Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe izolatory USB

Rekomendowane odpowiedzi

Tani Adum 3165 wpięty pomiędzy NUC a DDC... kurcze, to działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG20250220123408.thumb.jpg.b92da9ee5e878c0c00cb9518f44bb06b.jpg

Mój dzisiaj także wpięty między raspberry a rDac Arcam. Też jestem pozytywnie zaskoczony. Zmiana na duży plus. Dźwięk jest bardziej poukładany. Kosztuje grosze, warto kupować. Może to dziwne ale mam wrażenie, że bas przestał tak dudnić przy głośniejszym słuchaniu. Nie wiem dlaczego tak jest ale jest świetnie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

37 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

bas przestał tak dudnić

38 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

Dźwięk jest bardziej poukładany

Zgadza się, między innymi bas jest lepiej kontrolowany mimo dłuższych i głębszych wybrzmień. W zasadzie wpływ słychać na całym paśmie, scenie, przestrzeni, zyskuje również precyzja, szczegół z zachowaniem barwy i muzykalności.

10 minut temu, fetek napisał:

normalnie magia, ja kiedyś miałem chyba ADUM3160 i nie słyszałem żadnej różnicy.

Zależy jaki miałeś system. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

41 minut temu, fetek napisał:

normalnie magia, ja kiedyś miałem chyba ADUM3160 i nie słyszałem żadnej różnicy.

A to ciekawe, u mnie ten układ powodował tylko jakieś trzaski a muzyki słychać z tego nie było.

Mam i ja 😉

Układ działa tak samo jak Topping HS01. Zero różnic. 

Oczywiście dokonał się postęp i teraz izolacja kosztuje 100 zł i nie grzeje się jak Topping. 

Grzech nie kupić. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Piopio napisał:

Mam i ja 😉

Układ działa tak samo jak Topping HS01. Zero różnic. 

Oczywiście dokonał się postęp i teraz izolacja kosztuje 100 zł i nie grzeje się jak Topping. 

Grzech nie kupić. 

Ukryta Zawartość

Grzeszę zatem od lat.
U mnie zbędne.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, fetek napisał:

Kiedyś 3160 kosztował ~30 zł 😅

Pamiętaj, że to nie USB 2.0. 

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

U mnie zbędne.

Bo Ty nie przywiązujesz wagi do jakości. 

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piopio napisał:

Bo Ty nie przywiązujesz wagi do jakości. 

jaka śmiała teza:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Muszę uczciwie napisać, że mimo posiadania DDC, wpięcie izolatora przyniosło dość wyraźny skok jakościowy. 

DDC jest również świetnym upgradem i dodatkowo jest mi niezbędny gdyż mam podpięte 2 przetworniki, więc rozdziela sygnał. 

Nie gram po HDMI i2s, wole aes/ebu lub coax. Bardziej fizjologicznie, że tak powiem to brzmi ✌️😁

15 minut temu, Piopio napisał:

Pamiętaj, że to nie USB 2.0. 

to był szczyt możliwości, nie było izolatorów na USB 2.0

16 minut temu, turandy napisał:

Nie gram po HDMI i2s, wole aes/ebu lub coax. Bardziej fizjologicznie, że tak powiem to brzmi ✌️😁

ja wolę wszystko w jednym kartonie, bez dodatkowych kabli które są kolejnym newralgicznym punktem więc dla mnie i2s jest jak znalazł.

Ja zaraz po kupnie Sabaja zakupiłem Topping hs01 i też byłem w szoku co to zrobiło. Ale najbardziej poprawiły się wokale i wysokie tony. Grałem z laptopa. Później kupiłem WiiM ultra i nawet nie podłączałem go bez izolacji a nawet nie wiem czy w tym przypadku też jest potrzeba jego używania 🤓 Pamiętam jak kilka lat temu ludzie się wyśmiewali z @Piopio że poleca izolację galwaniczna do USB. 

4 minuty temu, hary1357 napisał:

Ja zaraz po kupnie Sabaja zakupiłem Topping hs01 i też byłem w szoku co to zrobiło. Ale najbardziej poprawiły się wokale i wysokie tony. Grałem z laptopa. Później kupiłem WiiM ultra i nawet nie podłączałem go bez izolacji a nawet nie wiem czy w tym przypadku też jest potrzeba jego używania 🤓 Pamiętam jak kilka lat temu ludzie się wyśmiewali z @Piopio że poleca izolację galwaniczna do USB. 

