Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do lampy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Nie jestem tutaj nowym uzytkownikiem, bywalem tutaj czesto ale w zwiazku że zapomniałem poświadczeń do starego konta musialem nowe utworzyc.
Potrzebuje porady.

Wymieniłem wszystkie preampy, gramofonowy i liniowy na lampowe. Miałem CS BLUE i pasywny preamp na drabince DACT.
Pan Andrzej Witek jest konstruktorem tych preampów. Dzwiek jest zadwowalajacy choć tej mocy nie jest za dużo.

Koncówka mocy to nowa z salonu Emotiva A2.

Szukam dobrych głośników do tego stereo.
Aktualnie posiadane głosniki to Tannoy Definition DC8. Niestety nie współgra to dobrze.

Zastanawialem sie nad Tannoy Little Gold Monitor ale kolega wspomniał ze wysoka efektywnosc ale dzwiek jakby przez ściane.

Szukam czegoś typu Vintage, bardziej do muzyki akustycznej, gitarowej gdzie wyrażnie słysze dźwieki i lampa sie rozwinie.
Pomozecie coś polecic?

Budżet 5-10k.

Szukam bardziej monitorow z wysoką skutecznoscia.

Edytowane przez pawel szuszu
https://www.audiostereo.pl/topic/164760-jakie-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-lampy/

Dziwna sprawa - 2 x 250 W Emotivy i poszukiwania monitorów o dużej skuteczności ...

Ale są Panie Paździochu rzeczy o których się fizjologom nie śniło ... 😉 

Podejrzewam, że coś Ci po drodze bruździ ... albo niedopasowanie elementów

albo sposób połączenia. I w związku z tym pytanie - czy możesz sprawdzić

słuchawkami wyjścia tego gramofonowego czy pasywnego ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, pawel szuszu napisał:

Ciekawa propozycja. 
Tam sa głosniki seas

Z tego co pamiętam to tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

24 minuty temu, Yankes napisał:

Z tego co pamiętam to tak.

Ukryta Zawartość

No wlasnie cos tekiego potrzebuje. Byly wersje typu monitor?

Ukryta Zawartość

Cześć, chyba nie do końca rozumiem, czego dokładnie poszukujesz. Co nie pasuje Ci w obecnych Tannoyach? Czemu szukasz kolumn o wysokiej skuteczności, mając taką końcówkę? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy ktos z Panstwa mial u siebie Yamaha NS1000? 

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć, chyba nie do końca rozumiem, czego dokładnie poszukujesz. Co nie pasuje Ci w obecnych Tannoyach? Czemu szukasz kolumn o wysokiej skuteczności, mając taką końcówkę? 

Wyobraz sobie ze B&W DM2 zagraly lepsza/wyrazniejsza srednica i gora jak Tannoy DC8 choc sa 10x tansze. Szukam czegos vintage i duzo lepszej rozdzielczosci co obecnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawel szuszu
  • Redaktorzy
52 minuty temu, pawel szuszu napisał:

Czy ktos z Panstwa mial u siebie Yamaha NS1000?

Mam je od 7 lat. Dokladniej - z literką "M" na końcu.

Wcześniej przez 3 lata grałem na NS-590.

W dniu 3.09.2023 o 09:32, pawel szuszu napisał:

Szukam czegoś typu Vintage, bardziej do muzyki akustycznej, gitarowej gdzie wyrażnie słysze dźwieki i lampa sie rozwinie.
Pomozecie coś polecic?

Budżet 5-10k.

Z dobrą lampą i ogarniętą w miarę akustyką z takimi NS-1000M może być "orgazm". 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, pawel szuszu napisał:

Wyobraz sobie ze B&W DM2 zagraly lepsza/wyrazniejsza srednica i gora jak Tannoy DC8 choc sa 10x tansze.

Ale nie dlatego, że są lepsze tylko Tannoy nie mają możliwości "rozwinąć skrzydeł". Kłaniają się

1 akustyka pomieszczenie (zapewne)

2 jakość elektroniki, lub całkowite jej niedopasowanie. Na temat pre nie wypowiadam się bo go nie znam, za to końcówka mocy to zaledwie bardzo przyzwoita budżetówka. Fajnie to gra ale mimo sponsorowanych, entuzjastycznych recenzji nie jest to hi-end. Gdybyś podłączył końcówkę mocy z przedziału cenowego 10-15 tys, pewnie stwierdziłbyś "o kur....... jak to gra!!!!". Albo coś w tym stylu 

Za około 10 tys kupisz JBL 4312G. Świetne głośniki 

Ale ja szukałbym raczej porządnej końcówki mocy. Choćby jakiejś dobrej klasy D. W połączeniu z lampowym pre i tak dobrymi głośnikami jak te Tannoy, to zagra.

36 minut temu, kangie napisał:

Mam je od 7 lat. Dokladniej - z literką "M" na końcu.

Wcześniej przez 3 lata grałem na NS-590.

