Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Gustard R26 R2R

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

A na przykład Topping Centaurus z modulami R2R od Holo Audio?

iiWi właśnie wrzucił filmik z porównania Holo Cyjan 2 , tego Centaurusa od Toppinga, i na końcu porównuje do drugiego Toppinga D90 III Discret i jego zdaniem z Toppingów lepiej gra 90 Discret.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

1 godzinę temu, krolewicz napisał:

jakiś kalkulator inflacji/waluty podpowiada mi że to na teraz około 1200€

OK. Wymiana dojczmarki na € zaszła po kursie chyba 1:2. Czyli taki DAC to ok 2400 marek. Moja pierwsza pensja to było ok 300 dojczmarek na rękę w przeliczeniu. Czyli musiałbym pracować na taki DAC 8 miesięcy. Nic przy tym nie jedząc.

Dzisiaj na, powiedzmy, Holo Spring, muszę pracować tydzień.

Właśnie to zawdzięczamy Chińczykom.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Chinczykom zawdzięczasz wzrost wynagrodzenia? Nie przesadzaj 🙂

Oczywiście, wszystko się składa na tę różnicę. Także wzrost wynagrodzenia. Ale mimo wszystko taki dźwięk kupujemy dzisiaj dużo taniej. I to jest zasługa Chińczyków bez wątpienia.

Bo europejskie firmy za granie na takim poziomie to wiesz ile sobie życzą.

14 minut temu, Gargan napisał:

Zachodni świat strzelił sobie w kolano wprowadzając produkcję do Chin.

A ja się cieszę, że Azja rządzi, bo Chi-Fi pozwala cieszyć się ludziom naprawdę klasowym graniem za ułamek ceny żądanej przez europejskich producentów.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore pod warunkiem, że podoba Ci się ich estetyka dźwięku - o wyglądzie nie wspomnę, bo nie wiem co brzydsze chińska skromność czy chiński barok.

Chociaż najgorsze jakościowo i estetycznie jest koreańskie audio. Tego nawet Chińczycy nie naprawią. Tak, chodzi mi o Samsunga... znaczy Arcam 🙂 

3 minuty temu, Gargan napisał:

pod warunkiem, że podoba Ci się ich estetyka dźwięku

Nie ma czegoś takiego jak chińska estetyka dźwięku. Tam każda firma hołduje swojemu pojęciu, czym ma być dobry dźwięk.

Czyli prawidłowo. Masz wybór.

Naim gra inaczej niż Sugden, Harbeth gra inaczej niż PMC.

To "firmowe" brzmienie mają też chińskie firmy.

Witam walczę z wyborem przetwornika dłuższy już czas teraz posiadam niezłe sabre Matrix Pro , niestety nie wiele udało mi się odsłuchać ( Chord Hugo TT2 nie był zdecydowanie lepszy na pewno nie lepszy o dopłatę plus minus 20 tys ) . Od początku interesowałem się czymś r2r , ale tu jest kwestia muzyki jakiej słucham metal 80% , wiem że w spokojnym repertuarze r2r sprawdza się doskonale ale czy w metalu nie będzie za ciemno i mało dynamicznie ( miałem ostatnio w ciemno nabyć Pontus 15th ale odradził mi to sam sprzedający ) Na razie udało mi się załatwić na odsłuch Gustard x 30 mam nadzieję że wypali . Co sądzicie o r2r  holo spring 3 l2, laiv , lub podobna półka względem ostrego grania 

Sądzę, że R2R mają zbyt duże lagi.

Nie ma siły, żeby taka architektura była równie wyrywna co Delta/Sigma.

Sam planuję coś taniego na nowych układach Asahi Kasei Microdevices. 

Za młody jeszcze jestem do R2R 🤪 

Gustard X30 to wciąż Sabre. Chyba niczym Cię nie zaskoczy.

18 minut temu, Gargan napisał:

Sądzę, że R2R mają zbyt duże lagi.

Nie ma siły, żeby taka architektura była równie wyrywna co Delta/Sigma.

Czemu tak uważasz?

30 minut temu, blackromek napisał:

r2r  holo spring 3

O brak dynamiki jako takiej go nie posądzam, ale jest wygładzony, nie ma szorstkości, ktora nadaje charakteru ciężkiemu brzmieniu. A czy ciemny... co znaczy ciemny dla Ciebie?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

No nie wmówisz mi, że drabinka rezystorów będzie szybsza od procesora DAC. Czas reakcji matrycy będzie się przekładać na sposób kreacji dźwięku.

Gdyby ktoś chciał spróbować jak smakuje współczesne R2R z dobrej firmy (Musican to są inżynierowie z Denafrips) nie wydając przy tym fortuny to Bracia Węgrzy mają ich najtańszy DAC w cenie dobrego kabelka: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Gargan napisał:

No nie wmówisz mi, że drabinka rezystorów będzie szybsza od procesora DAC. Czas reakcji matrycy będzie się przekładać na sposób kreacji dźwięku.

Jak się wyraża szybkość rezystora?

