Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do metalu z papierowymi głośnikami. Do 5000, 10000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.10.2023 o 08:41, Piotr Sonido napisał:

Ale niesiony tak grają. 

Wyższy nie da ci tego więcej. 

To bardzo możliwe, ale nie wykonam żadnego ruchu nie dając QX-om czy ZX-om szansy. Może ktoś wie, dlaczego jednak są kompletnie w tym kraju niedostępne? Niewykluczone też, że zostanę na dłużej z LX. Spełniają wszystkie założenia tematu i bardzo dobrze grają. Zastanawia mnie tylko jakim cudem mi się spodobały. co prawda trwało to trochę, ale teraz już ok co jest dziwne, bo do tej pory Klipscha choćby takiego z serii RP nie uważałem za ostro grającą z nadmiarem wysokich tonów konstrukcję.

Może ktoś z Top Hifi się tutaj wypowie, dlaczego w sklepach nie mają i czy będzie, bo centrala nie raczyła na mejla odpowiedzieć. 

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 19.10.2023 o 21:28, Piotr Sonido napisał:

Spendor?

Chyba raczej nie do metalu... 

W dniu 20.10.2023 o 12:02, Q21 napisał:

W kwestii metalu też ciężko coś dopasować, bo wiele osób woli, gdy jest on przedstawiony w całkiem inny sposób.

Kiedy zrozumiecie, że audio to rzecz subiektywna, a to Wy zaklinacie rzeczywistość i próbujecie to hobby wynieść do dziedziny nauki.

Czy w takim razie jeżeli nie jem jakiegoś produktu bo mi nie smakuje, to jednak mam to robić bo większości smakuje? No litości proszę...

22 godziny temu, Meloman napisał:

Chyba raczej nie do metalu... 

Akurat mi się podobało. Taki stosunkowo mały monitor słuchałem. Chyba też na audioszole on był. Nie znam się na Spendorach więc nie wiem co to za model, ale mi się podobało.

22 godziny temu, Meloman napisał:

Kiedy zrozumiecie, że audio to rzecz subiektywna, a to Wy zaklinacie rzeczywistość i próbujecie to hobby wynieść do dziedziny nauki.

Zgadzam się. Wiele osób ma dziwne wyobrażenie co do metalu i tego jak powinno się go słuchać. A powinno się go słuchać tak żeby słuchającemu się podobało. Zresztą dotyczy to każdej muzyki. Ja muszę mieć głośniki to prawie każdej muzyki. Żeby było trudniej podoba mi się brzmienie Klipsch RP 600 (itp), podoba mi się Dynaudio (ogolnie), a teraz o dziwo podoba mi się brzmienie Mission, gdzie wysokich (które tak lubię) prawie nie ma. I teraz weź i kup kolumny żebyś był zadowolony.

Teraz słucham Bohren, wczoraj słuchałem Bathory, a po pracy może to być Coltrane, a może to być Archspire, albo Black - Wonderful life. Lubię zrelaksować przy Kenny G, by za chwilę włączyć Darkthrone albo Carmignolę.

I tak naprawdę ten papier z tytułu nie jest dla mnie, a dla kota. Obawiam się głośników metalowych, że mogą być jakieś rezonanse poza pasmem słyszalnym które nie dadzą żyć kotu. A kotka często leży naprzeciw głośników i słucha. Może moje obawy są bezpodstawne? Wtedy idę i kupuję Klipscha.

Edytowane przez Misio38

25 minut temu, Misio38 napisał:

Obawiam się głośników metalowych, że mogą być jakieś rezonanse poza pasmem słyszalnym które nie dadzą żyć kotu.

A skąd taka teoria? Obawiasz się metalu a co ze wstęgą?????😁

Nie wiem co ze wstęgą. To nie teoria tylko pytania dotyczące faktu, że czytałem gdzieś- kiedyś o rezonansach metalowych głośników. Nie wiem to pytam.

Edytowane przez Misio38

@Misio38 Ciekawe, że wśród propozycji nie pojawił się Topaz Pylona ...

Tam jest prawdziwy papierzak w najistotniejszej ( dla kota ) części pasma 😉 

Rezonanse metalowych kopułek w starszych modelach są "po bandzie"

nawet dla ludzi i kaleczą uszy, a młody kot to podobno i 100 kHz usłyszy,

więc to nie dla niego. Przerabiałem temat w Paradigmach i produkowały

dźwięki, których nawet na przesterowanych słuchawkach nie było 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

@Misio38 Ciekawe, że wśród propozycji nie pojawił się Topaz Pylona ...

Tam jest prawdziwy papierzak w najistotniejszej ( dla kota ) części pasma 😉 

Rezonanse metalowych kopułek w starszych modelach są "po bandzie"

nawet dla ludzi i kaleczą uszy, a młody kot to podobno i 100 kHz usłyszy,

więc to nie dla niego. Przerabiałem temat w Paradigmach i produkowały

dźwięki, których nawet na przesterowanych słuchawkach nie było 😉 

No i o to mi właśnie chodzi.

