Skocz do zawartości
IGNORED

From "prasowanka " to gerber-jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na forum jest dostępnych sporo fajnych projektów z projektami pcb w formie tzw prasowanek ( warstwa top ,  bottom i warstwa z opisem)

Myślę ze jakość , dokładność i estetyka jest zdecydowanie lepsza przy zamówieniu pcb np w Chinach

Czy da rade z prasowanek ( pdf , i inne formaty graficzne ) przygotować pliki gerber do zamówienia płytek ?

Oczywiscie - z zastrzeżeniem ze dla uzytku jednostkowego , hobbystycznego itp

Z gory dzieki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/165457-from-prasowanka-to-gerber-jak/

tu możesz wysłać pdf i zrobią płytkę, może są jakieś programy do konwersji ale niestety nie znam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 19.11.2023 o 16:29, Scott L.F. napisał:

Czy da rade z prasowanek ( pdf , i inne formaty graficzne ) przygotować pliki gerber do zamówienia płytek ?

Zawsze można mając schemat i prasowanki odtworzyć taki projekt, robiąc to często nawet lepiej, poprawiając błędy.
Wymaga to jednak czasu i umiejętności lub subskrypcji 74 USD miesięcznie!!!, by móc zainstalować legalnie i użyć program o nazwie Fab3000 - przeznaczonego do tego celu - tam wczytujesz obraz i konwertujesz na gerber.

Można też i taniej co polecam - jednorazowy wydatek ok. 50 euro na licencję Sprint Layout:

Ukryta Zawartość

W tym programie wczytujesz obraz prasowanki i go przerysowujesz - element po elemencie i ścieżka za ścieżką.
Po przerysowaniu na podstawie obrazka sam obrazek możesz w programie wyrzucić, a samodzielnie przerysowane ścieżki bez problemu wyeksportować do gerbera.

Ukryta Zawartość

Jak nie chcesz się męczyć, a pliki nie są skomplikowane, to widziałem taką ofertę za 16 USD licencja - program do konwersji z obrazu:

Ukryta Zawartość

ale ktoś odważny musiałby to zakupić i przetestować.
Problemem będzie prawdopodobnie brak pliki wierceń. Więc kupujesz też Sprint Layout i robisz import takiego gerbera, i jego poprawiasz, to chyba jedyna słuszna droga, gdy nie chcesz w Sprincie rysować samemu, a tylko poprawić i dodać wiercenia.

Jeśli lubisz się z językami programowania i potrafisz uruchomić skrypt w języku programowania Pearl, to mając np. WEKTOROWE pliki pdf (a nie rastrowe - czyli nie fotki czy screenshoty), możesz pobawić się w konwersję takich plików do odpowiednich warstw w formacie identyfikowanym później jako pliki gerber.

Ukryta Zawartość

Otwartą kwestią pozostaje zamiana grafiki rastrowej na wektorową ;-) Tu chyba konieczna byłaby licencja na Corel Trace, by dokonać konwersji na obraz wektorowy, a potem można sprawdzić, czy ten skrypt sobie z tym poradzi.

Jak otrzymasz pliki gerbera tak pozyskane i wygenerowane i zakupisz Sprint Layout, możesz do niego zaimportować tak wygenerowane brzydkie gerbery jako warstwy, by w Sprincie poprawić ogromne błędy  z tak otrzymywanych gerberów - nanieść opisy elementów, ich kontury i cokolwiek być chciał mieć na PCB. I być może również wygenerować plik wierceń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minutes ago, dekRe said:

Otwartą kwestią pozostaje zamiana grafiki rastrowej na wektorową 😉 Tu chyba konieczna byłaby licencja na Corel Trace, by dokonać konwersji na obraz wektorowy, a potem można sprawdzić, czy ten skrypt sobie z tym poradzi.

taki temat raczej open source już ogarnia - jakiś gimp czy inny inkscape

1 hour ago, Daniel_68412 said:

taki temat raczej open source już ogarnia - jakiś gimp czy inny inkscape

Pewnie ogarnia. Sam wolę Corela w pełnej wersji, bo mam wszystkie inne funkcje razem na jednej tacy z tego kombajnu. Przyzwyczajenie. Jakbyś zmienił zdanie mam drugiego nierozpakowanego Corela x3 (win 7) 😉

8 godzin temu, dekRe napisał:

W tym programie wczytujesz obraz prasowanki i go przerysowujesz - element po elemencie i ścieżka za ścieżką.
Po przerysowaniu na podstawie obrazka sam obrazek możesz w programie wyrzucić

Taką funkcjonalność mają wszystkie programy CAD do projektowania PCB. Nawet przed laty pokazłem w jakimś wątku jak to zrobić w DipTrace...

Just now, Daniel_68412 said:

ostatni raz używałem windows w 2001 ;]

Hehe, ja trzymam jeszcze w komórce na węgiel kilka windowsów, bo strasznie mnie do dzisiaj boli tamten zakup, szczególnie, że np. XP to nawet nie można już nawet zarejestrować. Kaskę przytulili, a zabawkę ukradli ...

23 godziny temu, audiostyk napisał:

Jakbyś zmienił zdanie mam drugiego nierozpakowanego Corela x3 (win 7) 😉

Hmm... Jakby miał się kurzyć, ja nadal wolę Win 7 niż 11-tkę 😉  
A Corel to Corel - lubiłem, miałem kiedyś wersję 4.0, i to była rewolucja. Fajnie było 😉 ZX81, ZX Spectrum, XT z polutowanym samodzielnie pierwszym Covoxem jako przetwornik na drabince rezystorów, a potem już nie bursztynowy ekran, ale kolorowy VGA... A gdy jeszcze nie było Internetu, to u mnie w domku stał modem i był polski węzeł BBS-u Fido i Global Net'u. A potem Internet, wszystko tak przyśpieszyło, że teraz czasu brakuje, doba za krótka się nagle zrobiła...

8 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Sprint Layout to chyba to czego potrzebuje !

Scott - jakbyś miał jakieś problemy ze Sprintem lub na czymś utknął, to pytaj, chętnie podpowiem.
Kiedyś starałem się zachęcić do tego narzędzia:

On 11/24/2023 at 8:38 PM, dekRe said:

Hmm... Jakby miał się kurzyć, ja nadal wolę Win 7 niż 11-tkę 😉  
A Corel to Corel - lubiłem, miałem kiedyś wersję 4.0, i to była rewolucja. Fajnie było 😉 ZX81, ZX Spectrum, XT z polutowanym samodzielnie pierwszym Covoxem jako przetwornik na drabince rezystorów, a potem już nie bursztynowy ekran, ale kolorowy VGA... A gdy jeszcze nie było Internetu, to u mnie w domku stał modem i był polski węzeł BBS-u Fido i Global Net'u. A potem Internet, wszystko tak przyśpieszyło, że teraz czasu brakuje, doba za krótka się nagle zrobiła...

Scott - jakbyś miał jakieś problemy ze Sprintem lub na czymś utknął, to pytaj, chętnie podpowiem.
Kiedyś starałem się zachęcić do tego narzędzia:

Przepraszam za późną odpowiedź - łikend. Kupowałem sporo tych Coreli i cena jak na fulla (3 płyty, włączając kolekcję klipartów) była znakomita: z cłem i vatem coś koło $100 /szt. Nadal trzymam 7-mkę do tego. Mogę ewentualnie na coś się wymienić -  nawet ze stratą - jak byś miał jakiś pomysł PW  🙂