Skocz do zawartości
IGNORED

Rel T5x vs REL Tzero mk III do 20 m2 (mieszkanie)

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Bukaj napisał:

Najbardziej przekonywującym wyborem powinno być to, że SVS, REL... skupiają się tylko i wyłącznie na subwooferach, nie produkując kolumn.

SVS produkuje bardzo fajne kolumny 🙂

Edytowane przez Paluch1976
rozwinięcie cytatu
28 minut temu, szymon1977 napisał:

Sory kolego, ale ASW608 nie ma konkurenta w "renomowanych" markach.

A jak się ma do wydania x zł, to się kupuje model który bardziej pasuje, a nie markę, która "skupia się tylko".

-----

Jakich KEF-ów?

...np - na Bocznicy masz wątek, w którym możesz się popisywać.

Ty się najlepiej już nie wypowiadaj. 

Ja jak kupuje to patrzę, na markę i na wykonanie. Nie kupię Manty jak mogę kupić Magnat ☺️ Taki przykład 

16 minut temu, Paluch1976 napisał:

SVS produkuje bardzo fajne kolumny 🙂

To se kup.

Wolałbym kupić kolumny B&W i sub SVS niż odwrotnie. Spokojnej Niedzieli wszystkim życzę 

16 minut temu, Bukaj napisał:

To se kup.

Wolałbym kupić kolumny B&W i sub SVS niż odwrotnie.

A co Ty taki elektryczny i napompowany? Zadbałem tylko o rzetelność wypowiedzi , żeby ktoś nie pomyślał, że SVS produkuje tylko subwoofery. Jeżeli do dzisiaj nie wiedziałeś, że SVS produkuje kolumny, to skąd wiesz, że wolałbyś kupić B&W? 🙂 . A sub B&W ASW608 jest w stereo rewelacyjny i gra podobnie jak mocno przereklamowane u nas REL.

18 minut temu, Paluch1976 napisał:

A co Ty taki elektryczny i napompowany? Zadbałem tylko o rzetelność wypowiedzi , żeby ktoś nie pomyślał, że SVS produkuje tylko subwoofery. Jeżeli do dzisiaj nie wiedziałeś, że SVS produkuje kolumny, to skąd wiesz, że wolałbyś kupić B&W? 🙂 . A sub B&W ASW608 jest w stereo rewelacyjny i gra podobnie jak mocno przereklamowane u nas REL.

Bo B&W przywiązują wagę do kolumn, a SVS do subwooferów. Tylko tyle !

W dniu 21.10.2023 o 14:12, Bukaj napisał:

Szkoda, że nie zdecydowałeś się na subwoofer typowo do stereo REL T5x

Kolega zdecydował i kupił. Jego wybór. Jest zadowolony. Po co psuć mu radość ze świeżego nabytku?

6 godzin temu, Bukaj napisał:

Bo B&W przywiązują wagę do kolumn, a SVS do subwooferów.

Obstawiam, że B&W do suba przywiązał wagę żeby nie popsuć sobie renomy wypracowanej na kolumnach.

7 godzin temu, Bukaj napisał:

Ja jak kupuje

Ale akurat tego suba nie Ty kupowałeś, a koledze odpowiada.

na markę i na wykonanie

B&W to marka z tradycjami, wykonanie ASW608 adekwatne do ceny.

Nie kupię Manty jak mogę kupić Magnat ☺️ Taki przykład 

A teraz bez przykładu: niektórzy wybierają B&W ASW, bo REL w tej samej cenie byłby używany lub malutki.

-----

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Kolega zdecydował i kupił. Jego wybór. Jest zadowolony. Po co psuć mu radość ze świeżego nabytku?

Przede wszystkim to ASW608 w opinii większości użytkowników jest baaardzo dobrym wyborem na początek, przy tej cenie w zasadzie bezkonkurencyjnym. Tu nie ma podstaw do psucia radości.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 21.10.2023 o 17:48, szymon1977 napisał:

kolega kupił to, co mu pasuje.

Chyba nie do końca. Bo nie sprawdzil reszty.

Ale zostawmy już to bo nic to nie zmieni. Wybrany , zapluty, zaklepany 🙂

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się z Tb. Koniec tematu. Kropka 😉

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Obstawiam, że B&W do suba przywiązał wagę żeby nie popsuć sobie renomy wypracowanej na kolumnach.

Ale akurat tego suba nie Ty kupowałeś, a koledze odpowiada.

B&W to marka z tradycjami, wykonanie ASW608 adekwatne do ceny.

A teraz bez przykładu: niektórzy wybierają B&W ASW, bo REL w tej samej cenie byłby używany lub malutki.

-----

Przede wszystkim to ASW608 w opinii większości użytkowników jest baaardzo dobrym wyborem na początek, przy tej cenie w zasadzie bezkonkurencyjnym. Tu nie ma podstaw do psucia radości.

17 godzin temu, spokojnie napisał:

No i wporządku. Najważniejsze się cieszyć z udanego zakupu!

Przyjemnego słuchania!

Edytowane przez Bukaj
6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A kto z was porównywał B&W z Rel? Nikt. Ja miałem oba i to jest ten sam poziom, przynajmniej jeśli chodzi o t5 i asw608, do Rela dopłaca się za ładny lakier, nic więcej. Obydwa to wysoki, zbliżony poziom jeśli idzie o jakość dźwięku, minimalne różnice w pewnych aspektach, ale summa sumarum trudno stwierdzić jednoznacznie który minimalnie lepszy. 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Być może inny by mu pasował bardziej, ale ze ten pasuje pisał.

-----

4 godziny temu, don111 napisał:

A kto z was porównywał B&W z Rel?

Ja porównywałem cenowo i wyszło mi, że zamiast 608 mogę z REL mieć jakąś współczesną miniaturkę, albo truchło z poprzedniej epoki. Do walki nie doszło bo REL nie wystawił zawodnika. Trzeba mieć sporą fantazję by przy 608 pisać o 5x droższym t9.

2 godziny temu, don111 napisał:

A kto z was porównywał B&W z Rel? Nikt. Ja miałem oba i to jest ten sam poziom, przynajmniej jeśli chodzi o t5 i asw608, do Rela dopłaca się za ładny lakier, nic więcej.

Faktycznie REL czy SVS wygrywają lakierem (choć w SVS jest to opcja, ale przynajmniej jest wybór). Gdyby ASW610 był w białym lakierze, już bym go łyknął;)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Jak uważacie,czy ASW610 da radę w 40m.

Myślę o dwóch.

Słucham głownie jazz i gatunki pokrewne.

Edytowane przez darwroc
Literówka
16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Być może inny by mu pasował bardziej, ale ze ten pasuje pisał.

-----

Ja porównywałem cenowo i wyszło mi, że zamiast 608 mogę z REL mieć jakąś współczesną miniaturkę, albo truchło z poprzedniej epoki. Do walki nie doszło bo REL nie wystawił zawodnika. Trzeba mieć sporą fantazję by przy 608 pisać o 5x droższym t9.

Pisałem o T9i dlatego,bo go posiadam. REL przywiązuje ogromną wagę do jakości niezależnie od modelu. 

Edytowane przez Bukaj
13 godzin temu, tomek11 napisał:

Gdyby ASW610 był w białym lakierze, już bym go łyknął;)

Jest!

ASW610_b_d1.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwróć uwagę, że ASW610 i ASW610XP to dwa różne modele.

-----

10 godzin temu, Bukaj napisał:

Pisałem o T9i dlatego,bo go posiadam. REL przywiązuje ogromną wagę do jakości niezależnie od modelu. 

B&W też, ale za cenę ASW608 nie dostaniesz jakości T9. Biorąc pod uwagę, że ASW608 jest jednym z najtańszych, a może najtańszym subem do stereo na rynku, nie ma podstaw do krytyki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----

B&W też, ale za cenę ASW608 nie dostaniesz jakości T9. Biorąc pod uwagę, że ASW608 jest jednym z najtańszych, a może najtańszym subem do stereo na rynku, nie ma podstaw do krytyki. 

Napisałem "niezależnie od modelu" czyli dotyczy również najmniejszej wersji. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mogę znaleźć informacji, że ASW610XP jest w lakierze, a nie w winylu. Czy mógłbyś coś podrzucić w tym zakresie? Poza tym, wygląda na to, że 610 i 610XP różnią się wzmacniaczem, ceną i pewnie obudową. Znalazłem nowy ASW610 za ok. 2300 zł, 610XP jest już pewnie dużo droższy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Bukaj napisał:

Napisałem "niezależnie od modelu" czyli dotyczy również najmniejszej wersji. 

Wiem co napisałeś, ale REL to nie Matka Teresa i wyższej jakości od ceny nie dostaniesz.

-----

4 minuty temu, tomek11 napisał:

Czy mógłbyś coś podrzucić w tym zakresie?

Mic nie wiem, ale obstawiam, że w całej serii 6 wykończenie będzie takie samo.

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

Mic nie wiem, ale obstawiam, że w całej serii 6 wykończenie będzie takie samo.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Miałem na myśli ASW610 w lakierze a nie w białej okleinie winylowej;) Ale takowy ASW6... nie istnieje, faktycznie wykończenie subów 6.. to okleina winylowa, czarna lub biała.

48 minut temu, tomek11 napisał:

Miałem na myśli ASW610 w lakierze

Czyli co, okleia to dyskwalifikacja?

Ps

Ja Ciebie zrozumiałem - Ty mnie nie.

59 minut temu, tomek11 napisał:

Chyba się nie zrozumieliśmy. Miałem na myśli ASW610 w lakierze a nie w białej okleinie winylowej;) Ale takowy ASW6... nie istnieje, faktycznie wykończenie subów 6.. to okleina winylowa, czarna lub biała.

Wersja biała ma porządnej jakości wykończenie - gładki fornir

Czarne nie wiem czy są też w takim fornirze, na pewno były w okleinie drewnopodobnej i druga wersja z taką gumowatą powierzchnią. 

W dniu 23.10.2023 o 15:40, don111 napisał:

A kto z was porównywał B&W z Rel? Nikt. Ja miałem oba i to jest ten sam poziom, przynajmniej jeśli chodzi o t5 i asw608, do Rela dopłaca się za ładny lakier, nic więcej. Obydwa to wysoki, zbliżony poziom jeśli idzie o jakość dźwięku, minimalne różnice w pewnych aspektach, ale summa sumarum trudno stwierdzić jednoznacznie który minimalnie lepszy. 

Porównywałem 🙂

Wiec pudło 🙂

W dniu 24.10.2023 o 22:23, szymon1977 napisał:

wyższej jakości od ceny nie dostaniesz.

A są sprzęty gdzie dostaniesz? 🙂

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Porównywałem 🙂

Wiec pudło 🙂

A są sprzęty gdzie dostaniesz? 🙂

Spoko, choć ja nie muszę wierzyć w bajki branży, zresztą już od dawna podchodzę do nich z dużą rezerwą i nieufnością. Zbyt wiele razy daliście się złapać na niewiedzy i teoretyzowaniu. Na tym czy innym forum. 

50 minut temu, szymon1977 napisał:

"Gumowata" w sensie kolor?

W dotyku. Kolor to czarny mat, jak się dotknie to zostają ślady. Nie wiem kto takie dziadostwo wymyślił, być może chodziło o tłumienie odbić światła

24 minuty temu, don111 napisał:

Spoko, choć ja nie muszę wierzyć w bajki branży, zresztą już od dawna podchodzę do nich z dużą rezerwą i nieufnością. Zbyt wiele razy daliście się złapać na niewiedzy i teoretyzowaniu. Na tym czy innym forum. 

Na tym forum nie pisałem jako branża od lat. Więc znowu pudło.

A i pisze o moich prywatnych odczuciach gdyż jak zapewne już wiesz nie jestem już w branży 🙂

7 godzin temu, don111 napisał:

W dotyku. Kolor to czarny mat, jak się dotknie to zostają ślady. Nie wiem kto takie dziadostwo wymyślił, być może chodziło o tłumienie odbić światła

Mam 608 i nie zauważyłem.

14 godzin temu, don111 napisał:

To może rozwiń - co takiego lepszego w dźwięku ma Rel T5 względem ASW 608. 

Barwę dźwięku. Tak samo jak wolę wzmacniacze w klasie AB tak samo słyszę to w subwooferach.

ASW gra szybko bardzo poprawnie. Nie uważam go za zły sub i nigdzie tego nie napisałem.

REL podoba mi się w muzyce bardziej że względu na zmienność Basu, charakter brzmienia. I mimo że nie ma rekordowego na pewno nie zejścia i przetłoczenia ilości powietrza to jego charakter jest bliższy temu co rozumiem jako bas w stereo.

I szczerze powiedziawszy i nic mi do tego jeżeli ktoś uważa inaczej. Każdy ma swój gust A ja już dawno doszedłem do tego że nie ma absolutnie żadnego sensu sugerować się czyimś. 

Czyli kwestia gustu. BTW T5 jest nieco droższy niż 608, ma więc prawo być nieco lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi