Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie zbiorowe na oryginalne lampy projekcyjne z HCX.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam bardziej problem co obejrzeć. Jakies te filmy nijakie teraz są.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A ja w końcu nie kupiłem jeszcze tej lampy, i dobijam do 2500 godzin. Większość w trybie low.Madvr jeszcze trochę ratuje sytuację ale juz odczuwam spadek jasności. 

Mając projektor na początku, dużo czytałem o dryfowaniu gammy lub zmiany balansu bieli po czasie, powiem szczerze że nie odczułem tego kompletnie.

1 minute ago, darulok said:

Mając projektor na początku, dużo czytałem o dryfowaniu gammy lub zmiany balansu bieli po czasie, powiem szczerze że nie odczułem tego kompletnie.

Podobno cos tam odpływa, szczegolnie w pierwszych miesiącach eksploatacji nowego projektora ale to są pewnie zmiany niedostrzegalne gołym okiem. Moze jakby regularnie sprawdzac kolorymetrem, to cos by wykazało. Oko szybko się przyzwyczaja więc tak powolnych i subtelnych zmian raczej nie ma szans zauwazyć.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Lampowcy spieszcie sie kupować lampy na zapas dla swoich projektorów bo już za niedługo za 2 lata kochana Unia i Bruksela na czele z Berlinem nie pozwoli wam na to.

Albo szybko kupujcie laserowe projki XW5000/7000. Epsony LS12000 lub RS2100 jeszcze wszystko w waszych rękach dlatego wybrałem dobrze Laser.

Dowody i link dla wtajemniczonych Patrick Schapert opisuje :

2 minuty temu, JVC 4K napisał:

Lampowcy spieszcie sie kupować lampy na zapas dla swoich projektorów bo już za niedługo za 2 lata kochana Unia i Bruksela na czele z Berlinem nie pozwoli wam na to.

Albo szybko kupujcie laserowe projki XW5000/7000. Epsony LS12000 lub RS2100 jeszcze wszystko w waszych rękach dlatego wybrałem dobrze Laser.

Dowody i link dla wtajemniczonych Patrick Schapert opisuje :

Czytałem już o tym... Przecież jak Unia zakaże to nie oznacza ,że  poza unią się nie kupi... 

Można kupić na zapas z 2 lub 3 sztuki już teraz i być zabezpieczonym na kolejne 8-10 lat. To też jest jakieś wyjście z sytuacji.

Edytowane przez JVC 4K
  • 3 tygodnie później...

Fajna 2 lampy oryginalne na zapas, ale aby mieć żywotność NZ7 to wypadałoby jeszcze ze 2-3 takie lampy kupić.

Według mnie to jest trochę napompowany balon, EU nie może zakazać lamp do wciąż będących w sprzedaży projektorów lampowych, na pewno nie 2026r. według mnie ta bariera zostanie przesunięta o kilka lat.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, JVC 4K napisał:

nie 2026r. według mnie ta bariera zostanie przesunięta o kilka lat.

Zdziwisz się… 

Założę się że pod koniec roku JVC NP5 albo nie będzie już wcale dostępny albo będzie jego nie wielka ilość ale w cenie takiej jak nz7

• 7 miesięcy później...

Panowie. U mnie juz (albo dopiero) 592h na liczniku i nie dostrzegam degradacji jasnosci. Cały czas oglądam na LOW i czasem w ciemnych scenach jakaś latarka albo swiatła samochodu potrafią oslepic 😉

A jak u Was ?

Na dziś 309 godzin na nowej lampie.

Z wad przez pierwsze kilka minut. Widzę wyraźne migotanie na białym ekranie. Ponieważ, zazwyczaj od razu przełączam na czarną planszę, aż tak tego nie widzę ale niesmak jednak mam. Jak na oryginalną lampę to słabo. I tak się zastanawiam jak włączę projektor i sobie przypomnę to czy jednak nie kupić nowej... Ale szczerze mówiąc to brak mi motywacji do zmian. Ostatnio inne hobby zajmuje mi więcej czasu i tak gdybym miał jasną planszę to bym chyba miał większa motywację do zmiany..., A tak jak nie widzę to... 

Jasność w stosunku do tej co kupiłem w wiadomym miejscu. Bez różnicy. Nie jestem w stanie na oko odróżnić. 

Czy komuś się pojawił komunikat o konieczności wymiany lampy ?  Lamp replacement ? Jak mnie pamięć nie myli to w okolicy 3500 godzin mi się to pojawia. Nie wiem czy to jakaś czasówka czy pomiary lampy robi projektor. 

W każdym razie dwie lampy za mną i dwa razy mi się komunikat o konieczności wymiany lampy pojawił.

Z mojej perspektywy. Nie to, że żałuję zakupu. Bo jednak oryginał to oryginał. Natomiast następną lampę kupię jednak, jeśli  będzie dostępna w tym pierwszym serwisie. Cena 1/4 oryginału. Różnic w jasności, na oko nie widzę. Reszta wszystko to samo. Cisza, super kontrast. Czego chcieć więcej... No może mogły by świecić te 4000 godzin.