Z dobrą lampą i ogarniętą w miarę akustyką z takimi NS-1000M może być "orgazm". 😉

Czy mozesz mi podesłać Twoja specyfikacje z czym gra ta Yamaha NS1000M ? 
Oraz jak sie ona ma do NS690? 

Pasuje je na żywo posłuchać w okolicach Krakowa. 

13 minut temu, piotrek7 napisał:

Ale nie dlatego, że są lepsze tylko Tannoy nie mają możliwości "rozwinąć skrzydeł". Kłaniają się

2 jakość elektroniki, lub całkowite jej niedopasowanie. Na temat pre nie wypowiadam się bo go nie znam, za to końcówka mocy to zaledwie bardzo przyzwoita budżetówka. Fajnie to gra ale mimo sponsorowanych, entuzjastycznych recenzji nie jest to hi-end. Gdybyś podłączył końcówkę mocy z przedziału cenowego 10-15 tys, pewnie stwierdziłbyś "o kur....... jak to gra!!!!". Albo coś w tym stylu 

Ale ja szukałbym raczej porządnej końcówki mocy. Choćby jakiejś dobrej klasy D. W połączeniu z lampowym pre i tak dobrymi głośnikami jak te Tannoy, to zagra.

Z Tannoy już sie pożegnałem. 
Mialem Serie Mercury, Mialem Definition D700, D500, D300 oraz DC8.

Koncepcja słuchania zupelnie sie zmieniła 

15 minut temu, piotrek7 napisał:

DC8 są ostre i sterylne w graniu, mialem je okolo 8 lat. 
Nie uwazam je za jakieś wybitne. 

17 minut temu, pawel szuszu napisał:

Koncepcja słuchania zupelnie sie zmieniła

OK. To jestem w stanie zrozumieć. Choć nadal uważam, że to końcówka mocy była słabszym ogniwem

17 minut temu, pawel szuszu napisał:

Nie uwazam je za jakieś wybitne. 

Nie są wybitne. Za to są bardzo dobre. Są tak dobre jak elektronika, z którą grają. I akustyka pomieszczenia, w którym grają 

Teraz, piotrek7 napisał:

OK. To jestem w stanie zrozumieć. Choć nadal uważam, że to końcówka mocy była słabszym ogniwem

Nie są wybitne. Za to są bardzo dobre. Są tak dobre jak elektronika, z którą grają. I akustyka pomieszczenia, w którym grają 

Kiedyś pozyczyłem je na testy do pana Witka. On je wyposażył w swoją elektronike. 
W superlatywach sie wypowiadał o nich. 

Prawdopodobnie zagrają dużo lepiej niż na taki, moim budżetowym sprzecie. 

Nie pozbywam sie  koncowki bo gra zaledwie kilka miesiecy - audio to nie wszystko, wydać na koncówke 10k to sporo. 
Z biegiem czasu pewnie mnie byłoby stać ale w pewnym momencie człowiek sie tak zagalopuje, że nie widzi końca tej utopii...

2 minuty temu, pawel szuszu napisał:

wydać na koncówke 10k to sporo. 

Zgadza się. Dla mnie to też spory wydatek ale 

W dniu 3.09.2023 o 09:32, pawel szuszu napisał:

Budżet 5-10k.

za głośniki to też niemało. Zwłaszcza w granicy górnych widełek, które sam wyznaczyłeś. Ja zdecydowanie pozostawiłbym głośniki i dokupiłbym do nich odpowiedniej klasy elektronikę. 

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Zgadza się. Dla mnie to też spory wydatek ale 

za głośniki to też niemało. Zwłaszcza w granicy górnych widełek, które sam wyznaczyłeś. Ja zdecydowanie pozostawiłbym głośniki i dokupiłbym do nich odpowiedniej klasy elektronikę. 

Mowisz o elektronice? 
preamp liniowy lampowy nowy lampy nosy rosyjskie 6n1peb

preamp gramofonowy lampowy nowy tez lampy tez nie z najnizeszej polki

Oba preampy maja zaledwie 3,4 miesiace. Za oba dalem okolo 6k

Daj im troche pograc z rok dwa dopiero wymienie na cos lepszego a nie zebym sie juz po kilku miesiacach szarpał na lepsze 🤣

• Redaktorzy
11 godzin temu, pawel szuszu napisał:

Czy mozesz mi podesłać Twoja specyfikacje z czym gra ta Yamaha NS1000M ? 
Oraz jak sie ona ma do NS690? 

Odp. poszła przez PW.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

12 minut temu, pawel szuszu napisał:

Mowisz o elektronice? 
preamp liniowy lampowy nowy lampy nosy rosyjskie 6n1peb

preamp gramofonowy lampowy nowy tez lampy tez nie z najnizeszej polki

Oba preampy maja zaledwie 3,4 miesiace. Za oba dalem okolo 6k

Daj im troche pograc z rok dwa dopiero wymienie na cos lepszego a nie zebym sie juz po kilku miesiacach szarpał na lepsze 🤣

Mówię o końcówce mocy, która w swej cenie jest niezła ale i tak sponsorowane "recenzje" znacznie zawyżają jej klasę.

