Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe Kii Seven - male aktywne monitory

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszly nowe ciekawe aktywne nonitory Kee Seven. „ Mlodszy brat“ uznanych Kii Three

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2287.thumb.jpg.ddb27caee0fd7e042f0180f7c42ed4b7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/164969-nowe-kii-seven-male-aktywne-monitory/
2 godziny temu, xajas napisał:

Wyszly nowe ciekawe aktywne nonitory Kee Seven. „ Mlodszy brat“ uznanych Kii Three

Czyli następnie czas na Kii One 😉

PS Dutch & Dutch 8c też spoko. Wpadnij na Dutch Audio Event, nie masz daleko 😉

Tytułowe Kii Seven będą tam pokazane po raz pierwszy.

The Kii Audio Kii Seven will be available early 2024, priced €3.795 / £3,495 / $3,895 (single speaker), €7.590 / £6,990 / $7,790 (stereo pair).

Edytowane przez Adi777
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Czyli następnie czas na Kii One 😉

PS Dutch & Dutch 8c też spoko. Wpadnij na Dutch Audio Event, nie masz daleko 😉

Tytułowe Kii Seven będą tam pokazane po raz pierwszy.

The Kii Audio Kii Seven will be available early 2024, priced €3.795 / £3,495 / $3,895 (single speaker), €7.590 / £6,990 / $7,790 (stereo pair).

Ciekawe czy ba tegorocznym AVS będą D&D, a najfajniej by były razem z Kii 😊

10 minut temu, Ajothe napisał:

Ciekawe czy ba tegorocznym AVS będą D&D, a najfajniej by były razem z Kii 😊

Firma D&D będzie 🙂 Podobno pracują nad czymś znacznie większym i droższym niż 8c. Jestem strasznie ciekawy tego projektu.

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Idealnie byłoby zrobienie strefy stereo aktywnego 😁

Np DD, Kii, Genelec.

Z aktywnych będą jeszcze Grimm Audio - powinny Ci się spodobać, Aequo Audio, Goldmund, PSI Audio, KAD Audio, Avantgarde Acoustic, Temporal Coherence, i pewnie jeszcze kilku innych.

Mi się ogólnie Trójki podobały, "Holendrzy" 8c też, ale czegoś mi brakowało. Prawdopodobnie, jak pisze czasami @xajas - punchu 😉 Takiej nieograniczonej dynamiki, i może też pewnej dozy realizmu.

Ło matko! Ale zaleciało audiofilizmem 🤯 😄

No nieźle, załóż bloga 😁

Ja niestety Kii 3 nie słyszałem w porównaniu do 8c....generalnie mało aktywnych słyszałem niestety. 

Te duże KII z BXT słuchałem i grały tragicznie źle, twardo i sztucznie (jak większość kolumn aktywnych z DSP i klasie D które naginają prawa fizyki i akustyki) ale może to wina akustyki, nie wiem na jakim show ich słuchałem ale chyba w Tilburgu.
X-Fi (teraz Dutch Audio Event) nie lubię, sami gawędziarze i przeładowane sale - czego tu słuchać mając przed sobą 3-4 rzędy głów.

Osobiście trzymam się bardzo daleko takich zabawek, tak skomplikowane kolumny wytrzymują może 10 lat a potem kaplica - wszystko custom, nie ma części a producent już 5 razy zdążył zmienić nazwę albo rozpłynął się w powietrzu.
Ze starszymi ADAMami dokładnie to samo było.

Edytowane przez Marek.S
22 minuty temu, Marek.S napisał:

Osobiście trzymam się bardzo daleko takich zabawek, tak skomplikowane kolumny wytrzymują może 10 lat a potem kaplica - wszystko custom, nie ma części a producent już 5 razy zdążył zmienić nazwę albo rozpłynął się w powietrzu.

Nie jest aż tak tragicznie. ATC robi fajne głośniczki aktywne. Za jakiś czas chcę zrobić sobie prezent i kupić SCM25a pro. Nasz polski APS też się dzielnie trzyma. Nawet ostatnio rozszerzyli ofertę o dwie nowe konstrukcje 

34 minuty temu, Marek.S napisał:

X-Fi (teraz Dutch Audio Event) nie lubię, sami gawędziarze i przeładowane sale - czego tu słuchać mając przed sobą 3-4 rzędy głów.

Ja będę pierwszy raz.

Ja tam żadnych wniosków z takich imprez bym raczej nie wyciągał. Jak już, to pojechać w jakieś ustronne miejsce i tam słuchać w spokoju - na przykład Pura Audio.

Masz na myśli małe kolumny aktywne, z małymi przetwornikami?

Mieszkasz w Holandii?

Edytowane przez Adi777

Tak, od lat. Czasami bywałem na X-Fi ale bardziej wolałem mniejsze imprezy typu AZ Audio Show na stadionie AZ w Alkmaar, 100km jazdy stąd.

Stadion w Alkmaar? Mam tam jakieś 10 minut jazdy autem. To AZ jeszcze się odbywa?

Sorry @xajas za offtopic, ale tak wyszło 😁

Sprawdziłem. Już niestety nie, szkoda.

Edytowane przez Adi777
7 godzin temu, Marek.S napisał:

Te duże KII z BXT słuchałem i grały tragicznie źle, twardo i sztucznie (jak większość kolumn aktywnych z DSP i klasie D które naginają prawa fizyki i akustyki) ale może to wina akustyki, nie wiem na jakim show ich słuchałem ale chyba w Tilburgu.

Ze starszymi ADAMami dokładnie to samo było.

Jezdze na X-Fi, obecne DAE od 8 lat i zawsze uda mi sie posluchac tego czego chce nawet siedzac w pierwszym rzedzie na srodku. Jest taka rotacja ludzi, ze nie ma z tym problemu. 

Kii Three z modulem BXT i bez, zagraly tam swietnie, sa mega szybkie i precyzyjne. Bas punktowy i bardzo nisko schodzacy, a kolumny staly przy samej scianie. Jednak dla mnie najbardziej "ludzko" grajace kolumny aktywne to Grimm Audio.

Sluchalem Kii Three bez modułu basowego ok. 2h. U dealera w salonie. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Po tych 2h byłem zmęczony. Problem? Trochę jednostajny bas, nisko schodzący ale dla mnie za miękki.

D&D8c. Fajne, bardziej zrównoważone niż Kii 3. Ale za agresywny, trochę suchy i męczący wyższy środek. 

9 godzin temu, Patryks26 napisał:

Kii Three z modulem BXT i bez, zagraly tam swietnie, sa mega szybkie i precyzyjne. Bas punktowy i bardzo nisko schodzacy, a kolumny staly przy samej scianie. Jednak dla mnie najbardziej "ludzko" grajace kolumny aktywne to Grimm Audio.

Duża różnica z BXT vs bez? Teoretycznie powinna być spora, a w praktyce?

Grimm Audio słuchałem bardzo krótko, i w innym pomieszczeniu, już konkretnie przystosowanym do muzyki. Muszę się jeszcze raz umówić na odsłuch, tym razem dłuższy. 

Ciekawe mogą być jeszcze GGNTKT M2. Chciałem się umówić na odsłuch, ale Pura Audio jeszcze ich nie ma.

No i ME Geithain, ale w Holandii chyba nie można ich posłuchać. Trzeba by się wybrać do Niemiec lub bliżej, do Belgii.

Edytowane przez Adi777
2 godziny temu, Adi777 napisał:

Duża różnica z BXT vs bez? Teoretycznie powinna być spora, a w praktyce?

Grimm Audio słuchałem bardzo krótko, i w innym pomieszczeniu, już konkretnie przystosowanym do muzyki. Muszę się jeszcze raz umówić na odsłuch, tym razem dłuższy. 

Ciekawe mogą być jeszcze GGNTKT M2. Chciałem się umówić na odsłuch, ale Pura Audio jeszcze ich nie ma.

No i ME Geithain, ale w Holandii chyba nie można ich posłuchać. Trzeba by się wybrać do Niemiec lub bliżej, do Belgii.

Jest roznica zwlaszcza jak sie slucha muzyki glosno i chce sie uzyskac realizm jak przy sluchaniu muzyki na zywo. 

Mnie ciekawi jaki wypadna nowe monitory Crystal Cable Minissimo Forte z hybrydowa zwrotnica (aktywno-pasywna).

4 godziny temu, Patryks26 napisał:

Crystal Cable Minissimo Forte

Przeczytałem recenzję opis na High Fidelity. Szczerze? Mogą być fajne, ale nie za takie pieniądze. Trochę ich poniosło.