Co do Topaz. Znam je. Są moim zdaniem wspaniałe bez względu na cenę, natomiast wydawały mi się za delikatne do metalu.

Dobrze że chociaż część z was rozumie że kolumny do 10000 zł to niekoniecznie kolumny za 10000 zł.

No i dzięki za pochylenie się nad kocim problemem. Czyli jest raczej tak jak myślałem i jako niegdyś czytałem.

11 godzin temu, Misio38 napisał:

To nie teoria tylko pytania dotyczące faktu,

Fakt (odpowiednio udokumentowany) czy teoria?

@piotrek7   Mało jest z widocznym do 20 kHz, ale też są:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale są portale, które mierzą szerzej - to primo, a do tego wiele firm, które takie

wynalazki produkują chwali się, że udało im się przesunąć ten rezonans na 25 czy 35 kHz.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, Misio38 napisał:

Zresztą dotyczy to każdej muzyki.

Dlaczego tylko muzyki? Czy wyobrażasz sobie, że zajadasz się czymś co Ci całkowicie nie smakuje, mimo, że inni, a nawet większość to lubi i zachwala?

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Fakt (odpowiednio udokumentowany) czy teoria?

Nawet jeśli tylko teoria to nie będę ryzykował komfortem kota. Także temat metalowych głośników uważam za zamknięty.

Edytowane przez Misio38

W dniu 22.11.2023 o 06:26, Misio38 napisał:

To bardzo możliwe, ale nie wykonam żadnego ruchu nie dając QX-om czy ZX-om szansy. Może ktoś wie, dlaczego jednak są kompletnie w tym kraju niedostępne? Niewykluczone też, że zostanę na dłużej z LX. Spełniają wszystkie założenia tematu i bardzo dobrze grają. Zastanawia mnie tylko jakim cudem mi się spodobały. co prawda trwało to trochę, ale teraz już ok co jest dziwne, bo do tej pory Klipscha choćby takiego z serii RP nie uważałem za ostro grającą z nadmiarem wysokich tonów konstrukcję.

Może ktoś z Top Hifi się tutaj wypowie, dlaczego w sklepach nie mają i czy będzie, bo centrala nie raczyła na mejla odpowiedzieć. 

Myślę że to jest kwestia dystrybutora właśnie. Pamiętam jeszcze 15 lat temu te modele były bardzo popularne i sprzedawane nawet w sieciach handlowych.

Teraz zmienił się także właściciel tej firmy znaczy no nie teraz dokładnie. Ale to stosunkowo nowa sprawa 

Widać że nowy właściciel na razie wziął się głównie za audiolaba i wharfedale.

W dniu 23.11.2023 o 05:24, Misio38 napisał:

Akurat mi się podobało. Taki stosunkowo mały monitor słuchałem. Chyba też na audioszole on był. Nie znam się na Spendorach więc nie wiem co to za model, ale mi się podobało.

No właśnie bo wiele osób uważa że one grają za łagodnie.

A może to ja tak odbieram metal że do takiej muzyki łagodniejsze kolumny lepiej się spisują. Nie jestem fanem metalu pewnie to dlatego

• 4 miesiące później...

Na ten moment Mission Qx2 zamknęły temat. 

Wiadomo. Przyzwoity woofer i pierścieniówka. Ciesz się muzyką ... ale co na to Twój felis catus 😉 

Intersuje si e stojącymi obecnie pod szafką lx-ami. Co do słuchania muzyki to chyba jej pasują te nowe. W zasadzie zostało mi do obadania ATC SCM11, ale sami są sobie ,,winni'', że w Trójmieście nikt ich nie ma. Może za rok uda się jakiś pojedynek z Mission zorganizować. Pojedynek, a nie w ciemno, bo moim zdaniem wynik jest sprawą otwartą. Z pewnością zaś QX2 gra dla mnie lepiej niż Harbeth P3ESR. Jako że teraz mam takie możliwości, a z Cyrusem nie miałem to w głośnikach mam zatkany basrefleks, zrobioną korekcję YPAO i potem nieco podbity bas na regulatorze.

16 godzin temu, audioburak napisał:

Przyzwoity woofer

Ten głośnik (pewnie z modyfikacjami) lubię od czasu jak w pierwszej dekadzie XXIw. miałem M31i, a potem M32i oraz M33i. Co ciekawe te większe ogólnie grały gorzej od 31 i teraz też nieco się obawiałem przejścia na ten większy woofer, ale jest ok. Poprawili się przez te lata.

Także każdemu szukającemu kolumn do dyszki, albo i drożej polecam zapoznać się z produktami Mission.

Edytowane przez Misio38

jak byś znalazł miał możliwość posłuchania raczej używane ? to z niedrogich REGA  , w latach 2005 -2010 całe zestawy były wystawiane na audioszołach , nieduże grały dobrze szybkie muzyki , np 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież pisałem, że nie z Cyrusem.

No dlatego dopytuje bo czasem nie daje wiary 🙂

w sumie dalej nie daje wiary temu ale wolę dopytać 😛

• Pokaż nowe odpowiedzi