11 minut temu, pawel szuszu napisał:

Na glosniki zawsze bym wyznaczony wiekszy budzet …

A ja w oparciu o moje doświadczenia twierdzę, że droższa elektronika wyciągnie maxa z tańszych głośników zaś tania elektronika nie będzie w stanie pokazać potencjału droższych głośników. Czego doskonałą ilustracją jest historia pewnych Tannoy. 

Optymalnie (tak jak u mnie) głośniki i wzmacniacz z tego samego przedziału cenowego 

46 minut temu, piotrek7 napisał:

Mówię o końcówce mocy, która w swej cenie jest niezła ale i tak sponsorowane "recenzje" znacznie zawyżają jej klasę.

A ja w oparciu o moje doświadczenia twierdzę, że droższa elektronika wyciągnie maxa z tańszych głośników zaś tania elektronika nie będzie w stanie pokazać potencjału droższych głośników. Czego doskonałą ilustracją jest historia pewnych Tannoy. 

Optymalnie (tak jak u mnie) głośniki i wzmacniacz z tego samego przedziału cenowego 

No to ciekawy komentarz. Zanim kupilem Emotive A2, co prawda cena nie byla super duza bo 3k to ją w salonie przesluchalem. Na pewno zagrala lepiej jak moje stare rotele rb 980bx rb 990bx i preamp aktywny rc 990 bx. To byly juz starocie i potrzebowalem czegos swiezego. W salonie gosc powiedzial ze nie ma na ta chwile lepszej koncowki mocy w cenie 3k. 
taki byl budzet a gosc nie proponowal nic innego wiec stwierdzilem ok. 

Ta koncowka zla nie jest. 
Tak jak powiedzialem poslucham jej z rok czasu i odsprzedam to wtedy tutaj sie zglosze o wybor kolejnego tematu.

A ja ośmielam się twierdzić, że wzmacniacz to tylko wzmacniacz.

Kolumny zapewniają ponad połowę sukcesu w brzmieniu i podobnie

powinna być zachowana proporcja w wydatkach.

Reasumując - wzmacniacz nie powinien przekroczyć połowy ceny kolumn.

Oczywiście jeśli ma moduł sieciowy, Dac, dobre Phono to więcej ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

A ja ośmielam się twierdzić, że wzmacniacz to tylko wzmacniacz.

Kolumny zapewniają ponad połowę sukcesu w brzmieniu i podobnie

powinna być zachowana proporcja w wydatkach.

Oczywiście jeśli ma moduł sieciowy, Dac, dobre Phono to więcej ...

Rysiek prawie sie zgadzam. Jednak zawsze dawalem troche wiecej budzetu na glosniki. Moj caly zestaw elektroniczny opiewa na kwote 9,5k preampy + power amplifier wiec tez do 10k zawsze szukalem glosnikow

I to jest słuszna koncepcja 😉 , tylko musisz pamiętać, że w zapowiadanych 

przez Ciebie "propozycjach" zakupów np. na 5 000 pln 80 % ceny to raczej

wartość sentymentalna, a nie soniczna 😉 

A może coś z klipscha? Seria heritage chyba bardzo rzadko trafia na rynek wtórny ale jeśli by się udało to jest to naprawdę dobry trop. 

4 godziny temu, audioburak napisał:

Teoria zasłyszana czy sam jesteś autorem tej bzdury? Jest jakiś wzór na podstawie którego to wyliczyłeś?

Edytowane przez piotrek7

Teorie odwrotne, które głosisz to dopiero są bzdury do kwadratu i masz

obok przykład Tonsila ZGC i Yamahy 1200 i jakoś nirwany nie ma ...

A zgodnie z Twoją opinią powinien to być minimum "dźwięk AS 2023" ...

Skoro lampa to z pewnością Klipsch będzie dobrym wyborem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

23 minuty temu, audioburak napisał:

Teorie odwrotne, które głosisz to dopiero są bzdury do kwadratu i masz

obok przykład Tonsila ZGC i Yamahy 1200 i jakoś nirwany nie ma ...

A zgodnie z Twoją opinią powinien to być minimum "dźwięk AS 2023" ...

A tak poza tym to wszystko ok? 

48 minut temu, Tal napisał:

Skoro lampa to z pewnością Klipsch będzie dobrym wyborem.

Ukryta Zawartość

O właśnie. O to mi chodziło.

Jak się z Piotrkiem nie zgadzam w temacie kabli na przykład tak tutaj absolutnie jestem zdania jak on.

Wielokrotnie czy to w salonie czy u siebie prywatnie w domu zestawiałem wzmacniacze droższe niż kolumny z bardzo pozytywnym skutkiem. 

Trzymanie się na sztywno tej zasady że cena wzmacniacza To połowa ceny kolumn to tak naprawdę nikomu nie radzę a może się sprawdzać jedynie w naprawdę budżetowych systemach.

Ukryta Zawartość

O tak, Heresy to bardzo ciekawa opcja. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi