Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjątkowo wydajne prądowo wzmacniacze i końcówki mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Impedancja i skuteczność kolumn bezpośrednio przekładają się na wybór odpowiedniego wzmocnienia.

Ciekawią mnie wasze propozycje wyjątkowych pod względem wydajności prądowej wzmacniaczy i końcówek mocy z naciskiem jednak na integry.

Stosowny sprzęt jaki mnie interesuje zamknąć chciałbym od kwoty około 2 tyś do 15 tyś.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minutes ago, Tal said:

od kwoty około 2,000 tyś do 15,000 tyś.

Czyli od 2 do 15 mln?

A jakiej walucie?

Posiadałeś jeden z mocniejszych w tej kwocie wzmacniaczy na rynku, który miał zostać na dłużej. Co się zmieniło lub inaczej, co Ci w nim nie odpowiadało? 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

10 godzin temu, soberowy napisał:

Posiadałeś jeden z mocniejszych w tej kwocie wzmacniaczy na rynku, który miał zostać na dłużej. Co się zmieniło lub inaczej, co Ci w nim nie odpowiadało? 

Na pewno NAD M3 to bardzo udany, wydajny i atrakcyjny brzmieniowo wzmacniacz w swoim przedziale cenowym.

Zmieniłem go tylko dlatego ponieważ postanowiłem kupić droższe kolumny a wzmacniacz tańszy który do pewnego czasu będzie przejściowym. Chciałbym do obecnych monitorów kupić coś wyjątkowo wydajnego co nie będzie mezaliansem i nie będzie awaryjne.

Czy jak mam wzmacniacz za 2500 a kolumny za 8000 to jest mezalians i pomimo tego, że mi się podoba ten zestaw, powinienem w te pędy, szukać droższego pieca? 

Moim zdaniem bywają systemy w których to zestawy głośnikowe są najtańszym elementem toru ponieważ są tak wymagające i bezkompromisowe wobec elektroniki (patrz Xavian Giulietta) więc tak uważam że w podanym przykładzie będzie mezalians mimo że może podobać się brzmienie co indywidualnie każdy musi sam ocenić i przemyśleć tego typu kwestie.

Aż dziwne że jeszcze nikt nie zapytał co to wydajność prądowa.

No nie możliwe.

20 godzin temu, Tal napisał:

sprzęt jaki mnie interesuje zamknąć chciałbym od kwoty około 2 tyś do 15 tyś.

Ostatnio natknąłem się na ciekawie zbudowaną brytyjską końcówkę IOTAVX AVXP 2-840 o dość imponującej (jak na cenę około 8,5 tyś. zł) mocy: 580W (8Ω, 2 kanały), 840W (4Ω, 2 kanały), z 2 transformatorami toroidalnymi i kondensatorami o pojemność 160 000 µF. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maraudio
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Aż dziwne że jeszcze nikt nie zapytał co to wydajność prądowa.

No nie możliwe.

Piotrze, byłbym niezmiernie rad, gdy ktoś to w końcu w prosty i zrozumiały sposób wyjaśnił. Może spróbujesz założyć stosowny temat i napisać o co chodzi? 

W dniu 11.10.2023 o 18:18, seba3002 napisał:

Piotrze, byłbym niezmiernie rad, gdy ktoś to w końcu w prosty i zrozumiały sposób wyjaśnił. Może spróbujesz założyć stosowny temat i napisać o co chodzi? 

Pisałem kiedyś ale myślę że tu jest więcej śpieców technologicznych. Więc też chętnie poczytam

Moge polecic Pathos Logos ktorego mialem przez jakis czas. Pomimo niewysokiej mocy byl to wzmacniacz ktory jak do tej pory u mnie najlepiej kontrolowal bas.

Jednak z takimy piecami trzeba uwazac bo brzmienie moze wydac sie nieco chlodne i slabo wypelnione w dolnych partiach srednicy.