Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe izolatory USB

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Yodzisław napisał:

A wpływ na dźwięk? Porównywałeś z innymi tego typu ustrojstwami?

Zamówiłem Lhy UiP więc zobaczę … nie mam już ustrojstwa z allegro 🙂 więc ciężko porównać 1 do 1 

Ogólnie … wpiąłem usiadłem metr od głośnika i słychać mniejszy szum w tle testowałem ciągle na 1 piosence 🙂 melody gardot - baby im a fool potem odpinałem i ponownie szum w tle był większy 

Czy ma to wpływ np słuchając z 3-4 metrów? Nie wiem. Być może (takie są opinie)dźwięk się wyostrza co niektórym może nie pasować bo jakby nie patrzeć dźwięk się czyści co może prowadzić do jakiegoś zwiększenia ostrości czy też będzie bardziej kliniczny 

ten z allegro jest tani, można przetestować i odesłać bez problemu, ogólnie polecam przetestować bo śmiesznie tanie ustrojstwo, a na pewno działa 😉 Lhy uip będzie w czwartek to popatrzę, a raczej posłucham. Jestem ciekaw czy np we wspomnianej piosence Melody szum się wyczyści do zera? Bo allegrowa izolacja go zmniejszyła ale nadal był słyszalny.

Edytowane przez Ghotti
24 minuty temu, Yodzisław napisał:

Tu masz sprawdzony, autorski produkt, specjalistycznej firmy, oparty na układzie TI isousb211. Dźwięk pełny, nasycony, dynamiczny i przestrzenny, żadnych wyostrzeń..

Porównywalny z lhy uip🙂 a koszt to tylko 73$ + 10$ wysyłka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będę chyba robił upgrade DDC z m2tech EVO2 do manunta EVO3. Jest sens kupować tę izolację? Mam jeszcze podpięty JitterBug i mimo DDC on poprawia dźwięk.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

1 godzinę temu, Ghotti napisał:

Ewidentnie eliminuje szum w tle.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Raz piszesz że eliminuje, innym razem ze zmniejsza. A i działanie jw nie jest niczym ewidentnym, w systemach, które nie mają problemów, które on rozwiązuje, nie wniesie nic pozytywnego. Przy czym jego rola nie jest eliminowanie szumów w tle, to tylko możliwy objaw, gdy byl problem do rozwiązania - pętla masy.

Godzinę temu, Genezyp napisał:

Dźwięk pełny, nasycony, dynamiczny i przestrzenny, żadnych wyostrzeń.

I jeszcze niebieski, zielony i w czerwone ciapki. Co też te ludzie nie wymyśla.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 godzin temu, Yodzisław napisał:

Nie ma żadnej różnicy "brzmieniowej" pomiędzy izolatorami USB 2.0

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ja myślę, że ałdiofil usłyszy różnicę, szczególnie w tym bardzo hiperdrogim, którego on se na pewno kupi 😉 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

tak zwłaszcza tymi co dopiero niedawno polecałeś co się grzeją i sieją z zasilania 😄 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 godzin temu, Piopio napisał:

Czyli im tańszy tym lepszy?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Godzinę temu, Yodzisław napisał:

Czyli im tańszy tym lepszy?

Tańszych niż 90 zł nie dostaniesz. Te droższe są w lepszej obudowie, bardziej funkcjonalne. Można podłączyć zewnętrzne zasilanie liniowe dla spokoju ducha.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Patrzcie na wykonanie i parametry. Adum4160 to low/full speed czyli 1.5Mbps i 12Mbps, Adum3165,4165/isousb211 to już możliwość osiągnięcia 480 MBit/s high speed. Izolatory mam przed konwerterem I2S lub DACiem, dodatkowo z izolacji zasilam DACi i przetwornica DC/DC musi mieć moc min.2W tj. 5V i 400mA. Jak DAC nie potrzebuje zasilania z usb to te 100mA wystarczy.Przy obciążeniu lub zwarciu przetwornica albo się wyłączy albo będzie gorącą (brak zabezpieczń) aż spłonie ;). Ceny izolatorów zależą nie tylko od obudowy, ale przede wszystkim od projektu (np.zabezpieczeń esd, filtracja zasilania, itp.) od jakości użytych elementów i zastosowanego układu + przetwornicy dc/dc jeżeli jest.  Różnice w brzmieniu - taaa, takie jak w kablach usb 🤣.

Edytowane przez Tymianek
W dniu 22.02.2025 o 19:13, turandy napisał:

Nie gram po HDMI i2s, wole aes/ebu lub coax.

Gram po usb ale ciekawi mnie aes/ebu. 

Jak postrzegasz roznice w swoim systemie. U mnie coax sie kompletnie nie sprawdzil. 

Oczywiscie wiem ze moze byc inaczej u ciebie... 

W dniu 22.02.2025 o 19:37, turandy napisał:

Piopio strasznie zrył nam psychę ale wygląda, że miał rację

To nie dziala zawsze jak twierdzi Piopio. Mimo izolatora transporty graja roznie. Ale nie bede wchodzil dalej w temat bo sie odezwie zaraz Piopio 😉

W dniu 22.02.2025 o 20:10, Piopio napisał:

Tylko Tobie 😉 Więc zastanowiłbym się nad sobą

🫣🤭🤣😂

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Gram po usb ale ciekawi mnie aes/ebu. 

Jak postrzegasz roznice w swoim systemie. U mnie coax sie kompletnie nie sprawdzil. 

Oczywiscie wiem ze moze byc inaczej u ciebie... 

U mnie bardzo fajnie brzmi po aes i coax rca. Tylko ja lubię dość soczyste i mięsiste (no sorry) brzmienie i nie szukam nadmiernej szczegółowości (jednak muzyczny obraz musi być w miarę pełny).

Nie mogę napisać, że po i2s jest źle, bo nie jest. Być może, z audiofilskiego punktu widzenia, jest lepiej. Ale ja wybieram to co mi pasuje.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

To nie dziala zawsze jak twierdzi Piopio. Mimo izolatora transporty graja roznie.

Czy grają różnie to nie wnikam.

U mnie izolator poprawił trochę czytelność i pozwolił na lepszą konturowość poszczególnych instrumentów.

To nie są jakieś mega zmiany ale są odczuwalne.

Nie do końca mój system potrafi te zmiany uwypuklić tak by były bardziej czytelne.

8 minut temu, turandy napisał:

Tylko ja lubię dość soczyste i mięsiste (no sorry) brzmienie i nie szukam nadmiernej szczegółowości (jednak muzyczny obraz musi być w miarę pełny).

Czyli jednak odbywa sie to kosztem detali i szczegolow na wysokich i srednicy?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

18 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czyli jednak odbywa sie to kosztem detali i szczegolow na wysokich i srednicy?

Nie do końca, brak raczej tego ostrego wycięcia a jest takie delikatne zaokraglenie. Wiesz, że ten dźwięk tam jest, nawet gdy jest delikatnie zaakcentowany w tle lecz jest ciut grubszy. Bez izolacji lekko się to rozmywało teraz jest ok.

2 godziny temu, turandy napisał:

Nie do końca, brak raczej tego ostrego wycięcia a jest takie delikatne zaokraglenie. Wiesz, że ten dźwięk tam jest, nawet gdy jest delikatnie zaakcentowany w tle lecz jest ciut grubszy. Bez izolacji lekko się to rozmywało teraz jest ok.

Jeszcze niedawno by cię zakrzyczeli, "jak to możliwe, żeby cyfra i słychać różnice".

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Jeszcze niedawno by cię zakrzyczeli, "jak to możliwe, żeby cyfra i słychać różnice".

Cyfra jest bez zmian. Chodzi o wyfiltrowanie zniekształceń elektrycznych w domenie analogowej. 

11 minut temu, Piopio napisał:

Cyfra jest bez zmian. Chodzi o wyfiltrowanie zniekształceń elektrycznych w domenie analogowej. 

A w jaki sposób ? Bo czytam jego posty i pisze o lączach cyfrowych.

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

A w jaki sposób ? Bo czytam jego posty i pisze o lączach cyfrowych.

Zgadza się. Poszczególne łącza różnią się jitterem i zakłóceniami elektrycznymi. Stąd różne brzmienie. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Zgadza się. Poszczególne łącza różnią się jitterem i zakłóceniami elektrycznymi. Stąd różne brzmienie. 

To poczytaj w Audio Mitach sprzed dwóch lat a zobaczysz.

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

To poczytaj w Audio Mitach sprzed dwóch lat a zobaczysz.

Może streścisz ?

Będę testował wszystkie trzy możliwości i2S , Usb , Aes/ebu ( Coax zajęty dla transportu Cd , gra bardzo fajnie )  do układanki brakuje mi rozsądnego kabla aes/ebu polecicie coś . Zamówiłem Lhy Uip i U18 więc dwie pierwsze opcje załatwione 

5 godzin temu, turandy napisał:

+ dodatkowe zasilanie? Czy jego zastosowanie ma sens?

Jak każdego izolatora 😉 

1 godzinę temu, venom200 napisał:
7 godzin temu, turandy napisał:
+ dodatkowe zasilanie? Czy jego zastosowanie ma sens?

Ja.mam z zasilaczem liniowym

To jest odpowiedź niepełna, wypnij zasilacz i sprawdź ew. różnice..

Nie wiem zawsze zasilanie liniowe a nie z USB ma sens

Ludzie pod amanero swego czasu cieli kable aby zasilanie zrobić zewnetrznym 5v to tym bardzie tu ma sens

Edytowane przez venom200
  • Pokaż nowe odpowiedzi