Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa średnich monitorów na SB acoustic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, witek_z napisał:

a  zapacoustics mówi: "na 1 Khz masz dzwona na 8dB w odstępie tylko 20dB od sumy A nie widać go na sumie" - pewnie program do dupy 😀

pofalowanie głośnika niskotonowego  powinno być widoczne na charakterystyce wypadkowej

tak jak narysowałem

aby go nie było widać zafalowanie powinno być min 24 db poniżej charki wypadkowej

tak jak fioletowa linia

obraz.thumb.png.8d083791c01b00df6045e955312d1d79.png

7 minut temu, slawek.xm napisał:

aby go nie było widać zafalowanie powinno być min 24 db poniżej charki wypadkowej

tak jak fioletowa linia

Nie tłumacz, to nie ma sensu 😉 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, witek_z napisał:

Pierwszy rysunek jest błędny z  powodu 10-cio dB przecięcia głośników (zamiast -3 dB) i prostej charki (tam powinna być zapadłość.)

obraz.thumb.png.e79bb92789fecc357fe6754bd55ae55c.png

może Kisiel Cię przekona

"

to wcale nie jest łatwe, bowiem trzeba złożyć nie tylko charakterystyki amplitudowe (pokazane), lecz również fazowe; ale dobre zgranie fazowe też możemy potwierdzić na podstawie charakterystyk amplitudowych, ponieważ dzięki temu charakterystyka wypadkowa biegnie powyżej charakterystyk składowych i dokładnie 6 dB powyżej ich przecięć (częstotliwości podziału).

Odnosi się to do rachunku wektorowego - taka sytuacja ma miejsce wówczas, gdy kąt między wektorami jest bliski zero, a np. przy kącie 90O charakterystyka wypadkowa biegłaby tylko 3 dB powyżej przecięcia; przy 120 st. przechodziłaby przez przecięcie; a przy 180O, czyli przy przeciwnych fazach, powstałaby głęboka zapadłość - "dziura".

Edytowane przez slawek.xm
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

pofalowanie głośnika niskotonowego  powinno być widoczne na charakterystyce wypadkowej

tak jak narysowałem

tak jak fioletowa linia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czary jakieś no nie? ☺️

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma co się pocić ani wiele rozmyślać, witek_z już na początku wklejał charakterystyki od nie tych kolumn, które miał na myśli i nie pasujące do siebie w jednym poście.

Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, witek_z napisał:

czary jakieś no nie? ☺️

ja mam teorie spiskowe coś tam nawywijał 🙂

ale pokazane wykresy niestety trzeba tak interpretować jak napisałem

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

ja mam teorie spiskowe coś tam nawywijał 🙂

szukajcie dziury w całym - w tym jesteście najlepsi

Zachowujesz się gorzej niż kilkuletni dzieciak, któremu zabrano zabawki i posłano za karę do kąta. 

Bardziej doswiadczeni i ogarnięci w temacie użytkownicy jak Adam czy Sławek próbują Ci kilka kwestii wyjaśnić i pokazują gdzie popełniasz błędy lub gdzie nie masz racji a Ty w reakcji obronnej szyderczo i cynicznie odpowiadasz tak jakbyś na siłę chciał coś komuś udowodnić. 

Więcej pokory, dobrze Ci radzę. 

Mam nadzieje, że poza siecią nie jesteś aż tak zgniły.

3 godziny temu, robert19091990 napisał:

Zachowujesz się gorzej niż kilkuletni dzieciak, któremu zabrano zabawki i posłano za karę do kąta. 

Bardziej doswiadczeni i ogarnięci w temacie użytkownicy jak Adam czy Sławek próbują Ci kilka kwestii wyjaśnić i pokazują gdzie popełniasz błędy lub gdzie nie masz racji a Ty w reakcji obronnej szyderczo i cynicznie odpowiadasz tak jakbyś na siłę chciał coś komuś udowodnić. 

Więcej pokory, dobrze Ci radzę. 

Mam nadzieje, że poza siecią nie jesteś aż tak zgniły.

Robercie, zarzucane mi jest to i owo, piszesz też o bardziej doświadczonych ludziach i dlatego dziwię się tobie bo kolumny (te czy tamte) grają rewelacyjnie i nie tylko ja to potwierdzam, więc dajcie sobie wszyscy siana i w delikatny sposób odczepcie się ode mnie.

Piszesz coś o pokorze - czy wy wszyscy dobrze się czujecie?

Gdyby to był temat "chłopaki doradźcie co bo nie daje rady" to wszystko byłoby OK, ale ja drodzy koledzy nic od was nie potrzebuje bo kolumny grają zacnie, wytykacie jakieś wymyślone aptekarskie podejście - nie na tym polega budowa kolumn że wszystko na papierze się zgadza a przykładów z tym związanych można mnożyć, przecież słynny Wilson Audio też charakterystyk nie ma normalnych a wszyscy składają rączki (w modlitwie) myśląc jak to możliwe. Tak jak pisałem wcześniej na Audioshow w 2012 r tylko dwie kolumny były OK: Wilson Audio Sasha1, i Akkus redwine71, nie wiem czy Kisiel, zapacoustics, slawek.xm oraz robert19091990 wtedy wystawiali "swoje mądrości objawione w postaci kolumn" ale jeśli tak to te kolumny nie zostały dostrzeżone

Edytowane przez witek_z
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, witek_z napisał:

Robercie, zarzucane mi jest to i owo, piszesz też o bardziej doświadczonych ludziach i dlatego dziwię się tobie bo kolumny (te czy tamte) grają rewelacyjnie i nie tylko ja to potwierdzam, więc dajcie sobie wszyscy siana i w delikatny sposób odczepcie się ode mnie.

Piszesz coś o pokorze - czy wy wszyscy dobrze się czujecie?

Gdyby to był temat "chłopaki doradźcie co bo nie daje rady" to wszystko byłoby OK, ale ja drodzy koledzy nic od was nie potrzebuje bo kolumny grają zacnie, wytykacie jakieś wymyślone aptekarskie podejście - nie na tym polega budowa kolumn że wszystko na papierze się zgadza a przykładów z tym związanych można mnożyć, przecież słynny Wilson Audio też charakterystyk nie ma normalnych a wszyscy składają rączki (w modlitwie) myśląc jak to możliwe. Tak jak pisałem wcześniej na Audioshow w 2012 r tylko dwie kolumny były OK: Wilson Audio Sasha1, i Akkus redwine71, nie wiem czy Kisiel, zapacoustics, slawek.xm oraz robert19091990 wtedy wystawiali "swoje mądrości objawione w postaci kolumn" ale jeśli tak to te kolumny nie zostały dostrzeżone

Witku ale ja nie oceniam Twoich kolumn bo nigdy ich nie słyszałem

pokazałem tylko dlaczego pomiar , który wkleiłeś jest błędny

nawet nie wiem których kolumn to pomiar 🙂

20 godzin temu, witek_z napisał:

A czy ktoś Ci zarzuca to, że kolumny które słyszałeś i są rewelacyjne według Ciebie tak na prawdę nie są? 
Nikt tego nie napisał 😉 

Ten pomiar nie musi być do dupy.

Wystarczy wkleić do "sumy", "zezwrotkowany" pomiar basu, z innego pliku zwrotnicy, w której nie zastosowaliśmy np. pułapki na tego "dzwona". 

• Pokaż nowe odpowiedzi