@Piopio strasznie zrył nam psychę ale wygląda, że miał rację 😁😉

9 minut temu, fetek napisał:

to był szczyt możliwości, nie było izolatorów na USB 2.0

Były ale dość drogie - patrz Intona. 

1 minutę temu, turandy napisał:

@Piopio strasznie zrył nam psychę ale wygląda, że miał rację 😁😉

W czym miał rację? W tym że każdy dowolny transport z dowolną izolacją gra tak samo? Czy w tym że izolacja zawsze pomaga?

Z toppingiem HS01  grało u mnie gorzej niż bez niego i dalej transporty grały inaczej... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

W czym miał rację? W tym że każdy dowolny transport z dowolną izolacją gra tak samo? Czy w tym że izolacja zawsze pomaga?

Z toppingiem HS01  grało u mnie gorzej niż bez niego i dalej transporty grały inaczej... 

Z mojego punktu widzenia miał rację że izolacja pomaga.

Czy zawsze? Nie wiem.

Czy transporty po zastosowaniu izolacji grają tak samo? Pojęcia nie mam i raczej sprawdzać nie mam zamiaru.

Konkludując, pisałem w swoim imieniu i o moim przypadku.

Pozdrawiam 

32 minuty temu, Piopio napisał:

Były ale dość drogie - patrz Intona. 

O ile pamiętam ona się pokazywała dopiero w 2016 roku, więc nie, nie było.

25 minut temu, turandy napisał:

Z mojego punktu widzenia miał rację że izolacja pomaga.

Czy zawsze? Nie wiem.

No dobrze ale to nie jest żadna tajemnica ani żadne zaskoczenie, masę ludzi o tym mówiło a on to wyniósł do poziomu absurdu i bez herezji się nie obyło. Cyrk z kartami USB też swoje zrobił.

Jak masz DDC wyposażony w reclocker w teorii nie potrzebuje izolacji.. w praktyce kiedyś to sprawdzę. Pytałem kilku osób nikt nie używa a tam sprzęt klasy denafrips terminator i lepszy.

Edytowane przez fetek
6 minut temu, fetek napisał:

Źle pamiętasz. Była już w 2015.

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Tylko Tobie 😉 Więc zastanowiłbym się nad sobą. 

Edytowane przez Piopio

5 minut temu, Piopio napisał:

Źle pamiętasz. Była już w 2014 roku jak nie wcześniej. 

1.0 2015-09-15 Initial revision czyli dobrze pamiętałem. 

No ale Ty wiesz lepiej, producent kłamie.

Edytowane przez fetek
10 minut temu, fetek napisał:

No dobrze ale to nie jest żadna tajemnica ani żadne zaskoczenie, masę ludzi o tym mówiło a on to wyniósł do poziomu absurdu i bez herezji się nie obyło. Cyrk z kartami USB też swoje zrobił.

Ja nie uzywam,bo mam jedno połączenie usb:
laptop>dac.

I nawet jak odkręcę gałe ma maxa mam "czarne tło"
Zero zakłóceń,szumów,brumów,itp.

Ale nie wykluczam,że chciałbym spróbować przy połaczeniu gramofonu po USB.

Jak słucham po analogu (gramofonu)-to ok
Jak słucham po analogu (gramofonu) i jest podpięty jednocześnie kabel USB i włączone w ustawieniach dziœku ten dac z gramnofonu-to się robi jakas pętla masy.

Jak słucham po cyfrze gramofonu-to ok (jak jest odłączony połączenie analogowe.)

To jedyne dla mnie rozwiązanie,ewentualnie.

Choć w sumie nie do konca potrzebne,bo usb w gramofonie służy do archiwizacji tylko,więc to połaczenie może być odłaczone na co dzień.

ALE:
Jak połączę do końcówek po XLR to jest ok,więc....

Edytowane przez Pseudodrummer

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Nie, nie masz. Widać nie rozumiesz pojęcia "czarne tło". 

Teraz, Piopio napisał:

Nie, nie masz. Widać nie rozumiesz pojęcia "czarne tło". 

wytłumacz proszę

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Zero zakłóceń,szumów,brumów,itp.

Ja też nie mam, ale może czarne będzie bardziej czarne 😅

Zastanawia mnie kwestia playerów, które często są oparte na ARM i androidzie. Wielu używa tego w kinie i nie widziałem by ktokolwiek miał efekty specjalne po HDMI. Teraz to samo przeszło do stereo, pytanie czy tutaj izolacja ma sens. 

Gdybam sobie czysto teoretycznie.

