Skocz do zawartości
IGNORED

Dali ikon6 mk2 jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono. Chciałbym was potpytać. Wspomniane kolumny dali ikon6 mk2 zasila obecnie wzmacniacz fezz audio Silver luna i jest za dużo góry tzn potrafi zasyczeć. Czy zmiana na np. Nad c356bee wyłagodzi trochę tą górę? Nadmienię że wymiana lamp nie wiele zmienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/164923-dali-ikon6-mk2-jaki-wzmacniacz/

Witam, z nadem 356 to rozsądne połączenie, na pewno będzie dobra podstawa basowa i wysokie też nie będą takie "ostre", będzie energicznie. Zresztą tego nada często łączono w zestawach sprzedażowych z ikonami. Akurat u mnie ikony 6 mk2 grały z hybrydą Magnatem ma900 i było całkiem dobrze, mocno na basie, z przyjemną średnicą, nie czułem zbyt syczącej góry. Pozdrawiam 

Cześć, ja bym uderzył w stronę hybryd, ale Vincenta. Model SV-228 zdecydowanie może Ci się spodobać. Zachowujesz dynamikę, a dokładasz sporo ciepła, chociaż oczywiście jest to sprzęt znacznie droższy. Nie wiem, czy schodzenie z Silver Luny w stronę Nada Cię zadowoli. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 godzin temu, gl377 napisał:

Witam, z nadem 356 to rozsądne połączenie, na pewno będzie dobra podstawa basowa i wysokie też nie będą takie "ostre", będzie energicznie. Zresztą tego nada często łączono w zestawach sprzedażowych z ikonami. Akurat u mnie ikony 6 mk2 grały z hybrydą Magnatem ma900 i było całkiem dobrze, mocno na basie, z przyjemną średnicą, nie czułem zbyt syczącej góry. Pozdrawiam 

Miałem je z Nadem 357 bee. 

Z audio Analogue fortissimo też było fajnie. 

Ale zacznij od ustawienia kolumn,masz je teraz ustawione w trójkącie 😉

Jak dla mnie nic tym kolumnom nie pomoże bo one zawsze grają ostro.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 minut temu, rafa napisał:

Jak dla mnie nic tym kolumnom nie pomoże bo one zawsze grają ostro.

To akurat nie prawda. Potrafią fajnie zagrać, odpowiedni wzmacniacz i wstęgi raczej nie powinny być wycelowane w twarz 😉

25 minut temu, Kw202 napisał:

Potrafią fajnie zagrać

Nie udalo mi sie tego nigdy doswiadczyc. Ale moga sie komus podobac. 

Ale jesli jednak kogos draznia to moze to byc znak ze nie sa one dla niego..

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 minuty temu, rafa napisał:

Nie udalo mi sie tego nigdy doswiadczyc. Ale moga sie komus podobac. 

Ale jesli jednak kogos draznia to moze to byc znak ze nie sa one dla niego..

Pomyliłem ikony z opticonami. 

Ikony też miałem i są bardzo ostre. 

Kupiłem je wysyłkowo po przeczytaniu jakiejś recenzji (bolesna dla uszu nauczka) 

Przyznam się nawet że  bałem się że nikt już ich ode mnie nie odkupi. 

Można walczyć ze wzmacniaczem ale tylko wtedy jeśli ma się 100% pewności że to jego sprawka. Nie znam go więc nie mam pojęcia co do sluchawek i porównania ze źródłem tą metodą. U mnie bruździły kable. Ale mało kto chce to drążyć. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, quatross napisał:

Może Haiku-Audio Bright podłącz 

Nie za dużo dla ikonów? Oczywiście zagra, tylko że do Haiku to chyba jednak podpiął bym coś lepszego.

W dniu 25.09.2023 o 13:25, Q21 napisał:

Cześć, ja bym uderzył w stronę hybryd, ale Vincenta. Model SV-228 zdecydowanie może Ci się spodobać. Zachowujesz dynamikę, a dokładasz sporo ciepła, chociaż oczywiście jest to sprzęt znacznie droższy. Nie wiem, czy schodzenie z Silver Luny w stronę Nada Cię zadowoli. 

Jak powyżej, oczywiście ten Vincent to bardzo fajna hybryda, tylko połączenie wzmacniacza za 8 k PLN z kolumnami wartymi obecnie ok. 3 k PLN trąci trochę mezaliansem. Jak najbardziej zagra, i to raczej dobrze. Chociaż w sumie przy Haiku jak i Vincencie może to być przyszłościowe wyjście na inne kolumny. Tylko, że to rozwiązanie zdecydowanie droższe niż rozważany nad 356. Pozdrawiam 

Edytowane przez gl377

Panowie chodzi tylko o wyłagodzenie trochę tej góry zachowując szczegółowość ikonów która według mnie wcale nie jest kłującą. Wydaje mi się że vincenta muszę koniecznie sprawdzić. Ale nada też chcę sprawdzić w takim połączeniu. Kiedyś słyszałem c356bee z aurora700 i też grało to bardzo przyjemnie. No ale ikon6 to chyba trochę wyższa klasa od aurora 700?to też może być fajnie.

