tke na resztę kanałów, bo Emotiva A3 i A4 to takie bezpieczne opcje, ale można lepiej (jak zawsze) chętnie się dowiem, co można podłączyć zamiennie za wymienione końcówki, jeśli coś byście polecali (?) 😉

Uczę się Anthem'a, ale już jestem bardzo zadowolony ze zmiany, separacja kanałów i dźwięk przestrzenny w kinie jest o niebo lepszy od każdego poprzedniego Onkyo które miałem.

Dzięki, dobrze jest przeczytać coś od użytkownika ampli tej firmy. 

Zastanawiałem się zwyczajnie, czy po zmianie kolumn z Klipsch RP6000F na MA Silver 500, będzie spora różnica w kinie na korzyść? bo w muzyce z pewnością, ktoś miał okazję porównać i się wypowie? 

Będzie na pewno zmiana, ale przy subie i odcięciu warto spojrzeć na wyższą serię kolumn, jak np. Gold 100 od Monitor Audio. Z końcówek fajnie sprawdzają się Atolle, Marantz. Pod muzykę możesz też wziąć wzmacniacz zintegrowany z wejściem By-Pass, by w kinie działał jako końcówka mocy, a w muzyce jako wzmacniacz zintegrowany. Tu też Atoll, Audiolab. 

Najlepszą opcją będzie odsłuch we własnych warunkach — w razie czego zapraszamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• plastik1989 zmienił(a) tytuł na Poszukiwania nowych kolumn do KD atmos 7.2.4 doradźcie
  • Pokaż nowe odpowiedzi