5 minut temu, fetek napisał:

1.0 2015-09-15 Initial revision czyli dobrze pamiętałem. 

No ale Ty wiesz lepiej, producent kłamie.

Poprawiłem komentarz. 

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

wytłumacz proszę

Cytat

Czarne tło muzyki

Czarne tło muzyki jest najbardziej głupim neologizmem, którym posługują się specjaliści od prania mózgów. Bzdurność bierze się stąd, że zaadaptowano ten slogan z reklam telewizorów, gdzie czerń ma znaczenie, zwłaszcza w odniesieniu do telewizorów LCD. W odniesieniu do muzyki nie ma żadnego sensu, a osoby rozprawiające o tym rzekomym czarnym tle muzyki można bez żadnych ceregieli uznać za kompletnie odmóżdżonych kretynów.

Otóż zdarzyło mi się być w różnych i wręcz skrajnych okolicznościach towarzyszących tworzeniu i wykonywaniu muzyki. Zawsze i wszędzie tłem muzyki jest szum, odgłosy, czasem nawet głośny hałas. Zawsze można coś usłyszeć, bo nigdy się nie nagrywa i nie wykonuje muzyki w komorze dźwiękoszczelnej.

A gdyby nawet. Wtedy słyszy się bicie własnego serca, szum krwi w tętnicach, własny oddech... bulgotanie w żołądku i jelitach itd. itp.

Nigdzie i nigdy nie ma żadnego czarnego tła. Są tylko ciemne i zakute łby. Ale nawet w tym przypadku ciemny nie oznacza czarny.

😝

a tak na serio jest to ustrojstwo, które nawet jak słyszysz to możesz nie umieć go zdefiniować. Nazwijmy to cisza między kolumnami a obiektami, albo marketingiem. Pełna dowolność.

Edytowane przez fetek
8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

wytłumacz proszę

"Charakter owych zmian był zgodny z oczekiwaniami, bo niemal zawsze ulepszenie zasilania daje podobne efekty. Dźwięk był bardziej rozdzielczy, jako że słychać było więcej drobnych detali, które podawane były w bardziej klarowny, czystszy sposób. I to właśnie o ową czystość chodzi. Lepsze zasilanie eliminuje z dźwięku zakłócenia, szum, których teoretycznie nie słyszymy, a które są czymś w rodzaju mgiełki umieszczonej między nami a muzyką, zmniejszającą jej czytelność. Wyeliminowanie tej niechcianej warstwy sprawia, że owe drobne elementy dostają szansę współtworzenia większej, pełniejszej, bogatszej całości i to właśnie postrzegałem, jako lepszą rozdzielczość, szczegółowość i czystość prezentacji. Z nich z kolei wynikał cały szereg drobnych zmian, które sumarycznie znacząco wpływały na odbiór muzyki. Poprawiła się dynamika, także ta na poziomie mikro, barwa instrumentów i wokali zrobiła się bardziej nasycona i soczysta, zauważalna była również poprawa różnicowania. "

Opis dotyczy zasilania liniowego ale w 100% oddaje wpływ zastosowania izolacji galwanicznej USB. 

13 minut temu, fetek napisał:

Ja też nie mam, ale może czarne będzie bardziej czarne 😅

Zastanawia mnie kwestia playerów, które często są oparte na ARM i androidzie. Wielu używa tego w kinie i nie widziałem by ktokolwiek miał efekty specjalne po HDMI. Teraz to samo przeszło do stereo, pytanie czy tutaj izolacja ma sens. 

Gdybam sobie czysto teoretycznie.

Nie wiem,nie uzywam playerów z androida.

6 minut temu, Piopio napisał:

Charakter owych zmian był zgodny z oczekiwaniami, bo niemal zawsze ulepszenie zasilania daje podobne efekty. Dźwięk był bardziej rozdzielczy, jako że słychać było więcej drobnych detali, które podawane były w bardziej klarowny, czystszy sposób. I to właśnie o ową czystość chodzi. Lepsze zasilanie eliminuje z dźwięku zakłócenia, szum, których teoretycznie nie słyszymy, a które są czymś w rodzaju mgiełki umieszczonej między nami a muzyką, zmniejszającą jej czytelność

Hmm,czyli "izolacja galwaniczna" zmienia w jakis sposób dane przesyłane przez USB?

Hmm,to cytat z recki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cy masz swoja definicję?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie wiem,nie uzywam playerów z androida.

Ja używam do wideo i jak użyłem tego samego kabla HDMI do podłączania PC to miałem efekty specjalne, cykanie i inne duperele.

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi