Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 7v.4/9v.4 VS JBL E80/90

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

które będą bardziej odpowiednie do pomieszczenia 26m2 w połączeniu ze wzmacniaczem Yamaha ax-1090? Główne przeznaczenie to słuchanie muzyki rockowej. Oczywiście wybiorę się na odsłuch ale potrzebuję waszych uwag gdyż odsłuch w salonie audio to zawsze tylko chwila a jeśli chodzi o wypożyczanie do domu to odpada gdyż ze wzgl. zdrowotnych nie planuję ich taszczyć. POMOŻECIE? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/16518-paradigm-monitor-7v49v4-vs-jbl-e8090/

słuchał ktoś z was przy jakiejś okazji kolumn ww. i mógłby skonfrontować JBL z Paradigmem czy to jest temat tabu? Mam wrażenie że każdy kto szukał kolumn w tym zakresie cenowym powinien obowiązkowo sprawdzić modele tych potentatów. Ja też będę słuchał(napiszę oczywiście o tej konfrontacji) ale ciekaw jestem waszych opinii bo szukam kolumn do rocka i zawsze zbiór doświadczeń może być wskazówką gdyż aby podjąć decyzję w pełni wyważoną musiałbym wypożyczyć te 4 pary i sobie posłuchać cały weekend a takie rozwiązanie odpada gdyż mam chory kręgosłup i nie mogę tyle dźwigać. Gdyby okazało się że wasze opinie będą zbieżne miałbym więcej pewności. Oczywiście jest wariant że będą się różnić ale na to też jest metoda... Dystrybutor JBL twierdzi że te kolumny są stworzone do rocka, zgadnijcie co uważają w Polpaku?:)))

Norwidos,

Wstępnego wyboru kolumn do rocka dokonałeś bardzo dobrze. Teraz tylko odsłuch.

Z kolumn, które też bym ewentualnie polecał do rocka są Acoustic Energy - mnie podobały się Aesprit 309 za około 4 tys., niezle mogą być nowsze Aelite albo tańsze Aegis Evo Three.

Poza tym możesz też posłuchać JM Lab Cobalt 816 albo 826.

Jedne i drugie były kiedyś w warszawskim sklepie Ministerstwo Dźwięku na Armii Ludowej.

Do wzięcia pod uwagę są też Audio Academy, niektóre Visatony oraz większe Cabasse (Caprera).

Ale zacząłbym od Twoich typów.

a jeśli chodzi o nagłośnienie pokoju 26m2 o wysokości tylko 2m to czy warto kupować kolumny z dwoma głośnikami 20cm jak to jest w Paradigm Monitor 9 i JBL-E90? Jeśli chodzi o najniższy bas to zawsze mam możliwość podłączyć mój sub.Paradigm PS.1200 odcięty na 50hz żeby wypełnić ultra niskie. Mam jednak wrażenie że muzyki najlepiej słuchać na samych podłogówkach a w muzyce rockowej sub(zwłaszcza ten) może okazać się zbyt ślamazarny. Tylko czy kolumna z dwoma 20cm nie będzie także bardziej "ociężała" od kolumny na dwóch 16(17)cm głośnikach? Przypominam że piecyk to Yamaha ax-1090 czyli ona nie powinna zamulać i spowalniać brzmienia. A czy do głośnego grania na tym wzmaku E-80 lub P.Mon.7 nie będą za słabe? Czytałem trochę recenzji na anglojęzycznym audioreviev i tam Paradigmy7 w wielu recenzjach określono jako wrzaskliwe i wątłe w basie za to o mon.9 są odmienne opinie. Jednak ta cena Paradigmów9:(( W polpaku 3300zł-niemało. a rabat max4% trochę śmieszny nawet gdy sugeruję że kupię też drogi centralny:( A jak proponują monitor 9 za 3000 z wadą po transporcie to człowiek się nieźle zniechęca. Więc wszystko na razie kieruje mnie w stronę JBL-no nic jak posłucham to napiszę.

Pozdrawiam i dzięki za nowe typy do posłuchania.

=>himera

A mógłbyś podać jakieś konkrety dotyczące Twojego porónania JBL z Paradigmem. Chodzi mi o to jakie konkretnie modele porównywałeś w jakich pomieszczeniach i z jakimi piecami?

P.S. Jutro jadę do media centrum i do niepodal położonego Polpaku więc jak zrobię własną konfrontację to nie omieszkam napisać o moich wrażeniach.

Jak na razie kieruje się aspektem ekonomicznym i Paradigm jest w takiej konfrontacji na straconej pozycji-zobaczymy we wtorek:)

Obiecałem że napisze więc wylewam żale....

Zacznę od werdyktu- JBL bardzo mi się spodobał, ale...

właśnie! w tym cholernym media centrum nawet nie dane mi było posłuchać bo człowiek który tam pracuje nie powinien kontaktować się z klientami gdyż w jasny sposób dał mi do zrozumienia że mam mu nie zawracać d... i przyjść kiedy indziej albo najlepiej wogóle gdyż został sam w sklepie i musi obsługiwać klientów kupujących MANTY!!! a na jakieś głupie odsłuchy to nie ma szans....tak na marginiesie to warunki akustyczne i lokalowe do niby odsłuchu określiłbym jako tragiczne... no cóż...więc odsłuch JBL odsunął się trochę ale widząc że nic nie tracę pojechałem do media markt( tak właśnie-ale obciach-a kto mnie do tego zmusił?) gdzie stała para E90 które miły:) sprzedawca podłączył pod ampli Harmana na koncercie DVD-jakimś bluesowo-rockowym-i doznałem szoku! Wiem, wiem akustyka do kitu, warunki marketowe ale za to te kolumny!! Grały jak nawiedzone, z ikrą, wykopem a dynamika powalała. Dodam że pomieszczenie miało około 60m2 i z 2 stron szerokie wyjśćie na przestrzeń marketową(sic!) więc to nie przelewki a wrażenie było jak na jakimś czadowym koncercie. Rewelacja-perkusja i gitary to było to! Tego szukałem do mojej rockowej muzyki. Dodam że kolumn nie nabyłem mimo całego zachwytu gdyż zdaję sobie sprawę że w takich warunkach trudno podjąć decyzję a to co słyszałem to był tylko wycinek planowanego testu. Może uda mi się znaleźć miejsce w Wawie gdzie myśli się powaźnie o kliencie i gdzie mają JBL. Co do Paradigm Monitor 7 i 9 to powiem że się zawiodłem i to bardzo. Te kolumny mają bardzo ostrą górę a ich dźwięk jest męczący ze wskazaniem na 7 gdyż 9 dzięki dobrze rozbudownemu basowi zmiękcza dźwięk ale nawet tu wydatek 3300zł na coś co sieje wysokimi bez umiaru które w.g mnie nic wspólnego z czystością nie mają a do tego brak jest średnicy wydaje się mocno przesadzony. Jeśli za tą kasę mam kupować dobry bas i kiepską resztę to będę usatysfakcjonowany tylko w 1/3 czyli tak jakbym rozsądnie wydał 1100zł a co z resztą? Dodam że w 7 jak i w 9 przestrzeń i stereofonia to elementy których kanadyjczycy chyba nie brali pod uwagę skupiając się na basie który wypadł dobrze( ale tylko w 9 a na dodatek był odpowiednio podany dopiero przy głośnym słuchaniu). Bas z Paradigma i tak mniej mi się podobał niż z JBL ale to pewnie dlatego że ja lubię bardziej estradowy-twardy typ brzmienia. W paradigmie bas schodził niżej był bardziej tłusty, jednym słowem dobry do kina...tylko nie dostrzegam uzasadnienia dla strasznie wywindowanej ceny. Osoby planujące odsłuch w Polpaku ostrzegam przed zmuszaniem klienta do odsłuchiwania tych kolumn na ampli KODA 505 gdyż szkoda uszu. Po krótkim czasie byłem zmęczony i zdenerwowany brzmieniem tego świństwa. Fakt że przyniosłem swojego centra w celu małego testu spójnośći ale czy nie mieli nic lepszego? naprawdę ta Koda kaleczy a ja mam w domu Denona 3802 więc trochę kiepskie odniesienie!!!!!! Potem było AMC które grało o klasę lepiej tylko że co z tego jak kolumny i tak chrzaniły sprawę-dodam że miałem wielkie nadzieję w tych kolumnach. I co? LIPA!!! Fachowość w Polpaku się poprawiła choć dla chcącego....W kontraście do Media Centrum było OK!

