Skocz do zawartości
IGNORED

Mój system

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, xajas napisał:

Co za bzdury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj dlaczego PMC dodaje do swoich linii transmisyjnych (w STEREO!!!) dodatkowe moduly basowe i subwoofery.

A ty tu wyjezdzasz z PMC z przetworniczkiem 14cm?

Smiechu warte.IMG_7847.jpgIMG_7848.jpg

Chyba kolegę poniosło 😄 Te PMC to idealnie nadają się do nagłośnienia sali gimnastycznej lub malej hali koncertowej a nie mieszkania (wymiary 1740 mm x szer. 380 mm x gł. 535 mm). Do nagłośnienia tego typu pomieszczeń gdzie ważne jest by było głośno i bas przesuwał meble to jak najbardziej potrzebny jest sub i takowy PMC jaki i inni producenci sprzętu estradowego oferuje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mówimy o audiod domowym takie jest to forum to nie linkujemy sprzętu profesjonalnego to są dwie różne działki tej samej firmy na przykład PMC.

W przypadku audio domowego model 26 ma przetwornik 18 cm. Model najmniejszy gold szczerze nawet nie wiem ile ale oba zaskakują ilością i kontrolą basu jak na swoją wielkość.

I do tych modeli nie ma dedykowanego subwoofera. 

Model twenty sub mimo że jest zbudowany na tych samych przetwornikach co model 26 to jest raczej wybierany jako uzupełnienie kina

Gość

(Konto usunięte)

Żeby nie było niedomówień, tak wygląda mój salon/pokój

Proszę oglądać do 45 sekundy bo później skręcenia karku dostaniecie🤣😝

A tutaj jest już normalnie ta część dodana 

Jak widać na filmiku pokój ma 5 x 4 metry czyli 20mk2, sprzęt stoi na tej dłuższej ścianie, lewa kolumna stoi oddalona od ściany z drzwiami na 78 cm, prawa natomiast 182 cm od okiennej. Na filmiku gdzie stoją dwie kolumny w lewym narożniku ma przyjść za tydzień taki sam regał jak ten między prawą kolumną a wyjściem na balkon. I teraz jak wchodzę do pokoju to na wprost po prawej stronie jest duża szafa i mała witryna, one wylatują jak dojdzie regał z Ikei na winyle w ich miejsce. No i ławo-stół bedzie w weekend. Tak to wyglądać bedzie…. 

I teraz możecie się wykazać nad propozycją kolumn…😉

Gość

(Konto usunięte)

Zastanawiam się nad jakimś obrazem na ścianę za głową… natomiast na ścianie wejściowej będzie powieszona Antyrama z limitowaną koszulką BVB na której są podpisy piłkarzy oraz parę biletów i zdjęcia z meczy na których byłem… 

Czy dodając coś na te gołe ściany nie pozbędę się zbytnio wysokich częstotliwości? Tz nie stłumię? 

Można też "przetłumić" ale są też wyznawcy uzyskiwania niemal czegoś

w rodzaju komory bezechowej ... trzeba słuchać po swojemu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

Poklaskałem trochę i rzeczywiście jest echo. Nie zwracałem na to aż tak uwagi bo nie widziałem takiej potrzeby. 

Godzinę temu, zn21 napisał:

przetłumić nie jest łatwo bo sporo trzeba ustrojów wpakować do pokoju a to kosztuje 😂

Absolutnie nie zgadzam się… moja salka kinowa miała na ścianach z 10 cm wełny na to agrowłóknina i na to na ramkach materiał zasłonowy, sufit zrobiony nad częścią siedzącą z dyfuzorów a nad resztą panele na głębokość 15 cm, dywanówka i już był problem bo prze tłumione. 

14 godzin temu, Stary200 napisał:

propozycją kolumn

Ustawienie kolumn ,jakie masz jest słabe .Ustaw je tak,żeby głośniki wysoko tonowe znajdowały się na wysokości uszu słuchającego.Weź nawet na próbę jakieś taborety .Chodzi o to,żeby kolumny nie stały na podłodze niemal.

Moja propozycja : jak miałeś B&W z serii 600 ,to spróbuj 602 .Nadal podstawki,ale zagrają większą skalą dźwięku.Nowsze serie S,2,3 .

Lepsze coś niż nic

Nie.
Typowe pomieszczenie 5x4x2,5m ma laczna powierzchnie odbijajca (sciany, pdloga, sufit) ok. 60m2. Twoj obrazek ma 0,6m2.
Pokrywasz 1% odbijajacej powierzchni.

I to ma cos zmienic?

Takie oczekiwanie jest niepowazne

To jest cos dla tych, ktorzy chca „cos robic, zeby cos robic“.

Jedyny pozytywny efekt takich pomyslow, to dobre uczucie, ze sie cos zrobilo.
A to tez jest wazne

Sa bardziej sensowne/efektywne sposoby inwestowania budzetu w audio.

PS 1

Tak „brutalne“ sa zasady dzialania akustyki. Tylko malo kto jest tego swiadom.

PS 2

Zaczal bym od sensownej wysokosci zestawow glosnikowych. Na razie graja „w kolana“. Podnies je o conajmniej 60cm
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, xajas napisał:

Nie.
Typowe pomieszczenie 5x4x2,5m ma laczna powierzchnie odbijajca (sciany, pdloga, sufit) ok. 60m2. Twoj obrazek ma 0,6m2.
Pokrywasz 1% odbijajacej powierzchni.

Odejmij witrynę wysoką, szafę głęboką, witrynę małą, narożnik który ma wymiar 2,8 x 2,2 m dywan, zabudowę na suficie( 100 mm głębokości ) i suma symarą jest już mniejsza objętość.

Ja nie jestem innymi którzy wsadzą do salonu panele akustyczne itd. tak że dział akustyki mnie nie interesuje… jest dobrze i tak pozostanie tak że nie trać swojego cennego czasu na stukanie w klawiaturę bo nie potrzebnie stracisz czas, udziel się tam gdzie ktoś liczy i oczekuje twojej pomocy. U mnie ona jest zbędna. @xajas cześć👋

Zastanawiam się nad jakimś obrazem na ścianę za głową…
Czy dodając coś na te gołe ściany nie pozbędę się zbytnio wysokich częstotliwości? Tz nie stłumię? 

Wymyśliłem że dam obraz o wymiarach 1000x600x100 mm na płótnie i za nim 100 mm wełny… na początek myślę że wystarczy

Ja nie jestem innymi którzy wsadzą do salonu panele akustyczne itd. tak że dział akustyki mnie nie interesuje… jest dobrze i tak pozostanie [mention=1239]xajas[/mention] cześć

Sam nie wiesz co wypisujesz
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, NRK napisał:

Wiem kto robił te obudowy.

Może ci zrobić też i OZ.

Podałbyś namiary na PW? 

Chyba to bedzie najlepsze wyjście stworzyć coś pod siebie niż kupować market-ówki i płacąc 60% za firmę, 30% za głośniki i 10% za zwrotnice…

Pytanie bym miał czy w 15 tys się zmieszczę czy to są droższe zabawy??? Tego typu DIY?

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.