Skocz do zawartości
IGNORED

PROJEKT NA VIFA TC 18SG49-04 i TC26SF05

domino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupilem głośniki jak w opisie, wszelkie dane są na stronie Vify

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U nas nie sprzedaja dokladnie tych modeli ale sa wersje TC 18WG parametry takie same tylko moje sa ekranowane.

Teraz ma prosbe do Was zebyscie pomogli mi stworzyc cos fajnego na tych głośnikach.

Mysle o kolumnie wolnostojacej okolo 30litrow strojenie 35Hz rura 6cm(mam rure zwezajaca sie od 7 do 5cm )i długość okolo18cm.

-6dB wypada na 33,3 Hz a przy 40Hz mamy 10ms impuls.

Czekam na wasze propozycje do strojenia moze troche inaczej? chce zrobic wolnostajaca bo na dole dodam komore na dociazenie rura br z przodu pod glosnikiem.

Wiekszy problem mam z zwrotnica niski ma 4ohmy a wysoki 6 ale jak je dzielic? i jakie elementy? tu prosze o pomoc fachowcow pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Wracam do tematu mecze sie nad zwrotka, z niskim nie ma problemu 4ohmy i tak zakladampodzial na jakies 2800 czyli dla niego elementy to cewka 0.56mH i kond 10u ( wartosci biore ze zwrotek Visatona i z programiku do zwrotek) .

Tylko problem mam z wysokim nominal impedance 6 ohm voice coil resistan 4,6ohm.

Nie wiem ile przyjac 4 czy 8 bo np dal 4 ohm podzial 2800 to elementy 6,8u i cewka 0,27mH a jakby patrzac na glosnik jako 8ohm to juz wypada wsadzic przy tym podziale 3,3 u i 0,47mH i jeszcze visaton ma w swoich projektach odrwocona polaryzacje

Jescze pozostaje tlumienie wysokiego , niski ma 89dB a wysoki 91 zakladam ze niski w obudowie straci 2 dB czyli bedzie okolo87 to co wysoki tlumic o 4dB ? a tlumik moge zzastosowac dla 6 ohm bedzie 2,2 ohma i 10

Prosze o pomoc bo nie wiem jakie elementy zamawiac

Też się nad tymi Vifami zastanawiałem, ale na szczęście złapałem kontakt z doświadczonym konstruktorem z tego forum który te Vify zna i zdecydowanie odradza. On wyszukał mi kolumny dobre do modyfikacji, doradził zakup tweeterów i dokonał upgradu. Jak je usłyszałem oryginalne to byłem załamany, ale po czterech dniach pracy zaczęły grać jak marzenie, nie przypuszczałbym że dźwięk budżetowych podłogówek tak bardzo da się poprawić. Te kolumny to nieprodukowane już Magnaty Vector 55. Podobnież ich basowce są nieporównywalnie lepsze od Vify TC.

Tak, słyszałem. Mc Gywer mi prezentował. Rozlazły, wlekący się bas. Poza tym je oglądałem. Mięki, wyginający się kosz, magnesiki mniejsze niż w tonsilowskich wysokotonowcach i odpadające złącza. Przy głośnikach od Vectorów 55 wyglądają jak ubodzy krewni.

a jak były strojone? a poza tym to nie zauwazylem zeby kosz sie uginal i magnes nie jest taki całkiem malutki, nie przesadzaj .

A tak w ogóle to nie pytam sie czy ten głośnik jest dobry tylko prosze fachowców o pomoc ze zwrotka a jak nie znasz sie na zwrotkch, to pozwól innym sie wypowiedzieć

Możesz wykorzystać schemat zwrotnicy od Avance Omega 509 z tego wątku:

Ukryta Zawartość

będzie pasować, tylko użyj lepszych elementów niż w oryginale, bo tam są żałosne. A Grafton ma sporo racji co do jakości tych głośników. Może i nie są takie ostatnie, ale i nie ma się czym zachwycać. Kosztuje to bodaj po 18 euro sztuka, a tweetery coś po 10 euro.

Ukryta Zawartość

widze ze osobiscie przerabiales tamta zwrotke , mozesz mi powiedziec jakona wygladala po przerobce?Ta z tamtych Avansow jest rzeczywiscie do przerobek, chce miec 12dB w gałezni niskotonowej tak wiec do cewki okolo 700uH (planowalem tu dac 560) chce dołączyc kond 10u

Wartosci elementow po Twojej przerobce bardzo by mi pomogły

• 3 tygodnie później...

Wreszcie uruchomilem kolumienki, narazie sa w budzie zastepczej ok 17 litro docelowo beda wieksze.

Zwrotnica 12dB, cewka na niski 0,56mH kond 10m bipolar czesc wysokotonowa to kond 4,7 m MKP i cewka 0,27mH głośnik tłumiony o 4dB podłączone w odwrotnej polaryzacji.

Poprzdnio graly na ich miejscu kolumienki na GDKW 11/100 i 16cm ala tonsil , dzwiek nie ma porownania, czysty detaliczny i sa bardzo mocne moc nominalna 16ski to 40 wat ale wytrzymuje 180 a szczytowo 220.

Narazie osłuchuje przyzwyczajam sie do calkiem innego brzmienia ale zauwazylem ze srodka bedzie za duzo za jakis czas sprobuje wymienic cewke na niski na np o,68 moze troche pomoze a narazie jest super.

Bardzo mi sie podoba kopółka ma bardzo przyjemny charakter mieciutki nie jak tonsil

>>Domino

Co do basu to zalecałbym dać 0.82 mH a kondensator sciagnąc do 6.8uF

do tego sprubój dodać korektor impedancji 3.8 ohma + 22uF

a co do góry to sugerowałbym aby zwiększyć cewkę 0.64 mH a kondensator może być 4.7uF

wszystko cięte na 2800 Hz / 12dB - Linkwitz-Riley

tłumienie masz dobre choc mogła by być nawet -3 dB ale jesli uwazasz ze nie jest za mało wysokich to ok

Wkradł sie błąd, w torze wysokotonowym mam cewke 0,33mH, a tłumienie to rezystory 2,2 i 10 ohm co dla 6 ohm głośnika daje dokłądnie 4 dB, ale z tym bede jeszcze ekperymentowal dzieki za sugestie .

Juz nawinąłęm cewki na niski o wartości 0,7mH zobaczymy co zmienią , ciekawe czy wychwyce w ogóle różnice?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.