tez mnie trapil ten problem media marktu jesli chodzi o jbl, i powiem ci ze roznie moze byc z tymi kolumnami , jesli nie poslucha sie iczh w zamknietym pomieszczeniu zblizonym do pokoju domowego to nie ma ci sie na nie rzucac , bo moga inaczej zabrzmiec i to jest najgorsze , paradigmy owszem sa dosyc ostre u gory i moga dokuczac w rocku , jak znajdziesz sklep godzie mozna posluchac tego jbl w zyczliwych warunkach to daj znac na forum , chetnie sie kiedys wybiore :)

taaak tylko ceny studio to już są kompletnie z kosmosu. A propos JBL-a to miałeś rację z tym odsłuchem w normalnym pomieszczeniu. Właśnie wróciłem z takiego sklepiku, bo salonem to trudno nazwać-MEDIA CENTRUM na Morcinka 5 (Bemowo-przystanek od Polpaku) gdzie przez chwilę słuchałem E80 na H/K 330 i powiem ci że kiepsko wypadły. Były może muzykalne ale Ty na pewno byś się nie zachwycił, bo o ile Paradigm schodzi w dół to te E-80 nawet nie próbują zacząć bo są strasznie szczupłe w basie. Słuchanie ich bez suba to tylko w pokoiku max20m2 a i tak poza krótkimi pociągnięciami to ni cholery nie schodzą-co z tego że szybkie jak wątłe . Ja nie wiem dlaczego te E90 zrobiły taki koncert w Media Markt bo E80 grały tu kiepściutko! 5min po włączeniu płyty zaprzestałem słuchania a że akurat znałem piosenkę INXS to w moment poczułem że to nie dla mnie natomiast wysokie i środek grały przyjemnie ale czuć było że to niska półka cenowa. Nawet sporo niższa niż np.Tannoy M5, które z resztą już mam posprzedawane. Jak na razie pozostało mi słuchanie Tannoy M1 z subem Paradigma Ps1200 ale w niedalekiej przyszłości kupię JBL E250 bo to akurat b.udany sprzęt a do tego ładniutki...natomiast Paradigma zainstaluję w salonie rodziców-48m2 to dopiero będzie basior! Yamahę chyba sprzedam-mam nawet 2 kupców:)

a widzisz , ale wiesz bardzo mozliwe ze w media podpiety byl do nich jakis sub , bo mi sie tez wydawalo ze cos maja niezly bas i sie spytalem czy nie gra jakis sub przypadkiem i wtedy koles wylaczyl suba i niebo a ziemia , a jak wiesz jezeli chodzi o bas ponizej 150hz to ucho ludzkie nie potrafi zidentyfikowac jego dokladnego zrodla , wiec trzeba uwazac na zdradzieckie suby w media :)

raczej nie zamierzam się tam zjawiać i nie wiem dlaczego miałbym słuchać kolumn Jamo-dla mnie ta firma już na starcie odpada. Nigdy bym Jamo nie kupił choć jeśli Tobie się podobają to fajnie ale ja poszukam czegoś innego bo Paradigm jest dla mnie kiepski-wręcz tragiczny, o JBL-ach też już nie myślę, natomiast mam w planach zabawy z subwooferami w kombinacji z minimalistycznymi Tannoy M2 czy M1. gdyż rzadko które kolumny przemawiają do mnie taką muzykalnością i kulturą. Mają znakomitą barwę, a dynamika w swoim pąsmie-zwłaszcza jak są odcięte-jest wyborna. Jedyna ich słabość to brak poweru w basie ale od tego są suby, tylko broń boże Paradigm PS1200. Wymyśliłem kombinację że Paradigm zagra tylko w kinie z sygnału subwooferowego odcięty na 50hz natomiast do stereo podłączę 2 suby z sygnału frontów ustawione symetrycznie i odcięte na 60-70hz co odpowiednio odciąży monitorki. Yamaha w takim zestawieniu jest zbyteczna.

• 1 rok później...

> norwidos napisal

>Co do Paradigm Monitor 7 i 9 to powiem że się zawiodłem i to bardzo. Te kolumny mają bardzo ostrą górę a ich >dźwięk jest męczący

Opinia dosc intrygujaca. Czy gora hojniejsza niz np. w B&W 603 S3?

dobór elektroniki!!!!!!!

ale kopółka tytanowa która tam siedzi jest kiepskiej jakości i czystych wysokich nie doświadczyłem, nawałnica basu daje jednak ogólnie złudzenie tonalnej równowagi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.