Do pewnego stopnia elektronika nigdy nie jest zbyt dobra do kolumn. Poza przykladami ektremalnymi zawsze warto miec jak najlepsze zasilanie w zasadzie kazdych kolumn.

5 godzin temu, rafa napisał:

Do pewnego stopnia elektronika nigdy nie jest zbyt dobra do kolumn. Poza przykladami ektremalnymi zawsze warto miec jak najlepsze zasilanie w zasadzie kazdych kolumn.

I w "zasadzie" każdy wzmacniacz do każdych DALI ?

😉

I do KAZDEJ MUZYKI!! BYLE BYŁO DISKO 😂🤣

20 godzin temu, rafa napisał:

Oczywiście zgadzam się jak najbardziej, z dwóch opcji zdecydowanie wolałbym mieć dobry/bardzo dobry wznak ze słabszymi kolumnami niż dobre/świetne kolumny grające pod słabą/przeciętną integrą. Zagra w obu przypadkach, tyle że ja uważam, iż należy zachować jednakże jakąś synergię/proporcję między dobranymi elementami. 

3 godziny temu, gl377 napisał:

Oczywiście zgadzam się jak najbardziej, z dwóch opcji zdecydowanie wolałbym mieć dobry/bardzo dobry wznak ze słabszymi kolumnami niż dobre/świetne kolumny grające pod słabą/przeciętną integrą. Zagra w obu przypadkach, tyle że ja uważam, iż należy zachować jednakże jakąś synergię/proporcję między dobranymi elementami. 

To co wybierasz dla siebie? Jak widzę kolumny już masz..

21 minut temu, quatross napisał:

To co wybierasz dla siebie? Jak widzę kolumny już masz..

Ja już mam swój system, skromny, ale mi odpowiada. To Przemyk stoi przed wyborem 😉

4 minuty temu, Przemyk napisał:

Jeśli o mnie chodzi to spróbuję tego Nada c356bee i zobaczę. Jeśli nadal będzie nie w mój gust to spróbuję vincenta i zobaczymy.

nIEMIECKIEGO? To wolę oryginał, made in Germany, jeszcze zależnie jaka muzyka? Stare nad'y grają tylko tak jak wyglądają

Edytowane przez quatross
...
1 minutę temu, quatross napisał:

jeszcze zależnie jaka muzyka.

Słucham muzyki wokalnej, trochę popu,rocka a i blues się zdarza. Najważniejsze że musi mi się całościowo podobać i albo tak jest albo nie.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
19 minut temu, Przemyk napisał:

Słucham muzyki wokalnej, trochę popu,rocka a i blues się zdarza. Najważniejsze że musi mi się całościowo podobać i albo tak jest albo nie.

Wysłałem Ci wiadomość na Priv. 

1 godzinę temu, Przemyk napisał:

Ja bym celował w hybrydowy piec... Tylko po co?

1 godzinę temu, quatross napisał:

Ja bym celował w hybrydowy piec... Tylko po co?

Moim zdaniem dobry kierunek z hybrydą, przy założeniu że ikony zostają 

3 godziny temu, Przemyk napisał:

Jeśli o mnie chodzi to spróbuję tego Nada c356bee i zobaczę. Jeśli nadal będzie nie w mój gust to spróbuję vincenta i zobaczymy.

A spróbuj posłuchać też wymienianą przeze mnie hybrydę Magnata ma900. Można się zdziwić jak gra,  oczywiście w budżecie +/- 4 PLN. Vincent to super hybryda, ale tutaj to już 8 pojawia się jako pierwsze w cenie. 

16 minut temu, Przemyk napisał:

Wezmę magnata pod uwagę jak c356bee mi nie podejdzie. Co do ikonów to oczywiście że nie zamierzam się ich pozbywać.

Nie lubię uczyć się na swoich błędach 

Magnat to masówka ale nieźle będzie dawać w Ikonach 😉

Jest gorący 

3 minuty temu, quatross napisał:

To jest cel zamierzony. Kupię kilka wzmacniaczy w odstępach czasowych i se potestuje. I na pewno nie będę ich kupował od handlarzy i komisów audio.😂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
17 minut temu, quatross napisał:

Magnat to masówka ale nieźle będzie dawać w Ikonach 😉

Jest gorący 

Masz chyba jakąś traumę z tymi ikonami albo to jakaś twoja chora wizja marketingu. 

32 minuty temu, Przemyk napisał:

To jest cel zamierzony. Kupię kilka wzmacniaczy w odstępach czasowych i se potestuje. I na pewno nie będę ich kupował od handlarzy i komisów audio.😂

A kto tu mówi o komisach? Jak cię stać na wydatki to kup bmw m6, też polecam 😂

jeśli chodzi o mnie to sprzedaję tylko swój sprzęt. Nie używany jak u handlarzy nie mam zamiaru się bardziej obłowić .

• Pokaż nowe odpowiedzi