Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Wharfedale Elysian 4?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od kilku tygodni posiadam kolumny Wharfedale Elysian 4. Obecnie w zestawieniu ze wzmacniaczem lampowym Yaquin MS90B. Wzmacniacz wcześniej pracował w konfiguracji z kolumnami Zeta Zero Orbital Slim. To było dobre połączenie. Wysokie tony były piękne i wyeksponowane, środek lekko wycofany, bas okazały. Obecnie po wymianie kolumien cała góra pasma wycofała się do tyłu, a na pierwszy plan przesadnie wysunęła się średnica. Ewidentnie sprzęt ze sobą nie współgra. Jestem przekonany, że jakiś tranzystorowiec eksponujący wysokie tony załatwiłby sprawę. Rodzaj słuchanej muzyki - raczej spokojne utwory instrumantalne z przewagą gitary i pianina. Bardzo proszę o podpowiedzi jaki wzmacniacz mógłby się wpasować w takie wymagania. Całość zestawiona z odtwarzaczem sieciowym Bluesound Node 2, do tego interkonekt RCA Tellurium Q Black i przewody do kolumien Canare 4s11. Salon ok 35m2. Ze względów finansowych w grę wchodzi sprzęt używany i miło by było gdyby jego kwota nie przekroczyła 8 tyś zł.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Poczytaj trochę o Rotelu 1572 - może on by się nadał - mocy wystarczy i jest

dość przejrzysty, ma swój DAC, BT itp ... Powinien dać radę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I poczekaj na lepsze propozycje oczywiście ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję,

A może coś od chińskiego brytyjczyka - Cambridge Audio? Miałem kiedyś do czynienia z ich budżetowym produktem CXA80. Grało interesująco, no i wykonanie świetne. Może Azur 851W albo wyhodzący znacznie poza budżet ale zbierający świetnie opinie Edge A? 

Jarek, każda pliszka swój ogonek chwali, a ja pochwalę Buchardt i150. Konieczne poczytaj o nim, na początek aby dowiedzieć się co w nim siedzi, a jeśli okaże się to na tyle obiecujące, że Ciebie zainteresuje, to zapraszam do kontaktu na priv.

Pisząc to jako były użytkownik Elysianów 2 myślę, że takie wzmocnienie zdoła odpowiednio napędzić Twoje czwórki, a w bonusie zostanie korekcja akustyki, DSP oraz bardzo dobry DAC.

On 11/17/2023 at 5:29 PM, Jarek Ch. said:

a na pierwszy plan przesadnie wysunęła się średnica.

Tak sobie myślę, że to nie wina wzmacniacza. Te kolumny po prostu tak grają. Co Cię skłoniło do zmiany?

Audiofilia nervosa?

🙂

On 11/17/2023 at 5:29 PM, Jarek Ch. said:

raczej spokojne utwory instrumantalne z przewagą gitary i pianina

Jeśli to akustycznie instrumenty, to wyeksponowana średnica doda im blasku. Ale oczywiście to kwestia gustu.

Dobrym pomysłem, moim zdaniem oczywiście, jest używanie dwóch zestawów kolumn - można wówczas sobie dobierać zestawienie do tego co się lubi - ale oczywiście warunki lokalowe są tu decydujące.

Do zmiany skłoniła mnie trochę wspomniana przez przedmówcę choroba, ale w głównej mierze była to decyzja podyktowana aspektem finansowym. Nie stać mnie było na wykończenie toru audio w taki sposób aby dorównać Zeta Zero. Budowa domu pożarła mnóstwo kasy, kredyty itd. Obmyśliłem więc chytry plan, że wymienię kolumny na tańsze i moja historia zakończy się frazą "żyli długo i szczęśliwie" ale jeszcze chwilę muszę poczekać. Zakup Zeta Zero - miłość od pierwszego wejrzenia. To samo z Elysian 4. To był zakup w ciemno bez odsłuchu, ale pomyślałem że są tak piękne, że nawet jak nie zagrają to się chociaż na nie popatrze. Są przepięknie wykonane. Dźwięk, nie jest źle, grają i uważam że mają potencjał tylko jeszcze ta wybrakowana góra. Jest jeszcze jeden wątek kryminalny. Okazało się, że mam we wzmacniaczu zużyte lampy mocy (kt88 - te największe) i bias się zaczął rozjeżdżać. Zamówiłem nowe - może to jest przyczyną. Dam znać jak lampy dotrą i nieco się wygrzeją. Tymczasem oczekuję jakiejś wskazówki odnośnie wzmacniacza, który nieco ubarwi wysokie tony...

Cambridge Evo 150 chodź on gra dość liniowo. Alternatywa nad m10

Roksan K3 nieco cieplejszy. Ale dynamiczny nie będzie wypychał środka jak obecnie 

Coś z czysta góra to primare i15 albo Cyrus 8.2?

23 godziny temu, Jarek Ch. napisał:

Albo coś pośrodku Cambridge Evo 150? Wówczas zostało by jeszcze parę groszy po sprzedaży odtwarzacza sieciowego i interkonekta.

Moim zdaniem bardzo fajna opcja 🙂 Uniwersalny wzmacniacz, duża moc, świetnie działający streaming i moim zdaniem genialny design. Zapraszamy na indywidualne wyceny 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Postanowiłem skorzystać z modułu ICEpower 1200AS2. Znikam na dział DIY.

Jeżeli ktoś ze zgromadzonych posiada takowy moduł to chętnie odkupię. 

Pozdrawiam.