Oho... Zaczyna się. 

Może od razu przejdźmy do tego jak mnie pouczasz, bo pewnie wiesz lepiej, a ja się nie znam i bla bla bla... R2R zawsze lepsze. C*uj z lagiem i zniekształceniami 😀

5 minut temu, Gargan napisał:

Oho... Zaczyna się. 

Może od razu przejdźmy do tego jak mnie pouczasz, bo pewnie wiesz lepiej, a ja się nie znam i bla bla bla... R2R zawsze lepsze. C*uj z lagiem i zniekształceniami 😀

Po prostu pytam czy rezystory mają jakieś mierzalne szybkości czy inne opóźnienia. Ale zdaje się u ciebie się tego nie dowiem.

2 godziny temu, blackromek napisał:

kwestia muzyki jakiej słucham metal 80% , wiem że w spokojnym repertuarze r2r sprawdza się doskonale ale czy w metalu nie będzie za ciemno i mało dynamicznie ( miałem ostatnio w ciemno nabyć Pontus 15th ale odradził mi to sam sprzedający ) Na razie udało mi się załatwić na odsłuch Gustard x 30 mam nadzieję że wypali

Masz rację, że do metalu delta/sigma lepiej. Ten Gucio powinien Ci podejść.

Do muzyki natomiast R2R. 😄 

2 godziny temu, Gargan napisał:

Za młody jeszcze jestem do R2R

Godzinę temu, Gargan napisał:

R2R zawsze lepsze. C*uj z lagiem i zniekształceniami 😀

Im gorzej coś się mierzy, tym lepiej gra! 🙂 

Stara prawda! 😄 

@il Dottore właśnie się dowiedziałem, że metal to nie muzyka. 

Czego Ty słuchasz, że potrzebne combo miękki DAC, miękki wzmacniacz, miękkie kolumny, miękkie nogi...?

Starsza pani ma rację - Herod nigdy nie był młody. To tylko postać z książki. 

właśnie się dowiedziałem, że metal to nie muzyka. 

- Sklep audio "Czarny Lotos"? Ja i kolega chcieliśmy zamówić dwa przetworniki. Halo? Chciałem zamówić DAC o dźwięku klasycznym, nietuzinkowym. Powinien grać czysto, słodko, szybko, wdzięcznie, mieć nienachalne wysokie tony, średnicę foremną, jednym słowem - być kwintesencją muzykalności.Tak... A dla kolegi?

;patrzy na kolegę

;kolega:

pagefire-andri.gif

- To wszystko jedno.

Czego Ty słuchasz, że potrzebne combo miękki DAC, miękki wzmacniacz, miękkie kolumny, miękkie nogi...?

Ja nie mogę... 😄 Moje preferencje utrafiłeś w 100%. 😄 

Powiem Ci tak: życie mnie nie pieści. Pracuję w dość dużym stresie. Gdy zaś nie pracuję, to lubię spokój. Stąd moje (przyznaję - dziwne) preferencje w doborze zestawu. Ostatnio zresztą chyba przesadziłem, bo po zakupie P3ESR mam za dużo syropu już. Ale to nic, zawsze mogę wrócić do PMC, których sprytnie i przemyślnie jeszcze nie sprzedałem. 🙂

A tym metalem to oczywiście żarty były. Prawda jest taka, że jesteś w dużo gorszej sytuacji ode mnie. Ja po prostu patrzę na second handy i audioszroty, widzę jakiś fajny zamulacz - i od razu sobie kupuję.

A do metalu, żeby to naprawdę dobrze grało i uszy nie krwawiły, sprzęt musi mieć o niebo wyższą jakość, niż ten do audiosyfiltycznego plumkania.

Jak myslisz? Dlaczego na wszelkich demkach leci sobie panienka i gitarka? Bo to najłatwiej odtworzyć. Sepultury jakoś nikt nie puszcza, bo wiele (nawet uznanych) komponentów mogłoby łatwo obnażyć swoje niedostatki.

Co do mnie - to spokojnie. Niech Havana wróci z naprawy, podepnę ją do Singxera i zobaczymy. Jeśli dźwięk się otworzy w tych Harbethach, to albo usiądę na tyłku i będę sobie słuchał, albo nawet kupię DAC z jakiejś wyższej półki. A jeśli Harbeth się nie otworzy na Havanie - to wracam do PMC i będę kombinował dalej. A cudnej urody Herbatniki w palisandrze pojadą do Polski do córki razem z moim poprzednim Sugdenem, który jeszcze bardziej muli na słodko. Signature przy swoim poprzedniku to jest wręcz żyleta!  🙂 

Moim zdaniem te słowa to najmądrzejsza rada dla kolegi. ( pod wpisem )

Słucham mocnej muzyki od 35 lat. 

W zeszłym roku zachciało mi się R2R. W moim temacie wiele osób mi doradzało jaki przetwornik wybrać.

Zaś tylko jeden kolega napisał, że mam bardzo dobry przetwornik we wzmacniaczu i żebym cudów się nie spodziewał i , że ogólnie nie warto . 

Kupiłem r26 później do niego u18 oraz internet po światłowodzie podłączyłem a co , kto mi zabroni. 😉

Powiem tak wcześniej grało ślicznie i nadal gra ślicznie różnica marignalna ale dusza spokojna więc dla mnie  warto żebym w życiu codziennym mógł się na innych rzeczach koncentrować 🙂

Co do metalu i innej pokręconej muzyki to jestem bardzo zadowolony jak to u mnie gra ale do pełni satysfakcji potrzebowałem szczegółowych kolumn i po szybkim subwooferze na kanał których nie słychać a jednak dopełniają pełen przekaz. 

W ciężkiej muzyce zawsze mi czegoś brakowało, słucham też metalu industrialnego  gdzie w moich ulubionych zespołach dużo się dzieje pomiędzy 30 a 40 Hz i tutaj potrzeba czystego zejścia żeby uszy nie krwawiły. 

Reasumując też uważam, że  DAC do metalu to taki DAC który nie popsuje brzmienia z którego już jesteśmy zadowoleni bo z pewnością nie sprawi , że będziemy zadowoleni z czegoś  co gra według nas źle. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 77Mariusz77

No właśnie też tak uważam , przy spokojnych kawałkach jazz itp ( których też dużo słucham ) r2r zagra napewno lepiej co słychać nawet po próbkach w internecie ( wiem że to nie miarodajne ) natomiast z ostrym repertuarem radzą sobie zdecydowanie gorzej , dlatego mam nadzieję że uda mi się odsłuchać gustarda x30 który podobno łączy oba światy

Lecz wewnętrzny robak nie da żyć i będę musiał u siebie w systemie przesłuchać jakiś dobry r2r

Ogólnie łapę się na tym że tych ,,innych”słucham co raz więcej

Matrix sabre pro + ddc matrix spdif 2 jest bardzo dobry tylko w niektórych momentach jest trochę ostro i szorstko szczególnie na torze słuchawkowym na wzmacniaczu Niimbus 5

1 godzinę temu, blackromek napisał:

natomiast z ostrym repertuarem radzą sobie zdecydowanie gorzej ,

Jest dokładnie na odwrót. Właśnie na metalu, starym rocku, latach 80tych R2R najbardziej zyskuje, tam gdzie DS to jazgot. A na R2R odsłuchuje to co było wcześniej niesluchalne. Jak pierwszy raz słuchałem Pontusa i porównywaliśmy do mojego D90 Toppinga to największa różnica w metalu. Na Toppingu płasko, sucho i jazgot, na Pontusie piękne wybrzmienia,  głębia,  przestrzeń i spokój (brak jazgotu a dynamika x3 do D90)

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dokładnie tak jak pisze kolega Marcin! Jako użytkownik Pontusa potwierdzam powyższą opinię. Dodatkowo Sabre grają bardziej płasko, ich stereofonii brak głębi, która wyróżnia R2R.

"Tynk pożera dźwięk" 747

To bardzo zależy o jakim metalu mówimy , jeśli chodzi o stare produkcje rock metal zgadzam się , ja mówię o death black metalu wyprodukowanego z bardzo dużą kompresją , bardzo szybkiej i gęstej muzie

I ciekawe jak tu sobie poradzi r2r

Wychodzi że nic nie zastąpi odsłuchu muszę gdzieś zdobyć na kilka dni jakiś przetwornik r2r

Widzę, że największy problemem audiofile mają gdy DAC przekaże muzykę dokładnie taką jaką ona jest 😄

W bardzo prosty sposób można sprawić, że ESS Sabre zagra miękko i wybaczająco. Wystarczy użyć wewnętrzne,j cyfrowej korekty głośności i przyciszyć poniżej -40dB. Świetnie ta sztuczka działa na mojej karcie dźwiękowej z chipsetem ESS Sabre 9018. W związku z tym, że mój wzmacniacz ma beznadziejną regulację głośności wolę przyciszyć kartę a nie dotykać potencjometru we wzmacniaczu. Dlatego czasem słucham nawet na ustawieniu -70dB. Sprawia to, że Sabre robi się wybaczające, miękkie i rozlazłe. Takie w guście @il Dottore 😀 Ach, tak... Jeszcze coraz mniej używam goownianego Tidal, który jest ostry jak żyletki. Nie wiem co oni robią z tymi plikami, ale na wszystkim innym dźwięk jest mniej męczący.

@il Dottore zainteresuj się nową wersją kolumn Opera Prima. Kolega @rafał50był nimi zachwycony, a on gust muzyczny i sprzętowy ma podobny do twojego. Sam mam poprzednią wersję tych kolumn i nie bardzo mam na co wymienić, bo w moich rejonach cenowych nie mają konkurencji - wszystko gra ostrzej, albo już zbyt miękko. Opera zawsze się bronią, nawet w metalu, który trochę uzdatniają dla zwykłych śmiertelników.

• Pokaż nowe odpowiedzi