Co do trwałości pierwsza wytrzymała około 3500 godzin.  Mam gdzieś zdjęcie przy ilu zmieniłem.

Przy wymianie.

Banalnie proste. Trzy śrubki i gotowe.

Identyczne moduły z JVC.

Różnice na samej lampie między tym co miałem to, z pamięci piszę, to napis w jednym miejscu. Budowa taka sama. Z tego co się przyglądałem jak wymieniałem. 

Zresztą zrobiłem zdjęcia. Przy montażu nowej. Jak znajdę motywację, to je wkleję do mojego tematu. Oryginału i tego co miałem.

6 godzin temu, Jager napisał:

Natomiast następną lampę kupię jednak, jeśli  będzie dostępna w tym pierwszym serwisie. Cena 1/4 oryginału. Różnic w jasności, na oko nie widzę. Reszta wszystko to samo. Cisza, super kontrast. Czego chcieć więcej...

Obys znowu trafił na taki egzemplarz, bo jak wiesz nie kazdy miał tyle szczęscia 😉

• 4 tygodnie później...

Cześć Wszystkim! Odsprzedam swoją lampę, którą kupiłem z pomocą tego wątku (w zapasie) do JVC RS540, ze względu na zmianę projektora 😉 lampa oryginalnie zapakowana, nie była otwierana, oczywiście odsprzedam trochę taniej, niż zakupiłem tutaj w promocji, żeby nowemu nabywcy się opłacało 💁🏻‍♂️ gdyby ktoś szukał/był chętny, to dajcie znać, dogadamy się 😉

Edytowane przez Jay22
14 minut temu, Jay22 napisał:

Skromny update na RS2000, a miałem nie zmieniać...

Czyli dalej lampa ?No i nie taki skromny...😅

Porównywałeś Rs540 do rs 2000?Łeb w łeb?

Edytowane przez Gmow1977
23 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Czyli dalej lampa ?No i nie taki skromny...😅

Porównywałeś Rs540 do rs 2000?

Dalej lampa 🙃 jakoś wciąż nie przekonuje mnie laser wbudowany na stałe, a lampę mogę zawsze wymienić samemu... poza tym moim zdaniem trochę JVC przesadza z cenami 🤷🏻‍♂️

Obecnie kino zeszło trochę na dalszy plan z powodu przeprowadzki do domu. Teraz dzielę czas na to co zostało jeszcze do zrobienia z "kosmetyki" pomieszczeń, a w międzyczasie robię nowy projekt kina, które powstanie już w osobnym budynku obok, ale to będzie wyjątkowo czasochłonny proces, bo sama realizacja swoje zajmie...

W dalszym ciągu mam RS540, więc jak będę mieć chwilę może uda mi się zrobić małe porównanie z RS2000 i kilka zdjęć 😉 

Edytowane przez Jay22
1 minutę temu, Jay22 napisał:

w międzyczasie robię nowy projekt kina, które powstanie już w osobnym budynku obok, ale to będzie wyjątkowo czasochłonny proces, bo sama realizacja swoje zajmie...

O fajnie 😁Gratulacje.Zachęcam do otwarcia  własnego tematu i  dzielenia się z postępów 😉

5 minut temu, Jay22 napisał:

Mam wciąż RS540, więc jak będę mieć chwilę może uda mi się zrobić małe porównanie i kilka zdjęć 😉 

Fajnie by było...Bo wiele osób twierdzi ,że zmiana z rs 540 na serię N nic nie daje ...Więc byłoby super kilka zdjęć z porównania 😉

Ja ciągle nie czuje potrzeby zmiany proja, nie za takie pieniądze i nie do takiego contentu.

Filmów tyle co kot napłakał, filmy warte uwagi policzymy na palcach jednej ręki...

3 godziny temu, Jay22 napisał:

Dalej lampa 🙃 jakoś wciąż nie przekonuje mnie laser wbudowany na stałe, a lampę mogę zawsze wymienić samemu... poza tym moim zdaniem trochę JVC przesadza z cenami 🤷🏻‍♂️

Obecnie kino zeszło trochę na dalszy plan z powodu przeprowadzki do domu. Teraz dzielę czas na to co zostało jeszcze do zrobienia z "kosmetyki" pomieszczeń, a w międzyczasie robię nowy projekt kina, które powstanie już w osobnym budynku obok, ale to będzie wyjątkowo czasochłonny proces, bo sama realizacja swoje zajmie...

W dalszym ciągu mam RS540, więc jak będę mieć chwilę może uda mi się zrobić małe porównanie z RS2000 i kilka zdjęć 😉 

Kupiłeś używkę mam rozumieć bo nowy nie do dostania.

RS3100 oraz RS3200 jednak będą lepszymi projektorami od N7, wiem co mówię mialem taki, a teraz 3100.

Edytowane przez JVC 4K
2 godziny temu, JVC 4K napisał:

RS3100 oraz RS3200 jednak będą lepszymi projektorami od N7, wiem co mówię mialem taki, a teraz 3100.

Tylko że Twoja opinia nie ma żadnego znaczenia 😎

Godzinę temu, fetek napisał:

Tylko że Twoja opinia nie ma żadnego znaczenia 😎

Twoja za to ma dobre heh, jak możesz być wiarygodny jak ciągle siedzisz z tym starociem x7900 a projektor z serii N to widziałeś jedynie w necie na obrazkach.

3 godziny temu, fetek napisał:

Ja ciągle nie czuje potrzeby zmiany proja, nie za takie pieniądze i nie do takiego contentu.

Filmów tyle co kot napłakał, filmy warte uwagi policzymy na palcach jednej ręki...

Przecież nie kupił nowego RS2000 nowy nie jest produkowany i dostępny w sklepach już od ponad 3 lat a jeżeli kupił teraz to kupił używany za ułamek ceny nowego więc akurat w tym przypadku dużo nie zapłacił, minusy tego rozwiązania to że ma stary model i do tego pewnie mocno zużyty przez pierwszego właściciela.

Królestwo Planety Małp, Furiosa, Pierwszy Omen, Diuna 2, Ciche miejsce Dzień Pierwszy, Deadpool vs Wolverine, Alien Romulus, Sok z Żuka 2, Joker 2, Gladiator 2, no faktycznie tyle co kot napłakał.

Myślę że to jest wystarczająca ilość filmów  ale to jest moje zdanie aby wydać na system AV kwotę 6- cio lub nawet siedmiocyfrową.

Edytowane przez JVC 4K

Myślę że to jest wystarczająca ilość filmów  ale to jest moje zdanie aby wydać na system AV kwotę 6- cio lub nawet siedmiocyfrową.

Pięknie podsumowane 😂😂

...chociaz zaraz, czy to aby nie za mało na system AV z prawdziwego zdarzenia? Moim zdaniem powinna to byc kwota minimum 8 cyfrowa 😆 

Wszystko ponizej to smiech na sali i obciach przed sąsiadami 😉

5 godzin temu, JVC 4K napisał:

Królestwo Planety Małp, Furiosa, Pierwszy Omen, Diuna 2, Ciche miejsce Dzień Pierwszy, Deadpool vs Wolverine, Alien Romulus, Sok z Żuka 2, Joker 2, Gladiator 2, no faktycznie tyle co kot napłakał.

na połowę z tego szkoda czasu... fajnie że oglądasz filmy z tagetem ~16 lat albo i mniej. No gratuluje...

I tym się różnimy, mnie rozczarowuje np alien bo jest kolejnym zmarnowanym filmem z uniwersum, ciche miejsce które było ciekawym filmem teraz się robi gównianym tasiemcem itd.

5 godzin temu, JVC 4K napisał:

Twoja za to ma dobre heh, jak możesz być wiarygodny jak ciągle siedzisz z tym starociem x7900 a projektor z serii N to widziałeś jedynie w necie na obrazkach.

do Polsatu nie potrzebuje niczego więcej 😅

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Pięknie podsumowane 😂😂

milion złotych to mu wyjdzie z odsetkami, bez kredytu facet nie ruszy...

może taniej wyjdzie kupić jakieś tanie kino 😅

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Wszystko ponizej to smiech na sali i obciach przed sąsiadami 😉

Prawdziwy wstyd to jak się idzie do banku po tak mały kredyt. 🤣

5 godzin temu, fetek napisał:

na połowę z tego szkoda czasu... fajnie że oglądasz filmy z tagetem ~16 lat albo i mniej. No gratuluje...

I tym się różnimy, mnie rozczarowuje np alien bo jest kolejnym zmarnowanym filmem z uniwersum, ciche miejsce które było ciekawym filmem teraz się robi gównianym tasiemcem itd.

do Polsatu nie potrzebuje niczego więcej 😅

milion złotych to mu wyjdzie z odsetkami, bez kredytu facet nie ruszy...

może taniej wyjdzie kupić jakieś tanie kino 😅

Ja nie mówię o Polsacie u mnie te wszystkie filmy wyżej wymienione połknął lub dopiero połknie Oppo 203 4K UHD.

Do twojego X7900 to masz rację wystarczy w sumie zwykły polsat czy cyfra+.

Romulus jest najlepszym filmem o Obcym od 1979r. pokonuje zdecydowanie Prometeusza i Przymierze, i jest na równi z Decydującym starciem. Chyba oglądałeś inny film.

Ja nie mówię o Polsacie u mnie te wszystkie filmy wyżej wymienione połknął lub dopiero połknie Oppo 203 4K UHD.

Do twojego X7900 to masz rację wystarczy w sumie zwykły polsat czy cyfra+.

To nie ja brałem kredyt na 160 tyś by kupić amplituner i projektor a potem testy przeprowadzałem na Polsacie 😅 Każdy na tym forum Ciebie i Twoje herezje doskonale zna więc niczego nikomu nie trzeba przypominać.

Romulus jest najlepszym filmem o Obcym od 1979r. pokonuje zdecydowanie Prometeusza i Przymierze, i jest na równi z Decydującym starciem. Chyba oglądałeś inny film.

w kategorii "kids" zapewne i nie jest to tylko moje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi